braun posted on 7-4-2010 11:21 AM

Masalah injap jantung

Umur saya 37 tahun.. baru-baru ni saya ada buat health screening sbb dada saya selalu rasa berdebar-debar.. bila doktor bg tau report tadi.. dia kata shape jantung saya tak normal.. ada masalah injap dan thyrode hormon sy tinggi... sy rasa takut sgt skrg ni... lama lagi tak umur saya?

AHMADVW posted on 7-4-2010 11:54 AM

sebelum ni bnyak telan ubat2 doctor tak?

braun posted on 7-4-2010 12:28 PM

tak pernah makan ubat pun...

Snake_Charmer posted on 7-4-2010 02:48 PM

jgn negative thinking..seek 2nd opinion n follow doc's order..start taking better care of yourself..many ppl ada heart disease/disorder tp panjang umur so dont worry. org sehat walafiat pun takde jaminan umur panjang.

zairi posted on 7-4-2010 03:11 PM

Do you want to "Live Extra"?



Car Engine Can be Fixed / Replaced When They Breakdown

Men Has One "Engine"

It all depends on your heart!
Once Its breaks Down, No Repair or Replacement!!!
Your "Engine" starts when you are a 6-week feotus & lasts a Lifetime

About Blood Circulation
Our cardio-Cerebrovascular system consists of the brain, heart and blood vessels. Its main function is to deliver oxygen, nutrients, water and hormones to our body's 60 trillion cells. It also transplants metabolic waste products from our cells to the lungs, kidneys and liver for excretion. The whole process is through a healthy and efficient circulatory system.

Healthy blood circulation
Our blood circulation is healthy and efficient when we have:
- A strong heart that pumps blood to our entire body
- Blood vessels are flexible, elastic and clear from blockage
- Blood is not sticky nor thick

Consequences of An Impaired Circulatory System
Impaired blood circulation in our brain/central nervous system and heart may lead to life-threatening cardio-Cerebrovascular diseases such as coronary heart disease, stroke, hypertension, atherosclerosis etc. In addition, it also adversely affects the other parts of the body.

1. Brain
- Headache
- Poor memory
- Dizziness
- Stroke*

* Stroke is the fourth most common cause of death and the biggest cause in Singapore. Approximately 10,400 people are admitted to Singapore hospitals annually. - Singapore National Stroke Association
* An estimated 40,000 people in Malaysia suffer a stroke annually. - National Stroke Association of Malaysia

2. Heart
- Shortness of breath
- Angina
- Fatigue
- Cardiovascular diseases*
* Causes an estimated 17 million deaths worldwide annually.
* Causes 1 out of every 3 deaths in US. (American Heart Association, 2003 statistics)
* In Singapore, an estimated 12,000 adults have congenital heart disease and this figure is projected to increase by 30% in 2006.
* In Malaysia, 7 out of every 10 deaths attributed to cardiovascular disease.

3. Reproductive organs
- Low libido
- Impotency
* 90% of all cases of impotency are directly linked to Cardiovascular Health

4. Kidneys
- Swelling or puffiness of limbs
* Build-up of waste and water in the body
- Kidney failure

5. Liver
- Poor appetite
- Lethargy
- Itchy skin
- Jaundice

6. Legs/Hands
- Cold feet and hands
- Varicose veins
- Numbness
- Poor healing of wounds
- Bluish discoloration of skin due to low oxygen level in blood

It is an utmost challenging task for our body to maintain healthy and efficient blood circulation because:
- Our heart pumps 70 times per minute to move 5 litres of blood continuously throughout our body
- Our blood vessels' total length is 10,000 km. We actually begin depositing cholesterol on the walls of arteries at about the age of 10
- Our body become sticky and thick due to high cholesterol level and other by-products of protein (red-meat) metabolism that includes homocysteine

LIVEXtra is specially formulated for the health of:
1. Blood vessels
- LIVEXtra provides the crucial fuel for the production of Nitric Oxide (NO), one of the most potent vessel relaxant that helps make blood vessels flexible and elastic so that pressure build-up is minimised.

