anr2206 posted on 14-4-2008 11:33 AM

Naik Flight Time Pregnant

Hai sekalian..

Nak tanya sikit ni, masi bolehkah pempuan pregnant ni naik kapal trbang?

Bulan Jun nanti saya balik Sabah untuk deliver kat sana tp yg jd kemuskilannya time tu saya dah 33weeks++ dekat 34 weeks lah..

Naik via AA dan dah baca syarat2 dia. Dia kata still boleh terbang before 35 weeks with surat doctor.

Tp ada kemungkinan tak terbersalin awal kat atas tu :) RISAU gak..

JWA posted on 14-4-2008 12:11 PM

Hmm.... susah jugak kan... tapi kakak ipar saya pernah naik flight seminggu before bersalin, tapi dekat kat kelantan dalam 55 min je... kalau KK dalam 2jam lebih kan... Try tanya betul-betul kat AA tu...

kunnut posted on 14-4-2008 12:45 PM

Aku ari tu balik bersalin di lahad datu...minggu ke 35 tepat blh naik lagi asal ada surat doktor....alhamdulillah tak bersalin plak kat dlm flight. :)

nagaijau posted on 14-4-2008 02:34 PM

naga pas besalin baru balik ke perak dari kk...
mmg kena dptkan surat dari doktor...
naga slalu outstation labuan, sandakan n tawau...
dorg benarkan jek....
tapi utk perjalanan jauh mmg kena mintak surat doktor...
doktor akan chek kesihatan kita...
cuma aritu ada yg inform naga kalo bleh elakkan la...
sbb SIL @ friends dia la yg naik flight utk blk besalin than anak dia sindrom down...
buat naga rasa takut gak....
kalo ikutkan sok naga kena pegi tawau n sandakan lusa...
for verifikasi aset... so naga kensel la... opismate gantikan...
naga dah 35weeks

anr2206 posted on 14-4-2008 11:13 PM

Balas #3 kunnut\ catat

saya balik direct sandakan..selalu flight dlm 2jam lebih la..

juliahanif posted on 15-4-2008 01:45 AM

i pnh tanya face to face kat kaunter MAS & AA
7bln & 9bln xleh naik flight
8 bln blhl naik flight lg....tp ats surat doc & ats risiko sndri
if aper tjadi..dun put da blame on their services or whateva:mad:
cz mmg ader gegaran b4 departure tu
riso jg...cz plan nk p Trg & Kelantan thru flight
bila dgr mrk explain yg x digalakkan sgt tu jd cancel trs nk p sna
even bb yg kurg dr 8ari pon x blh naik
ye la...kita pon xtau kan aper akn blaku...

[ Last edited by  juliahanif at 15-4-2008 01:47 AM ]

anr2206 posted on 15-4-2008 10:02 AM

kenapa yek 7 bln tak blh naik? kalu 9 bln memang dah tak blh dah..

lily_bobo posted on 15-4-2008 10:17 AM

lily masa peknen 30minggu naik flight g kchg.. naik MAS...semuanye ok.. tapi lily amik surat dr doc gak takut nanti dr kchg nk ke kl x le naik flight pulak.. perut lily besar tau so dieorg mcm risaula..

pastu, nanti kalu naik flight, mintak blanket dgn bantal kat steward.. bantal tu letak kan belakang bdn.. selimut letak kat perut.. takut nanti flight landing, die terhentak kuat...

anr2206 posted on 15-4-2008 08:51 PM

betul tak kalu nak naik AA skrg ni kena tunjuk surat Doctor panel kat KLIA tu? bukan tu untuk yang nak naik MAS jer ke? Pastu dah tak boleh terbang after 32weeks..betul tak?

coz ada kawan saya, kawan dia nak balik kchg dari LCCT tp pihak AA tu tak bagi check in walaupun dah tunjuk surat doctor..alasan AA tu, kena tunjuk surat doctor panel kat MAS tu..dah ler kawan dia tu kena pay RM100 untuk surat jer pastu dah terlambat pla nak check in..AA tak bagi masuk dah..ksian kawan tu..

kunnut posted on 16-4-2008 09:08 AM

Reply #9 anr2206's post

betul ke? bila berlaku ni? ari tu sy balik takde plak. cuma tunjuk surat doc jer. Klu mcm tu lagi menyusahkan kena ke klia baru ke lcct plak...AA ni klu dia kata tak blh means mmg tak blh le tu...langsung tak consider keadaan penumpang espicially pregnant mum. nak naik MAS plak harga alahai blh naik AA tiga kali perjalanan. Tapi tulah service tak okey.

ezadha posted on 16-4-2008 09:47 AM

Ish..ezadha pun musykil jg. Last week nk g Langkawi kursus, hubby tanya blh ke naik flight? terkedu kjp. Takkan nk naik bas.. :L ezadha br 5 mnths

anr2206 posted on 17-4-2008 08:54 AM

Balas #10 kunnut\ catat

tak pasti bila tp sekitar bulan 2-3 yang lalu tu..kunnut bila terbang? berapa minggu dah? surat doctor sendiri ker?

anr2206 posted on 17-4-2008 08:56 AM

Balas #11 ezadha\ catat

rasanya still blh terbang kot..tak payah tunjuk surat doctor pun..kalu dia tanya just bgtau baru 5bln..

peachRose posted on 17-4-2008 09:17 AM

Originally posted by nagaijau at 14-4-2008 02:34 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
naga pas besalin baru balik ke perak dari kk...
mmg kena dptkan surat dari doktor...
naga slalu outstation labuan, sandakan n tawau...
dorg benarkan jek....
tapi utk perjalanan jauh mmg kena  ...


