HoneyD posted on 6-2-2007 12:24 PM

IBU KUCING MAKAN ANAK??

honey ada kemusykilan sket. dulu mase me duduk ngan parents, my mom beli 1 persian cat kaler putih kelabu. we named her gizlo. si gizlo ni honey jaki sket coz dier ni spesis yg independent. takmo manje2 ngan org. biasenye kucing kan suke manja2, tp dier ni klau kite dukung, kejap jek dah menggelepar nak turun. tak brape lame lepas dier menggatal, dier bunting. first bunting, anak dier ada 3 ekor (skg anak2 dier dah besar2 dah, siap pojek ngan mak sendri lagi. :lol: ) after few months, dier bunting lagi. this time bile anak dier kuar pun 3 ekor tp kecik sgt.. my mom's maid la yg uruskan time labour tu. yg wat kitorang terperanjat beruk, after a while kite tinggalkan gizlo ngan anak2 yg baru lahir tu, sekali bile kitorang jenguk balik, sekor anak dier dah tinggal kaki jek! mulut gizlo berdarah! sah, gizlo makan anak dier sendri! yg lagi 2 ekor plak mati.. sbnrnye me pelik coz yg honey tau, kucing jantan jek yg makan anak. kucing betina sayang anak.. tp what telah happened to this case??

if im not mistaken, gizlo ni dah 4 kali bunting. first bunting, anak selamat. bunting seterusnye, sume anak2 dier either mati atau dier makan! mase dier bunting kali ke-4, honey nampak ngan mata sendri, dier telan anak dier dari kepala! honey jerit then dier lepaskan anak dier. but it's too late coz kepala dah takde.. :funk:

honey ada dgr org kata, anak kucing klau baru beranak jgn dipegang, klau pegang nnt mak dier makan coz mak dier dah bau "bende" lain kat badan anak dier.. ye ke? maybe ada betulnye coz after honey kawen n moved to our own house, gizlo bunting lagi, dier beranak sendri (3 ekor lagi) n nobody touch anak dier, n anak dier survive! yay!

ada sape2 yg experience mak kucing makan anak??

ena80 posted on 6-2-2007 01:11 PM

anak kucing saya penah kena makan ngan bapak kucing

tp bukan mak kucing yg makan..

monic posted on 6-2-2007 01:17 PM

Originally posted by ena80 at 6-2-2007 01:11 PM
anak kucing saya penah kena makan ngan bapak kucing

tp bukan mak kucing yg makan..  


monic setuju tu kat ena .....
tak penah lak dengar mak kucing makan anak
kucing ....:funk:

dewberry posted on 6-2-2007 01:33 PM

mak kucing x penah lg aku nengok/dengo...
tp klau bapak kucing mmg selalu ar...
to biasanya mmg kepala dulu yg dorg mkn...aku pun pelik gak..

wiranordin posted on 6-2-2007 01:40 PM

Reply #1 HoneyD's post

sama case mcm hamster..kalo kite pegang anak dia masa masih kecil atau ketika baru lahir lagi,bau tangan kite akan melekat pada anak tue
kucing betina akan rasa tue bukan anak dia..sebab tue dia makan

ada maid u pegang2 tak?at least kalo nak pegang wait sampai buka mata dulu..for persian cat,lambat utk buka mata sebab jenis long hair..maybe up to 4 weeks baru buka mata...plzz dont touch!!

HoneyD posted on 6-2-2007 01:59 PM

Reply #2 ena80's post

tu la psl.. biasenye bapak kucing yg makan anak..

HoneyD posted on 6-2-2007 02:00 PM

Reply #3 monic's post

saya pun tak sangka mak kucing makan anak. mcm tak logik tp mmg kenyataan tu

HoneyD posted on 6-2-2007 02:02 PM

Reply #4 dewberry's post

yup kepala dulu. masa honey menyaksikan dengan mata kepala sendri, rasa mcm nak sepak jek kucing tu. tak syg anak langsung!

p/s: saya nangis lepas tgk anak dier tinggal badan jek without kepala.. :'(

HoneyD posted on 6-2-2007 02:04 PM

Originally posted by wiranordin at 6-2-2007 01:40 PM
sama case mcm hamster..kalo kite pegang anak dia masa masih kecil atau ketika baru lahir lagi,bau tangan kite akan melekat pada anak tue
kucing betina akan rasa tue bukan anak dia..sebab tue dia ...

