zamna posted on 12-6-2009 07:05 AM

hukum sisa celak semasa solat

salam...
sy ada 1 kemusykilan.
apa hukumnya kalau masih ada lg sisa celak semasa solat?

perkara ini biasanya terjadi jika sy berada di luar rumah@di tempat kerja.perlu ke sy membersihkan celak?(biasanya bedak akn mudah hilang kalau guna sabun pencuci muka, celak pula kena guna makeup remover)

sy jd musykil sebab saya perhatikan sestengah org tidak membersihkan celak ketika solat.hanya terus ambik wuduk dan kemudian terus bersolat. sah ke wuduknya dan solatnya?

di harap ada bijak pandai yg sudi membantu. terima kasih :)

kakbedah posted on 12-6-2009 08:16 AM

hmm.. ye la.. apa hukumnya eh..

:o

mom2003 posted on 12-6-2009 09:02 AM

jenis celak tuh kalis air ke tak eh? kalo kena buang dengan make-up remover rasanya tak kalis air kan?.. (nih kena confirm)

kalo air tak rata kat wajah.. tak sah wudhu'.

wallahu a'lam.

zamna posted on 12-6-2009 09:45 AM

Balas #2 kakbedah\ catat

tu la pasal sy bertanya ni kakbedah
mana lah tau tak sah wuduk dan solat sy
actually dah lama musykil
harap2 sesape kat sini leh bg penerangan dan jawapan:loveliness:

zamna posted on 12-6-2009 09:53 AM

Balas #3 mom2003\ catat

ntah lah tak dpt nk dipastikan celak tu kalis air ke tak.
biasanya kosmetik ni smuanya sama kot (except celak mekah lain rasanya)
cuma yg pasti celak mmg susah nak di tanggalkan guna air biasa.
kalo betol2 nak bersih kena guna makeup remover or baby oil.

jd rasanya sah ke wuduk kite? coz sy perhatikan ramai yg tak berapa ambek berat psl pembersihan celak time nak ambik wuduk.

so anybody here yg dpt leraikan kemusykilan sy ni? :o
takut solat tu sia2 je coz sbb masalah celak ni:(

pearl_town posted on 14-6-2009 03:43 AM

aku suka pakai celak sbb kalau mata sakit aku pakai ilang.tp laki aku tak bagi pakai sgt katanya mata aku nampak cam mata mat metal pulak bercelak2.ada ka patut.

ayu_ludo posted on 14-6-2009 11:41 AM

Balas #1 zamna\ catat

kemusykilan kedua......

lotion ke minyak angin ke yg disapu ke anggota badan yg lain selain anggota wuduk....cam mana pulak yer?

pure_lady posted on 14-6-2009 01:48 PM

betul2...........
lady pon ttau...
selalu kalo solat kat highway,
celak susah nak tggl....

zamna posted on 15-6-2009 12:47 AM

Balas #6 pearl_town\ catat

kelakar plak saya baca pearl nye posting :lol:

tp bagi saya guna celak ni lg mencantekkan mata...especially cam saya ni yg pakai bedak tebal2 (nak cover jerawat@parut :P ) kalo tak nampak pucat especially tang mata tu. so kena lah hitamkan mata dgn celak :$

zamna posted on 15-6-2009 12:58 AM

Balas #7 ayu_ludo\ catat

hah! good question.:)

kalo ada yg leh tolong jwbkan soalan ayu ni sekali bagus gak.
kite sama2 dpt info dan kebaikannye. :loveliness:

zamna posted on 15-6-2009 01:02 AM

Balas #8 pure_lady\ catat

tu lah pasal lady...kita selama ni tak pasti kan sama ada sah ke tak solat kite bila tak bersihkan celak time nak ambik wuduk. :L

hm...tak de yg dpt jwb ke kemusykilan ni? :(

kakbedah posted on 16-6-2009 01:21 PM

nampaknya, cuma kita2 jer yang post kat sini.. mana ustaz2 n ustazah2 ni...:o

ayu_ludo posted on 16-6-2009 05:15 PM

itulah pasal...haha mane ntah aek derang

zamna posted on 16-6-2009 05:41 PM

takde ke yg bleh tolong jwb kemusykilan ku ini....:'( :'( :'(

sepok posted on 16-6-2009 06:57 PM

Originally posted by ayu_ludo at 14-6-2009 11:41 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
kemusykilan kedua......

lotion ke minyak angin ke yg disapu ke anggota badan yg lain selain anggota wuduk....cam mana pulak yer?

takde  masalah.  boleh  pakai. tp kalo nak solat berjemaah, tinggalkan dibimbangi mengganggu jemaah
laindgn bauan minyak angin yg kuat. Bimbang lobang hidung jemaah lain  pocah atau  tersumbat  dgn  bau  tersebut. Minyak  Attar  takpe.  Sbb  ia  sunnah.Terutama  minyak  attar  original  spt  kasturi  putih,  hitam  dan  sebagainya..

sepok posted on 16-6-2009 07:08 PM

Reply #14 zamna's post

Mungkin ramai ustaz ustazah yg pergi kursus gamaknya, tu yg soalan korang tak berjawab, sabar erk...:lol:
Takpe kalo takde akar, rotan pun berguna juga... meh sini aku tulung jawab:


Mengenai sah atau tidak wudhu' itu, hendaklah dilihat  kpd celak yg dipakai. Sekiranya celak itu jenis 'water resistant' maka pasti wudhu' tidak sah krn syarat sah wudhu' adalah meratakan air ke kulit, termasuk kelopak mata mu orang (Seluruh muka anggota wudhu'). Bila wudhu' tak sah, maka solat pun ikut samalah tak sah. Daripada apa yg ko citer, celak yg korang pakai tu smpi kena pakai remover liquid (make-up remover) baru hilang, wudhu' itu rejected...Perkara ini sama shj dgn bahan penebat lain seperti liquid paper, minyak, getahbuku, cat minyak dan lain2 yg boleh menghalang dari resapan air ke kulit.

