enrey posted on 15-4-2004 11:44 AM

Berpeluh di tapak tangan & kaki = hyperhidrosis

org cakap kalau badan berpeluh maknanya kita sihat. tp what if terlalu aktif berpeluh cam saya ni sampai menimbulkan rasa tak selesa. berpeluh cam jogging 10 km. kalau memang tgh bersenam tu takpe la. tp tgh bersiap2 nak gi keje pun peluh dah mengalahkan org bersenam. sihat ke saya ni?
dah la aktif berpeluh, muke plak berminyak, kilat semacam je. kalau lepas cuci muke tu, 5 minit pastu dah kilat balik muka i ni. very uncomfortable terutama bile nak keluar ke public. please help me...


[ Last edited by  blackmore at 25-4-2007 01:40 AM ]

Acong posted on 27-4-2004 12:42 PM

tak ingat lagi nama condition enrey experience.... but treatment dier adalah melalui penggunaan laser. laser digunakan untuk 'mematikan' kelenjar peluh yg terlalu banyak. sila dapatkan khidmat dari pakar kerana rawatan laser yang kerap ader side effects......

nautilus posted on 2-5-2004 11:15 PM

The medical term for excessive sweating is hyperhidrosis. The excessive sweating can be localised (only on the palms, soles, face, forehead or more commonly the armpits giving rise to body odour) or involving the whole body (generalised).

Localsed hyperhidrosis is usually due to overactivity of the (sympathetic) nerves supplying sensation to the areas involved.

Gneralised hyperhidrosis may be genetic (40% cases in one study) or due to illnesses like thyrotoxicosis, obesity, psychiatric disorders, TB, lymphoma (cancer of lymph nodes) or menopause (in females). Numerous treatment options are available.

1. Anti-perspirants which can be applied to a localised area and can be bought over the counter in pharmacies. They often may cause redness, itchiness or swelling of the skin. Also becomes ineffective over time.

2. Oral medication - may not work in all cases and usually have unwanted side effects.

3. Surgery in extreme cases to cut the nerve supply to the involved area. Obviously this is only applicable if the problem involves oly a small area.

4. Recently injection with Botox have been tried.

You must first exclude common medical conditions like thyrotoxicosis (excessive production of hormone by thyroid gland) by a doctor's examination and a simple blood test. This condition is quite common and easily curable.

enrey posted on 8-5-2004 08:39 PM

thanks for the info. but adakah masalah ni boleh dibiarkan tanpa sebarang tindakan? ade serius effect tak?

nautilus posted on 8-5-2004 09:08 PM

Originally posted by enrey at 8-5-2004 20:39:
thanks for the info. but adakah masalah ni boleh dibiarkan tanpa sebarang tindakan? ade serius effect tak?

Keputusan muktamat terpulang lah kepada enrey sendiri samada nak biar "penyakit" ini.

Serius side effects ?  Memang badan akan berbau,  terutama sekali dibahagian ketiak :rf: Nanti gf pun lari jauh jauh ....

Tapi ada baik juga kalau pegi jumpa dr supaya exclude penyakit-penyakit yang dapat dirawat seperti thyrotoxicosis.

Acong posted on 9-5-2004 04:11 PM

Not all sweat is created equal

By MENG YEW CHOONG
THERE are two major kinds of sweat glands on our bodies: the eccrine and apocrine glands.  

Eccrine glands are found all over the body in almost countless quantities and are totally unrelated to hair and other glandular appendages. They exist alone and produce a solution consisting mainly of water; the bulk of our sweat consists of just this. Pure eccrine sweat is normally odourless and will remain so indefinitely unless it is mixed with other secretions or skin debris.  

Apocrine glands, on the other hand, produce scents rather than just regulating our body temperature, as sweating is intended to do. Secretions from these glands are where bad smells come from.

