Calla lily posted on 27-6-2007 06:01 PM

[MAKAN] Medan Ikan Bakar di Melaka

Post Last Edit by juju_amin84 at 23-3-2012 16:59

Salam all,

Calla dok carik2x ade tak topik nie
tapi takde
so bukaklah topik baru

sape tau medan ikan bakar paling best kat melaka nie
ade byk mcm serkam, umbai, anjung batu, kg. alai etc
kat mana yg paling murah and sedap ?

hari tuh kwn calla makan kat kg. alai
dia kata sana sedap and murah
compare ngan tempat lain kat melaka
mmg kg. alai murah lagi ker ?

one more thing
camner nak ke medan ikan bakar yg best2x tuh ?
kalau dr KL nak exit alor gajah ker ayer keroh yg terdekat nak ke medan ikan bakar tuh ?

calla nak plan pegi weekend nie
maybe hari jumaat nie kot
medan ikan bakar kg. alai tuh bukak tak petang dlm kul 6pm mcm tuh ?

isskandar posted on 27-6-2007 06:28 PM

Reply #1 Calla lily's post

hi calla..


ha!mmg btol!!
kat alai sedap n murah..

i duk kat padang temu jer..taman tepi p[antai..dekat gak r ngan alai..kalo jalan kaki jaoh kot..;P

camni..
memuler,exit kat susur kuar ayer keroh..this is bcoz,alai kat selatan melaka..
then,terus jer..samp[aila kat simpang ader WORLD YOUTH FOUNDATION punye bangunan..
ade nampak signboard menuju ke MUAR..ikot jer signboard MUAR...
sebab,alai tu on the way to muar...

then nnt,ade banyak gak medan ikan bakar kat alai tu..mmg banyak signboard kalo dah sampai sane...:D :D

so..gud luck!!


dee_dee posted on 27-6-2007 07:50 PM

dee pon slalo makan kat alai mmg urah dr tempat lain makanan pon sedap tp ikut ari gak la...:D

king_kenny posted on 27-6-2007 09:38 PM

aku suke yg dkt serkam,,
tapi tak glamer sgt tmpat ni,,jln dari main road,,gelap pulak,,

tapi lg sedap, murah..dari dkt alai..
umbai pun aku ok jugak,tapi yg tempat lame la.


mcm mane mau pegi? aku ajar ko gi Umbai lame punye

1.exit tol air keroh,,
2.simpang 4 traffic light yg pertama sekali ko jumpe ko masuk kiri,,
3.then ko jumpe roundbout kecik, ko terus,,ambik kanan,,dpn ade simpang 3 (xd traffic light),ko masuk kanan.
4. ko terus smpai ko jumpa simpang 4 traffic light, ko terus lg. (ko skrg berada dlm kaw Bukit Katil, kmpug aku,hehe)
5.ko terus, ko jumpa simpang 3 traffic light, ko terus lg
6. ko jumpe simpang 4, traffic light, ko terus lg. (kalau ko ke kiri, ko pegi perigi hang tuah)
7. ko terus lg, ko jumpe simpang 3 traffic light, ko masuk kiri.
8. ko terus, ko jumpe simpang 3 traffic light, ko terus. (simpang ni dpn balai polis kandang)
9. ko terus ko jumpe simpang 3 traffic light, ko terus. (kalau ke kanan ko pegi Ujung pasir)
10. ko terus, ko jumpe simpang 3 traffic light, ko terus( ni dkt Henry gurney)
11. ko terus, slow2 skit,,dlm 2-3km kalau ko jumpe stattion Esso sbelah kiri, ko masuk jln yg betul2 tentang dgn stesen Esso tu sebelah kanan,, ko masuk situ smpai ujung, ko jumpe la Medan Ikan Bakar Umbai yg lame


hehe,..snang ko kira berape traffic light tau,,sure tak sesat punye..
tapi aku tak pasti ade jln baru & traffic light baru sebelum jambatan duyong tu,,,

(jadi antara nombor 7 & 8, di atas, ko slow2 sket2, ko tgk sigbod, ko follow yg tulis Alai/Kandang jgn follow Muar)


kalau jln & traffic light ni dah bukak, kalau ko silap masuk,,,heheeh,,
jgn salah kan eden

