pinkish posted on 12-2-2009 08:53 AM

PIL MINDA-sejauh mana keberkesanannya?

Assalamualaikum kaum ibu...:loveliness:

Nak tanya ibu2 di sini tentang segala macam pil minda yg ada di pasaran skrg ni..betul2 ke membantu dlm meningkatkan keupayaan anak2 menggunakan minda mereka?
pada yg dok bagi anak2 makan pil2 tu, berapa lama boleh nampak kesan dan jenis apa yg korang bagi anak korang makan?
dan kalau boleh kita bincangkan buruk baik kesan pengamalan pil ini utk jangka panjang.:)

caramel2009 posted on 12-2-2009 08:55 AM

minta maaf tapi i tak percaya la.................

zasyunisa posted on 12-2-2009 08:56 AM

perlu ke kita nk bg pil2 cenggini..bg vitamin cukup ler..saya mmg tk percaya dgn pil2 minda ni..

DARSITA posted on 12-2-2009 09:42 AM

Tidak percaya sedikit pun.

ceqtom posted on 12-2-2009 09:59 AM

last year cousin aku ada belikan utk anak2 dia pil minda ni..
dkt nak 5 bln jgk la dia bg anak2 dia mencuba namun aku perhatikan x de apa2 pun bdk2 tu.. masih kategori slow..
anak2 aku mmg x de mkn pil2 minda ni tp alhamdulillah ttp cergas otak dia org ni..
aku n hubby pun x percaya ngan pil2 minda.

pinkish posted on 12-2-2009 10:05 AM

huhu..sayapun x brp nk percaya sbb tu x pernah bagi anak2 makan pil2 ni cuma agak tertanya2 bila baru2 ni pergi umah kawan dia dok cite dgn sedara mara dia seme ttg "kehebatan" sejenis pil ni. mmg le anak dia agak bijak dr kanak2 lain tp x pasti adakah sbb pil tu atau mmg semulajadi cerdik. tu yg tanya pendapat kawan2 kt sini psl pil minda tu.:$

arenis posted on 12-2-2009 11:16 AM

saya pun x percaya bahawa pil2 minda ni bole jadikan otak anak kita pandai....mmg terlalu banyak di pasaran sekarang....ttp biasa la inikan satu bisnes...mestilah mcm2 strategi dilakukan untuk kasi orang percaya...kalu x mcm mn nak laku barang dia orang

pinkish posted on 12-2-2009 11:31 AM

Reply #5 ceqtom's post

tu le pasal..kalo x jd apa2 mcm rugi je duit beli mende2 tu kan? dah le mahal.:$
tp macamane dgn amalan memakan kismis dan madu tu pulak? apa perbezaannya dgn pil2 minda tu?

dobot posted on 12-2-2009 12:34 PM

salam....

sy ada anak perempuan now nie umurnya 5 tahun...dia nie lambat cakap. dia masih belum boleh cakap jelas kalau cakap
hanya bunyi huruf vokal je contoh 'me ak awan nana' maksud semua tak kawan nana. dulu lagi teruk langsung tak faham
apa dia cakap.

masa dia umur 3 tahun sy ada bagi dia makan vit DHA berasaskan ikan kod. dalam masa yg sama sy antar dia gi tadika atas
nasihat speech terapis. sejak makan vit tu sy rasa ada perubahan pada nana...dia dah mula sebut satu suku kata jika
dibanding sebelumnya hanya bunyi 'u' dan 'a' je untuk bercakap. sikap nana juga lebih terkawal dah tak marah-marah lagi.
hingga sekarang sy masih beri nana vit DHA sehari sekali. tapi sy tak paksa dia makan...kalau dia nak baru sy bagi sebab
pada pendapat sy just nak dia jangan ketinggalan dari bebudak lain bukannya nak suruh dia jadi genius.

anak kawan sy pun makan vit DHA nie dia cakap masa kat kelas tak mengantuk dan lebih fokus. anak kawan sy belajar kat
kolej.

samada betul berkesan atau tak sy tak berani nak kata 100%, sy cuma berusaha selebihnya atas ketentuan allah.

ummimon posted on 12-2-2009 01:45 PM

Originally posted by dobot at 12-2-2009 12:34 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
salam....

sy ada anak perempuan now nie umurnya 5 tahun...dia nie lambat cakap. dia masih belum boleh cakap jelas kalau cakap
hanya bunyi huruf vokal je contoh 'me ak awan nana' maksud semua  ...

