adlismel posted on 21-10-2005 06:51 PM

[MERGED] Discuz : Macam mana nak tahu perempuan mengandung

Soalan : Macam mana nak tahu yang perrempuan tu mengandung selain daripada membuat pemeriksaan doktor dan yang biasa kita ketahui seperti muntah - muntah, suka benda masam, selain daripada itu macam mana kita nak ketahui perempuan nie mengandung..

[ Last edited by  shinky_pinky at 12-11-2006 01:42 AM ]

soton posted on 21-10-2005 07:42 PM

peel dia lain sikit....moody....emosional.....cepat penat.....ade jugak yang mula tak suka ini....tak suka itu...even pada husband sendiri......nak makan benda pelik-pelik.....etc....

cara paling senang....check je urine....hehehheheheheh.............

hazel_eja posted on 21-10-2005 09:08 PM

bila pempuan period lewat 7 hari tu maknanya dia mungkin pregnent..tapi kekadang takleh caya gak koz ada gak orang yang kitaran haid nya tak teratur..perubahan pada mood dia kot..bleh ambik kira gak tu..atau sensetif pada apa2 bau or makanan ke..kalau macam saya dulu badan panas2 n rasa macam nak demam je..pastu asyik nak buang air je..

honeybee1802 posted on 24-10-2005 08:23 AM

kalo ngk muker..maybe nampak sembab skit kot...sbb slalu meloya jek..

in2eryn posted on 24-10-2005 01:44 PM

tak tentu gak klu period lambat 7 hari tu pregnant, sbb In semmgnya lewat semedang tapi tak la sampai 7 hari..
tanda2 lain selalu pening2, pitam @ selalunya benda tu dia suka, jadi tak suka..

cml posted on 24-10-2005 04:18 PM

signal orang mengandung ni pelbagai.  I mungkin nasib baik sikit, langsung tak pernah muntah2, semua ok je.  Semua boleh makan, hanya takleh hidu bau ikan goreng, atau sayur yg digoreng lama.  Tido ok juga, just malas ngan perut besar, semua takleh buat. Macam member i seorang ni, baru aje pregnant 2 bulan, orangnya dah kelihatan letih, pening 24 jam, lepas makan mesti muntah, pastu kena makan, kalau tak rasa macam gastrik.  Yg malangnya, susah nak cari makanan yg ngam ngan selera, mesti yg manis tapi takleh yg ade kandungan masam. Makan semangkuk mi pun kena duduk sejam.
Kesianlah.

cml posted on 24-10-2005 04:23 PM

Kalau nak tau mengandung ke tak, period dah lambat seminggu dua tu biasalah, ade yg signalnya kepala breast tu mengembang, besar sikit, lainlah dari biasa.
Anyway, macam kata soton, gi check urine, jumpa doctor.  Jangan makan ubat sembarangan waktu period lambat datang (kebetulan masa tu kalau sakit, demam, etc)

JANGAN MAIN MAIN. kekekeke......

soton posted on 24-10-2005 06:09 PM

cml.....org pregnant pun boleh main-main jugak....kesian kat cik abang tu....cume jgn ganas2 le....oooopppps.....sorry....

cml posted on 25-10-2005 07:42 AM

soton,
betul kata u, but ade yg tak kasih. takutttt........anyway, u happy i happy, yg penting  asal selamat...
betui tak?????

soton posted on 25-10-2005 02:21 PM

Originally posted by cml at 25-10-2005 07:42 AM
soton,
betul kata u, but ade yg tak kasih. takutttt........anyway, u happy i happy, yg penting  asal selamat...
betui tak?????

ape maksud u cml....ade yang tak kisah tu?....tak kisah tak main-main ke...atau tak kisah main2 dengan cara tak selamat tu?.....

anyway....ingat pesanan kerajaan....pandu cermat....jiwa(baby) selamat....ooopsss i did it again..hehehehhehehehe

cml posted on 26-10-2005 12:42 PM

soton,,,,,,
bukan tak 'KISAH', KASIH lah, maksud i ade yg langsung tak boleh suaminya main-main. usalah tengok ejaan tu or u tak paham, mungkin itu bahasa pasar kot. sorrynya kalu u salah faham.

soton posted on 26-10-2005 11:55 PM

oh ye ke...sorry...saya salah faham....cml perasan tak...tuan rumah ni...encik adlismel diam aje ye.....sebab kite dah lari topik kot...

