synaz posted on 16-1-2010 10:46 PM

Belajar jahit langsir

Saya teringin nk jahit langsir sendiri. Ada sesiapa yg boleh tolong ajarkan?

Iman_Baby posted on 16-1-2010 11:08 PM

Saya teringin nk jahit langsir sendiri. Ada sesiapa yg boleh tolong ajarkan?
synaz Post at 16-1-2010 22:46 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

synaz duduk dkt mana...
saya mmg ada buat kelas jahit langsir..

kakct posted on 18-1-2010 09:59 AM

1# synaz

synaz....akak dulu blajo jahit langsir sendiri aje ikut buku n baca dlm internet step by step sbb tak de masa nk pii class...
alhamdulillah dapat jahit utk umah baru ...if kita ada minat and will power insyallah boleh blaja sendiri...tapi if dapat attend
class even better sbb boleh blajo mcm2 jenis scallop2 .....tapiii rasanya if nk kemas nk cantikk jahit langsing nii kena jahit jelujur dulu masa sambung then mestii iron...baru kemas jahit....tuu ikut pengalaman cam akak yg tak berguru niii..:lol: ...if ada masa nak gakk la attend class to improve myself....

niateh posted on 18-1-2010 09:56 PM

Saya teringin nk jahit langsir sendiri. Ada sesiapa yg boleh tolong ajarkan?
synaz Post at 16-1-2010 22:46 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Synaz,, betul kata kakct tu...saya pun download dari internet..mudah dan cepat faham tapi kalau nak yang berscallop tu atau yang sewaktu dengannya tu , kenalah berguru . Bukan apa , ada teknik yang tidak akan diajar kecuali kita berguru  dan Iman pun dah offer, apalagi..daftarlah:lol:

Iman_Baby posted on 19-1-2010 11:14 AM

Macam2 cara sebenarnya nak belajar ni...

ada org boleh belajar hanya tengok buku saja, ada yg tengok internet n ada yg pi kelas. Semua ada pro n kons..

Kalau paling menjimatkan Internet lah kot.. sbb tak perlu bayar kos apa2.. hanya sekadar melayari internet saja. Cuma kekurangan dia cuma.. mungkin kita tak berapa faham dgn nota yg diberi, so end up kita byk trial an error sebelum mendapatkan hasilnya... bagi org yg tak de kesabaran mungkin ini bukan cara yg sesuai.. ialahkan sbb setiap kali salah kena tetas dan sebagainya.

Kalau buku pula. Cost pertama kena keluar modal beli buku le.. harga buku munfkin tak le semahal masuk kelas. Tapi kemungkinan berlaku mcm kita tengok internet tu pun besar juga berlaku. Masih lagi kena trial an error. N kalau kita silap atau apa, kita tak de org nak refer.. Atau mungkin kita tetap akan dpt hasilnya.. tapi dengan cara yg agak lambat n makan masa. sbb kita buat berdasarkan pemahaman kita.

Kalau pergi kelas pula, kelebihan yg utama.. kita dpt hands on experience. Maksudnya kita diajar oleh sorang cikgu yg berpengalaman. Kita dapat pelajari kiraan yg tempat n cara  yg mudah, senang n jimat masa. Sebenarnya dlm menjahit langsir ni kiraan dan cara yg tepat yg paling penting.

Dan sepanjang proses pembelajaran, kita boleh bertanya pd cikgu kalau tidak faham. Infact selepas habis kelas pun kita masih lagi boleh berhubung dgn cikgu andai ada lagi apa2 yg tidak faham.

Sebenarnya.. apa2 kelas yg melibatkan kemahiran mmg memerlukan modal. Contoh kelas2 menjahit baju dan langsir. Kita kena keluarkan modal byr duit kelas dan pada masa sama kena beli bahan spt kain. Itu yg kadang2 byk membataskan minat seseorg nak masuk kelas bila mengenangkan cost yg terpaksa di bayar. Itulah actually pengorbanan kita namanya utk mendapatkan ilmu.

Iman_Baby posted on 19-1-2010 11:20 AM

1# synaz  

synaz....akak dulu blajo jahit langsir sendiri aje ikut buku n baca dlm internet step by step sbb tak de masa nk pii class...
alhamdulillah dapat jahit utk umah baru ...if kita ada min ...
kakct Post at 18-1-2010 09:59 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

kak ct,

minta ampun.. minta maaf byk2 sbb ambil posting akak sebagai contoh...

Sebenarnya, kalau kita pergi belajar di kelas.. cikgu tak suruh kita jelulur pun sebelum menjahit.. ada cara yg mudah n tepat utk menghasilkan langsir yg cantik jahitannya, kemas dan lawa bila digantung.. itu semua kita boleh pelajari kalau kita pergi proper class.

