Syd posted on 2-10-2006 02:35 PM

Sampai bila nasib BUAYA Sarawak akan berterusan begini?

Dad butchers crocodile in vain
02 Oct 2006
Desmond Davidson


--------------------------------------------------------------------------------
KUCHING: It has been a frustrating and heartbreaking month for Hatta Abidin as he continued to search for the killer crocodile which attacked his 12-year-old son on Sept 3.

All the anguished father from Kampung Bako wanted was to recover the remains of his son, Mohd Azuan Hatta, who was dragged off by a crocodile as he crossed the river near his house.

http://www.nst.com.my/Current_News/nst/Monday/National/croc1.JPG

Despite the best efforts of villagers, including hiring the services of a few bomoh, the killer crocodile has yet to be found.

And so, when Hatta, 36, heard yesterday that a crocodile had been snared in a trap, he rushed to the riverbank.

With an axe, Hatta hacked at the head of the trussed up three-metre long reptile

Nyanya posted on 2-10-2006 03:39 PM

Bodoh la diorang ni..dah tau sungai tu ada buaya buat per nak pegi main kat situ..he deserve it la..dok diam2 kat umah xleh ke??X pun main la beskal ke apa ke??Xkan nak salahkan buaya plak??Buaya mana ada akal..dah ko pegi kat dia,dia ngap aje lah..I really hate ppl like this..unless la buaya tu yg pegi merayau kat rumah org cari makanan..but so far x penah dgr la plak..

philipinoe2 posted on 2-10-2006 06:02 PM

pesal plak budak tu yg salah?..name pon budak2, biase la budak2 g men kat tebing sg, mandi sg, tetambah dier org srawak....pesal plak salah bapak budak tuh g jd crocodile hunter?...anak dier mati, FOR GOD SAKE!!....kate kan la anak korg kene makan ngan rimau, korg nk dok diam kat umah je ke korg nk join skali carik rimau tu sampai dpt?...kalu anak aku la jd mcm tu, bkn stakat boye kat mesia je, boye kat zoo, australia, england, antartika maupon bulan akan ku ke smbelih sampai pembunuhnyer di ketahui...:nerd:

no offence steve irwin, i'm beri sensitip in dis meter...

delinquent24 posted on 2-10-2006 08:17 PM

Originally posted by philipinoe2 at 2-10-2006 06:02 PM
pesal plak budak tu yg salah?..name pon budak2, biase la budak2 g men kat tebing sg, mandi sg, tetambah dier org srawak....pesal plak salah bapak budak tuh g jd crocodile hunter?...anak dier mati,  ...

betul budak tue tak bersalah, tapi pade aku boye yg dlm gambo tue pon tak bersalah gak..tak pasal2 kepale kene tetak pastu kene semelih..
kalu anak kite kene bunuh ngan mat indon takkan nak bunuh sume mat indon satu dunia sampai jupe the real killer??

aqil posted on 3-10-2006 06:36 AM

Penduduk bunuh tiga buaya ‘tidak bersalah

KUCHING 2 Okt. - Empat ekor buaya telah ditangkap dan tiga daripadanya dibunuh serta dibelah perut, namun penduduk Kampung Bako, dekat sini masih kebingungan kerana tidak ada tanda-tanda bahawa reptilia tersebut membaham kanak-kanak berusia 12 tahun, sebulan lalu.

Hari ini, seekor buaya sepanjang lebih lima meter berjaya ditangkap oleh penduduk yang dikatakan mendapat permit khas daripada Sarawak Forestry untuk memburu, menangkap dan membunuh buaya di Sungai Sarawak.

Buaya jantan seberat hampir setengah tan itu ditangkap selepas reptilia tersebut memakan umpan jerat yang dipasang oleh seorang bomoh buaya, Nyaleh Mandi dari Lundu.

Ia merupakan buaya terbesar ditangkap berbanding dua ekor buaya yang ditangkap sebelum ini.

Buaya itu kemudian dibunuh dan dibelah perutnya bagi memastikan sama ada ia reptilia yang membaham pelajar berkenaan tetapi hampa kerana tidak ada tanda-tanda ia memakan manusia .

