babylicious posted on 29-7-2005 02:58 PM

multivitamin untuk baby..elok ker?

hai..i ni baru ajer join forum ni...by the way..i nak tanya u all la..mana yang ada experienced tentang multivitamin untuk baby...i ada baby, umo dia baru 3 bulan..tapi kurang minum susu..i dah try tukar susu tapi cam sama jer..so i ada nampak kat farmasi and surf kat net tentang multivitamin untuk baby..khas untuk umo 1 month-12 month..ada 2 jenis yang i nampak kat farmasi ..satu tu jenama Vidaylin (multivitamin for infant) satu lagik jenama Appeton (infant Drop) tapi fungsi both item ni sama la..nak naikkan appetite baby..i rasa cam nak try kat baby..tapi takut pulak sbb baby masih kecil(walaupun mv tu untuk infant)..so apa pendapat u all?ada yang pernah try?ada perubahan kat baby tak?

zue_af posted on 1-8-2005 09:17 AM

http://img.photobucket.com/albums/v171/thecharmedones/Misc/p_infantdrops.jpg

APPETON MULTIVITAMIN PLUS INFANT DROPS

Appeton Multivitamin Plus Infant Drops is a complimentary health preparation for growing age. It contains Vitamin B1, B2, B6 that are regarded as metabolic catalysis from the biochemical point of view today. They are necessary for the normal processes in protein, fat and carbohydrate metabolisms. The presence of Vitamin C helps to prevent the occurrence of scurvy (sore gums and teeth) and increase body resistance to infection. The fat-soluble Vitamin A and D3 ensure good eyesight and maintenance of proper level of calcium in body fluids. The latter ensure healthy growth of bones and teeth. Vitamin B12 is essential for cell formation especially red cells and they are vital in prevention of certain forms of anaemia. Vitamin E is for proper cell function. Nicotinamide is for normal skin condition and nervous system. Taurine and Lysine helps to promote healthy growth.

Dietary supplement for children; for the prevention and treatment of vitamin deficiency in children.

Ingredients
Each ml contains:
Vitamin A 1500iu, Vitamin D3 400iu, Vitamin B1 0.5mg, Vitamin B2 0.6mg, Vitamin B6 0.4mg, Vitamin B12 2 mcg, Vitamin E 5mg, Nicotinamide 8mg, Vitamin C 35mg. lysine HCl 20mg, taurine 20mg.

[ Last edited by zue_af on 1-8-2005 at 09:21 AM ]

zue_af posted on 1-8-2005 09:22 AM

http://img.photobucket.com/albums/v171/thecharmedones/Misc/pic_vid.jpg

VIDAYLIN DROPS/ VIDAYLIN DROPS with IRON  

Usage
As a multivitamin supplement for infants. (Less than 1 year old)

Features
~ Contains no sugar.
~ Delicious fruit flavour.
~ Well accepted by infants.
~ 10mg (in 1ml) of elemental Iron. (Only    applicable to Vidaylin Drops with Iron)
~ 8 to 9 essential vitamins at 100% RDA.
~ Convenient once-a-day dosage

zue_af posted on 1-8-2005 09:26 AM

Vita-Lea

babylicious posted on 1-8-2005 10:22 AM

thank yer zue_af for the information....cuma nak tau..ada tak orang dah pernah try kat baby diorang??ada improvement tak baby punya appetite?walaupun safe..saya just concern..maklum ler..baby saye ni kecik lagik...

xette posted on 1-8-2005 04:43 PM

babylicious..

rasa nyer sumer vvitamin2 ni tak sesuai utk baby yg bawah setahun..
xette pernah baca pasal vitamin2 ni..kat dlm bod ni..tapi di  mana yer..kene rajin2 selak la

babylicious dah tuka susu?? bape kali tuka??
tak pon dah try jumpa doc...mintak advice

dideal_2004 posted on 2-8-2005 03:05 AM

What's about giving/change susu fomula
biasa ke susu formula homeopati, mcm BIOLAC dr era edar


i pun tak pernah bagi cuma by one year old doter mcm tak mo makan dah la ni, ingat nak tukar susu dia ke biolac since biolac mampu meningkatkan nafsu makan dia...