mmg maid tu ader pegang coz dier tolong kucing tu beranak.. i mean dier tolong tarik anak kucing tu kuar dari "lubang".. that's y la everytime dier beranak, dier makan..

cume yg baru2 ni dier beranak, my mom's maid dah balik indon, so kucing tu beranak sendri, takde sape2 tolong.

wiranordin posted on 6-2-2007 02:16 PM

Reply #9 HoneyD's post

so,dia makan tak anak dia?

dewberry posted on 6-2-2007 02:26 PM

Reply #9 HoneyD's post

biasa mmg kucing beranak sndri je..x payah ade bidan2 lah...
sediakan tpt dia nk beranak tau la dia beranak sendri..dia malu ar klau ade org menyambut bb dia..hahahaha...

kut2 dia dh leh baca kut anak dia bile beso jd jahat sbb tu dia mkn...?

tp yg bau org lain kt anak dia tu mmg logik ar..dia mgkn ingat tu bukan anak dia..

HoneyD posted on 6-2-2007 02:27 PM

Reply #10 wiranordin's post

yg baru ni, dier tak makan anak dier. coz purely bau dier kot.. takde sape2 sentuh pun anak2 dier. :ah:

HoneyD posted on 6-2-2007 02:30 PM

Reply #11 dewberry's post

maid tu nampak kucing tu mcm susah jek nak beranak. so kenkononnye nak meringankan beban kucing tu time sakit beranak la.. :lol

adeh la.. klau btul la kucing ni bley baca anak dier besar nnt jadi jahat, cane ek? ;P

GubRa_80 posted on 9-2-2007 09:59 AM

Originally posted by HoneyD at 6-2-2007 02:30 PM
maid tu nampak kucing tu mcm susah jek nak beranak. so kenkononnye nak meringankan beban kucing tu time sakit beranak la.. :lol

adeh la.. klau btul la kucing ni bley baca anak dier besar nnt  ...


maid awak tu pakai glove x??kalu pakai glove ok tak??maybe takder kesan kan??:hmm:

HoneyD posted on 9-2-2007 10:21 AM

Reply #14 GubRa_80's post

org indon ni jenis tak kisah, takde makne nye nak pkai glove2 ni.. :lol:
tatau la pulak klau pkai glove mcm mane.. kang anak dier bau getah plak.. ;P

GubRa_80 posted on 9-2-2007 10:44 AM

;P ;P ;P   klaka la.......sbb kucing kita aritu ok jer...pakai glove...maybe bdn dia pun bau gatah kot...:lol:

don_chinozie posted on 9-2-2007 11:08 AM

dulu pernah gak tolong kucing lahirkn anak dia, "Poodle" name kucing aku...sbb 1st time dia tak pandai...
mase mula2 dia mengiauw lain mcm...mula2 tak perasan...pastu nampak dia nye "air" dah pecah...soo...pelan2 masukkn dia dlm kotak...pastudia mula aaa tak senang duduk...aku mengelabah gak aaa...pastu dia duduk tak betul kejap2 kiri...kejap2 kanan...pastu cakap..."eeerrrkkk errkk..." hahaha...mcm suruh dia berak...pastu penat lelah temankn dia last dia beranak 1st baby cat...warna oren...pastu ingatkn dia jilat aaa anak dia nk kasi bebas dr ape benda aaa yg melekit2 tu...last dia baring..perghhh...rilex jeee...

pastu ape lagi...lari ambil kain...pastu tekap2 kan anak dia...kasi bersihkn...mula2 anak dia tak bergerak...cuak gak...pastu gerak2 kan dia...tak jalan...lap lagi, goyang2 kan dia tak jalan gak...pastu angkat anak dia slow2, tiup kat idung dia...tiup gerak2 kn...lap2 skit...pastu tiup lagi...last2 dia bergerak...perghhhhhhhhhhhhhh...rase nk nangis pun ade...huuuu...

pastu baru laaa mak dia jilat2 anak dia...rase mcm nk tampooo jeee...
pastu kucing tu aku kasi member opis aku bela...pompuan...last2 dia mati kena bunuh dgn MACHA kedai kat umah dia...sbb dia belasah sampai mati...tp takde bukti, cuma suspect jeee...kaloo ade bukti mmg mampos MACHA tu aku belasah...

