dollah_mufc posted on 16-8-2006 09:58 PM

Tumpang Tanya: ( Kehilangan buku akaun ASB dan buku akaun Tabung Haji )

saya kehilangan kedua2 buku ini.. dah cari merata tak jumpa2..

tgh urgent nak bawa keluar duit..

apakah prosedur saya nak kena buat ??

utk dptkan balik2 buku2 ni??

nak kena report polis ke??

saper2 yg tahu boleh bagi guideline tak apa yg perlu di buat??

terima kasih byk2  :)

fairy_hobbit posted on 16-8-2006 10:17 PM

Reply #1 dollah_mufc's post

asb tu yg aku pernah dgr citer masa dooluuuuuu2...
kalau buku hilang, kena isi borang buku hilang n kena buat statutory declaration (atau istilah angkat sumpah). kalau pergi kat asb yg pnb building tu senang sikit. apa2 pun, ni yg aku dgr masa doooluuu2 la yer.. antara procedure nya.. complete procedure aku tak tau. call dulu ofis asb la yer...

tabung haji aku tak sure plak.

kewl posted on 17-8-2006 12:53 AM

Tabung Haji....sama cam kes aku..tapi aku dah buat bulan lepas.

Pertama sekali ko kena dtg ke TH ambik form declaration hilang..pastu pegi income tax...buat stampping RM10...pastu ko pegi balik kat TH..dorang terus kuarkan buku baru...and jgn tak tau ko kena denda RM5...debit terus dari akaun.

dollah_mufc posted on 17-8-2006 11:37 AM

Reply #2 fairy_hobbit's post and #3 kewl post

asb tu kira senang le.. semua buat kat situ..

yang tabung haji ni masalah sikit...

enche kewl.. nak kena stamp kat income tax ke?? kat mana?? tempat lain takleh ke?? aku tak nak gi tempat2 income tax nih( pErak sikt duduk ajer kl ..)..

kan senang kat tabung haji tu ada semua mcm asb..charge duit takpe janji buat menda senang settle semua situ..

aduss.. renyah remeh2 tol buat menda2 nih... aku le hangak.. buku leh hilang .. siot tol.. payah nak kelaur duit nih.. tambah2 time sesak nih..

mekasih yer reply

kewl posted on 17-8-2006 11:47 PM

Pejabat Pos pun boleh...beli stem hasil RM10.00.

civicvtech2.0 posted on 18-8-2006 08:27 AM

kalo ilang buku ASB pergi je kat PHB building..semua bleh setel kat situ jer..pesuruhjaya sumpah pon ada kat situ

tehbunga posted on 21-8-2006 05:39 PM

betul...kalo buku ASB hilang
senang aje..
gi sana isi borang..cepat jerk siap..
kena bayar rm2 kalo tak silap unt duty stemp..
plus rm4 -rm10 unt comm of oath...
aku baru jer buat

dollah_bedwi posted on 11-9-2006 05:28 PM

UPDATE$$$ ( tabung haji )

Hari saya baru saya settlekan masalah dah sebulan dah..

saya ingin kongsi bersama sebagai panduan..


Buku Tabung Haji ( khas utk tabung haji jln tun razak ,Yg lain2 tempat boleh guna pakai )

mula2 dptkan borang kehilangan buku kat kaunter khidmat pelanggan

kemudian isi le borang tu bagi lengkap

dan kena beli setem hasil ( kat tabung haji takde jual ) , kena beli dekat pnb , sebelah ajer, rm 10

sebenarnya setem hasil kena matikan oleh pesuruhjaya sumpah , tapi pak haji pegawai pesuruhjaya sumpah bagitahu tabung haji tak bagi dia buat utk kes2 derang..

lepas beli setemhasil , pergi balik kat kaunter khidmat pelanggan tu buat le cerita sedih sikit kautim dgn makcik yg jaga .. ckp le nak matikan setem kat pnb takleh , tempat lain jauh ( yg ada terdekat boleh buat pak haji bagi tahu kat cheras dpn stadium badminton atau wangsa maju , wisma dkt lrt )dan tak tahu kat mana ..ayat2 le sikit

minta tolong dgn makcik tu , dia akan bawa borang jumpa pengurus tabung haji ( kita tunggu kat kerusi luar ajer ) , borang akan di sign dan di copkan.. baru laku..

pastu ambik borang dan potostat i.c sekeping , ambik nombor giliran ,dan buatlah buku baru di kaunter.. kena bayar rm 5 utk buku baru , tolak dari duit akaun ...

dah settle , buku baru dah ada .. dan duit pun leh bawak keluar .. yahoo pakcik kayooo

dollah_bedwi posted on 11-9-2006 05:32 PM

Update ( buku ASB )

utk buku asb lak lagi senang...

mula2 ambik borang kat kaunter khidmat pelanggan..

isi dan lengkapkan..

beli setem hasil rm 10 kat mana kaunter dpn tu..

dan gi jumpa pak haji meja hujung sekali , merangkap pesuruhjaya sumpah..

nak matikan setem ,kena bayar rm 6 ..

pak haji tu cop2 .. dan mintakita sign 2..

pastu ambik number giliran mcm biasa

bagi borang dgn ic .. buat buku baru

kena bayar rm 2 dan tunggu kejap..

pastu walla .. dpt buku baru.. dan boleh ambik duit ...

P:S: jgn hilangkan dan letak buku akaun anda merata2 nanti kena lalui perkara renyah dan remeh temeh ini..

sekian mekasih..

fairy_hobbit posted on 11-9-2006 05:35 PM

Reply #9 dollah_bedwi's post

dollah.. dulu ko post pakai nick dollah mufc.. ngeeeeheeee..

dollah_bedwi posted on 11-9-2006 05:41 PM

Reply #10 fairy_hobbit's post

aiks.. dulu dollah mufc ke yg post ??? hisss.. saper tu dollah mufc , hensem ke kacak ke ???hehehe..kantoiiii hehehe , tak terperasan lak ...almaklum le smlm tak cukup tido tgk rvn mengamuk ..hari ni  kena ting tong tunggu number giliran naik utk 2 kaunter , berpinau mate...
Page: [1]
View full: Tumpang Tanya: ( Kehilangan buku akaun ASB dan buku akaun Tabung Haji )