ezanne posted on 1-12-2009 11:08 AM

Bagaimana mengubat hati yang terluka?

Jika ada sesiapa yang sudi beri pendapat, tolonglah macam mana saya nak cuba melupakan peristiwa pahit yang pernah suami lakukan pada saya?

Walaupun saya dah maafkan kesilapannya dan berbaik semula dengannya tapi sukar benar diri ini nak melupakan peristiwa pahit itu.  Lagi2 bila segala yang berlaku di depan mata saya.
Sudah hampir setahun peritiwa hitam itu berlalu namun masih segar kat ingatan.

Tolonglah...pada sesiapa yang pernah melalui badai besar dalam rumahtangga berkongsi pengalaman dan tips mengatasinya.  Terima Kasih.{:2_73:}

harumawar posted on 1-12-2009 11:14 AM

maafkan lah dia..
nescaya hati mu akan sentiasa tenang..
the memory is gift.appreaciate it with jdkan ia sesuatu yg hepi,even ia menyakitkan jd maafkan la dia..
bila hepi,kita akan tenang..
maafkan la dia..
forgive not mean forget..note it..:$

jaja_upsi posted on 1-12-2009 11:57 AM

amik yang positif jerrrrr
yang negatif tolak tepi.... contohnyerrrr,
kalu terase teringat2 kisah pahit tuh cube istihgfar banyak2
ckp kat diri sendri, syaitan jerrr tuh menghasut aku

pisautajam posted on 1-12-2009 12:00 PM

ape yg suami dh buat...dia wat naya dpn awk dgn wat per??...tolong perjelaskn...apa yg blh aq nasihatkn....bnykkn beristifar..ingt Allah senantiasa...Allah bersama dgn org yg sabar...realiti kehiduan..begitulah lumrahnya...

matryoshka7 posted on 1-12-2009 12:05 PM

a'ah ape somi ko dah buat.. cuba citer details skit bole??....

mohdazmanz posted on 1-12-2009 12:12 PM

Klu masa teringat tu cube alihkn kepada pkara baik yg suami buat....













feel free to visit www.mohdazmanahmad.blogspot.com

ezanne posted on 1-12-2009 12:43 PM

as i was typing ni aje mcm dah nk nangis...he had an affair.
N i found all the evidence of his affair. Pix, clips, message log, sms...meet d oth women in person.
Itu yang perit sangat nak terima sedangkan mahligai yang dibina dah lebih 8 tahun.

cmf_houdini posted on 1-12-2009 01:07 PM


Masih ada affair atau dah ditamatkan ? :o

Kalau dah ditamatkan, ambik iktibar je
Tak perlu dikenang-kenang buat sakit hati jiwa merana je :sweat3:

my-alja posted on 1-12-2009 01:11 PM

time will heal....

mammavoque posted on 1-12-2009 01:13 PM

dun wori dear...ms adalah ubat yg paling mujarab tuk merawat hati yg terluka...setaun ku kira baru lagi tuk ko heal mende nih...its take time a longggggg timeeee sbb ia berkait ngan kepercayaan... its okke tuk ko rs cam nih kurang2 mende nih akan buat ko berhati2 in future...memafkn op koz la but melupakan its hard dan ku kire x kan dpt lupe sbb mende tuh stil berbekas lam hati kite...

ko nak nages carry on nages jek biar lega hati ko... bg aku reaksi ko nih kene ngan ape yg ko alami..sedih, terasa, kecewa... tuh pakej pd kecurangan pasangan, reaksi yg wajar ku kire... kalo ko yakin yg laki ko dah sedar dan x kan mengulangi mende nih baik pelan2 pujuk hati tuk redho ngan ape yg jadi... sbb skang ko maafkn jek ko blum smpi tahap redho...

cume ku mau tya la kalo ko rs nak jwb silakn ler...kalo x pm jek aku jgn memalu:lol:ala2 mandatori gtuh..... dia curang juz fizikal jek kan bukan smpi tahap bercengkerama...sbb kalo kene kat aku bercengkerama bagai sah2 aku angkat kaki... x dulik dah kalo aku ngan anak2 kene makan lauk telor jek dek x der laki...ittuh lebih baik dr bersekongkol ngan maksiat... tuh kalo lebih dr skendel feeling ler...tp kalo takat skendel feeling jek take ur time tuk terima sumer nih ngan redho...anggap nih ujian tuk umatangga ko..kurang ko dpt tau dan dapat perbaiki dan tune in balik laki ko tuh...dan Alhamdulillah juga umahtangga ko dpt diselamatkn...