:2lol::2lol::2lol::2lol::2lol::2lol::2lol:

in2eryn posted on 28-10-2005 07:38 AM

macam In ari tu tau mengandung pun sbb sakit perut sgt malam sebelum tu. ingatkan keracunan. so doc sesaja suruh buat urine test.
mulanya negatif.. sembang2 la ngan doc tu, after few minutes, benda tuh samar2 jadi positif.. doc kata eh.. u pregnant la.. terkejut gila la masa tuh.. sbb mmg tak expect langsung yg In mengandung.. sbb masa tu baru lewat 6 hari period pun. mmg period In tak tetap..
apa lagi happy tul la masa tuh..

atira posted on 28-10-2005 10:13 AM

hehehe...
tiba2 makan banyak betul.... ni bagi kes aku laaa

Tenko posted on 28-10-2005 09:43 PM

Originally posted by atira at 28-10-2005 10:13 AM
hehehe...
tiba2 makan banyak betul.... ni bagi kes aku laaa
Sama la kita!
In my case, klau nk tau pregnant or tak... period trus stop full stop on the date yg sepatutnya period!
Selera makan naik and jarang rasa kenyang.
Hihihi... :bgrin:
Ada yg ckp, aku time pregnant muka jd berseri and skin glowing semacam jek.
Tp time pregnant jek la!
Tak sanggup lak nk pregnant every year semata2 nk berseri sokmo!
Hihihi... :bgrin:

Tenko posted on 28-10-2005 09:45 PM

One more thing, in my case, di awal kehamilan mmg sokmo nk terkencing cam hujung pregnancy tp in the middle of it, tak ada apa lak!
Hihihi... :bgrin:

kopipahit posted on 31-10-2005 10:00 AM

pengalaman member saya lak mcm ni....

dia kawin dah sethn tp tak peknen2,tiap bln buat urine test coz tingin sgt nak peknen.

period dia pulak jenis tk tetap. dia kerja jaga kedai.1 hari tu ada sorang kasteme lelaki( dah kawin)   tegur member saya tu,dia kata saya rasa awk ni peknen lh.apalagi trkejut giler member sy tu coz tiba2 je kata gitu.member saya memang tak pikir dia tgh peknen coz asyik frust je sblm ni. tp lelaki td terus kata dia konpiden yg member sy tu peknen.member sy pikir lelaki ni saje je  nk buat lawak,panas hati jugak dia.  :agr::agr:lepas blk keje,dia ckp kat hubby dia pasal lelaki td tu. dek krn trganggu dgn kata2 lelaki tu,member sy pi beli urine test.pagi2 esk bila test memang confirm ada 2 line.terkedu dia sekejap....nk pasti lgi, mereka pi klinik ,doc check dah 5 minggu....

kadang2 memang ada org yg pandai melihat samada seseorg wanita tu peknen ke tidak...munkin tu kelebihan masing2 yg dianugerah oleh Allah...:):)

in2eryn posted on 2-11-2005 09:38 AM

wah seronoknya klu dapat jumpa org cam tu kan. mesti kawan awak terkezut.
klu saya pun tak caya memula kan. melain kan lepas tu kita wat urine test.
wah tenko awal pregnant je rasa cam tu. In masa middle n 3rd trimester puh, dah la nak minum sesaja. apa lagi asyik membuang je la..

emJay posted on 7-11-2005 05:29 PM

saya lak, period mmg tetap so klau lambat tu dah boleh agak selain tu klau lambat makan jek mesti sakit perut cam kena gastrik , cepat penat & lagi satu klau tgk air kencing pun boleh perasan tau sbb time pregnant warna dia lain skit.. tapi bagi yg 1st time tu maybe tak perasan sgt kot......lain2 tu cam loya2 tu biasalah, kuat tidur pun iya gak

in2eryn posted on 8-11-2005 08:38 AM

mmg nak tido saja. pantang ada masa lapang. sampai mak bising sbb dia takut klu asyik tido nanti susah nak bersalin.

cokchibor posted on 12-12-2005 03:09 PM

kalau breast n niple bengkak, x period, tapi sakit macam nak period..
pas tu, jadi malas semacam jerrr..
tu tanda2 mengandung juga kerr??

atira posted on 13-12-2005 04:18 PM

jadi malasss semacam tu pon betul gak... bagi kes aku laa... he he

moonlight posted on 20-12-2005 11:57 AM

simpton awal mengandung..??

hai..sorrylah kalau ada yang dah bukak topik nih..moon saja ja nak tanya..tanda2 awal seorang pompuan tu ngandung..moon tak rasa loya pun..muntah pun tak..cuma yang ketara sangat sekarang nih..rasa penat sesangat..kepala lak rasa pening skit2..tapi tak sakit..moon tak g wat medical checkup lagik sbb husband nak tunggu sampai end of this month..skarang ni kalau sampai ja office memang rasa penat..tu tak wat keje apa lagik pun..kalau berjalan kehulu-kehilir..lagilah..rasa macam nak pengsan pun ada..penat sangat..:hmm:

baby102 posted on 20-12-2005 12:13 PM

Normal la tu symptom mcm tu. Skrg ni moonlight dah berapa hari lambat period?  right now just byk kan relax, jaga makan.

moonlight posted on 20-12-2005 12:19 PM

period moon pun tak betul sangat..sbb moon ada masalah berkenaan period nih..lepas kawin dia ok..suppose moon kene datang bulan awal bulan ni..around 1-7..tapi tak de paper pun..sbb tu hubby nak g checkup end this month..tapi moon memang sokmo penatlah skarang nih..ni nak menaip pun slow jaa..tak larat..:(
Page: [1] 2 3 4
View full: [MERGED] Discuz : Macam mana nak tahu perempuan mengandung