Ia ditemui oleh pasukan memburu buaya dianggotai penduduk kampung pada pukul 6.30 pagi di Sungai Sarawak selepas ia memakan umpan jerat sebelum dibawa ke jeti Kampung Bako pada pukul 7.30 pagi.

Kira-kira empat jam kemudian, seekor lagi buaya kecil betina turut ditangkap.

Buaya kecil itu bagaimanapun tidak dibunuh sebaliknya disimpan di Taman Hidupan Liar, Matang dekat sini.

Buaya besar yang ditangkap hari ini bagaimanapun disahkan bukan buaya yang membaham Mohamad Azuan Hatta pada 3 September lalu apabila tiada cebisan atau tulang manusia ditemui dalam perut reptilia itu selepas dibelah.

Dua ekor buaya yang ditangkap sebelum ini menjadikan jumlah reptilia berjaya ditangkap selepas kejadian pelajar dibaham reptilia ganas itu pada awal bulan lalu kepada empat ekor. Tiga ekor daripadanya telah dibunuh dan dibelah perutnya.

Kelmarin, penduduk Kampung Bako berjaya menangkap seekor buaya jantan bersaiz 3.35 meter panjang dan 0.4 meter lebar selepas ia memakan umpan jerat.

Sementara itu, bapa mangsa, Hatta Ariffin, 36, berkata, beliau belum pasti sama ada masih lagi mahu meneruskan hasrat memburu buaya yang membaham anaknya.

‘‘Jika masih ada orang kampung sudi membantu, saya akan meneruskan operasi memburu buaya ini. Jika saya seorang, sukar untuk saya melakukannya kerana saya tidak mempunyai kelengkapan terutama bot,

aqil posted on 3-10-2006 06:41 AM

Aku Dah Enlarge Pic Terbaru Pasai Buaya Terbaru Depa Tangkap

http://i9.photobucket.com/albums/a80/censplit/dn_01_big.jpg

plastic_flower posted on 3-10-2006 06:56 AM

kesiannya buaya.....:(

Syd posted on 3-10-2006 09:36 AM

Tidak wajar bunuh semua buaya
Oleh BINTU RASYADA ABD. RAHMAN

KUALA LUMPUR 2 Okt.

Syd posted on 3-10-2006 09:36 AM

Penduduk bunuh tiga buaya ‘tidak bersalah

blueharp posted on 3-10-2006 10:20 AM

Originally posted by philipinoe2 at 2-10-2006 06:02 PM
pesal plak budak tu yg salah?..name pon budak2, biase la budak2 g men kat tebing sg, mandi sg, tetambah dier org srawak....pesal plak salah bapak budak tuh g jd crocodile hunter?...anak dier mati,  ...


mmg la budak2 tak salah..tapi, budak2 pun ada mak bapak kan..so, takkan la mak bapak budak2 tu takleh nak larang..dah kena baham..baru la ngade2 nak jadi croc hunter..tapi as everybody say..'dah ajal budak tuh..!!"

philipinoe2 posted on 3-10-2006 11:31 AM

cube korg put your foot on the boy's father's shoes!!...anak mati kene baham buaye, mayat/cebisan ilang, buaye x dpt di kesan, munasabah ke korg dok tgk je buaye lalu lalang tepi/dlm sg tuh?..aku stil menten ketabahan bapak budak tuh utk memburu boye yg baham anak die...tu br bapak yg sejati!!..korg bile bapak budak tinggalkan anak dier dlm tong sampah MARAH!!...tp bile ade bapak budak yg menunjukkan betape sayang die terhadap anak dier, korg bising, kate aniaya binatang...!!

cube ckp, famili mane yg jage anak dier 24 jam?...sape yg ade anak, ye ke korg tgk anak korg 24 jam sehari?...same jugak dlm kes nie, nk jd insiden ngeri, budak tu g tepi sg ke/mandi sg ke, kene baham ngan buaye, kire salah budak tu ngan mak bapak dier la kan?...kire buaye tu x salah la kan...:nerd:...