ok lupakn pasal tu...
nie cita pasal kucing makan anak dia...
ade dulu dengar cakap org2 tua...kaloo anak kucing lahir2 kuar tiga warna, yg jantan sahaja...maka atau ayah dia akan bunuh atau makan...sbb diaorg cakap kaloo hidup...kucing tu byk luck kee ape ntah...tp selalunye kaloo hidup pun mesti tak lama...tak tau sbb ape...cuma tau tang tu jeeee...

HoneyD posted on 9-2-2007 11:16 AM

Reply #17 don_chinozie's post

don, tak tau la betul ke atau secara kebetulan pasal kucing tiga warna yg jantan tu, anak gizlo (kucing kat umah my mom) yg memula 3 ekor tu pun ketiga2 jantan, mati bulan lepas dua ekor, baru mati minggu lepas sekor.. skg dia ada anak baru sbg pengganti..

don_chinozie posted on 9-2-2007 11:24 AM

tu aaaaa musykil...tak tau kenape...takpe aaa nnt kita ramai2 tanya org tua kita...kenape :loveliness:

GubRa_80 posted on 9-2-2007 11:39 AM

Originally posted by don_chinozie at 9-2-2007 11:08 AM
dulu pernah gak tolong kucing lahirkn anak dia, ";Poodle" name kucing aku...sbb 1st time dia tak pandai...
mase mula2 dia mengiauw lain mcm...mula2 tak perasan...pastu nampak dia nye &q ...


aku pun penah dgr member aku citer pasal kucing 3 kaler ni..bapak kucing akan makan..maybe sebab nanati bila anak dia besau..lebih ensem dari doa kot!!hehehe:lol:

aramcna posted on 19-2-2010 08:57 AM

Semalam balik dari office happy giler bila tengok ibu kucing aku lahirkan 4 ekor anak. 3 warna lagi... seolah-olah ibu kucing aku juz nak tunjuk kat aku yang dia lahirkan anak-anak tu sebelum dia makan. Yang aku pelik, ibu kucing aku ni langsung macam tak endahkan anak yang baru lahir, kalau kucing lain memang tak bergerak protect anak-anak dia. Tapi ibu kucing aku ni pelik skit. Anak langsung dia tak hirau, tapi sibuk nak manja ngan aku.

Selepas sejam, aku tengok  seekor dari anak dia dah tak bergerak. waktu tu juga aku tengok muka sekor lagi anak dia berlumuran darah. Sedang aku duk cuba lap muka anak kucing tu, tiba-tiba ibu masuk dalam kotak yang ada 2 lagi anak yang ok, tiba-tiba housemate aku menjerit darah memancut, rupanya ibu gigit kepala anak kucing yang ok tu..rupanya angkara ibu kucing tu sendiri. setengah jam kemudian, anak kucing yang aku cuba pulihkan  bleeding meninggal atas tapak tangan aku..sedih gila . Aku meraung giler tengok kejadian semalam.

Jadi aku cuba selamatkan anak kucing yang terakhir, aku sorokkan dari ibu kucing, aku dan housemate aku memang tak boleh tidur kesian tengok anak tu mengiau mungkin kelaparan.

Subuh tadi aku nekad bagi kat ibu, dengan harapan semoga akan timbul rasa sayang ibu kat anak, sebab aku sendiri tak tahu mcm mana nak uruskan anak kucing yang berumur tak sampai sehari.

Selepas aku solat subuh, usahkan kepala, badan kucing pun dah tak wujud dalam kotak tu..Jadi kesemua 4 anak kucing tiga warna tu mati di makan oleh ibu mereka sendiri. Ibu pula relaks je nak manja ngan aku..macam takde apa-apa berlaku kat anak-anak dia.