Namun, sekiranya ia jenis yg telus air, maka sahlah wudhu' mu itu. Contoh ko pakai itsmid (celak sunnah, mungkin celak mekah cam korang ckp)

Nasihat aku, kita nak beramal ngan ajaran Islam takleh tengok-tengok orang. Kita beramal ngan ilmu yg kita ada. Dan ilmu itu pulak soheh. Dapatnya melalui ustaz/tuk guru mursyid...bukannya guru yg sesat atau mur'shit'..

Selagi kita boleh tegur org yg beramal yg tak selari ngan islam, kita tegur. Terserah pd empunya badan, nak ikut ke takmo. Sekurang-kurang tugas kita menyampaikan itu sudah lepas (Sabda rasul : Ballighu 'Anni Walau Aayah : Sampaikan (ilmu) daripadaku walaupun sepotong ayat). Takde taklif lagi...

Perihal celak yg dipakai oleh Rasulullah, bolehlah lihat hadis2 kat bawah. Dan boleh juga menggunakan celak yg ada di pasaran selagi ia halal.




1. Dalam sebuah riwayat yang bersumber dari Ibnu Abbas ra. Dikemukakan:
“SesungguhnyaNabi saw bersabda, “Bercelaklah kalian dengan Itsmid1), kerana ia dapatmencerahkan penglihatan dan menumbuhkan bulu mata.

sepok posted on 16-6-2009 07:15 PM

Originally posted by ayu_ludo at 14-6-2009 11:41 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
kemusykilan kedua......

lotion ke minyak angin ke yg disapu ke anggota badan yg lain selain anggota wuduk....cam mana pulak yer?

Boleh pakai. Takde masalah. Pastikan losyen tu bersih dan halal. Minyak angin pun sama. Tak kaco anggota wudhu', no hal.

Cuma kalo nak berjemaah di surau-masjid, tinggalkan. Bimbang ada jemaah yg tak selesa dgn bau minyak angin yg terlalu kuat. Berdosa kita mengganggu jemaah, sampai pocah serombong hidung dan boleh migrain sahabat2 kite itew..

Minyak attar takpe. Sbb ia sunnah. Allah dan Rasul suke. Terutama kamu pakai minyak attar yg original spt
kasturi putih, hitam dan seumpamanya. Minyak attar kasturi ini juga baik utk menghindar dr gangguan jin.

shone posted on 16-6-2009 07:42 PM

Balas #1 zamna\ catat

yg penting anda mesti faham dengan bab najis...............adakah itu najis.........

zamna posted on 16-6-2009 08:39 PM

tu lah shone,kite mana nak tau kosmetik yg dipasaran tu halal ke tak.
nak2 yg made from overseas. tak sure lah plak kan.:L


ooo...tq sepok di atas penerangan yg panjang lebar tu :loveliness:
cuma kite tak pasti yg kosmetik ni smua leh bawak solat ke tak cam itsmid.
so jln terbaik,bersihkan dulu celak tu b4 ambik wuduk.lg selamat. :)

polaris_girlz posted on 18-6-2009 02:29 PM

mana2 celok pon nk remove mmg agak payah...
ada ke celak yg jenis pakai bila basuh terus ilang bersih???
mana ada :L

mcm mana nk tau celak tu kalis air ke idak :L
mcm mana rupa celak itsmid?

zamna posted on 23-6-2009 06:59 PM

20# polaris_girlz

mmg pon celak susah nk di hilangkan.unless kalo guna baby oil or make up remover.
tu yg tak tau tu sah ke tak wuduk dan solat klo tak betol2 buang celak.

itsmid tu celak mekah rasanya.

MangoRest posted on 24-6-2009 01:19 AM

celak itsmid ni ada jual dimalaysia tak? ataupun online?

ada masalah mata la... kalu ada celak ni leh la amal pakai..

mochashake posted on 26-6-2009 10:40 AM

aritu mak mocha da tanya ustaz
mocha pon was2 gk sbb mocha pon jenis ska pkai celak gak
dia cakap xpa celak kalau pkai solat
tp yg jns waterproof tuh xleh la kot
dh nama pon waterproof.huhuk
jd nak slamat pkai yg jns biasa ja la
n mmg mana2 celak pon shh nk buang..pas mandi pon kdg2 dok lkt g kan
mocha skang pon dok pkai yg nama dia kajal eyeliner
:)

mochashake posted on 26-6-2009 10:46 AM

jd itsmid tuh berbentuk serbuk ek?
so celak yg kdg2 owang bru blek dari mekah bawa blek celak yg serbuk lam botol kecik tuh dia la ek?

sshi posted on 1-7-2009 08:57 PM

aku selalu pakai celak mekah....
mcmana ek?
sah ke tak wudhuk.....dgn celak tu?
tolong jawab ekk........
Page: [1] 2
View full: hukum sisa celak semasa solat