mizelly posted on 6-10-2004 05:10 PM

[MERGED] -- BISUL / BOILS

macam mana nak hilang kan bisul.. anak saya 16 bulan.. asyik kena bisul je.. bagi antibiotik.. hilang jap.. naik kat tempat lain plak..

[ Last edited by  DARSITA at 12-10-2006 11:09 AM ]

naiza posted on 6-10-2004 06:42 PM

kuman belum habis la tu...

nautilus posted on 9-10-2004 03:39 PM

First of all, how frequent is "frequent" ? Every 2 weeks or every few months ?
Is your child a boy or girl ? A few conditions (immuno-deficiency syndromes) can present as frequent boils on the scalp and body. These are more common in boys. They are also inherited.
Do the boils occur only in one part of the body or very extensive (the whole body) ? If it is only localised to one area of the body (eg scalp) it may be a local problem. If it is extensive, then a thorough examination with blood tests is required to determine the cause.
What is his nutritional state like ? Thin or underweight ?
What about the diet ? Is he eating a balanced diet ?
What is his overall health ? Losing weight ? Always sickly ? Frequent diarrhoea ? Frequent "white spots" in the mouth ? Ear infections ?
Anyone in the  family or close relatives with similar problems ?

He may need to have a blood test to see if his white blood cells are normal in number and his immunoglobulins level checked.

Having said all these, the majority of children do not have an underlying disease. Paying attention to simple personal hygiene and the environment is all that's required. But for peace of mind you should bring your child to see a specialist for further advice.

anis710 posted on 11-10-2004 06:24 PM

Anak 16 bulan bagi antibiotik??????????

I wont do that to my own kids... their body size is much smaller. You ni pergi pakar kanak2 atau Dr di klinik biasa?

Bisul ada kaitan dengan darah kotor, infection etc.

My kids i bagi Aerobic Oxygen, boleh dapat di elken.. cari la kawan2 yg ada join tu. Amalkan dalam susu dia 3-5 drop, ia akan meningkatkan kadar oksigen badan anak u ... sebab bad virus and bacteria adalah bersifat anarobic (mati dalam keadaan oksigen tinggi) dan good bacteria adalah aerobic (hidup dan membiak dengan adanya oksigen).. try it. It work on my family for the past 5 yrs.

Note: Kalau anak aku selsema pun aku buat perkara yg sama... NEVER give antibiotic tor children.

cheerful posted on 25-10-2004 02:53 PM

Bisol

nak tanya doktor or sesapa yg pernah kena bisul di kepala n di bontot * maaf .bisul nye banyak dan kecil2 walaupun dah pergi cucuk 2-3 kali tapi still
ada jugak....kenapa ye

nautilus posted on 25-10-2004 08:21 PM

This problem has been discussed in the past. Follow this link to previous discussion on this subject.

mbhcsf posted on 25-10-2004 09:55 PM

greetings NAu..

is it one of the symptoms of diabetes Nau??
and there a medical term is not it ? for infection occured aroud he back passage? i have forgoen what is called actually? is it perianal abscess?

cheerful posted on 26-10-2004 08:38 AM

To Nau

That for kids , yg kena nih dah dewasa , lelaki , dia nih overweight tak tahu kenapa boleh awak terangkan jenis2 rawatan yg boleh dilakukan utk mengurangkan atau memghilangkan bisul die

nautilus posted on 26-10-2004 09:12 AM

Hmm .... problem of overweight. Certainly diabetes must be excluded as recurrent boils (furuncles and carbuncles) is one of the manifestations of diabetes.

Personal hygiene is also important especially the area around the bottom after doing your "business". Yes, it's called perianal abscess.

garfield_comot posted on 12-7-2005 04:15 PM

kite pon salu ade bisul. la ni kat blkg badan, rase nak demam jer :cry:
kite pasan kalu period salu kuar bisul gak.nape yerk :stp:
die kuarkan darah kotor ker?

blackmore posted on 13-7-2005 12:23 AM

Originally posted by anis710 at 11-10-2004 18:24:
I wont do that to my own kids... their body size is much smaller. You ni pergi pakar kanak2 atau Dr di klinik biasa?

Bisul ada kaitan dengan darah kotor, infection etc.

My kids i bagi Aerobic Oxygen, boleh dapat di elken.. cari la kawan2 yg ada join tu. Amalkan dalam susu dia 3-5 drop, ia akan meningkatkan kadar oksigen badan anak u ... sebab bad virus and bacteria adalah bersifat anarobic (mati dalam keadaan oksigen tinggi) dan good bacteria adalah aerobic (hidup dan membiak dengan adanya oksigen).. try it. It work on my family for the past 5 yrs.

Note: Kalau anak aku selsema pun aku buat perkara yg sama... NEVER give antibiotic tor children.
...