Aku rasa nak lempang-lempang je ibu kucing tu...huhu.

boocik04 posted on 19-2-2010 09:16 AM

selalunya bila bapak kucing makan anak tu sebab dia nak supaya dia lebih dominan dan takde kucing jantan baru yang amik kawasan dia...
kadang2 sebab dia tau yang kittens baru lahir tu bukan dari baka dia & dia nak baka dia je yang survive.
kadang2 juga sebab dia nak kucing betina tu cepat putus susu supaya boleh mengawan.

kalau betina yang makan anak, ni sebabnya. dipetik dari website:
http://www.messybeast.com/kill_kit.htm

As in tomcats, some females cannot switch off hunting behaviour in response to the presence of kittens. Some have poorly developed maternal instincts or they may have a hormonal imbalance so that the maternal behaviour is not triggered by pregnancy and kittening.

Some kittens are born with abnormalities that humans cannot detect. For this reason they may not thrive, they may even act or smell 'wrong' to the queen. Where one or two kittens are either killed or abandoned, these kittens are often found to be somehow 'faulty'. The mother simply does not want to waste energy on raising kittens that have little chance of survival. In addition, she has expended a lot of energy during pregnancy and she may eat all or part of some of these kittens in an attempt to recoup some of those losses (just as she eats placentas) and to dispose of 'carrion' that could potentially lead predators to her nest. The same goes for kittens which have an illness - she can smell the problem, humans cannot.

Kittens born at a 'bad time of year' e.g. early spring/late fall/winter in the wild state, have a poor chance of survival due to lack of prey. A number of female cats will kill litters born at 'bad times of the year' in order not to use up valuable energy in raising kittens when they themselves have problems in finding adequate food. This has been noted in feral cats.

It is well known that a mother cat may kill kittens if the nest is disturbed, especially if she is confined and cannot move or hide her litter. This is attributed to a frustrated 'protection' instinct. Unable to protect her kittens against a perceived threat, she kills them in a futile attempt at protecting them. Perhaps instinct tells her that it is better to kill offspring herself and make good her own escape than to attempt to defend them against insurmountable (in her view) odds and possibly endanger herself in the process.

Stressed mothers may simply decide to cut their losses. Perhaps finding that they cannot successfully rear or save their own kittens, it becomes preferable to try again at a later date or in a more favourable/safer location. However, she has invested a lot of effort in pregnancy and suckling those kittens (and in hunting for food for older kittens) so she eats them in order to reabsorb some of that energy investment. By reabsorbing the nutrients they gained from her, she will more quickly return to breeding condition and may successfully raise kittens later in the same breeding season.

Some mothers will simply abandon kittens, but in doing so they lose whatever investment they put into partly rearing the offspring and might not breed again until the next season. This may also explain why some females kill some, but not all, kittens - by reducing the number of kittens in their litter, they increase the chances of successfully rearing their surviving kittens.

Sometimes she will kill the kittens because they have been handled by another person or animal. Her own scent has been obscured and she either no longer recognises them as her own or she feels threatened and unable to escape. They either become prey - in size, sound, smell and movement - or she attempts to 'protect' them by the last resort method of killing them. A female that has prevously been in an abusive situation may be anxious with kittens and may kill them as a result; stress seems to over-ride normal maternal instincts.

myrapurple posted on 19-2-2010 01:12 PM

yela ibu kucen pon adela stress nye gak kot...klu manusia dipanggil meroyan la kan..nak2 klu asik2 beranak...tak sempat anak tu smp sethn, bunting lagik...mne die tak stress...so cara terbaik : meh sini aku telan anak aku tu....senang! dlu kucen aku yg betina, si didi tu mcm tula...tp die xla smpai mkn anak die. tp bile die kerap sgt branak, bole nmpak la dr muke die, mcm die tensiiii sgt...muke yg resah gelisah gitu....so xsmpt putus susu, bapak aku dah bg kat org. bole nmpak la si didi tu hepi...means die tak la mencari2 anak die yg xde tu.

ati1402 posted on 19-2-2010 01:52 PM

sedih kan bila ada ibu kucing yg mkn anak2 die..
penah jgk my cat yg kat kg bila die banak (atas bumbung rumah) makan sme anak2 die
mase ktorg gi tgk tu sme ada yg tinggal ekor je,tinggal kepala je
ngeriiii:funk:

myrapurple posted on 19-2-2010 02:37 PM

klu manusia, buang anak plak..klu kucen, mkn anak...konsep nyer...??
lebey kuang 2x5
Page: [1] 2
View full: IBU KUCING MAKAN ANAK??