ctredzuan posted on 19-4-2008 08:02 AM

[MERGED] Tegang urat tengkuk/leher

salam , kalau dah ada topik ni harap mod boleh merge yea, nak tanya, kenapa ek saya sejak sehari dua ni rasa tegang belakang leher ni,mcm kekadang terkejut pun ada, dia mcm terkejang tetiba, pagi ni, baru je alami, tegang belah kanan belakang ni - urat yg dr tulang belakang naik ke otak tu, urat apa ek..

adakah tanda2 tersebut nak strok? minta pandangan :L :shakehead3:

[ Last edited by  amazed at 26-12-2008 08:56 PM ]

love_me_not posted on 19-4-2008 08:19 AM

Reply #1 ctredzuan's post

stroke attack pd heart...sekali effect dgn nerve pd sekitarnya.
biasa kalau tanda2 awal nk kene sakit jantung..sakitnya rasa mencucuk pd dada sebelah kiri.
dan, masa kene tu..rasa sesak nafas dan kejang satu badan..

bkn pada urat leher...

Hakeme posted on 19-4-2008 08:33 AM

Reply #1 ctredzuan's post

tu antara tanda2 high bp... tensen, stress dan yng seangakatn.

azz_azza posted on 19-4-2008 10:47 AM

saya makan  petai naik juga tegang kat belakang tengkuk tu...



:sweat3:

tunteja73 posted on 19-4-2008 11:45 AM

Reply #3 Hakeme's post

Stuju dengan pendapat Hakeme tue...

Itu tanda2 orang high BP, macam Tun.... dan kalau teruk...bleh membawa strok kan???
Anyone...pliz advise....

tunteja73 posted on 19-4-2008 11:46 AM

Reply #3 Hakeme's post

Stuju dengan pendapat Hakeme tue...

Itu tanda2 orang high BP, macam Tun.... dan kalau teruk...bleh membawa strok kan???
Anyone...pliz advise....

ctredzuan posted on 19-4-2008 01:17 PM

Reply #2 love_me_not's post

aa yer ker, mekaseh ek love me

ctredzuan posted on 19-4-2008 01:21 PM

Originally posted by Hakeme at 19-4-2008 08:33 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
tu antara tanda2 high bp... tensen, stress dan yng seangakatn.


alamak, high bp ker, tapi saya ada gak migraine tapi jarang ambik ubat migraine ni kalau makan je mesti seharian takde kije asik nak tido jela, tensen takde le sangat.. :shakehead3:

ctredzuan posted on 19-4-2008 01:22 PM

Originally posted by azz_azza at 19-4-2008 10:47 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
saya makan  petai naik juga tegang kat belakang tengkuk tu...



:sweat3:


kenapa yea, agak2 sbb petai tu pahit ke cemana?

ctredzuan posted on 19-4-2008 01:22 PM

Reply #5 tunteja73's post

aa.. bahya ni , nampaknya kena gi check bp, isk.. bp ni tak kira tua muda kan? :funk:

mbhcsf posted on 19-4-2008 01:42 PM

gi check BP, rasanya...

pinkish posted on 19-4-2008 02:10 PM

Reply #1 ctredzuan's post

aku pun salu je kena tegang/sentap kat urat belakang tengkuk ni. kdg2 hanya dgn sedikit pergerakan dia tiba2 sentap dan rasa mcm menjalar naik ke otak. mmg terkejut bila tiba2 jer jadi mcm tu.aku pun x tau apa sbnrnya tu ye?

hypnose_s posted on 19-4-2008 03:07 PM

it can be just because of muscle cramp..!

AnitaSabrina posted on 19-4-2008 07:41 PM

My husband bila sakit tengkuk means bp dia tinggi.  

Drink apple cider, buah belimbing besi, teh misai kuching etc etc.  Banyaklah petua nak kurangkan bp ni.  And they actually work.  Better than makan ubat.

azz_azza posted on 19-4-2008 08:43 PM

Originally posted by ctredzuan at 19-4-2008 01:22 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif



kenapa yea, agak2 sbb petai tu pahit ke cemana?


angin rasanya ...

Arissa_Sofea posted on 20-4-2008 08:14 AM

Originally posted by love_me_not at 19-4-2008 08:19 AM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
stroke attack pd heart...sekali effect dgn nerve pd sekitarnya.
biasa kalau tanda2 awal nk kene sakit jantung..sakitnya rasa mencucuk pd dada sebelah kiri.
dan, masa kene tu..rasa sesak nafas d ...

stroke kt otak syg oi....bukan kt jantung

anyway, psl mender ni....sounds serius ni....kalau attack mcm tarik kt belakang tengkuk smpai ke kepala tu....

macam one of my patient....dia cakap frequent bender ni....young budak ni dalam 24yo camtu...
tader history of epilepsy semua.....

bila buat CT head...shows aneurysm kt vetebral artery......so, attack cmtu sbb transient ischaemia...