....antibiotics are safe in children...dosage of the antibiotics presribed are often based on their body weight and age...take for example in cases like Group B Strep infections... newborns...i repeat, newborns are being treated with injection penicillin...if left untreated...it can lead to dire consequences...by dire consequences...i mean it can lead to total blindness or even death...

drmnh posted on 13-7-2005 01:43 PM

Originally posted by blackmore at 13-7-2005 00:23:


....antibiotics are safe in children...dosage of the antibiotics presribed are often based on their body weight and age...take for example in cases like Group B Strep inf ...

Bisul = Boils. A very common soft tissue infection. Doesnt indicate chronic disease or immunosuppression. Commonly caused by Staphylococcus aureus. If it developed into an abscess need minor surgery to drain the pus out. Forget about other treatment...antibiotic +/- surgery had help millions of patients..

paulinevoon posted on 28-7-2006 02:27 PM

Minta Tolong: BISUL

hari ni stress betul.. pagi tadi i bawa anak gi jumpa paed.. nak tengokkan benda yang rupa dia cam bisul kat tepi dubur my baby.. paed tu kata observe for 1 week dulu.. dia bagi ubat sapu & antibiotik.. kalo menyusut ok, kalo makin beso then kena operate.. i was so shocked.. menda yg cam bisul tu nak kena operate?!?!?!?!  

for us, mmg la bisul ni cam biasa.. tunggu dia masak then picit.. TAPI ianya mesti sgt menyeksakan utk my baby yg hanya berusia 2 bulan 1/2 tu.. that's why i gi jumpa paed.. dengar je dia cakap nak kena operate i went pale!

kawan2 kat sini boleh minta tolong tak? i biasa baca or dengar kat mana2 pasal petua2 mengubati bisul ni.. tapi i tak pernah amik tau sampai la hari ni my little baby kena.. sesiapa yg ada petua tu i nak cuba.. mana la tau leh ubati kan.. i can't imagine my baby kena operate at this age.. huwaaaaa..:cry:

katak_kiut posted on 28-7-2006 03:47 PM

cian darren
sowwy polin
my sibling tak penah kene bisul laaa
tak tau camne nak wat
nanti tanya hubby
pasal kat kampung dolo dialah hero yang paling kerap kene bisul
ekkekeke

danielly posted on 28-7-2006 04:14 PM

Originally posted by paulinevoon at 28-7-2006 02:27 PM
hari ni stress betul.. pagi tadi i bawa anak gi jumpa paed.. nak tengokkan benda yang rupa dia cam bisul kat tepi dubur my baby.. paed tu kata observe for 1 week dulu.. dia bagi ubat sapu & ant ...

hi pauline,

doktor tu confirmed ka benda tu bisul?  maybe ikut ckp doktor tu dulu, obeserve for 1 wk.  mungkin bukan bisul kot.  kalo kitorang bagi petua menghilangkan bisul and that thing turned out bukan bisul pun susah juga kan.  

byk2 sabar ya....& u pun observe jugalah kalo benda tu mengecut/membesar

honeybee1802 posted on 28-7-2006 04:24 PM

ciannya baby...anak honey penah kene bisul akt paler..besar..sampai demam2 dia..ms pegi kebetulan dah msk so dr pecahkan buang seme nanah..menjerit dia wooo...kasik cream kasik antibiotik...
lps tuh br mak ckp petua org tua..ltk ibu jari kat lelangit kite then gentel skit kat bisul tuh..but make sure mulut bersih..jgn lak buat br lepas makan udang ker..

paulinevoon posted on 28-7-2006 04:55 PM

Originally posted by danielly at 28-7-2006 04:14 PM

hi pauline,

doktor tu confirmed ka benda tu bisul?  maybe ikut ckp doktor tu dulu, obeserve for 1 wk.  mungkin bukan bisul kot.  kalo kitorang bagi petua menghilangkan bisul and that thing t ...

hi dane, thank you. we are not sure about what thing is that, that's why i'm seeking other alternatives.. mana tau it will disappear instead of my son having to undergo surgery kan.. i'll see tomorrow if it does't get any better i will bring him to see other doctor.. i am so worried sick :(

i'm going to try petua2 also and see how it goes..

paulinevoon posted on 28-7-2006 04:57 PM

Originally posted by honeybee1802 at 28-7-2006 04:24 PM
ciannya baby...anak honey penah kene bisul akt paler..besar..sampai demam2 dia..ms pegi kebetulan dah msk so dr pecahkan buang seme nanah..menjerit dia wooo...kasik cream kasik antibiotik...
lps t ...

thank you honeybee

honeybee1802 posted on 28-7-2006 05:01 PM

Reply #6 paulinevoon's post

oo..luper lak..ari tuh doc kasik one shot of antibiotik...tp rsnyer if kene surgery..jez small surgery kot utk kuarkan nanah tuh...

sisukon posted on 28-7-2006 05:34 PM

pauline..
su aderlah mangsa operate dek penangan bisul nih..
aduhhh..boleh imagine caner your baby nnt..bukan su nak takotkan kat kau..tapi mmmmgggggg saketttt..