Bayangkanlah kalau kita nak serius dlm business ni.. n kita dapat tempahan menjahit satu rumah bungalow yg kekadang jumlah kain je melebihi 100m.. tak kan kita nak jelujur setiap langsir tu..

Average utk seorg beginner, kalau mengunakan mesin jahit industry dan dpt cara kiraan dan jahitan yg tepat.. kita boleh siapkan antara 4 - 6 pcs french pleat sehari yg akan mengambil masa antara 6 - 8 jam saja.

kakct posted on 19-1-2010 11:20 AM

Betull cakap Iman tuuu especially bab2 mengira material yg nk kena beli & potong....mmg kena ada ilmu takut salah potong dh tak lehh jahitt.....if masa n wang mmg ok boleh la attend class...part of the reason yg mambatas me of going to class is masa espcially kena kesana sinii keje tuu yg jd potong....if amek class mcm2 dia akan ajar ...siap boleh pilih package mana nk blajo.....betul tak Iman???

Iman_Baby posted on 19-1-2010 11:30 AM



Synaz,, betul kata kakct tu...saya pun download dari internet..mudah dan cepat faham tapi kalau nak yang berscallop tu atau yang sewaktu dengannya tu , kenalah berguru . Bukan apa , ada teknik yan ...
niateh Post at 18-1-2010 21:56 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Kalau nak berguru, kalau boleh carilah org yg mmg benar2 dah experience n klau boleh yg mmg terlibat dlm bidang jahitan ini. sbb tak mahulah duit yg kita keluarkan tak berbaloi dgn apa yg kita dapat.

Dr pengalaman saya yg dah mengajar ramai org.. ada antara mereka yg pergi kelas.. semata2 lepas tu nak buka kelas menjahit. yg mana pd pendapat saya agak menyedih kerana mereka kurang pengalaman lagi. Mereka mungkin kurang berdepan dgn masalah lagi.. sbb menjahit ni spt bekerja juga.. kita akan berjumpa dgn beberapa masalah sebelum betul2 kita mahir.

Kalau nak belajar pula.. penting kena bermula dr asas. Asas jahitan langsir adalah French Pleat. Contoh jahitan french pleat, ramai yg kata mudah sbb jahitan lurus saja. Kesilapan french pleat yg paling ketara adalah
1. Jumlah kedutan tak sama byk. Disebabkan salah kiraan/formula, jadikah langsir kita lurus saja tanpa kedutan kerana terpaksa menjarakkan cangkuk langsir.
2. Bila ktia gantung akan terjadi.. langsir spt pendek di kiri n kanan tapi labuh di tengah.
3. Herot jahit di tepi kiri n kanan atau di tempat sambungan kain.

Iman_Baby posted on 19-1-2010 11:43 AM

Betull cakap Iman tuuu especially bab2 mengira material yg nk kena beli & potong....mmg kena ada ilmu takut salah potong dh tak lehh jahitt.....if masa n wang mmg ok boleh la attend class...part of th ...
kakct Post at 19-1-2010 11:20 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

betul tu kak ct... byk yg membataskan seseorg.. masa n modal  2 benda utama.

saya dulu pun.. disebabkan ada byk masa lah boleh pi belajar.. dan kebetulan ada modal sedikit.
Kalau tanya saya.. overall berapa byk saya habis.. boleh kata beribu juga.. Utk kelas asas saja.. masa saya begitu dulu saya perlu membayar RM800/6 pattern.. itu blum masuk modah kain.

Memula tak pandai.. mmg saya beli kain murah2.. tapi kelemahan kain murah2 ni.. bila kita jahit dia pecah.. kalau salah jahit n kena tetas.. terus hancur kain tu.. rasa masa tu frust n give up juga.. dah le tak pandai guna mesin industry.. cikgu saya dulu mmg mewajipkan pelajar guna mesin industry.. mesin industry ni.. mcm kita bawa kereta. lagi laju kita tekan pedal minyak.. lagi laju dia pergi.. Ibarat mcm baru bawa kete.. kekadang slow sangat.. kekadang jadi laju.. bila kena bab terlaju tu.. mau kecut perut n mengucap panjang... ekekkeekek

Bila dah pandai skit.. saya beli kain yg mahal skit.. kebetulan cikgu saya mmg ada jual kain sekali.. masa zaman saya dulu.. kain LANCE COURT paling popular.. kain LANCE COURT ni kira taraf kain ELYZA skrg.. n harga pun lebih kurang ELYZA... bila dah pandai tu.. kalau belajar.. kalau boleh terus nak buat langsir tuk rumah.. lagi le modal byk nak guna.. modal utk beli kain je..