babylicious posted on 2-8-2005 06:47 AM

emmm....tu la..takut nak try..walaupun selamat untuk infant..takut nanti bergantung pada multivaitamin tu..atau pun baby ketagih kan?eiii...tak nak laaa...so far saya cuba tukar susu, saye try sus snow..sbb ramai yang kata baby selera minum susu...baru cuba 3 hari...nampaknya ada change...kalau ok..maybe disebabkan susu...anyway...thanks for ur advice...

my-alja posted on 2-8-2005 06:41 PM

salam

ikut my experience kat sini...doc takkan bagi any vitamins for infants, any antibiotics if not necessary atau tak severe case..

tapi me tgk kalo kat m'sia..antibiotics tu cam ubat biasak aje :stp:...vitamin pun org bagi kat bayi...

jadi kalo me, me takkan bagi vitamin...anak nie pun ambik vitamin dah umur 3 thn...

otto posted on 4-8-2005 02:10 AM

fyi my baby's paed bagi Kiddi Pharmaton Multivits 4 my 8mo baby yg berat badan cuma 7.1 kg skrg ni! hairan gak sbb otto & hb sama-sama berbadan 'sihat'!

otto risau sangat so dr bagi tu untuk help boost her selera makan & tambah vitamins. dr kata she's physically healthy. in fact my baby tersangat lasak, aktif & cergas. makan pun ok tapi sumer keluar jadi berak haha...

otto suspek maybe metabolisme dia tinggi so dia burn all her food very fast. lagi satu sebab dia kuat sangat berpeluh.

rasanya baik check dengan paed dulu kalau nak bagi vits to babies/infants. maybe ada cases yg perlu dan ada yang tak perlu makan multivits.

babylicious posted on 2-9-2005 03:01 PM

tu la...kalau pergi klinik..tak der pulak paed bagi multivitamin..dia kata my baby stil sihat..tapi yang merisaukan i..selera makan baby kurang la:stp:

nasi^impit posted on 2-9-2005 04:35 PM

anak nasi pun sama dgn anak otto
dia dah nak masuk 9 bulan tapi berat baru 7.2
jumpa paed hari tu dia kasi appeton multivitamin
baru la nampak dia selera skit makan bubur and nasi pun stop bagi dia multivitamin tu

otto posted on 3-9-2005 10:31 PM

otto pun dah lama stop bagi multivits tu. cuma bagi masa dia lepas baik demam or tumbuh gigi coz time tu tak selera mkn or minum susu. skrg baby dah semangat sikit coz rajin mkn. suap jelah nasi, pasta, oats, fruits, biskut etc etc... sumer telan! happr tgk dia mamam...

maybe dia nak make up for the times yg dia kurang mkn kut...

babylicious posted on 5-9-2005 02:17 PM

maybe laa...nak cuba tukar susu..tapi this week ada kemajuan skit la...hopefully ok &   berterusan..but i was wondering la..kalau multivitamin tak ok..apa yang ok untuk infant?

babylicious posted on 5-9-2005 02:20 PM

Originally posted by otto at 4-8-2005 02:10 AM
fyi my baby's paed bagi Kiddi Pharmaton Multivits 4 my 8mo baby yg berat badan cuma 7.1 kg skrg ni! hairan gak sbb otto & hb sama-sama berbadan 'sihat'!

otto risau sangat so dr bagi tu untuk ...
otto...ringan nyer anak u..my baby baru 4 month..berat baru 4.8..entah biler la nak naik...:stp:

otto posted on 5-9-2005 11:03 PM


otto...ringan nyer anak u..my baby baru 4 month..berat baru 4.8..entah biler la nak naik...