Apocrine secretions tend to be proteinaceous in nature, and when bacteria, which are always present on our skin, decomposes the secretions, the end result is something that smells less than pleasant

enrey posted on 10-5-2004 12:28 AM

Originally posted by nautilus at 8-5-2004 09:08 PM:
Keputusan muktamat terpulang lah kepada enrey sendiri samada nak biar "penyakit" ini.
Serius side effects ?  Memang badan akan berbau,  terutama sekali dibahagian ketiak :r ...
bukan tanak tp kalau dah jumpa pakar, yang pasti memerlukan kos yang tinggi. doctor kat klinik swasta biase boleh ke? he!he!

nautilus posted on 15-5-2004 02:15 PM

Originally posted by enrey at 10-5-2004 00:28:

bukan tanak tp kalau dah jumpa pakar, yang pasti memerlukan kos yang tinggi. doctor kat klinik swasta biase boleh ke? he!he!

Guna ini saja lah ...  :lol


http://www.iemily.com/images/natdeo_spot.gif

JazzJ01 posted on 21-6-2004 03:38 PM

Berpeluh di tapak tangan dan kaki

i nak tahu juga keadaan i yang sejak dari sekolah dulu selalu berpeluh di tapak tangan dan tapak kaki....kalau di tapak tangan masa menulis habis basah buku tu...kaki kalau pakai kasut becak habisss....

So ader sesapa bole terangkan takk???

spinzero posted on 21-6-2004 07:10 PM

saya ada kawan yg serupa masalahnya dgn saudara..dari bangladesh
kami sekarang studi di germany
telapak tangan kanannya sering basah (berpeluh) tetapii yg sebelah kiri normal
bila nak bersalaman, dia mesti kesat dulu tangannya di baju...dan menulis pon x selesa
masalah ni dari kecil dan dia cuba cari penyelsaian, jumpa macam2 doktor, tp x selesai

kemudian dia rujuk kepada satu doktor ni sini, dan doktor itu membuat pembedahan kecil di satu bahagian kiri perut... seperti ada suatu kelenjar yg x normal...saya pon hairan kenapa tapak tangan bermasalah, dibedahnya bahagian perut

setelah drpd pembedahan...masalah ini berakhir...pelik tapi benar...
dia buat pembedahan ni thn lalu..

nautilus posted on 22-6-2004 12:40 AM

This condition has been extensively discussed and in great details before. refer to this thread Peluh

azaleena posted on 23-6-2004 04:38 PM

Originally posted by JazzJ01 at 2004-6-21 03:38 PM:
i nak tahu juga keadaan i yang sejak dari sekolah dulu selalu berpeluh di tapak tangan dan tapak kaki....kalau di tapak tangan masa menulis habis basah buku tu...kaki kalau pakai kasut becak habiss ...

i ada my fren sorg mcm ni ... siap kena pegang handkerchief bila nak menulis.

ntah la .. dah lama tak dengar cite dia ni, yg tau, dia kawin dgn schoolmate dia masa kat jasin dulu ...

Saveetha_Angel posted on 26-6-2004 09:47 AM

I sendiri ada problem tapak tangan ngan kaki berpeluh....I pegi kat check my panel doctor...she rekomen....pergi HKL, department skin treatment...(kalau tak salah ye)....dia kata mereka akan rendamkan tangan kita dalam sejenis cecair yg akan disalurkan tenaga elektrik....proses nie perlu dibuat selama 1/2 jam 3 kali seminggu dan utk 3 bulan.....siapa nak, bolehlah try....(but i takde masa nak cuba)......keje kan......kalau dah cuba.....bagitau yekk.....timaseh..

kintan_too posted on 26-6-2004 11:13 AM

kalau berpeluh kat kaki tu memanglah....macam i ni cukup tak selesa bila pakai kasut full... lemas rasanya.. How?

amuzed_birdie posted on 17-11-2004 02:35 PM

tangan & kaki selalu berpeluh..pelik!

Tangan dan kaki saya slalu berpeluh....
saya anggap pelik sebab kuantiti peluh tu tak sama dengan orang lain. Tangan & kaki saya , tak kira waktu, cuaca, situasi maupun tempat , kalau dah nak berpeluh tu, bepeluh jugak.