:lol::lol:

[ Last edited by  king_kenny at 27-6-2007 09:40 PM ]

shuffeak posted on 27-6-2007 10:40 PM

aku sudi jemput ko kt tol ayer keroh utk sama2 mkn ikan bakar ngan ko:$

Calla lily posted on 28-6-2007 09:23 AM

Reply #2 isskandar's post

thank you isskandar
insyaAllah confirm kot weekend nie nak pegi
medan ikan bakar semua bukak mlm jer kan ?
derang start pukul berapa ekh ?
kalau kul 5 pm dah ade ker ?

Calla lily posted on 28-6-2007 09:26 AM

Reply #4 king_kenny's post

thank you king for the detail direction
byk beno traffic light nyer
nie nak ke tempat lama ekh ?
ade cadangan nama kedai yg sedap ?
ade umbai lama umbai baru
camner nak tau umbai lama or umbai baru ?

lissa posted on 28-6-2007 10:35 AM

Reply #6 Calla lily's post

kol 5 dah buka dah...selalu gi makan waktu ptg...sebab kalau lepas maghrib ramai org..:loveliness:

isskandar posted on 28-6-2007 02:41 PM

Reply #6 Calla lily's post

yap,kol 5 dah bkak..
tp kalu dalam pukol 7 dan keatas,mmg agak sesak lagi2 weekend..
owang cina family ske datang wat reunion,makan2 ramai2 kat ctu..
tp kalo dah tempah tpt awal2,ok pnyer,,xde prob...:D

u r welcome...:)

Ax posted on 1-7-2007 06:29 PM

aku lamo gile x gi ni wehh
korg xmo blanje ke ..?
cian le aku ..
hehehe

Calla lily posted on 3-7-2007 01:46 PM

calla dah pi dah makan ikan bakar weekend baru nie
gi yg kat alai nyer
mmg sedap ikan bakar dia
mula2x sampai gi jenjalan kat a farmosa and makan kat food court pahlawan tuh
pastu baru check in hotel
petang sket dlm kul 6 dah keluar
takut sesat jalan kan
sekejap jer nak sampai ke alai tuh
awal sampai jln tepi laut kejap
then baru pi makan
ade ler a few kedai ikan bakar situ
calla pegi y first sekali

order ikan siakap bakar berlada
6 ekor udang besar2x masak butter prawn
pastu kerang bakar
nasi lemak 1, nasi putih 1
air tembikai and carrot susu
semua sekali rm46 jer
mmg murahlah
ikan baru rm20 jer
padehal ikan tuh besar and fresh sgt
dia bakar tapi masih juicy
tak bakar kering
by the time kitorang nak balik dlm kul 8.30
org dah start ramai dtg
ade meja tuh dia gabung utk 30 org makan !!!!
sbb 2 org jer makan
calla order sket jer
nanti bawak family
nak makan sotong, ketam etc
mmg bestlah makan sana :)

iloveyou posted on 3-7-2007 10:01 PM

luv tak tahu nak cakap kat mano yg sodap.....
belasah je.....
kalau leh masuk sodap lah tu......

maar66 posted on 4-7-2007 02:48 AM

melaka jalan dah lain..silap2 leh  sesatttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

maar66 posted on 4-7-2007 02:50 AM

semalam aku sesat dari bandar hilir nk masuk jalan muar-melaka yg lama.....................terus masuk highway baru gi muar.............panic..aku kuar kat umbai.....................cemas aku d bueknya.............