2. Heart
- LIVEXtra can help enhance cellular energy and activities, and protects it against free radical damage

3. Blood
- With LIVEXtra, the lipids, cholesterol and homocysteine in the blood that cause blood thickening can be reduced or minimised. LiveXtra also acts as a powerful antioxidant to reduce free radicals damage to the blood vessels.
LIVEXtra - Formulated based on Nobel-Winning Discovery

An amino acid beverage based on Nobel Prize Winning science. LIVEXtra contain 5g pharmaceutical grade of L-Arginine per serving, with more than 50 years research & more than 10,000 scientific studies to human's health. Besides L-Arginine, LiveXtra also contains Probiotic Co Q-10, Folic Acid, Vitamin B6, Vitamin B12 and Vitamin E, which make LiveXtra unique from others.

World's First Proprietary Blend For Cardio-Cerebrovascular Health
L-Arginine plays an important role in cell division, the healing of wounds, removing ammonia from the body, immune function, and the release of hormones. The body uses arginine to produce nitric oxide, which relaxes blood vessels.
For this reason, it has been used to treat cardiovascular disorders such as heart failure, intermittent claudication, impotence, female sexual dysfunction, and interstitial cystitis.
Probiotic Co-enzyme Q-10 (CoQ10) in LIVEXtra is a powerful antioxidant (20 times more antioxidant activity). It promotes cellular energy and retain 3 times longer in body.
Folic acid, Vitamin B6 & B12 are special formulized to control blood levels of Homocysteine, and prevent damage to blood vessels.
Folic acid & Metafolin also helps to reduce the risk of hypertension by lowering blood pressure.
Vitamin E & Beta-Carotene helps prevent or delay coronary heart disease by limiting by the oxidation of LDL-cholesterol.
Nitric Oxide (NO):

What is NO?
NO is a hazardous air pollutant outside the body, but within our body it is vital for good health. Nitric Oxide is released within the endothelium (inner lining) of blood vessels to signal the surrounding smooth muscle to relax, thus dilating the artery and increasing blood flow.

A. LIVEXtra จจ Nitric Oxide Synthase จจ Nitric Oxide (NO)
B. Within our body Nitric Oxide is vital for good health!
- Colorless, Odorless gas produced by the body
- Fundamental to increase blood flow to heart
C. NO is released within the blood vessels
D. Roles of NO:
1. Acts as messenger for cells
2. Initiates erection of the penis
3. Keep arteries flexible
4. Reverses arterial plaque & suppresses atherosclerosis

LIVEXtra is the drink for healthier heart.
- Free form of L-Arginine
- Low glycemic index
- Safe & effective
- Natural source

Benefits
Keeps blood vessels pliable and elastic
Promotes good blood flow
Keeps heart energetic
Helps reduce blood thickening
Helps maintain blood pressure at optimal levels
Helps to reduce incidences of blood clots
Improves kidney functions
Instant energy boost (Enhances alertness & clearer thinking ability)

miyoma posted on 8-4-2010 01:49 AM

Umur saya 37 tahun.. baru-baru ni saya ada buat health screening sbb dada saya selalu rasa berdebar-debar.. bila doktor bg tau report tadi.. dia kata shape jantung saya tak normal.. ada masalah injap  ...
braun Post at 7-4-2010 11:21 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

naper tanaya macam tu..