bapak budak tu bunuh buaye yg die jumpe, sbb xde care laen nk tau mcm mane nk detect buaye mane yg baham anak dier, so normalla kene bunuh buaye tuh...xkn korg nk tangkap buaye, pastu bg ubat pelali, buaye pengsan korg bedah, oooo xde la sisa2 budak tuh, pastu korg jahit balik, pastu korg lepasbuaye tuh?..MCM TU KER?!!!...:geram:

kiter citer psl binatang, korg bg perumpaan psl indon bunuh anak plak, x menaserawak langsung...

blueharp posted on 3-10-2006 11:47 AM

betul tu mmg la betul..but now, kita tak le jugak salahkan buaya tuh..dah tu habitat dia..yg dia biarkan anak dia main kat tepi sungai tu watpe..cuba ko bayangkan ko dok sarawak, kat tepi sungai plak tu..pastu kat sungai tu ada buaya, ko nak bagi anak ko mandi manda kat situ ker?? tu la maksud aku..

so, skang, nasi dah jadi bubur..aku pun simpati ngan kematian budak tuh, tapi kita nak wat camner..kita mana tau which croc yg bunuh budak tuh..skang dah sah2 3 ekor buaya yg bapak budak tu bunuh bebas dari makan orang..so, ko nak bapak budak tuh bunuh semua buaya kat sungai sarawak ker?? logik la sket dol!!

philipinoe2 posted on 3-10-2006 01:55 PM

org tgh marah mane leh pk logik...sbb tu salah 1 defence pembunuh, ialah provocation...victim provoke saye, saye pon all of sudden amek senapang tembak dier...tu analogi la...

yg penting, aku stuju ngan bapak budak tuh...bunuh je sume buaye kat srawak tuh...buaye bkn binatang dilindungi, so x pyh la korg nk jd "hello mike" plak kan, nk bela crikey...

kalu korg pembela buaye, baek korg berdoa buaye yg sebenar nyer di temui segera...kalu x, thehehehe..:nerd:

xkn korg nk biarkan buaye tuh terlepas kan..kang dier jd ketagih plak ngan daging manusia....

blueharp posted on 3-10-2006 02:40 PM

Originally posted by philipinoe2 at 3-10-2006 01:55 PM
org tgh marah mane leh pk logik...sbb tu salah 1 defence pembunuh, ialah provocation...victim provoke saye, saye pon all of sudden amek senapang tembak dier...tu analogi la...

yg penting, aku st ...


betul..bila amarah mula berkuasa, mana nak pikir logik kan..ok..aku sokong ko tapi ada lagi option lain yg bole diguna pakai..tak semestinya membunuh...tapi biasa la..asal binatang buas serang manusia, hukuman yg paling simple..bunuh itu binatang...

cheta pasal buaya makan orang dah byk beb kat sarawak..so, aku yakin, derang akan dapat tangkap buaya yg bertanggungjawab tuh..just satu je yg aku harapkan..lepas ini, masyarakat terutama ibu bapa perlulah peka dengan keadaan sekeliling..jgn dibiarkan anak2 mereka bermain ditepian sungai..mana tau, ada plak kes seumpamaan ni akan berlaku kembali...

malarky posted on 3-10-2006 05:25 PM

Originally posted by philipinoe2 at 3-10-2006 01:55 PM
buaye bkn binatang dilindungi



Ye ke?....ingatkan buaya protected..

philipinoe2 posted on 3-10-2006 05:30 PM

Reply #15 malarky's post

cek WWF (bkn wwf restling tuh) nk tau binatang ape yg protected...

fly_in_d_sky posted on 3-10-2006 08:43 PM

Originally posted by Syd at 2-10-06 02:35 PM
Dad butchers crocodile in vain
02 Oct 2006
Desmond Davidson


--------------------------------------------------------------------------------
KUCHING: It has been a frustrating and heartbre ...

kalau steve irwin masih idup
sure dia nangis tgk buaya mati dibunuh
buas cam ner pun binatang tu, ia tetap binatang
dia xtau per2 pun ... kita as manusia patut peka
jgn nak salahkan pd binatang 100% .......
sebb dlm dunia nie kita hidup berkongsi ....

firebird909 posted on 3-10-2006 09:26 PM

So kampong!
lepas ni kalau ade anjing bunuh memane mane babies dorang, then pegi la merata dunia bunuh semua anjing di seluruh muka bumi ni, then kalau ade harimau gi bunuh orang kampong dia, then pegi la reramai bawak geng kampong tuh gi sembelih semua harimau seluruh alam semesta sampai pupus, nanti jawab dgn Tuhan, kenape bunuh makhluk dia tak tentu psal, rephrase: Binatang Tadek Akal, Tadek Pikiran, dia ada napsu je, Sekian terima kaseh.

