waksir posted on 9-11-2006 11:55 AM

Kertas rancangan perniagaan (RP) / Proposal Perniagaan [MERGE]

MInta tolong sikit, ada sesapa yg buleh share kertas rancangan peniagaan utk bisnes dobi atau ternakan kambing fidlot. Atau mungkin ada sesapa yg pandai buat rancangan peniagaan tersebut bg tujuan mendapatkan bantuan kewangan ..... & brape ongkos nye.

:pray:

[ Last edited by  elle_gogo at 11-2-2009 06:25 PM ]

badai007 posted on 9-11-2006 05:08 PM

aku ada kawan yg ada kertas cadangan tu tp lembu punya projek fidlot.

hanimkirrana posted on 12-11-2006 01:20 PM

Kami adalah consultant yg menyediakan paper work + akaun + applykan loan sampai dapat...

Kalau masih bekerja dan ada lesen perniagaan pun boleh memohon.

siswazah menganggur digalakkan memohon

Interest 1%-3% per year

Blacklist pun boleh mohon

Tak perlu penjamin

Ini bukan 'along' atau 'ceti'

Ini Adalah Detail Untuk Loan.


- Untuk Pinjaman (baru Mula Berniaga - Lesen Kurang Dr 6 Bulan) (bayaran Untuk Paper Work - Rm650)

- Untuk Pinjaman (lesen 6 Bulan Ke Atas) - (bayaran Untuk Paper Work Rm650)


Dokumen Yg Diperlukan :

- Lesen Perniagaan
- Fotostat Kad Pengenalan Depan Belakang
- Gambar Premis (kalau Tiada Kedai, Tangkap Gambar Rumah Atau Produk -direct Selling/MLM Pun Boleh) - 6 Keping
- Gambar Sendiri Ukuran Passport - 3 Keping
- Bil Elektrik / Air
- Pelan Lokasi Premis/ Kedai/rumah Dimana Tempat Anda Beroperasi
- Fotostat Buku Akaun Bank
- Borang J (kalau Tak De, Tak Payah)
- Bagi Yg Ada Kedai, Sertakan Lesen Majlis Daerah
- Lagi Cantik Sertakan Skali Sijil2 Kursus Perniagaan Kalau Ada Pergi.


Jadi jgn lepaskan peluang ni...

nak maklumat lanjut boleh PM atau email : hanimkirrana@yahoo.com

DDT_pacak85 posted on 12-11-2006 06:01 PM

lor .. senang je .. amik paper ETR300 ... kat uitm ..

woh_getoh posted on 14-11-2006 10:13 PM

tulah..sesapa student yg amik subjek ETR300 tu patut buleh buat parttime woo..provide service buat paperwork.... err..ada x sini? huhuh

waksir posted on 15-11-2006 10:55 AM

Originally posted by woh_getoh at 14-11-2006 10:13 PM
tulah..sesapa student yg amik subjek ETR300 tu patut buleh buat parttime woo..provide service buat paperwork.... err..ada x sini? huhuh

aku ada carik gak .... tp lum jumpa lg. Yg ada pun main tangkap muat je.

batricia posted on 15-11-2006 05:36 PM

kalau setakat nak contoh paperwork tu, saya rasanya ada. tapi kena cari dulu, tah kat mana letaknya.
boleh buat sendiri sebenarnya, tapi bab kewangan tu, kena faham sikit la nak buat macam mana. tapi tak la susah. lagi best kalau buat sendiri, sebab yang nak buat tu pun business kita juga.

tapi yang saya dengar la, buat paperwork ni kena betul2, sebab application utk buat pinjaman selalu reject pasal rancangan perniagaan tu tak berapa complete, walaupun sebenarnya business tu memang viable.

jadi memang kena buat betul2. mungkin bagus juga bagi pada yang pro utk buatkan, cuma kalau pada saya, memang saya akan buat sendiri la...(kalau saya nak buat loan).

kalau interested nak, bagi tau la,itu pun kalau saya dapat cari balik yang lama2 dulu.

mac_su posted on 16-11-2006 09:07 AM

Originally posted by waksir at 9-11-2006 11:55 AM
MInta tolong sikit, ada sesapa yg buleh share kertas rancangan peniagaan utk bisnes dobi atau ternakan kambing fidlot. Atau mungkin ada sesapa yg pandai buat rancangan peniagaan tersebut bg tujuan  ...


Waksir, kalau u nak kertas rancangan perniagaan atau kertas pinjaman utk kambing fidlot, u boleh pergi Jabatan Haiwan. Buat-buatlah tanya yang u berminat nak buat pinjaman dgn kerajaan. Lepas tu mintak contoh kertas tu. I pernah buat macam tu dulu. Dia bagi pinjam, lepas tu kita buat photostat. Lepas tu pulangkanlah balik. I pergi Jabatan Haiwan kat Shah Alam. Tapi tak ingat kat mana I letak kertas tu. Tahun lepas I pergi.

waksir posted on 16-11-2006 10:10 AM

Originally posted by mac_su at 16-11-2006 09:07 AM



Waksir, kalau u nak kertas rancangan perniagaan atau kertas pinjaman utk kambing fidlot, u boleh pergi Jabatan Haiwan. Buat-buatlah tanya yang u berminat nak buat pinjaman dgn kerajaan. Lepas ...