Untuk lebih jelas menggambarkan keadaan saya, situasi di bawah mungkin boleh membantu:

- saya dedahkan tangan ke arah matahari, terus nampak titik2 kecil air keluar dr liang2 roma di tapak tangan
- bile cuaca panas, tangan dan kaki saya berpeluh, biarpun badan tak berpeluh lagi. Bile cuaca sejuk (mcm dlm air-cond room), tgn & kaki saya tend to be so cold sbb air-cond mengeringkan peluh dan menyejukkan tgn & kaki saya
- ada waktu tngan dan kaki saya kering, bile saya picit one of my fingers, terus nampak titik2 air keluar dr liang roma tapak tangan saya.
- kalau dah teruk tuh, air tuh boleh menitik .. drop by drop
- etc

Secara ringkas, saya simpulkan, tangan dan kaki saya lebih banyak waktu basahnya dr waktu kering nye. Hasilnya, tapak tangan saya lembut (ada org kata macam tangan baby), dan tangan saya allergi pada sesetangah mknn laut dan jenis-jenis makanan yg diperam seperti budu, petis, dan sbginya. Kalau kesannya teruk, tangan saya jadi merah, rasa merenyam dan ada kalanya sakit-sakit. Kemudian, bila kesan allergi tu hilang, kulitnya akan mengelupas perlahan2, ala-ala bersalin kulit dan kemudian kembali lembut.
Dulu, saya tak rasa menyusahkan sangat. Tp, skrg rasa makin menyeksa.

Ada satu dua kes jugak yg saya dengar mcm kes saya nih, tp taklah serupa sgt. Mereka punya tangan pun keluar air jugak..most of the times. Dan, salah seorang pernah diberi kesimpulan oleh seorang doktor Herba Cina, bahawasanya dia mengalami masalah hati (masalah kesihatan) tp, dia tidak pergi menjalani pemeriksaan lanjut.

Oleh itu, adakah berpeluh berlebihan pada tangan dan kaki dalam berbagai-bagai situasi , nervous ke , tak nervous ker, panas ke sejuk ke, etc .... adalah normal? Atau bagaimana?
:stp:

samurai88 posted on 17-11-2004 04:46 PM

ko ni pon cam aku gaklah..
tp aku takdelah seteruk ko ..
time panas ngan nervous selalu lah berpeluh kat tgn..
time exam jgn ckplah...basah kuyup kertas soklan tuh..ahaks...

tp mende ni ok jek aku rasa..liang peluh byk kat situ...patutlah  tgn aku cam pempuan jek..lembut semacam...ahaks..

awoks posted on 17-11-2004 05:47 PM

rasenye mende nih cam takde pape je kot..
biase la orang camni
tapi kengkadang ade gak kene ngene ngan kelenjar tiroid...

amuzed_birdie posted on 18-11-2004 12:32 PM

tentang kelenjar tiroid

hai again..

boleh tak kalau saya nak tau lebih lanjut.... yg namanya 'ada kene mengena dgn kelenjar tiroid ' tu mcm mana?

tak stabil ker klenjar tiroid saya? sampai peluh selalu keluar banyak kat bahagian tuh?

and, kalau ada suggestion, i mayB consider revising them . .
sbb, kalau yang rasa ok tuh, tak pe lah..tp, bg saya, bende ni sangat mengganggu .. susah nak buat keje.
cube bayangkan, i have to buy a special shoe .. so that i wont slipped.
I have to mk sure my hand is dry b4 shaking hand with ppl..especially when it comes to formal session or stuf like that...

so..mcm tu lah keadaannya...

and,
With that, I thank you :-)

PowerGiler posted on 18-11-2004 01:21 PM

kaki berpeluh dan tangan berpeluh

insyaAllah saya boleh bantu...
emm....saya nih kat KL ampang , you pulak kat mana ....
biasanya sakit macam gini kita boleh solve pakai rawatan ozone hidroterapi...
kalau ada kelapangan boleh call saya 012 - 206 3490 awie
sekian wassalam

zentex posted on 18-11-2004 03:36 PM

hyperhidrosis

Cuba tengok website ni dan cari ada tak doktor yang boleh buat teatment nih.

http://www.handsdry.com/

Tapi oleh kerana ia melibatkan pembedahan, eloklah cuba rawatan alternatif dulu

Ni lagi satu webiste, tanpa pembedahan, tpi macam kena beli alat

http://www.drionic.com/index.htm

More info

http://www.healthubs.com/hyperhidrosis/

PowerGiler posted on 18-11-2004 04:56 PM

punca masalah

punca masalah harus dikenal pasti terlebih dahulu.....

kalau nak saya periksa ( jarak jauh ) sila beritahu:

nama penuh:
sex:
cerita masalah penyakit:
masa sakit selalunya bila:

nanti saya kasik advice

mbhcsf posted on 18-11-2004 11:07 PM

salam ..