Cek2 dia ader family history polycystic kidney disease.....which is associated with cerebral aneurysm of course....

so, i suggest gi la cek kt spital...buat scan yg sepatutnyer...taknak la nnt jd subarachnoid haemorhage ke stroke ke apa ke...

lain2 possibility simptom cmni...maybe muscle spasm or could be spinal stenosis dekat level cervical spine (which is unlikely)....

honeybee1802 posted on 21-4-2008 08:27 AM

Originally posted by mbhcsf at 19-4-2008 01:42 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
gi check BP, rasanya...
yeah betul tuhh....saya pun penah...check BP saya low plak...tp mmg dr kata itu mmg tanda2 high blood pressure besenyer..kene plak time tuh saya kene tension headache..adus...mmg nak meletup rs kepala...so i found out before kene tuh:
-lama sgt depan PC
-tgh tensen pasal keje...so now i take it easy...
-tido lewat mlm
-letih sbb travel jauh...

lilyflower posted on 21-4-2008 11:22 AM

i selalu kena camtuh...tapi waktu i kena tegang kat tengkuk tu kekadang tu ada juga rase my tangan kiri sampai kat jari rase cam tegang/kebas jugak......agaknyer rase similar mcm nak sakit jantung or stroke kot......tapi bila check kat doc......check everything jantung/darah normah......rupa2nyer doc ckp i kekurangan kalsium...so i kena lah selalu minum susu and mkn kalsium........doc suruh follow lagi tapi tak pegi pun sebab rase cam dah ok......tapi ada jugak i kena camtuh bila dok mengadap pc lama sgt/penat/stress.............................:(

ctredzuan posted on 2-5-2008 11:01 PM

Originally posted by Arissa_Sofea at 20-4-2008 08:14 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


stroke kt otak syg oi....bukan kt jantung

anyway, psl mender ni....sounds serius ni....kalau attack mcm tarik kt belakang tengkuk smpai ke kepala tu....

macam one of my patient....dia c ...


biasa kalau ke hosp scan apa yg di sarankan?

limaukasturis posted on 3-5-2008 12:32 AM

salah bantal kottt....  :L

kinna posted on 3-5-2008 09:48 AM

salah tido kot...

musle pain....

kalau salah tido,,, 2-3 hari baru leh baik...
ada ptua org tua2, kata pukul dgn bantal... tapi aku x tahulah keberkesanannya...:L

kinna posted on 3-5-2008 09:54 AM

Originally posted by lilyflower at 21-4-2008 11:22 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
i selalu kena camtuh...tapi waktu i kena tegang kat tengkuk tu kekadang tu ada juga rase my tangan kiri sampai kat jari rase cam tegang/kebas jugak......agaknyer rase similar mcm nak sakit jantun ...


kalau sakit leher n bahu/ tangan ada kebas2, selalunya doc dignos Cervical Spondylosis...penyakit ke arah penuaan...

kalau jumpa doctor, bila dah diagnos pun x akan dpt buat apa..
dia akan bagi pain killer aje..

samer jugak dgn kes sakit tulang belakang...Low back pain..

langkah terbaik, amalkan gaya idup cihat..
jaga postur badan terutama ketika mengadap PC...:loveliness:

kinna posted on 3-5-2008 09:56 AM

Originally posted by ctredzuan at 2-5-2008 11:01 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif



biasa kalau ke hosp scan apa yg di sarankan?

selalunya dia suruh xray leher aje..

mata_bulat posted on 4-5-2008 11:26 PM

boleh baca kat sini tanda2 stroke

http://spcity.com.my/topnetwork/user_pages/page.asp?art_id=184

ibnur posted on 5-5-2008 01:16 AM

Originally posted by Arissa_Sofea at 20-4-2008 08:14 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif


stroke kt otak syg oi....bukan kt jantung

anyway, psl mender ni....sounds serius ni....kalau attack mcm tarik kt belakang tengkuk smpai ke kepala tu....

macam one of my patient....dia c ...

hi doc, apa kabaq...   kalo dengaq macam ni bp 90 boleh naik 120...   satu patah tak faham.

kecuali satu jer yang faham...  copek-copek poie jumpo doktor....   :lol:
Page: [1] 2 3
View full: [MERGED] Tegang urat tengkuk/leher