paler kembang posted on 18-2-2010 03:57 PM

Basikal Elektrik

Post Last Edit by paler kembang at 18-2-2010 15:59

Baru2 ni banyak basikal elektrik berada di jalan raya, kedai pun dah menyediakan sparepart yang banyak. Harga pun boleh tahan  +- RM1700.  Kelajuan maksumum 40km/j, ada yang mengatakan boleh mencecah 50km/j. Amat menjimatkan sebab dengan kos cas bateri RM0.30 sahaja mampu berjalan sejauh 80km.  

Aku nak tanya dari segi keselamatan, maksud aku adakah time hujan selamat dinaiki?

Basikal elektrik ini bukan kenderaan bermotor, jadi setakat ini tidak perlu insuran dan roadtax, tiada nombor pendaftaran.  Ada juga berlaku kes kecurian.

Apa pendapat korang semua.

undark posted on 18-2-2010 04:10 PM

dekat2 ok la.. takkan gi keje naik basikal ni kot?

ryo_takahashi1 posted on 19-2-2010 09:16 AM

1# paler kembang ]


takde idea plak pasal beskal ni.... ni china made ke?

asrisha posted on 5-8-2010 02:51 PM

mak teman ada beli basikal ini.. atas usaha adik teman...

harga RM1,800.00 gak ler. kalau kat shah alam ni dia tibai harga RM2,500.00. sebijik ngan mak teman punya design. fuhhh, nasib baik teman tak belikan ari tu, kalu tak menyesal tak sudah...

China jer pengeluarnya sebab kat sana lagi hebat basikal mereka, rambang mata tengok katalog hehehehe.. cari buatan malaysia tak der plak ler kat kedai yang adik ku beli tu..

memang best o o o naik basikal ni... bayang kan ku bawa hubby ku seberat 90KG sedangkan teman 45kg macam tak ada apa pon, tak terasa beban pon... tempat duduk belakang pon best tau ada span tebal kui..kui... syok duduk belakang tu...

Ciri2 keselamatan pon ok sebenarnya... dia ada Hon, Cermin sisi, Lampu Signal (berbunyi o kalu kita pasang, kuat plak tu bunyi dia, semua orang pandang o), Lampu, lampu Break cukup sifat macam motor gak ler... rupa basikal mak teman tu pon sama gak macam motor, so... memang penunggang motor dan kereta kena pandang dua kali ler for make sure betul ker basikal atau motor. its good to have this basikal since my mum tak larat nak bawa motor yang berat. bukan apa basikal elektrik ni sebenarnya kita tak perlu kayuh hanya pulas jer handle basikal macam kita pulas motor tu ler...

asrisha posted on 5-8-2010 03:02 PM

Reply 2# undark


    actually dia bukan untuk bawa dekat2 jer.. sebab bateri ni tahan selama 12 jam, kot, lupa la... ermmm tokey kedai tu cakap dari sabak bernam sampai kuala selangor dan patah balik baru bateri tu nak habis... ermmmmm... begitu ler jauhnya dia boleh g dengan bateri tu ler... agak2 dalam 61.4km jaraknya...

tapi perlu la diingat nama nya pon basikal kan heheheh.. setakat 60km/h dia leh g....

asrisha posted on 5-8-2010 03:14 PM

basikal mak teman ada alarm... orang sentuh sikit pon dia bebunyi tau kui kui kui... sensitif o o o... alarm dia kuat giler bunyi dia, nyaring.......... :mad: :mad:

ada gak mak teman bawa g pasar, ramai gak ler yang berkenan tengok... cuma setakat boleh tengok ler kan, kalu usik meraung ler basikal mak teman tu heheheh ;P  tak pasai2 mak teman tak membeli... ;P  :lol:  sekarang ramai yang udah tengok, tak ler jakun mana pon...

handal gak ler mak teman bawa basikal ni... sebab dia selalu bersaing/bersama-sama ngan group2 makcik motor bila g ngaji dan marhaban dia...  o o o jangan pikir makcik2 ngaji ni bawa moto perlahan yer... kot2 kita yang tertinggal ;P

teman rasa keselamatan dia macam moto gak ler... hujan lebat kena ler berenti kan... udah tak der bumbung kan... ;P

Actually basikal ni pon berat gak bukan macam basikal biasa... lebih berat ler. kalu dia angkat gak nak curi macamtu jer, maknanya tak sampai 5 minit dia kena turun kan balik sebab memang berat...

asrisha posted on 5-8-2010 03:39 PM

Reply 5# asrisha


    alamak 61.4 KM tu pergi jer yer belum masuk balik, so lebih kurang 122.8km ler kan....

danedzya posted on 6-8-2010 12:24 AM

biasanya time hujan2 org tak naik beskal kecuali budak2 skolah jer yg suka redah...
lagi satu aku rasa mcm tak praktikal sangat nak pakai beskal letrik nie,baik beli motor scooter jer..pendapat aku laa kalo nak jadikan alasan save minyak tu sebagai main reason...