dengar je ape yg doc ckp...insyaallah sembuh

dek_nor posted on 8-4-2010 04:06 PM

pastikan kerap jumpa doc
cuba tukar gaya hidup dgn lakukn senaman berkala
moga sihat sejahtera

duphamy posted on 24-4-2010 11:50 AM

saya dulu dah kena mcmni, sebab makan ubat kurus beli kaki 5 kat msjid india, baru mkn sebiji lpas joging badan sy mgigil, lpas 2 pening saja kejat2 hilng serupa pitam,, g jmpa doc.pakar kt tawakal doc kata ok saja.. sepas sy turun lif sy trus pitam sedar2 dah kt icu kt 2 mggu. sekarang ni dah ok doc pasang peacemarker, jntung sy pun dah sihat leh buat sprti biasa..kurang mkn bnda bminyak @ klestro saja

mrs_jebot posted on 24-4-2010 08:11 PM

sy ada GERD/asid reflux, penah pg homeopathy, Dr homeopathy tu ckp sy nyer injap jantung ada 1% problem, tp x taw nk cayer ker x psl dia just tgk tgn sy jer..x wat physical cek pon..sy slalu gak rs skt2 dada, tp pg hospital Dr gtaw psl gerd tu, asid da naik ke saluran esofagus..skang mkn nexium & ganaton  tp nk gak wat health screening tu sumer.. soon la..hurmm ajal maut Tuhan yg tentukan so jgn stress fikir benda yg bukan dlm kawalan kiter k.. :)

mikasa posted on 24-4-2010 11:05 PM

saiz jantung tak normal? jantung dah kembang ker ...kalau dah kembang...operate pun dah tak boleh selesai masalah

joessy posted on 25-2-2012 03:47 PM

salam, bagaimana pula kalau di suspect 1 injap jantung xberfungsi (keras @ bocor xtau lagi)..baru dapat detect n selalu je rasa penat...ada x kaedah awal untuk mengatasi dari terus melarat dengan pengambilan herba dan sebagainya...sbb nk tggu appmnt doc lagi sebulan..takut lambat sgt..boleh sesiapa tolong syorkan atau bg nasihat atau tggu shj sebulan tu utk jmpe doctor tnpa buat apa2...pls...

ihtisyam posted on 27-2-2012 09:31 AM

jangan takut TT, saya pun ade masalah injap ni so bile ade masalah ni jantung kite akan bengkak, tak mcm jantung biase.   Ai ade masalah ni sejak kecil dan name penyakit selalu tukar tukar.  Doktor selalu meramalkan ai takkan hidup lame....itu semua kuasa Allah.

Pada peringkat awal, penyakit ni boleh diubati dengan antibiotik, kawan saye consume antibiotik sejak kecil then alhamdulillah injap die back to normal but for me, saya tak dapat rawatan awal sebab my grandparent tak percaya kat doktor ni...so saya menjalani idup seperti biasa dan aktif main hoki spai habis universiti.

The situation become worst bile ai mengandung anak pertama, sepanjang mengandung ai banyak duk spital je..... after melahirkan anak pertama doktor suggest ai buat operation kat ijn because my injap dah collapse teruk.  pada umur 26 tahun saya buat pembedahan injap gantikan dengan injap palsu dan terpaksa makan warfarin seumur hidup.

selepas pembedahan, alhamdulillah saya sihat walafiat cuma sebagai pemakan ubat wafarin (pencair) kite kene jaga pemakanan, elakkan makanan yang ade vitamin K.  Sedihnye sebagai orang perempuan, saya tak boleh hamil dah sebab risiko terlalu tinggi.  sejak pembedahan saya dah hamil 6 kali dan semua anak saya mati dalam perut.

jangan risau TT, setiap penyakit ade ubatnye...:)

joessy posted on 27-2-2012 10:16 AM

salam ihtisyam..bermakna adakah masalah injap ini boleh diubati tanpa perlu pembedahan dengan hanya makan ubat/herba atau sebagainya..saya risau kan tunang saya...:(

safia posted on 21-2-2013 11:52 AM

Assalamualaikum semua....dua hari lepas sy mengalami sakit dada,  rasanya macam jantung sy kena perah...dlm waktu tu sy juga sesak nafas...dlm 30sec - 1minit.....masa tu rasa mcm nak pitam semua ada......lepas tu sy ddk rehat n teru pegi Hospital...OTW ke Hsptal jantung sy berdebar sangat laju....membuatkan sy rasa nak pitam....sampai di wad kecemasan......DOC buat ECG....katanya jantung sy normal....n sy dimasukan air jerr....katanya mungkin musel pain jer.........yg merisaukan sb sy tengah mengandung sekarang ni....doc cuma bagi sy ubat sapu n panadol jer.....kenapa ek....adakah sy sakit jantung.....