my son pun sama. dia ada adhd with autistic features. paed nasihatkan bg makan fish old yang ada dha untuk ransang otak dia. TAPI, kita kena stimulate dengan activities sama2 dgn dia. meaning, setakat bg makan pil ke, vitamin ke untuk otak tapi kita sendiri tak buat apa-apa, takde makna.

ceqtom posted on 12-2-2009 02:12 PM

Originally posted by pinkish at 12-2-2009 11:31 AM http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
tu le pasal..kalo x jd apa2 mcm rugi je duit beli mende2 tu kan? dah le mahal.:$
tp macamane dgn amalan memakan kismis dan madu tu pulak? apa perbezaannya dgn pil2 minda tu?

kalau kismis & madu mmg anak2 aku makan.
Tp x le bg mkn madu mcm tu je.. Aku ltk kat roti..
kismis ni mmg bdk2 suka yelah makan smbl tgk tv..;P

tupaihangus posted on 12-2-2009 02:18 PM

pil minda, kismis minda...pulun lah sampai selori. kalau tak tuntut ilmu rajin mentelaan hat tuu gak lerrr.

Lily_Savage posted on 15-2-2009 03:55 PM

aku rasa kalau guna atau extract dr bahan semulajadi cam minyak ikan or kismis tu no problem.
tp kita tak tau kalau coklat2 atau pil2 di pasaran ni letak bahan kimia yg meransang supaya anak jd cerdas, x letih dan sebagainya..yg ni aku amat2 x setuju..
mmg jangka pendek anak nampak cergas, x mo tidur, rajin wat homework dan sebagainya..tp jangka panjang kita tak tau..
so hati2 bila membeli..selidik betul2 kandungan bahan nya. Jgn percaya bulat2..

as for me..aku mmg x berminat nak bg anak makan apa2 pil..kalo nak makan kismis ke..minyak ikan ke..yg mmg well establish, aku berani. tp still x pernah buat gak lagi. Budak2, biar lah dia membesar ngan cara natural. Kadang ada budak slow tp pick up later, ada yg cepat masa kecik tp besar slow..

kesimpulan aku nak kata..x yah perabih duit beli benda2 pil minda ni.. makan mende natural ajer pun dah cukup aku rasa. Dan x mustahil bila iklan2 duk kata gitu gini ditambah testimoni org yg makan lagik..mind kita yg buat kan bende tu nampak cam ada hasil positif walhal x de apa2 kesan pun sebenarnya. Psychological aje

togeh posted on 15-2-2009 11:40 PM

sebaiknya beri anak2 makan ikan, kekacang seperti badam dan kismis...(kerana kandungan DHA, omega 3 dlm makann ini) ini adalah makanan yang baik untuk perkembangan minda, disertai juga dgn aktiviti2 yang boleh merangsang kreativiti anak2...

natural is always the best. tak perlu pil2 minda tu semua...

andriano posted on 17-2-2009 11:38 AM

bagi saya pulak memang saya ada bagi pil untuk minda nie kat anak2... sebagai suppliment saja...sebenarnya anak sy yg sulong memang slow leaner sikit.. dan jenis tak minat belajar sangat kena push baru ler nak
bukak buku....setakat nie tak tau nak kata dia ok ker tidak bila makan pil yang sy beli drpd satu company
MLM..kalau ikutkan sepatutnya lebih adnvance dari budak lain dari kindy dia sbb dia dekat Taska start umur 1 tahun, 3 tahun dah ada simple exercise book yang cikgu2 taska ajar bila umur 5 tahun sy antar tadika..
sekarang dah masuk 6 tahun, tapi ada yang budak sebaya dia lebih cepat tangkap.....

jadi bila balik kerja tetiap petang saya kena ajar balik kat rumah especially membaca dan menulis, bila kita dah ajar kat rumah baru ler tahu dia lemah kat mana... yang sebelum nie silap sy juga bergantung sangat kat
cikgu tadika dia sbb masa nak register kemain promote yang boleh ajar anak kita cepat baca lah dan
macam2 lagi kaedah yang kononnya budak lebih cepat baca.. tapi at last bila saya sendiri test dekat anak sy
rupanya tak ler cepat jugak sebab dari awal lagi sy dah jumpa cikgu2 bagitau anak sy bukanlah jenis
concentrait sangat..tapi dorang nie ya ya o cakap boleh handle....2 minggu intensif sy train balik anak sy kat rumah membaca, tulis semua tu baru la ada perubahan.....

