MrWannabe posted on 23-9-2007 09:05 AM

Ubat/Pil tidur?mane nak carik?

kat farmasi ada tak?kalau boleh aku nak ubat tidur yang dalam 1-2jam
kalau tak da 1-2 jam lebih pun tak apa..hmm lagi satu harga dia brape lak?hmm

thanks..

XoXo posted on 25-9-2007 12:11 AM

farmacy la..cakap kat dia ubat bagi senang tido yang mild..
bawah rm10

kawan i selalu makan.. sebab dia tu ketagih kopi , malam2 menangis tak leh tido.

Hana posted on 25-9-2007 07:52 PM

farmasi kasi beli ke ubat tdo?
setahu aku tak boleh lah..
sbb aku penah try nak beli. dulu2 masa zaman aku university..
dia tak kasi pun.
dia kasi ubat .. ubat tahan muntah. dia suh makan 2 bijik.
so..dari situ..aku jadi doktor sendiri laa..
kekadang beli ubat muntah or aku beli ubat selesema makan 2 bijik..nnt tdo laa..

ada lagi satu ubat..ubat selesema gak.. bila makan ubat tu..mata kita tahan 24jam.. tak rasa ngantuk
tapi..aku lupa nama ubat selesema tu.

biasala.. aku..jadik doktor sendiri..susah sgt farmasi nak jual ubat kt aku..ini zaman2 aku belajar universiti lah.
aku rasa..zaman belajar tu..masa tak cukup langsung. heran aku..mcm mana org2 leh gi dating lagi..;P;P
oh ya..zaman aku..matrik setahun.. degree kena wat 3thn..

ubat tuk tdo - ubat muntah, ubat selesema (warna merah kecik2), ubat batuk
ubat utk tak tdo - ubat selesema (which aku lupa nama dia)

[ Last edited by  Hana at 25-9-2007 07:54 PM ]

camprofile posted on 25-9-2007 10:51 PM

klu nak just buat tido tu yg bole beli kat pharmacy try beli..

1. Tab Actifed (ubat selsema)
2. Ape2 cough mixture mcm Benadryl or Actifed Syrup pun bole bua mata ngantuk..


klu nak beli ubat tido macam dormicum  tu mmg x bole kecuali dgn Dr prescription jer

switnesz posted on 26-9-2007 08:37 AM

aku pon penah nk bli ubat tdo. tp xleh tdo sbb depression...
pi farmacy guardian, mintak ubat tdo pastu pharmacies tuh perli aku... haram tul. smpai skang aku ban farmacy guardian..

ubat selseme yang aku rase berkesan... chlorpheniramine maleate... mmg pastu xleh bukak mate n bgn je selseme dah ok..

baru aku tau ade ubat selseme yg xngtok.. pasni nk bli la.. aku nih selalu selseme, smpai kekdg xleh nk wat keje.. huhuuu~~

MrWannabe posted on 26-9-2007 12:59 PM

ubat selesema brape lame kesan die dan bile makan ubat tuh terus tidur ke?

switnesz posted on 26-9-2007 02:05 PM

Originally posted by MrWannabe at 26-9-2007 12:59 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
ubat selesema brape lame kesan die dan bile makan ubat tuh terus tidur ke?

as soon as aku makan.. trus rase ngantok.. pastu trus lena smpai pagi..
tp xtau la kalu aku rase cantu sbb bdn pon lemah sbb xsehat..
so far, xpnah lg amik ble bdn sehat..
ape kate ko try?

[ Last edited by  switnesz at 26-9-2007 02:07 PM ]

HijauNature posted on 26-9-2007 02:30 PM

makan ubat selsema dan cirit birit paginya.penah kena x?ubat tahan sakit pun ada yg boleh buat ngantuk.

MrWannabe posted on 26-9-2007 04:27 PM

tak penah cuba..ubat tidur biasanya tahan brape lame yang paling minimum?

anaktoyol posted on 28-9-2007 03:37 AM

aku penah try gi klinik mintak ubat tido....hampeh dia tak kasi...
pernah sekali kena selsema teruk...dia kasi ubat selsema yg power...
sejak tu aku taulah ubat selsema tu mmg boleh buat ubat tido...makan setengah jam pastu start rasa di awang awangan....aku kalau frust...makan ubat tu jer..hehehe

MrWannabe posted on 28-9-2007 09:31 AM

haha ubat selesema yang mana satu eh

Pr|nCeSS^M|cKeY posted on 5-10-2007 01:30 PM

Reply #10 anaktoyol's post

apa nama ubat tu...
nak try jugak la....
susah la nak cari ubat tido ni.....