KEJI! skang aku plak da tak kesian kat budak tu and the rest of the familiy and all those kampong folks, doing rUBBISH!

p/s lepas ni mesti ade lak orang kata...BILA KENE AHLI KELUARGA KO, BARU TAU! <----an absalute typical cover up script! :tembak:

firebird909 posted on 3-10-2006 09:32 PM

Originally posted by philipinoe2 at 3-10-2006 01:55 PM
org tgh marah mane leh pk logik...sbb tu salah 1 defence pembunuh, ialah provocation...victim provoke saye, saye pon all of sudden amek senapang tembak dier...tu analogi la...

yg penting, aku st ...
kalau buaya tu dah mula ketagih daging manusia, BAGUS LA, kasi ajar sket MANUSIA nih, ingat hebat sgt kat dunia nih, sombong, bongkak dgn pencapaian yg kununnya cambagos la, biar dia makan sape sape yg patut dibaham, so manusia yg leka, malas nak pikir keselamatan, SO BE IT lah!

tadek alasan dorang nak bunuh semua binatang tuh. primitif sunggoh pikiran

p/s manusia asyik pikir marah dia je, Tuhan murka dia tatau....

firebird909 posted on 3-10-2006 09:35 PM

Originally posted by fly_in_d_sky at 3-10-2006 08:43 PM


kalau steve irwin masih idup
sure dia nangis tgk buaya mati dibunuh
buas cam ner pun binatang tu, ia tetap binatang
dia xtau per2 pun ... kita as manusia patut peka
jgn nak salahkan pd bina ...
EXACTLY!
tapi sesetengah orang yang kununnyer berakal kata, amarah yg membara tu perlu diturutkan dulu. no matter what does it cost.

p/s manusia sebagai khalifah muka bumi, KHALIFAH hAPE KE BENDE MENJAHANAMKAN dunia?:tembak:

aneboye posted on 4-10-2006 12:33 AM

kecian steve irwin.. dia dahla sekor jer kat dunia ni.. dah kena bunuh ngan ikan pari..huhuhuhu
Teringat aku kisah singapura dilanggar todak... Banyak orang mati, sebab orang singapura pencinta
haiwan kot (sanggup berkorban demi todak tersayang :)

blueharp posted on 4-10-2006 08:01 AM

Originally posted by aneboye at 4-10-2006 12:33 AM
kecian steve irwin.. dia dahla sekor jer kat dunia ni.. dah kena bunuh ngan ikan pari..huhuhuhu
Teringat aku kisah singapura dilanggar todak... Banyak orang mati, sebab orang singapura pencinta
...


singapura dilanggar todak tu mitos kan? :nerd:

aneboye posted on 4-10-2006 08:13 AM

Entahla mitos ker aperker... tapi naper dia guna istilah dilanggar ek :)

blueharp posted on 4-10-2006 08:16 AM

Originally posted by aneboye at 4-10-2006 08:13 AM
Entahla mitos ker aperker... tapi naper dia guna istilah dilanggar ek :)


mebbe word tu yg sesuai digunakan..takkan nak letak "singapura dicucuk todak" sure sape2 yg baca buku hikayat ni akan gelak guling2..:cak:

blueharp posted on 4-10-2006 08:18 AM

Originally posted by firebird909 at 3-10-2006 09:26 PM
So kampong!
lepas ni kalau ade anjing bunuh memane mane babies dorang, then pegi la merata dunia bunuh semua anjing di seluruh muka bumi ni, then kalau ade harimau gi bunuh orang kampong dia, then ...


hehehe...firebird..statement lu mmg wa suspek!!:solute:
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8
View full: Sampai bila nasib BUAYA Sarawak akan berterusan begini?