rsanya takde kaitan naik flight dgn baby sindrom down.....

masalah naik flight ni cuma risau takut gugur kalau masa awal2 atau terberanak kalau ms 3rd trim...esp ms mendarat...

sbb tu biasa company nak surat doktor supaya kalau apa2 berlaku liabiliti tu tak kena pada diorg...so nak naik ke tak nak ibu tu sdri yg bertanggungjawab...

kalau yg ada history sensitif pregnancy tu..cth yg penah gugur/ rahim tak kuat tu, better be careful skit la...

peachRose posted on 17-4-2008 09:19 AM

Originally posted by anr2206 at 15-4-2008 10:02 AM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
kenapa yek 7 bln tak blh naik? kalu 9 bln memang dah tak blh dah..

sbb 7 bulan tu kira stage sensitif tu.....delivery boleh berlaku dlm stage tu...

kunnut posted on 17-4-2008 10:29 AM

Reply #12 anr2206's post

ooo...maknanya dlm tahun ni kan...aku ari tu balik pregnant 35weeks bulan nov thn lepas. Balik KL dh bersalin dlm bulan Jan tahun ni....kira ni peraturan baru le ye.

Usia kandungan 5bln masih selamat naik flight n tak perlu surat doc...makesure surat tu valid tuk 7days jer. Klu tak AA takkan bertolak ansur nagn kita.

anr2206 posted on 17-4-2008 07:12 PM

tadi pagi dah kol customer service AA..dia ckp takde masalah. yang penting before 35 weeks n punya surat dari doctor..

saya ada tanya juga if surat tu perlu doc dari klia tu..dia ckp takyah..doctor gov or swasta sume boleh..

Syd posted on 18-4-2008 11:53 AM

Hamil: Boleh terbang atau tidak?

Oleh: SHAFINAZ SHEIKH MAZNAN

BERBANDING sedekad lalu, kita kini semakin kerap menggunakan perkhidmatan pengangkutan udara yang kian popular untuk menuju ke destinasi-destinasi jauh.

Ditambah dengan promosi tambang murah membolehkan rakyat yang dahulunya tidak terfikir untuk terbang tinggi di awan, sudah boleh berbuat demikian.

Pendek kata, menaiki kapal terbang menjadi sebahagian daripada kehidupan moden baik bagi tujuan perniagaan, pelancongan, tugasan mahupun kembali bercuti di kampung.

Wanita hamil tidak terkecuali walaupun kadangkala, timbul keraguan tentang keselamatan ibu dan anak dalam kandungan semasa berada pada altitud yang tinggi, tahap kelembapan rendah serta perubahan tekanan udara di dalam kabin pesawat.

Namun, secara peribadinya, apa yang lebih membimbangkan adalah fakta bahawa anda sedang berada di udara selama beberapa jam dan yang mengalas di bawah hanyalah lautan nan terbentang luas.

Dan sekiranya apa-apa berlaku semasa di atas, kemudahan perubatan yang bakal anda terima adalah apa yang tersedia di dalam perut kapal sahaja.

Dan apabila anak kapal terpaksa membuat pengumuman, ďAda doktorkah di dalam penerbangan ini, kita ada kes kecemasan

aleasofea posted on 18-4-2008 12:33 PM

maksudnya kandungan di trimester pertama tak digalakkan naik flight ek?

mcmana pula perjalanan jauh dr JB ke KB naik kereta? adakah ia selamat?

dak_ishlah posted on 18-4-2008 12:39 PM

peknen dulu pernah naik flight 7 bulan balik penang...
so far alhamdulillah tadek pape...
cm bila take off n landing tu baby tak reti dok diam...
asek la berpusing2 n mengeras...tak selesa kot...
tp spnjg dlm flight baik plak dia...tdo lena gamak nyer...:lol:

then after bersalin pn gitu gak ler ragam baby...
take off n landing dia meragam sket...
tp kena mak sure pakai stokin bagai la...takut sejuk kt epot...
pastu kalu after bersalin tu dpt complimentary disorong naik wheelchair...
haha..tang ni yg nyampess sbb org dok pandang...
tp nk jalan kedek2 bwk baby satu hal plak kn...
nk2 plak gate nun hujung skali...letey woo :L

anr2206 posted on 19-4-2008 06:35 PM

Originally posted by aleasofea at 18-4-2008 12:33 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
maksudnya kandungan di trimester pertama tak digalakkan naik flight ek?

mcmana pula perjalanan jauh dr JB ke KB naik kereta? adakah ia selamat?

tak digalakkan naik tp kalu kandungan kuat takda problem gak..aku time 2 bulan naik flight penang-kl-kk-sandakan pergi balik takda masalah gak cuma badan masuk angin jer..

aleasofea posted on 21-4-2008 12:18 PM

Balas #21 anr2206\ catat

ooo ye ker..insyaAllah tak ada apa2 harapnya..tak larat alea nak travel 12 jam..kalau byk berhenti lagi la..:funk:

queen_zeuz posted on 23-4-2008 10:58 AM

nak tanya...baby berapa bulan baru boleh naik flight? is there any risks? me due in august 08 but plan to balik jb by flight in Sept..rasa2nya ok ke?

mumydady posted on 23-4-2008 12:09 PM

my friend.... masa tu dah 42 weeks..dia over due... balik dari MIRI ke KL.... dia tipu cakap baru 6 month pregnantcy... tapi ok ler coz perut dia kecik... after 3 days dia delived kat KL ... baby dia 2.6kg ....

kunnut posted on 23-4-2008 02:15 PM

Reply #23 queen_zeuz's post

baby lebih dari 9 hari dh blh naik flight..........
Page: [1] 2
View full: Naik Flight Time Pregnant