aku penah tanya, tp org kat jab haiwan tu tak mau bagi ..........
pasai bab financial, aku blh bikin .... cuma aku tak tau camne nak olah selok-belok pengurusan kambing tu aje. Sbb, kalu ikut sepupu aku, dia cuma tau jaga kambing stail kampung je ....

hanimkirrana posted on 16-11-2006 10:41 AM

Originally posted by waksir at 16-11-2006 10:10 AM


aku penah tanya, tp org kat jab haiwan tu tak mau bagi ..........
pasai bab financial, aku blh bikin .... cuma aku tak tau camne nak olah selok-belok pengurusan kambing tu aje. Sbb, kalu ikut ...


waksir kalau nak buat paper work pertanian pun boleh gak.. doc veterinar yg buatkan..

clairekimberly posted on 17-11-2006 11:05 AM

sama laa kimb pon cari nak wat paper work untuk bukak cc...kawan suggest guna...business plan pro premier edition 2005...tapi sampai la ni tak habis2 lagi donlod...payah tol nak wat paper work ni

tobby posted on 17-11-2006 11:47 AM

Originally posted by waksir at 9-11-2006 11:55 AM
MInta tolong sikit, ada sesapa yg buleh share kertas rancangan peniagaan utk bisnes dobi atau ternakan kambing fidlot. Atau mungkin ada sesapa yg pandai buat rancangan peniagaan tersebut bg tujuan  ...


aku pernah buat kertas kerja masuk tender cuci bangunan dulu. tak ingat mana letak salinan working paper tuh sebab dah lamaaa dah. basically dlm paper work/proposal utk bid tender tuh kena ada semua detail perniagaan spt jenis peralatan, jumlah pekerja, jenis chemical digunakan, pembahagian kerja, jadual cuci coridor/bilik/toilet/longkang/siling etc. tapi ini utk bid tender la, not to apply loan, tak tau la boleh apply or not.

[ Last edited by  tobby at 17-11-2006 11:49 AM ]

sinar_inspirasi posted on 20-11-2006 08:31 PM

aku dah siap sikit... cuma aku nak ringkaskan je... aku buat cara aku... sapa2 ada utk kongsi...sila email kan pada aku.,..nak tiru je... aku nak buat rujukan sendiri...

sinar_inspirasi posted on 10-1-2007 04:37 PM

alhamdulillah.. kertas kerja ringkas aku dah siap... gumbiranya aku... sape2 nak kertas kerja ni sebagai rujukan.. bleh lah jumnpa aku.. hehehe..

purbez posted on 10-1-2007 06:05 PM

menarik nihhh

c_manis posted on 10-1-2007 06:31 PM

Originally posted by batricia at 15-11-2006 05:36 PM
kalau setakat nak contoh paperwork tu, saya rasanya ada. tapi kena cari dulu, tah kat mana letaknya.
boleh buat sendiri sebenarnya, tapi bab kewangan tu, kena faham sikit la nak buat macam mana. ...

batricia, saya dah PM awak dapat tak?

batricia posted on 15-3-2007 11:43 PM

Reply #16 c_manis's post

hi c_manis,
baru perasan post awak ni....
saya tak dpt pun ur pm....

kalau nak cth paperwork tu, giv me ur add....nanti saya pos....

areyantie posted on 18-3-2007 10:29 PM

Reply #17 batricia's post

tak bole tempek kat sini ka paperwork tu saya pun teringin nak belajar gak macamana rupernyer paperwork tu, maklumla dulu tak pernah belajar...

batricia posted on 28-3-2007 12:04 AM

Reply #18 areyantie's post

i tak ada soft copy...
yg ada for the time being ialah hardcopy....

speedo posted on 28-3-2007 01:56 AM

aku dah lupa buat rancangan perniagaan dah 10 tahun aku tinggal, paper ETR
sapa ada dia punya format2 dia

hshiyuti posted on 28-3-2007 11:01 AM

Saya juga boleh menawarkan perkhidmatan membuat perancangan perniagaan. Kadar caj yang saya kenakan adalah tidak mengikut percantage pembiayaan tetapi berdasarkan jenis laporan yang perlu disediakan..

Kadar caj yang saya kenakan adalah diantara RM250.00 hingga RM750.00 dan boleh dirunding...tempoh penyiapan satu-satu kertas kerja bagi rancangan perniagaan ialah dalam tempoh satu minggu..

Kalau berminat sila e-mail kepada hshiyuti@yahoo.com atau ym pada bila2 masa

badai007 posted on 23-4-2007 10:58 AM

RANCANGAN PERNIAGAAN

Kenkawan ada sesiapa yang boleh tolong beri contoh2 nak buat kertas kerja rancangan perniagaan?

badai007 posted on 23-4-2007 12:54 PM

tolong....

insignia posted on 23-4-2007 01:23 PM

cuba ko check kat sini...

http://www.contoh-rancanganperniagaan.com/


http://www.mara.gov.my/bpn/RP.htm

[ Last edited by  insignia at 23-4-2007 01:25 PM ]

badai007 posted on 23-4-2007 01:26 PM

ada yg boleh download free tak?
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Kertas rancangan perniagaan (RP) / Proposal Perniagaan [MERGE]