Rasa mcm bahaya jugak kalo bawak kat main road kecuali dlm taman perumahan/kawasan U atau kolej ker...
kalo bagi aku,aku lagi suka pakai electric skateboard nie...boleh gak pakai dlm kawasan pasar malam,bazar uptown dan juga coming soon pasar ramadhan...tak letih nak jalan2..

http://i242.photobucket.com/albums/ff259/zafedz/82768_electric20skateboard_220.jpg

:lol:

tuan_wu posted on 9-8-2010 11:04 AM

leh tepek gambar tak......................

nak gak tgk beza motor letrik ngan beskal letrik :o

takde ke yg kn kejutan letrik ms naik mende alah tu :'(

asrisha posted on 9-8-2010 02:59 PM

Reply 9# tuan_wu


    teman tak reti nak tepek gambo.... :lol: nanti ler teman belajar tepek gambo heheheh.., entah bila ler boleh :lol: kui kui kui... setahun atau 20 tahun kot
hahahah

asrisha posted on 9-8-2010 03:16 PM

http://www.scooterschina.com/electric-bicycles.htm

cuba g sini...

lucid_lynx posted on 10-8-2010 12:52 PM

gambar tak de ke ?

attyra posted on 20-1-2011 11:43 AM

mak teman ada beli basikal ini.. atas usaha adik teman...

harga RM1,800.00 gak ler. kalau kat sh ...
asrisha Post at 5-8-2010 14:51 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


kat mana adik u beli ek?

asrisha posted on 20-1-2011 12:30 PM

Reply 13# attyra

sabak bernam...


kat shah alam pon ada kan?

sekarang tengah glamour kat raub pahang hahahaha

attyra posted on 20-1-2011 08:29 PM

jauhnya kat sabak bernam...

td jumpa org jual kat giant kelana jaya...
tapi mahal!!! RM3000 utk yg leh folded and yg besar sket tp takleh nak fold.. RM3600..

asrisha posted on 22-1-2011 07:06 PM

Reply 15# attyra


    g la turun kat PKNS Shah Alam.. ari tu udah tanya RM2000 @ RM2500 cuba ler kedai basikal ni kat area kedai2 belakang... survey ler dulu kat sini hehehe

sabak memang ler jauh... ate udah kampung emak teman kan hehehehe..

asrisha posted on 22-1-2011 07:07 PM

Reply 12# lucid_lynx


    mana tah2 adik2 ku yang pandai... nanti ku suruh dia tepek gambar basikal Mak :lol:

     makcik tak terrer hahahah :'( :'( :'(

attyra posted on 23-1-2011 09:41 AM

Reply  attyra


    g la turun kat PKNS Shah Alam.. ari tu udah tanya RM2000 @ RM2500 cuba ler k ...
asrisha Post at 22-1-2011 19:06 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


asrisha...
kedai basikal dlm kompleks PKNS ke?

asrisha posted on 23-1-2011 01:42 PM

Reply 18# attyra


    ha ah dalam PKNS tu... yang ini ready stok... hujung tahun lepas ada lagi... tak tau ler ada lagi tahun ni, tak perasan plak bila singgah PKNS.
erm kat kedai basikal seksyen 18 shah alam pon ada, p kena order... alang2 udah sampai shah alam cuba tanya kat sini gak... kedai ni lupa plak harganya...

ryo_takahashi1 posted on 24-1-2011 10:23 AM

Reply 19# asrisha

pergghh... hang ni mmg mania beskal ni la... :D

zzcbr posted on 24-1-2011 10:35 AM

wah ada thread pasal biskal electric ni ropanya...atee teman memang tengah dlm proses nak beli sebijik. Sekarang ni ada dua pilihan, dua2 brand Yamaha...yg pertama, ropa dia memang macam basikal~ roda size roda basikal, rim lidi basikal, ada pedal, frame pun hampir seropa dengan frame basikal. Yang kedua, ropa dia macam honda C70 ~ roda kecik macam skuter, tak ada pedal, ada `firing' macam c70 and siap dengan tempat no plat lagi. Rega dua2 ni agak sama (dlm 100k yen). Teman berkenan dengan yg kedua tu, tapi agak  takut lah juga nanti manalah tahu polis tahan pulak coz ropa dia dah macam moto. Kalau yg pertama, teman rasa no problem, lagi pun byk parts yg boleh guna part basikal biasa, kalau bateri kong pun masih boleh berpedal. Tapi yang kedua tu memang unik kalau teman bawak balik. Silap2 boleh join bro Ryo layan koner ke GH. Apa pandangan korang, yg mana satu yg sesuai dengan teman yg remaja ni:$

ryo_takahashi1 posted on 24-1-2011 11:07 AM

wah ada thread pasal biskal electric ni ropanya...atee teman memang tengah dlm proses nak beli sebij ...
zzcbr Post at 24-1-2011 10:35 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

tepek la gambo bang.... menarik ni... tapi yg nombor 2 tu cam kantoi jugak la bila bateri kong...

asrisha posted on 24-1-2011 12:49 PM

Reply  asrisha

pergghh... hang ni mmg mania beskal ni la...
ryo_takahashi1 Post at 24-1-2011 10:23 AM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    hahaha... bukan ler (termalu kojap hahaha :$  :$ )... sebab mak teman ada beli... so tahu ler cikit, so kongsi2 ler cerita ni kan elok... yer la sebelum beli kena survey.. tu yang tahu tempat2 yang ada jual basikal..

nanti teman nak cerita motor teman yamaha FZ150i plak (cisss perasan plak... En hubby punya sebenarnya hahahha :lol: )... ada problem tapi udah settle ler, cuma nak kongsi cerita ... mana ler tahu terjadi plak kat kekawan yang lelain hehehehe (cisss out off topic la hahahahaa :lol:  :bruce3:  ) mod mod sorry...

ok...

ryo_takahashi1 posted on 24-1-2011 01:54 PM

hahaha... bukan ler (termalu kojap hahaha    )... sebab mak teman ada beli... so tahu  ...
asrisha Post at 24-1-2011 12:49 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

waaaaaa... ada citer FZi plak... nanti kasi share le citer kat thread FZi tu... kat sini ada sorang pakar FZi... Encik Nik namanya :D
Page: [1]
View full: Basikal Elektrik