coffeebeans posted on 17-11-2008 09:46 AM

Cermin kete retak! HELP

Pg td on the way nk dtg pgi keje tiba2 ada sebijik batu TUP! kena kt cermin depan kete aku..:'(:'(
Retak tu lebih kurang sebesar syiling 50sen.
Ada org ckp ada sejenis gam utk lekatkan balik cermin yg retak ni.. sapa2 tahu tak?

natashaisabella posted on 17-11-2008 09:52 AM

tak tau... :$

Dialicious83 posted on 17-11-2008 09:57 AM

isk xtaw....cmner leh terjtuh lak tuh..isk...tkotnyer....:L tggu otai2 jwp jap gih:$ :)

ryo_takahashi1 posted on 17-11-2008 10:02 AM

Balas #1 coffeebeans\ catat

gam... ? takder...
nak buat sendiri...?? baik takyah

50sen consider besar... bila2 masa je dia melarat... silap2 sampai tengahari dah merebak barah dia....
so gi je mana2 kedai repair cermin... insya-allah bule repair dgn jaminan setahun... kalo keadaan cemtu charge kebiasaannya RM80~RM150...

kalo kat puchong ni tahu le aku... tempat lain kena orang lain le syokai..!!

uranium posted on 17-11-2008 10:19 AM

Originally posted by coffeebeans at 17-11-2008 09:46 AM http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Pg td on the way nk dtg pgi keje tiba2 ada sebijik batu TUP! kena kt cermin depan kete aku..:'(:'(
Retak tu lebih kurang sebesar syiling 50sen.
Ada org ckp ada sejenis gam utk lekatkan balik cermin yg retak ni.. sapa2 tahu tak?


rasenye kene repair gak cermin tu, utk recommendation, kalo tinggal kat KL area wangsa maju, setapak, keramat, atau yg berdekatan, ramai org suggest utk pegi kat "BELAKANG HOSPITAL TAWAKAL DEKAT SETAPAK", situ leh dapat murah dan juga service charge yg berpatutan,

utk langkah keselamatan tambahan, elok gak gak kalo tambah tinted kat cermin tu, supaya cermin tak terus berkecai kalo kene retak yg lebih teruk sekalipon, jangan tinted yg gelap2 sgt sampai yg JPJ tak kasi lepas, bile dah pasang tinted ni, nnt die akan bertindak mcm gam, so cermin tu tetap akan melekat walaupon retak in the future

** saje kongsi pengalaman sbb baru je kene bulan lepas, ehehehe **

:)

coffeebeans posted on 17-11-2008 11:58 AM

Balas #4 ryo_takahashi1\ catat

repair camne? ganti cermin baru ke?

coffeebeans posted on 17-11-2008 11:59 AM

Balas #5 uranium\ catat

kedai nih bukak sampai pukul bape ekk?

ryo_takahashi1 posted on 17-11-2008 12:09 PM

Balas #6 coffeebeans\ catat

dia akan inject sejenis chemical (adhesive).. so.. rekahan tu tak merebak...
kualiti keje agak kemas juga...:)

coffeebeans posted on 17-11-2008 12:37 PM

Balas #8 ryo_takahashi1\ catat

kt mana kedai tu? ke dah byk kedai cermin ada chemical nih?

ryo_takahashi1 posted on 17-11-2008 12:45 PM

Balas #9 coffeebeans\ catat

kedai cemni dah ada byk... :)
tapi kena cari la yg finishing chunnn...

coffeebeans posted on 17-11-2008 12:50 PM

Balas #10 ryo_takahashi1\ catat

so ko suggest yg kt puchong tu la..?
bleh bg add tak?

d34n posted on 17-11-2008 12:53 PM

Reply #1 coffeebeans's post

tgk kekronikan retak tu la..
kalao kronik, tukau je cermin tu satu trusss...:D

dulu cermin kete aku banyak gak retaknye..
segala bentuk bulan, bintang, sarang labah2 sumer ada..
aku pi tampal je sumer tu.. satu cermin RM240 kalo x silap....
kedai tu akan tebuk satu lubang kat end retak tu, & masukkan sejenis silikon kat situ utk stop retak dari melarat..
sampai sekarg aku tgk ok je cermin tu..
time tu aku buat kat cheras tahun 2005 - 06 dulu la..
skrg ni lagi murah aku rasa..

