mek_kedah posted on 29-2-2008 11:37 AM

ape tanda-tanda kalau ngandong bwh 5minggu??

sj je nk dapatkan info..kalau sesape yg pnh ngandong tentu tau apa tnda-tnda alahan atau perubahan yg korang asa dlm 8mgu ngandong...betol ke soklan aku nih???;P

actually aku tak pnh ngandong dan taktau sgt hal-hal ngandong ni...tp ada la cite disebalik soklan ni:lol:

mek_kedah posted on 29-2-2008 11:52 AM

Reply #1 mek_kedah's post

hamba hanya menanya...tp tiada siapa yg ingin mnjawab..huhukkk !!!
siannya kt diri aku....:'( :'( :'( :'(

bubpallo posted on 29-2-2008 11:55 AM

buah semakin membesar.........:$ :$ :$



mom pown..........:$ :$

hatemetoday posted on 29-2-2008 11:59 AM

Reply #1 mek_kedah's post

setiap individu simptom die differ...tapi ni bahagian aku mase early stage 1st pregnancy:

- rase demam tak sedap badan...aku telan panadol pon temuntah balek..mujo tak tetelan kalu tak sure effect baby...mase ni tak aware yg dah ade isi :$ maklom le firstaimer...
- cirit birit saket perut..mcm asek tesalah makan/2nd preg pon dpt ni gak...
-mual/pening tak slera makan ...berpeluh2 lps tu kalu perot kosong mcm nak gelap mate
-badan tak best di awal pagi..

after 3 mths suda cargas...mahu makan saja...errkk mlantak la lebih tepat...adeihh beso nye slere mase tuh...;P

mek_kedah posted on 29-2-2008 12:05 PM

Reply #4 hatemetoday's post

lagik-lagik....:)  buah mmbesar aku ase..cirit-birit aku asa..ermm..lain2 belum agi...

GubRa_80 posted on 29-2-2008 12:06 PM

haku lak...belum period dtg dah bole detect...

1)breast sakit..
2) kerap kencing
3)cepat penat

diana04 posted on 29-2-2008 12:14 PM

cam aku pun tak sure la ngandung ke tak..
tp bdn cam letih sgt..pastu rasa sakit kat pinggang sblh kanan..kencing kotor je..
tp baru ni period lak tak byk sgt dlm 5 hari dah kering..risau gak kang terbuat benda berat efect lak..
sesapa ada komen tak?

mek_kedah posted on 29-2-2008 12:19 PM

actually mek lewat period dh 12hr.ingat pregnant mula tu..then mlm ke 12 tu gak period tetiba dtg...so frust la ...tp bgn pg sok tu sakit bangat perut...hubby ajak p check doc.tkut jd apa2.scan nmpak ketul n doc kata ada tnda pgnant dan UPT pon positif tp line kedua tu tak berapa terang mcm yg 1st tu...doc pon tak brani bg cnfirmation yg mek ngandong cuma dia ckp tanda-tanda kehamilan tu ada...dan dia ckp 10hb ni dtg check lain...dan period berjalan seperti biasa..tu yg menghairankan mek period mek dtg mcm biasa leh ke ngandong??...tp ada yg ckp mek sah ngandong...

yusyanti posted on 29-2-2008 12:23 PM

peknen kot mek
org kata apa
bunting harimau
period tp peknne
tp kena jaga le
sebba bebaru ni
mcm2

roxana posted on 29-2-2008 12:26 PM

memang boleh rasa dah peknen ..takde pill..takde helmet...mengena la jawapnya..ekekeke

diana04 posted on 29-2-2008 12:26 PM

aku pun aritu period lewat gak dlm 10 hari :o ...

mek_kedah posted on 29-2-2008 12:28 PM

Originally posted by yusyanti at 29-2-2008 12:23 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
peknen kot mek
org kata apa
bunting harimau
period tp peknne
tp kena jaga le
sebba bebaru ni
mcm2
mek pon sba slh..tp ramai yg berharap mek nagandong..jd takut lak diorang letak harapan mcm tu...mak dgn kwn2 pon ckp bnting harimau..tp apapun mek pgang dgn kata2 doctor ..dia kata kdg2 dtg check balik tgk takde.dia tak dpt sahkan lg...tu yg jd keliru..isau tu...sbb tu mek tnya2 kalo2 ada sesapa pnh jd mcm mek...smnatara nk tgu 10hb ni...:funk:

roxana posted on 29-2-2008 12:30 PM

Reply #8 mek_kedah's post

mek..kalau 2nd line tak clear pun sah gak dah peknen...bleh kira..
my friend ada gak cam ni...peknen tapi period...so dia salah kira EDD...bila 7 bulan gi scan...baby dah beso cam 8 bulan

mek_kedah posted on 29-2-2008 12:41 PM

ade sowang lg membe lak ckp takut drh tu keguguran..kalo gugur cemana ase lak?

shalala posted on 29-2-2008 01:15 PM

ermm......:$
lala rasa mek ni ngandung la....
mmg ade org tua2 ckp ade gak ngandung kuar period....:$ :$
lala doakn mek ngandung....
nnti lps checkup jgn luper update kat cni yer...:loveliness:

mazz2009 posted on 29-2-2008 01:31 PM

aah lah mek rsnya mengandung tu.... x pe tunggulh 10hb tp sementara tu jagalah diri jgn lasak2 sgt...