biasanyer..bisul yg ada mata..mmg kiter boleh picet..sebab tunggu jer mata dia tersembol kan..
tapi su syak..kes baby kau nih sama cam kes su dulu lah..bisul dia tumbuh kedalam..then nanah tu spread kat bawah mussle layer gitu..1st time g doc..dia picet jer..cam bodoh jer meraong menahan kesakitan dipicet..then balik umah..selang 3 arik..naik balik bisul tuh...tensen jerk..
2nd time pegi..mmg kene operate time tu gak..dia bagik bius 3 kali pasal bisul su mmg besa..cam rabak jer montot haku time tu..dah ler dokto lelaki..malu seyyy..
tapi tu ler..just really minor surgery..after 3 jam kat situ..su balik umah..tapi time tu tunang su ler yg dtg amek kat klinik..pasal dah tak leh drive dah time tu..kat montot maaa..
lepas surgery..buat procedure biasa..kene cuci..tapi since su malas nak g klinik..su buat sendiri jerk..sterile sendirik sumer bembarang..plus minom ikan haruan punyer pati barang seteguk sari..after a week..settle!!!

emm..itu pengalaman su..tapi kalo nak conventional..orang kata amek bawang putih tu..lumat2 kan sikek bg hancur..then sapu kat bisul tu..insyaAllah elok..ini orang ler cakap..su tak penah ler try..

O2 posted on 31-7-2006 02:07 PM

Pernah kena pada anak I pada bulan March aritu. betul2 bawak dagu dia. Memula tanda merah macam kena gigit nyamuk makin hari ke sehari makin nampak merah dan besar skit. Belum jumpa paed lagi. Saya sapu dgn ubat gigi Cengkudu keluaran SURECO tu.. dr org tua la.. tapi tak puas hati sbb tak nampak surut,'mata' pun takde, bawak jumpa paed dia bagi antibiotik aje suruh sapu. alhamdulliah dlm 3 hari dah nampak perubahna yg sgt baik. Lepas pada tu beberapa minggu lepas cam nak tumbuh baru kat tepi hidung, same spot, so tak tunggu dah terus sapu antibiotic krim tu.

So macam mana paulive, ada perubahan tak memandangkan u dah jumpa doc nk ambik ubat tu?

paulinevoon posted on 31-7-2006 03:56 PM

Originally posted by O2 at 31-7-2006 02:07 PM
Pernah kena pada anak I pada bulan March aritu. betul2 bawak dagu dia. Memula tanda merah macam kena gigit nyamuk makin hari ke sehari makin nampak merah dan besar skit. Belum jumpa paed lagi. Saya ...

thanks for sharing O2 n sisukon..

on Saturday afternoon tu dah ada perubahan sikit.. menda tu cam dah surut.. Friday night tu mcm nampak ada spot kekuningan, which i suspect mungkin 'mata' bisul.. tapi Saturday afternoon tu i tgk mcm dah surut and spot kekuningan tu dah disappeared.. skrg ni cam merah je.. tapi still bengkak sikit.. yg tak tahan tu kesian bb kena minum antibiotik.. kencing pun berbau antibiotik.. :(

i harap2 menda tu akan kempis je dan hilang selama2nya :pray:.. tak kira la bisul ke atau menda lain yg kena dikeluarkan dgn cara pembedahan, i tak sanggup nak fikir baby i kesakitan disebabkan benda tu..

O2 posted on 31-7-2006 05:22 PM

Originally posted by paulinevoon at 30-7-2006 07:56 PM


thanks for sharing O2 n sisukon..

on Saturday afternoon tu dah ada perubahan sikit.. menda tu cam dah surut.. Friday night tu mcm nampak ada spot kekuningan, which i suspect mungkin 'mata' b ...


Alhamdullilah, ada perubahan, ye la mana tak risau kan.. dah ler doc cakp pasal surgery, ishh sapa tak takutt!! Cam parah benar bunyik nya.  Kesian kat budak, mesti sakit, my son pun kadang minum susu terkena kat bisul dia ..takjadi nak minum, nangis..I pun sedih sama..Sekarang ni memang dah ok, tapi nampak parut sikit bawah dagu tu..
Nak sapu krim apa pun tak tau nak kasi hilang parut tu? karang sembarangan taruk ubat lain pulak jadinya, dah le kat muka. Harap2 jangan le kena  lagi, org kata selagi tak buang 'mata' bisul dia akan naik balik tapi tempat lain ler pulak. :jeling:

muah posted on 1-8-2006 10:16 AM

Bisul...

Kenapa kerap dapat bisul? ada masalah pemakanan ke... ape ubat yg paling bagus ...

mitsui posted on 1-8-2006 05:12 PM

saya syorkan guna madu asli keluaran HPA...madu ni antara khasiatnya adalah dpt mencantikkan kulit dan merawat masalah kulit..bleh sapu trus kat kulit yg ada bisul or kurap...insyaAllah akan baik.
Page: [1] 2 3
View full: [MERGED] -- BISUL / BOILS