Dah lebih 10 thn saya belajar... dan langsir2 saya belajar.. masih lagi cantik.. masih lagi boleh diguna pakai oleh mak saya.. dan ada sebahagian design saya buat as a pattern.. masa belajar buat kecil2 je.. sbb sebagai contoh senang nak tunjuk dkt customer bila kena pegi murah mereka.. yg ini pun masih lagi cantik n elok..

apa2 pun.. sebenarnya terpulang pd diri masing2.. kalau ada masa n modal.. boleh pi belajar di kelas2.. kalau ada modal n tak de masa.. mungkin boleh cari kelas weekend  saja... kalau masih lagi tak boleh... internet dan buku adalah alternative yg kita ada..

mcm kak ct ckp.. will power itu penting...

kakct posted on 19-1-2010 12:38 PM

9# Iman_Baby

tak pe la iman kira berbaloiii laa pi blajo pun now dh jd tokeyyy besooorr :lol: ...cam akak nii tak de wawasan nk jg biz woman buat langsir... tuu yg camm tak de semangat je nk betul2 allocate masa pi blajooo...dpt buat utk umah sendiri despite of my sibuk makan gajii pun dh cukup gembira....saw ur kedai on FB....baguss laahhh dh maju...insyallah.......

Iman_Baby posted on 19-1-2010 12:50 PM

9# Iman_Baby  

tak pe la iman kira berbaloiii laa pi blajo pun now dh jd tokeyyy besooorr :lol: ...cam akak nii tak de wawasan nk jg biz woman buat langsir... tuu yg camm tak de semangat je nk bet ...
kakct Post at 19-1-2010 12:38 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

kak ct,

amin.. masin mulut akak.. tokey besar eeek...
Perjalanan masih jauh kak.. masih lagi bertatih ni..

to tell the truth.. sebenar2nya.. semua tu bermula dr hobby.. tak pernah pun bercita2 nak buka kedai spt skrg.....

Mula belajar pun.. sbb ikut asben posting overC... so kena cuti keje almost 4  yrs.. n selepas begitu lama bercuti.. rasanya.. tak mungkin nak keje balik kot.. itu yg terjebak bidang jahit mengjahit ni..

saya sebenarnya belajar jahit baju n langsir... tapi ended up saya dgn langsir.. ilmu ni.. kalau ada n tak diamalkan or dilatih.. lama2 akan lupa.. itu terjadi pd jahit baju saya.. saya mmg tak mahir jahit baju langsung skrg.. sbb lepas habis belajar tak tumpu dkt situ kan...

sorry.. ter off topic lak.. org cite pasal kelas langsir kan.. saya berkongsi cite pasal mcm mana saya terjebak dlm bidang ni lak.. ekkekeek

wawin posted on 21-1-2010 11:28 AM

Iman, suka baca coretan2 Iman ni.  Byk pengetahuan yg boleh saya dapat.  Iman ada FB ke?  Nama apa ye?  Sayapun jahit langsir tak berguru.  Nak tempah rasa sayang duit sebab rumah byk tingkap guna kain lebih 100m utk satu rumah. Sebab tu kalau nampak post Iman kat thread2 jahitan, memang saya ikuti.  Byk tips dan nampak keikhlasan dalam memberi ilmu. InsyaAllah ada kelapangan waktu saya ingat nak ikut jugak kelas jahitan langsir ni. Nak belajar dgn Iman, jauhlah pulak. Saya kat pantai timur.

Pn_wan posted on 21-1-2010 01:10 PM

iman dok kat mana yea...tingin nak blaja buat langsir bermacam2 paten tuh...setakat yg simple tu mmg dah tahu...nak blaja yg peten pelik2 skit...

ed_lin posted on 22-1-2010 05:11 PM

kat shah alam kat mana tmpat belajra buat langsir

synaz posted on 30-1-2010 08:12 PM

area kl je
2# Iman_Baby

synaz posted on 30-1-2010 08:13 PM

Tq kak
3# kakct

synaz posted on 30-1-2010 08:21 PM

Minat mmg ada tp masa je yg membataskn di samping kewangan yg tk brape cukup ni. Iman mengajar d mana?

lovelyrose posted on 2-2-2010 10:41 AM

minat gak nak belajar..tapi belum cukup modal lagi nak kelas jahit langsir..rata2 dekat 500-600...

eima80 posted on 8-2-2010 12:21 PM

11# Iman_Baby

iman_baby...
cam ner kalau saya berminat nak join class yg iman buat yer...

ph69 posted on 11-2-2010 02:43 PM

18# lovelyrose

Sy belajar 1 paten dalam 50 - 100. Dari situ kita akan pandai buat paten2 yg lain.

juliakhal posted on 3-3-2010 11:51 AM

memang betul kata Iman_Baby tu... saya sokong 100%... pergi kelas sbb nak belajar BAB UKUR-MENGUKUR TU YG PALING PENTING.. SGT PENTING.. plus pengalaman si pengajar yg kita nak dpt. bukan senang nk expert overnite.. sumer tu perlu pengalaman.... anyway, Iman_Baby ni kat area mana?
Page: [1]
View full: Belajar jahit langsir