mmg baby otto ringan. semlm 9 1/2bln, 7.5 kg. haiyooo.... liat betul nak naik berat badan dia nih.

tapi kalau tgk baby otto awak akan tahu mana pergi smeua makanan dia - sweat n height. dia ni tinggi mcm budak 1 thn & verylah the lasak. Even development physical & brain pun 'cepat' sikit. alhamdulillah...

moral of the story - kalau baby sihat & ada development yg sesuai dgn umur dia jgn risau sgt pasal berat dia. that's what i think lah...

my-alja posted on 6-9-2005 06:11 AM

Originally posted by babylicious at 5-9-2005 02:20 PM

otto...ringan nyer anak u..my baby baru 4 month..berat baru 4.8..entah biler la nak naik...:stp:

salam

alahai my baby baru nak masuk 3 bulan..rasanya dah nak 5 kg:stp:...

tapi dina memang montel pun...

nasi^impit posted on 6-9-2005 09:15 AM

kiranya anak nasi lebih kurang macam anak otto
kuat berpeluh
agaknya sbb tu la dia tak gumuk2
but yes, kalau anak u lasak, cerdik takyah risau la dia tak gumuk2
asalkan dia sihat walafiat, alhamdulillah :ah:

atira posted on 6-9-2005 09:28 AM

aku pon tak berani bagi multivitamin kat baby....
better not lah.....
usaha cari susu yg sesuai...

otto posted on 7-9-2005 12:49 AM


aku pon tak berani bagi multivitamin kat baby....


selain dari susu, utk baby yg dah boleh makan, cubalah bagi homecooked meals yg pelbagai. so dia dpt vitamins dari makanan yg kita masak. afterall readymade baby food tuh otto rasa lagi byk preservatives dari khasiat...

babylicious posted on 7-9-2005 07:56 AM

emmm...sama la ngan baby i..kuat sweat...height dia pon panjang la jika nak dibanding dengan baby yang sebaya ngan dia..lasak bukan main cam boyyyyy...bila ada yang sama pengalaman cam i..tak la worried sgt kann...rasa lega dengar story kat sini..

babylicious posted on 27-3-2006 11:37 AM

kalau bagi scott emulsion tu kira macam multivitamin ker?ada orang tua la suruh bagi scott emulsion tu..tapi x tahu ler boleh ker tak untuk baby bawah 1 tahun

zaida posted on 27-3-2006 11:54 AM

Originally posted by babylicious at 27-3-2006 11:37 AM
kalau bagi scott emulsion tu kira macam multivitamin ker?ada orang tua la suruh bagi scott emulsion tu..tapi x tahu ler boleh ker tak untuk baby bawah 1 tahun

rasanya mcm pernah terbaca kat botol scott emulsion ni yg bg tau baby di bwh 1 thn x boleh amik... rebina pun sama gak rasanya...

bLUe_jaMBu posted on 27-3-2006 02:41 PM

kita bagi baby kita yg 7 bulan tu Appeton infant Drop..
so far ok laa..vitamin jek tu..nampak baisa jekkk..selera dah ok laa sejak demam tu hari..kita bagi pon selang sehari..

scott pon ada beli tapi tak beri l;agi, kat botol ada tulis if nak bagi bb yg bawah 1 yo kene consult ngan doc dulu..kita tak buka pon lagi..ingat nak makan sendiri..

babylicious posted on 28-3-2006 07:48 AM

Originally posted by bLUe_jaMBu at 27-3-2006 02:41 PM
kita bagi baby kita yg 7 bulan tu Appeton infant Drop..
so far ok laa..vitamin jek tu..nampak baisa jekkk..selera dah ok laa sejak demam tu hari..kita bagi pon selang sehari..

...
u bg appeton doctor consult ataupon try ajer?sbb bila pergi jumper doc tak kata apa pon..tapi my baby dah 10 mth pon berat baru 7.2kg..dah nak cecah line kurang zat tu..
Page: [1] 2
View full: multivitamin untuk baby..elok ker?