jlocute posted on 21-2-2013 10:25 PM

safia posted on 21-2-2013 11:52 AM static/image/common/back.gif
Assalamualaikum semua....dua hari lepas sy mengalami sakit dada,  rasanya macam jantung sy kena pera ...

Safia kalau dr kata takde apa maknanya mmg takde apa.,, normal bila kita pregnant jantung akan berkerja keras sbb baby ambil oksigen dari badan kita itu drlah yang bagitau pada saya.., awak kena banyak rehat makan ikut nutrisi yg betul lah yer

adnil posted on 1-4-2013 06:04 PM

adik saya masa lahir dia ada demam kuning, tak ingat samada dia kena dok bawah lampu ungu tu lama mana, tapi bila dia balik umah, mmg tetiap pagi mama / ayah akan bawak dia keluar jemur kat bwh matahari pagi.  later on doc kata dia ada masalah dgn injap jantung dia - kata doc injap tu tak tutup sepenuhnya.  then later doc kata dia kena penyakit yang dinamakan dubin johnson semacam jaundice rasanya.  tapi alhamdulillah walaupun all the while mata putih dia tak pernah putih betul - always yellowish dan esp so kl dia nak or demam - even tapak tangan dia pun kekuningan, tapi now he is 35 masih lagi sihat.

noomie posted on 12-4-2013 11:38 PM

Safia...saya hadapi pkara yg sama jg...cuma saya rs sakit sebelah kiri dari kepala..leher..bahu...tangan.tgn rs kebas2...buat ecg doktor kata normal..dia.ckp.muscle pain gak...tp ada try rawatan alternatif..katanya gangguan...tatau la...cumanya still risau kalau sakit fizikal kan..

safia posted on 9-5-2013 09:47 AM

Safia...saya hadapi pkara yg sama jg...

salam semua...aku dh pn dirujuk dengan pakar jantung selayang ...so dh pakai holter yg 24jam kat badan tu dia rekod rentak jantung kita......so doc tgk rythm jantung aku mmg laju sikit...tp normal....n aku pun dh buat echo (scan jantung) mcm scan baby tu.....doc kata jantung aku tahap normal....tp ada injap jantung aku yg keras sikit dan injap tu terbuka sikit tp x sampai 0.001 % pn...so doc kata x perlu risau normal sb myb aku peknen n hormon aku x stabil...n aku ada anemia so time mengandung ni...pembuluh darah mmg membesar dr biasa so jantung terpaksa kerja keras nak salurkan darah n oksigen ke seluruh badan ...nanti b4 aku bersalin doc nak jumpa lagi nak tgk cm ner.....n lepas bersalin pn dia akan scan lagi sekali nak tengok ok ke tak......so setakat ni aku ingat nak try makan ubat hemopati......mcm2 mana kwn2 blh x

joessy posted on 8-7-2013 10:47 AM

safia posted on 9-5-2013 09:47 AM static/image/common/back.gif
salam semua...aku dh pn dirujuk dengan pakar jantung selayang ...so dh pakai holter yg 24jam ka ...

wife saya ada masalah injap jantung longgar..perlu di bedah atau tidak? die cepat penat dan jantung berdegup kuat. dh pegi cek wat echo & scan..memang confirm ada...minta pandangan kalau ada alternatif lain selain p IJN?dan kos di IJN berapa?

safia posted on 11-7-2013 10:33 AM

wife saya ada masalah injap jantung longgar.

tak tahu ler plak IJN mmg mahal sb kawan sy ambil darah pun rm 150
Page: [1]
View full: Masalah injap jantung