Ax posted on 4-7-2007 11:23 AM

Originally posted by maar66 at 4-7-2007 02:50 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
semalam aku sesat dari bandar hilir nk masuk jalan muar-melaka yg lama.....................terus masuk highway baru gi muar.............panic..aku kuar kat umbai.....................cemas aku d b ...

hhhahaha .. lalu baru ar ..
laju ckit ..
xyah lalu merlimau serkam smua tu .

hunt_fear posted on 4-7-2007 08:38 PM

lalu hiway baru tu jer lah kalo nak gi muar-melaka.. takder ler sesak lagik jln merlimau-muar:lol: :lol:  senang den nak lintas :$

ter off topik pulak:$

hunt selalu mkan kat medan ikan bakar umbai, kalo pergi mmg selalu gi ramai2 dlm 2-3 bijik kereta. Makanan tu ikut keadaan ler.. kadang2 dpt sedap... kadang2 ok-ok jer..
Tapi yg penting besh sbb dapat kumpul ngan family ramai2:loveliness:

dindon posted on 4-7-2007 09:03 PM

Reply #1 Calla lily's post

ko dah poei lom nie calla....
Dah dokek ngan rumah den nie....den biasa kodai..no 1..dan kodai dak jalal yg ujung sekali tuh....kalo
ptg leh tengok @ makan sama monyet.....banyak ooo..:)

Calla lily posted on 5-7-2007 09:08 AM

Reply #17 dindon's post

haku dah pegi ler
tak nampak ker reply kat atas tuh
haku pegi yg kat alai nyer
sedap gak
nama gerai dia alaa... kassim

shachihata33 posted on 1-7-2008 10:23 AM

Salam...

sha up kan semula thread ni ya. ekceli, sha nk tau cikit, sape yg pernah mkn ikan bakar dekan

muara sg duyung. Sha dgr ada ckp kt situ  murah. tp selalu nya sha mkn kat Alai (Ala Kassim....)

Nk try mkn kt duyong tu. tp betul2 ke murah n sedap? :o

Ax posted on 4-7-2008 12:42 AM

muara sg duyong tu ehh

not bad la gak

cume servis agak slow ckit

hehehehee

Z77 posted on 4-7-2008 12:07 PM

Originally posted by isskandar at 27-6-2007 06:28 PM http://eforum.cari.com.my/images/common/back.gif
hi calla..


ha!mmg btol!!
kat alai sedap n murah..

i duk kat padang temu jer..taman tepi p[antai..dekat gak r ngan alai..kalo jalan kaki jaoh kot..;P

camni..
memuler,exit kat susur  ...
ko dok kat tmn padang temu indah ker?cam dekat jer dgn rumah mak aku :lol::lol::lol:

dianaris posted on 4-7-2008 03:56 PM

bagus ada thread ni.. mmg ni sbbnya aku masuk bhgn regional members.. nak tau tempat makan best2..:D

aku dgn family gi akhir bulan 4.. dah alang2 kat PD.. terus ajak adik ipar aku makan kat umbai/serkam atau sewaktu dgnnya.. amik dia kat uitm kampus kat alor gajah terus cari jalan ke umbai..

seriously dah 2-3 tahun tak gi melaka.. lain sungguh jalan kat situ.. kitorg gamble redah je ikut signboard ke muar dari jalan utama dia.. akhirnya nampak dah signboard umbai.. ingat nak gi serkam.. tapi, sbb tak pernah gi umbai.. maka kitorang gi umbai.. tak sure mana tempat yg best.. amik je yg terdekat.. kitorang sampai dlm kul 6.. pilih siakap 3 rasa, kupang masak cili.. tak sampai rm50 utk 3 org makan  coz ikan siakap tu besar giler..

since ada yg mention tempat lain ni, aku nak cuba kat alai lah plak..
alai ni ikut jalan besar tu ada signboard ke alai ke??
kalo tak silap ingat pernah lalu sampai ke muar tapi tak perasaan alai ni.. mungkin sbb aku tak tau situ ada restoran mkn laut yg besh..

kalo ada detail nak gi ke alaa kassim tu sgt2lah dialu2kan.. coz aku nak try situ plak..:D

dianaris posted on 4-7-2008 04:09 PM

Reply #2 isskandar's post

tau tak apa nama kampung kat situ.. yg medan ikan bakar kat alai ni..?

Ax posted on 4-7-2008 06:55 PM

ikan bakar alai tu lps semabok je

jauh lg b4 smpi umbai

dianaris posted on 5-7-2008 02:55 AM

dia sepanjang jalan alai ek??
Page: [1] 2 3
View full: [MAKAN] Medan Ikan Bakar di Melaka