umahtangga mane x diuji dan diduga....ade bahagian gembira dan ade bahagian kecewa..tuh mmg pakej idup x kire umahtangga or personal life... kalo manjang bahgia mane la kite nak tau kuat mane pasangan dan diri kite menghadapi idup nih...kebal ker ala2 lilin gtuh... bila ade satu ujian yg menimpa kite... tuh petanda Allah menguji sekuat mane iman dan jua jiwa kite deal ngan dis ting...yakin nih yg terbaik Allah bg tuk kite lam idup janji kite x jauh dr DIA...:loveliness:


apsal la aku beria bebel kat PP sejak 2 menjak nih:funk:....dah cam kaunselor PP kekdahnye:kant:

anonymous5050 posted on 1-12-2009 02:02 PM

amik wuduk, bace AL-QURAN~~(ni klu tuan umh adelah ISLAM)

ALLAH xkn bg ujian yg diluar kemampuan kite, tp adelah salah kite klu kite xdpt nk menempuhi ujian ALLAH itu......:L


Wallahu a'lam~

hunny_bunny posted on 1-12-2009 02:10 PM

sedih nyeee...hmm kalo redha dgn ape yg terjadi tt xakan terkenang2 lagi...kalo dier dah berubah dan tt dah maaf kan dier...stat la dgn chapter yg baru....yg xbaik xusahla dikenang2....k??

leon_mclaren78 posted on 1-12-2009 02:25 PM

Senang je...bermuhasabah diri... jgn sekali2 anggap diri anda tu MAKSUM & SUCI lagi INNOCENT... sbb tu anda mengharapkan pasangan anda seorang yg MAKSUM & SUCI jugak.

Kdg2 apa yg terjadi ni ada hikmah walopun amat perit utk dilalui... tp inilah caranya Tuhan nk sedarkan diri anda bahawa you are not that perfect. Kita bukan maksum... adalanya kita x sedar kita ada buat something yg Tuhan x suka or berdosa. Sbb tu la Tuhan turunkan ujian. Sedangkan insan yg taat dgn suruhan Allah pun diuji, apalagi kita yg biasa2 ni... kita kena redha.

So, andainya anda sgt sygkan pasangan anda, terimalah dia seadanya setelah dia memohon maaf & anda telah memaafkan dia. Setiap org pun pernah berdosa termasuk diri anda. Lupakan perkara2 yg sedih tu... cuba ciptakan kenangan baru. Andai anda x berdaya setelah puas mencuba, perpisahan adalah perkara terbaik daripada anda terus menyiksa perasaan anda sendiri. Gud luck!

zehra2 posted on 1-12-2009 11:00 PM

aku pun takde pengalaman berlaki bini.. sbb kalau bf curang.. boleh main tinggal jek,.. tp kalo dah kawen, situasi tu dah jd lain.. walau pun kita tau, perempuan zaman skrg independent tp ikut pengalaman kekawan yg lain, once pegang status isteri, suami tu lah tempat berlindung.. kalau kasih sayang kita ikhlas, belajar lah memaafi.. insyaallah kita akan dpt balasan yg baik jugek..  tp ada jugek org berpesan, terluka jari/kaki/ kepala.. kita boleh tahan lagik tp kalau terluka hati.. besar akibatnya.. yg pasti slps ni tentu kepercayaan tu semakin pudar..

dedaun79 posted on 2-12-2009 11:03 AM

mmg take time..bykkan bersabar yer...{:1_147:}

eiyana posted on 2-12-2009 10:38 PM

jgn fikir sgt pasal tu... fokus kepada benda2 laen cth improve diri sdrik ke.. hubungan.. keluarga ke.. agar semakin baek, makin elok, makin chantek... :$

eiyana posted on 2-12-2009 10:39 PM

mcm org len ckp jugek... mende nih amek masa.. lama2 akn hilang seiring dgn masa.. :loveliness:

ana_una posted on 12-12-2009 10:07 AM

dah cuba..
tp masih tak mampu nak buka hati...
susahnya...
dh maafkan..
tp tak bererti memberi peluang...
tak terpujuk lg hati ni...

mAmAfAieSz posted on 13-12-2009 11:11 PM

redha:)kuatkan hati

3dea_mension posted on 14-12-2009 12:36 AM

TT bawak bnyk bersabar..dekatkn diri dengan Allah..bnykkn baca al quran sbb al quran adalah jalan terbaik untuk tenangkn fikiran..selalu la baca doa penerang hati...
masa akan menentukan n mengubat hati yg terluka..

cinta_ungu posted on 14-12-2009 01:11 AM

you have to be strong kak...
ini ujian yang Allah berikan utk akak & family..
akak jadikan kisah lalu sebagai panduan utk akak hargai kehidupan akak skang..
banyakkan bersabar..mengadu padaNYA..sesungguhnya DIA lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba2nya..:)

mak saya sendiri pernah lalui ape yg akak lalui..
usia perkahwinan dia hampir mencecah 20 tahun..
kalau akak sedih apatah lagi mak saya..sy faham situasi akak..
sy pun pernah bukak thread kat PP nie utk mintak bantuan forumer2
dan nasihat2 yg diberikan sgt berguna...jasa mereka utk kes sy dulu sgt tak terhingga..