NAutilus you wanted here . hydrnophrosis?

Leha. posted on 18-11-2004 11:20 PM

aku pon ada masalah serupa..especially kat tapak tangan, selalu basah...guess apa yg kau cakap tuu betul - tapak tgn sentiasa lembut sebab memang sebab sentiasa berpeluh kot...even masa aku menaip nii pon tangan aku berpeluh...kalaui aku letak tangan aku kat meja, angkat about 2-3 minutes after that dah basah kat atas meja tuu..terpaksa lerr aku lap

kat kaki pon ada masalah serupa, tapi tak seteruk kat tapak tgn...sebab tuu aku tak berapa suka sgt pakai kasut yg bertutup semua, atau pakai stokin

tapi aku tak ambil peduli sgt masalah aku nii...sebab mungkin aku rasa tak de lah menyusahkan aku sgt..lagipun tangan lembut, hehe...cuma kalau jogging tuu, problem lah sikit, sebab kaki cepat berpeluh..bila pakai stokin tuu, rasa berlengas semacam

org panggil excessive sweating nii hyperhidrosis

leh check thread kat bawah nii..diaorg dah discussed dulu
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=100755&fpage=5

http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=113163&fpage=12

Leha, Gadis Klasik

[ Last edited by Leha. on 18-11-2004 at 11:32 PM ]

PowerGiler posted on 18-11-2004 11:29 PM

percaya atau tidak??

kalau saya cakap punca berpeluh itu adalah dari jantung amacam??

mesti u all tak percaya....

tapi....percayalah!! rawat jantung masalah settled!!

tapi ada jugak orang lain punca bukan kat jantung.....bab tuh, kena check dulu ler...ahakss

wassalam

amuzed_birdie posted on 19-11-2004 12:46 PM

ada nama rupanya penyakit neh

ooohh....it's Hyperhidrosis ye...
rupenye, there exist a name of such desease..err..shud i call it a 'desease'?.
zentex, powerGiler, Leha n others..thank you for the info. I learned a lot man!
the world is facing the same problem as i do, unlike what i've thot b4.
Since none of my family mmbers or frenz face this Hyperhidrosis problem, and they too, wondering why this weird thing happen to me.
And, now i know that there exist a procurement ..
for temporary and permanent results..using several types of medication.

abt Ozone Hydrotheraphy .. i baru baca dan baru tau sedikit ttg ini.
I'll seek further info for this.

Pastu, ada klakar sket lah bila baca pasal boleh buat checking jarak jauh..hihi
Mr Dr, I've been reading some of your posts .. and, nampak mcm best jer your checking jarak jauh nih. Try me?!:

Saya : 23, female, PJ, Selangor
Masalah : hyperhidrosis, cume bezanya , peluh byk dekat kaki & tgn shj.
Masa sakit: emmm..tak sakit.
...Rasa sakit cume bile dah teruk sgt termakan bender2 yg saya allergi tuh..
tapak tgn jadi merah, rasa panas, kalau tgk btol2 nampak dotted of reds on my palm.
pahtu merenyam, macam gatal .. tp x rasa nak garu sbb ada jugak rasa sakit
gatal-gatal sakit .. hehe..camtuh lah kot..
pastu, kalau lbh teruk lg, some of the dotted reds tuh ada yg jd tiny-tiny gelembung air.
bile dah tak tahan, i pon rendam tangan dlm air, rasa lega sikit.
Tp, kalau tak teruk sgt, dia cume merah je lah, x de jg gelembung.
Kesan nih akan bransur2 hilang dlm kurang dr seminggu.
Then, kulit tgn akan mengelupas. lps seminggu lg baru kmbali spt sedia kala.

emmm..Pastu... kalau punca msalah dr jantung..kena rwat jantung lah kan..tp..i wonder mcm mana kaitannya jantung dan masalah saya....hmm, yg ni pon saya akan teliti lebih lagi ... timer kaseh yekk

sekian, wassalam
Page: [1] 2 3 4 5 6 7
View full: Berpeluh di tapak tangan & kaki = hyperhidrosis