coffeebeans posted on 17-11-2008 01:07 PM

Balas #12 d34n\ catat

bagus la kalu camni.. jimat dulit aku..
kalau kena tukar terus cermin tu mau mkn 400-500... huhu.. tinted lg nk kena redo..
takmo...:mad:

d34n posted on 17-11-2008 01:12 PM

Reply #13 coffeebeans's post

ko xde insured windscreen ke..?:o

skrg ni banyak dah kdai bole repair crack kecik2 nih..
time aku dulu tu x banyak kdai.. tu yg aku pegi cheras tu, walaupun aku dok shah alam..

widuri posted on 17-11-2008 01:32 PM

lorrrr....dah retak kompem kena tukar cermin.....
apa lagi tukar laa...duit tue pun kalau tak bazir kat cermin keta....
bazir kat tempat lain lak...ye tak.....:lol: :lol:

kawasakininja posted on 17-11-2008 01:36 PM

tapi kalau retak tu dah berjangkit sampai kat tepian cermin, better tukar cermin baru la..kalau dah taruk gam, lelama retak balik..sebb gam tu tak sampai ke penghujung..

better buat cepat..sebb menurut pomen kedai dr cermin tu, nanti lelama habuk masuk kat liang-liang - rongga-rongga retak tu...kalau letak gam tu, nanti finishing dia ada kesan macam sehelai rambut..so tak berapa nak cantik la..

'dr cermin' yang aku  pernah buat injek gam kat cermin dekat ngan giant gombak.cari la gudang-gudang area situ..dalam RM180 kena.masa tu ada la dua jengkal panjang retaknya..

pastu dsebbkan retak kat cermin masa tu dah sampai ke penghujung..aku terus tukar cermin kat 'dr cermin' area cheras..(deretan kedai berhadapan bangunan telekom cheras, sebelah hiway cheras kajang) cermin baru + tinted 8inci gelap baru RM280..

widuri posted on 17-11-2008 01:55 PM

Balas #16 kawasakininja\ catat

ishhhishhhishhh.....baru RM280 tue....

agak murah gak laa ye....:$

coffeebeans posted on 17-11-2008 02:12 PM

Balas #14 d34n\ catat

tak.. malas pun kalau nk guna insuran - renyah!

coffeebeans posted on 17-11-2008 02:13 PM

Balas #16 kawasakininja\ catat

tu la...
err.. murah gak ko dpt.. kete apa ko pakai?

takumi86 posted on 18-11-2008 01:11 AM

Reply #19 coffeebeans's post

ko pakai keter apa ni??.. dan tinggal kat mana?
gi la beli metro ke or motortrader.. bersepah iklan repair cermin retak ni..

ni antara link... gud luck!

http://www.dr-windscreen.com/

Fast-N-Furious posted on 18-11-2008 01:20 AM

pakai gam UHU pong boley.. :lol:

kawasakininja posted on 18-11-2008 08:39 AM

Reply #19 coffeebeans's post

stendet keta buatan mesia..stock ready..

nak mahal , amik cermin cromax..

ryo_takahashi1 posted on 18-11-2008 08:59 AM

Originally posted by coffeebeans at 17-11-2008 02:12 PM http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif
tak.. malas pun kalau nk guna insuran - renyah!


kenapa pulak renyah?

bayar RM150 utk covered cermin harga RM1000...
then cermin ditukar dalam masa kurang dari 1/2 hari.. dan segala urusan claim dibuat oleh kedai yg tukar cermin tu...
bukan kita kena pergi syarikat insuran pun.. atau buat pulis report... dan NCB/NCD tak hilang.

dahliea posted on 18-11-2008 11:16 AM

kalau dah retak baru nak ambik insuran mane boleh ke..

takumi86 posted on 18-11-2008 03:30 PM

Reply #24 dahliea's post

boleyyy... tarak hal... moomantaii...  :D
Page: [1] 2
View full: Cermin kete retak! HELP