syar posted on 7-10-2007 03:56 AM

mmg susah pn nak dt ubat tdo nih..
tambah2 kalo die tau kite student lagik..sure dia x kasik coz tkt ade kesan sampingan..
aku telan panadol jer..hehe

anaktoyol posted on 8-10-2007 02:28 AM

Originally posted by Pr|nCeSS^M|cKeY at 5-10-2007 01:30 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
apa nama ubat tu...
nak try jugak la....
susah la nak cari ubat tido ni.....

aku tak tahu apa nama ubat tu....dalam paket klinik...tapi warna dia kuning muda...pil kecik2....

SONofODIN posted on 9-10-2007 06:23 AM

Domicum paling best untuk tidor takde hang over. Tapi kena ambik surat drpd doktor sebelum beli kat farmasi.

kabus posted on 9-10-2007 08:20 AM

kalau setiap hari makan boleh ketagih ke?

wb_8w posted on 9-10-2007 08:25 AM

Reply #14 anaktoyol's post

kalo kuning kecik2 neh, salu aku rasa actifed jek..tapi taktau la...kalo aku, ubat selsema takdak la kuat sgt kot effect dia...mebbe aku dapat ubat yg tak bg mengantuk kot...;P tapi, kalo antiemetik tuh, mmg kuat la....aku mkn jek, satgi pas setengah jam aku tidoq tak sedaq....:P :P


utk pembuka thread, hang mmg ada masalah tidoq ka? why tak try jumpa doktor..? bley dia bg ubat tidoq yg mmg best punya....:D :D

ira79 posted on 9-10-2007 01:52 PM

so far.. pernah beli ubat tido kat farmasi kaler merah kecik2.. pastu kalo kat klinik kaler biru kecik2. yg kat farmasi tu dia cas 50sen sebijik. mahal tuh.

aku takde masalah tak cukup tido nih.. dok mana pun, sampai masa aku zzzzz.. hehe apa rahsianyer? banyak keje la weii... gih opis buat keje banyak.. pastu balik umah kena sapu, membasuh, kemas.. pastu layan 2 budak kecik yg asyik nak jadik ultraman.. iskk.. masak lagik.. pastuh nak tido pun tak aman sbb tgh malam diorang nak susu lagik.. silap2 kena 'ot' lagik.. aiyaaa.. kalo hari2 ini macam.. tipu ler orgtuh tak ngantuk.

the only way org tido is sebab badan letih.. nak rehat. so, betulkan aktiviti harian, bior buat keje banyak.. penat.. pastu pastikan semua ada timing yg betul. cth mcm pukul 12 mesti kena tido.. so jgnler sehari tido pkl 10, sehari pukul 3... nanti camner badan nak adjust timing.

SONofODIN posted on 9-10-2007 06:06 PM

Reply #16 kabus's post

Makan bila tak boleh tidor, bukan tiap2 hari.

bhc_keorange posted on 29-10-2007 09:04 PM

Reply #1 MrWannabe's post

ko nak rogol orang apa ke?
kalo nak tau cara nak beli aku bley ajar.

midori88 posted on 31-10-2007 10:09 AM

mintak jerlah ngan Dr...

tolongaku posted on 16-6-2010 12:12 AM

ubat tido paling dasat ialah stilnox..dia punya effect skali kena terus x sedar...

http://alturl.com/k8oi

arwien posted on 16-6-2010 04:45 AM

aku pernah makan domicon tapi tkde rasa nak tido gak.

Hassan.Dragon posted on 21-4-2012 01:49 AM

aku perlukan ubat tido sekarang.........mata tak bole tido,esk kul 8 ada hal sampai ke tengah malam...macam mana ni.......:'(

zuraida8177 posted on 2-5-2012 03:23 PM

farmasi kasi beli ke ubat tdo?
setahu aku tak boleh lah..
sbb aku penah try nak beli. dulu2 masa  ...
Hana Post at 25-9-2007 19:52 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    Aku dulu thn  1998 beli ubat tidur kar farmasi ok je dia jual.Masa tu aku beli kat JB.Ubat tu warna putih.tak ingat berapa biji harga RM10.Tapi aku tak makan pun.Masa tu aku ada amsalah nak tidur .tambaham pulak aku kerja ikut shif masa tu.
Page: [1] 2
View full: Ubat/Pil tidur?mane nak carik?