anyway, sy pun x sangka mak saya tabah sangat..dia ikut ape saranan forumer2..
alhamdulillah...Allah tue maha berkuasa..dia bantu family kami..
usaha mak saya akhirnya berbaloi sbb ayah saye kembali pd mak..:loveliness:

akak kena percaya pada qada' & qadar yg telah Allah tetapkan..
Allah beri akak suami isteri peluang untuk kekal bersama dah satu kesyukuran..
hargailah apa yg akak ade sekarang..jgn terlampau ikutkan hati mengenang kisah lalu..

mas999 posted on 6-1-2010 01:06 PM

aku tak pernah alami n harap2 tak akan alami. susah gak ye nak handle. Ni melibatkan hati. Cuma aku bole kata dekatkan diri pada Allah jek.

jaja_aimin posted on 6-1-2010 06:12 PM

Honestly i telah mengalami kisah duka yg sangat pahit dan perit dalam perkahwinan. Buat permulaan kita akan rasa lemah, jiwa kacau, sedih dan murung tetapi apa yg i buat adalah i solat hajat dan istiharah utk mendapat jawapan yg tepat dalam mengakhiri perkahwinan. Bukan senang utk buat keputusan tetapi percayalah ada sinar disebalik mendung yg Allah bg... mana tahu selepas ini kita akan mendapat pelangi plak kan?..

Jiwa yg hancur dek lelaki susah nak diubati dan mcm i cuba sibukkan diri dgn kerja dan persatuan. Then, pg holiday bwk kwn2, akak dan anak... sentiasa berfikir positif dan cuba cari aktiviti yang blh buat kita lupakan kesedihan lampau. Ada byk cara sbnrnya terpulang pd kita je apa dan bgaimana untuk mengisinya.

mybabyyou posted on 7-1-2010 08:09 AM

hati saya pun tgh terluka nie.....sambil menaip nie air mata mengalir laju.....suami saya pun main kayu tiga.....sms, chatting, email dengan betina lain...bila tembelang dia pecah...saya tanya kenapa dia buat semua nie, dia jawab dia suka2 berkawan,....takde niat apa2 pun.

saya mintak dia lepaskan saya sebab nie dah kali ketiga saya dapat tangkap kecurangan dia setelah 7 tahun kahwin...tapi dia tak nak lepaskan saya sebab dia kata dia sayang sgt kat saya....

Allah saja yang tahu kecewanya hati nie.....tapi apa yang saya buat sekarang nie mintak petunjuk dari Allah....apa yang terbaik buat saya....setiap kali sembahyang, air mata mudah sgt mengalir mengadu masalah dgn Allah....sebab saya tahu Allah maha berkuasa dan penyayang....

nasihat saya pada awak dan diri saya sendiri....hanya Allah tempat kita mengadu segala kesulitan....walaupun sekarang nie hati saya kosong....semoga Allah memberi sinar kepada kehidupan kita....

watever_0607 posted on 7-1-2010 10:11 PM


Masih ada affair atau dah ditamatkan ? :o

Kalau dah ditamatkan, ambik iktibar je
Tak perlu dikenang-kenang buat sakit hati jiwa merana je :sweat3:


cmf_houdini Post at 1-12-2009 13:07 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

Well 1st of all...W..x stuju la..ngan pdpt..cmf_houdini..
Eheheh..bukan nk cr psl ngan u..just dat..
Kalu TT nye kes..psl cinta monyet...
Yg tjadi..time2 TT umur 8tahun dulu..
Bleh la 4give & 4get...ahahahah...

Tp when it comes 2 relationships pun...
Especially yg jangka pjg...bukan senang nk overcome..
Dat takes time 2, 2 recover...
And slalunye t longer u dlm relationship tu...
T longer it takes 2 recover....

Ape lg..ngan kes org yg dh brumah tangga...
Mesti la..bertambah2..perit..ooopss...sowey..TT
Tp tu la realitinye...
W blum brumah tangga...
Tp kalu W dlm situasi TT W pun x tau nk wt pe.....

X silap W mmg langkah pertama..kena terima hakikat..
Then...luahkan....get support...from people who care bout TT..
Bukak thread cmni pun bgs..dpt xtra support..ehehehe...
Then..sesape yg pernah alami kes yg serupa cm TT..
Bleh je share advice...W..kurang pengalaman..:loveliness:
Page: [1] 2
View full: Bagaimana mengubat hati yang terluka?