[ Last edited by  andriano at 17-2-2009 11:43 AM ]

indah1401 posted on 17-2-2009 01:58 PM

salam semua..pangalaman bapak mentua saya la...umur dia 64..sejak kecik anak2 dia (termasuk la my wife) mmg diberi mkn pilminda (examo) dan amalan ini kena berterusan la serta perlu disertai dengan usaha2 yg lain..semua anak2 dia(ipar2 saya)seramai 7 orang sgt cemerlang dalam pelajaran..yg bongsu score   12A1 walaupun hanya bljar kat sekolah agama rakyat jer(semua blajar kat sekolah agama rakyat jerr)..3 kat uia..2 kat al azhar sorang kat german..hmmm

hasmal posted on 19-2-2009 04:37 PM

hmm...aku ada bagi anak aku d-brain...utk otak dan scots emulsion..
ok je...aku saje je bagi utk supplement...
anak aku alhamdulillah laa.....cepat pick up gak...
umur 2 tahun dah buleh hafal doa makan....123....kenal warna...
mulut tu ya allah...sampai aku suh diam...tak brenti bertanya...
adoiii penat lah nak layan
tapi d-brain tu aku bagi sebotol je laa..tak bagi dah sbb skang ni continue scotts dan madu amazing (dcl)

manakautau posted on 19-2-2009 04:39 PM

Originally posted by pinkish at 12-2-2009 08:53 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Assalamualaikum kaum ibu...:loveliness:

Nak tanya ibu2 di sini tentang segala macam pil minda yg ada di pasaran skrg ni..betul2 ke membantu dlm meningkatkan keupayaan anak2 menggunakan minda  ...

keberkesanannya dari sudut psychological aja sebenarnya.........:$

pinkish posted on 21-2-2009 01:19 PM

Originally posted by indah1401 at 17-2-2009 01:58 PM http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
salam semua..pangalaman bapak mentua saya la...umur dia 64..sejak kecik anak2 dia (termasuk la my wife) mmg diberi mkn pilminda (examo) dan amalan ini kena berterusan la serta perlu disertai deng ...
examo ni mmg dh ada sejak dulu2 ke?:o  berapa umur wife u? klu dia mkn dr kecik maknanya dlm lbh krg 20 thn dulu ye?

gorgonz posted on 21-2-2009 06:07 PM

gorg tak percya 100% klu pil yg byk jual kat pasaran...

tp amalkan jg dgn kismis + madu...
skrg kasi ankanda minum jus tok guru...utk tmbh selera mknnya

ratusiput posted on 21-2-2009 06:09 PM

tp selain dr pil2 minda...ade gak sampingannya utk mende lain...cam utk redakan skit ke'hyperaktifan' anak kita....ratu pun mcm nak cr2 gak vitamin2 yg ade consume sme ni dlm satu...minda...perangai...kesihatan...but taktau la produk mana yg ok...yela...selain dr bantuan vitamin...kita sbg ibu bape pun kena mainkan peranan jugak...cm kita gak ibu2 ni...nak vitamin tu la..jamu ini la...mcm2 kan...so camtu gak anak2...but make sure la bukan utk memudaratkan dia...just utk tambahan bantuan je...

Sweetmama posted on 23-2-2009 09:14 AM

Reply #20 gorgonz's post

Gorg, mama pun sama gak
minum jus tok guru tuh...
ada kismis, madu, delima etc dalamnyer...

besides mmg makan buah kurma dan kismis dari mereka kecil kecil lagik.
tak pernah beri mereka sebarang pil utk minda...
tak into it aje....

selain dari itu sume, kita kena stimulate mind mereka
.....

indah1401 posted on 23-2-2009 12:47 PM

my wife 30tahun...rasanya mula makan@kenal pil ni ketika dibangku sekolah menengah..

indah1401 posted on 23-2-2009 01:56 PM

sambung sikit lagi hehe:) :) ..my wife cakap diorang dibekalkan dgn pil examo ni sejak kecik lg..(umur brapa tak tau la pulak:o )..tapi pil examo ni dah ada kat pasaran sejak 30tahun dulu lagi..

bby2124 posted on 24-2-2009 09:12 AM

anak saya makan pil examo daripada kecil lagi. saya pun masa belajar dulu makan examo. bg pandangan saya...banyak perubahan masa makan dulu. bertenaga...x ngantuk...cepat fokus dll.
Page: [1] 2
View full: PIL MINDA-sejauh mana keberkesanannya?