secretsmile81 posted on 29-2-2008 01:37 PM

just nak share ape yang saya rasa, sebelum nie pernah missabortion mase first pregnancy. tapi selang 2bulan dah dapat balik, maybe rezeki..:D :D :D

- mula2 check positif, takde ape lagi
- 1 week after that dah rase perut penuh angin
-bile angin and perut banyak acid, rase nak muntah
-pening kepale esp. perut kosong
-cepat letih esp time balik keje
-moody
-slalu buang air kecik


conslusion nye, badan memang raser tak selesa...

sherry_laily posted on 29-2-2008 01:40 PM

Originally posted by mek_kedah at 29-2-2008 12:19 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
actually mek lewat period dh 12hr.ingat pregnant mula tu..then mlm ke 12 tu gak period tetiba dtg...so frust la ...tp bgn pg sok tu sakit bangat perut...hubby ajak p check doc.tkut jd apa2.scan n ...

mek nak tanya yg hari ke 12 dtg period tu banyak tak? sherry pun penah alami yg sama  cuma tak g chek doktor pasai bajet ngat x lekat. tp bila peyed dah lewat 10 hari tu ada gak tanda2 cam peggy sbb pening2, tekak loya, kencing kerap dan badan sangat letih...mber opis pun kata mgkin dah peggy pasal muka nampak pucat...

mek_kedah posted on 29-2-2008 05:11 PM

Originally posted by sherry_laily at 29-2-2008 01:40 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


mek nak tanya yg hari ke 12 dtg period tu banyak tak? sherry pun penah alami yg sama  cuma tak g chek doktor pasai bajet ngat x lekat. tp bila peyed dah lewat 10 hari tu ada gak tanda2 cam p ...
Banyak jgak..ingat kguguran la mcam2 la pk skrg ni..hope takde pe2 la..n harap mek pgnant..10hb tu asa mcm lame je...gi check haritu pon bkn nk check yg mek pgnant tp hubby takut jd apa2 kt dlm perut..sbb mek skt perut lain mcm..tak sangka berita lain yg mek dpt..pas check nanti mek gitau u all...:$

some1in posted on 1-3-2008 12:22 AM

me dulu memula breast tu berdenyut2..
pastu perut selalu pedih2...
buat UPT sendiri mmg ader 2 line..
pastu g klinik wat UPT lg skali...1 line jer...
tp pastu doc amik darah...utk sah kn kehamilan..
2 hari lepas tu...result darah dh kuar..mmg peknen...
tp x der la kuar drh mcm mek..

yusyanti posted on 1-3-2008 10:55 AM

Reply #20 some1in's post

some1in buat UPT tu
masa dah lewat period ke???

yusyanti posted on 1-3-2008 10:56 AM

sama2 le kite harap

mek ok..
instinct rasa mek peknne...
yus pun kalau bole nk cpat:)

ms_butterfly posted on 1-3-2008 10:56 AM

masa 1st peknen..dh lewat piod 12 hari..pd btfly lewat piod 12ari tuh normal..sal piod x btul sgt..mmg x pk pun dh peknen ms tuhh..pastuh dlm pd masa tuh..ada cm nak demam2 sket..tapi x demam pun cuma melepek jerr..pantang dpt relax jap & bole lelapkan mata..x kira d mana juaa.;P ;P pastuh nak terkencing ajerr...
masuk ari ke15 piod..lagi laaa x larat & semakin malas & malasssss..hubby suh try bt upt sal dia kata btfly lain mcm jer melepeknyaa..ari ke16 lwt piod...try bt upt tgh ari..tgk2 mmg naik 2lineee..terus g kompom ngan doc..mmg peknen....

2nd pregnancy..dh 9wks br tau..pg2 jupe docdh ada heart bitt...
sblm tuh..ada rs cm loya2..tapi x expect peknen punn..x sangka gak tuhan nak bg rezeki cepatt....now dh masuk 3buln stghhhh..:loveliness: :loveliness:

to mek....jgn pk sgt..nanti effect..bt cm biasa jerr..agak2 nak bt upt bt laaa:loveliness: :loveliness:

masnina posted on 1-3-2008 06:40 PM

kalau joging waktu awal ni camane? boleh effect tak? maklomlah kekadang kita tak sedar pregnant kan.
takot lak kalau effect, karang tak pasal2 je :funk: dah la lama aku menanti :(

HoneyD posted on 1-3-2008 07:08 PM

me pun dpt detect sebelum period.

1) malam2 rasa berdenyut kat bhgn pinggang / perut (mcm kene mild current).
2) penat yg lain mcm (pantang letak kepala mesti tertidur)

me takde morning sickness, so lepas 4-5 hari rasa yg kat atas tu, terus test UPT (before period pass). tp result line kedua very the blur mcm taknampak gitu. after supposed period, test UPT lagi skali, confirmed!
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: ape tanda-tanda kalau ngandong bwh 5minggu??