nurkasih74 posted on 6-5-2010 04:39 PM

Susu Kambing utk baby

Salam..sorilaaa..sy amat perlukan fe edback fr ibu2 sekalian. My baby 3 bln.Sy perah susu badan bg dia. Tp bbsitter dok ckp tak cukup jek sbbsy perah hari2 n takde stok. tu pun hasil perahan tak berapa byk. Sy mmg takmo bg susu formula tp bbsitter insist soh sy bekalkn susu formula as backup. Jd, sy nak taknak kena gak bagi.Cuma sy nak bg susu kambing instead of susu lembu. Sy beli susu kambing HRmarketing tu. Takde tulis sesuai/tak sesuai utk bb. tp sy beli jugak. n try call org yg jual susu tu. Org tu kata blh bg. tp cairkn (1 sachet bg 4 utk 5 oznya botol). Soalan sy, ada tak sesapa yg bg bb below 6 mth susu kambing? is it ok?

ummi_ina posted on 6-5-2010 05:20 PM

Post Last Edit by ummi_ina at 6-5-2010 17:21

Reply 1# nurkasih74


I hv no experience in giving goat's milk to my babies
tapi...this is what I got from http://parenting.ivillage.com/baby/bbreastfeed/0,,3vwz,00.html

Thank you for your comments on successful accounts of using goats milk in the diets of young children. No doubt goat milk may help to supplement breast milk. I just want to discourage people from using it instead of formula. There is a real danger of dehydration if it is used exclusively for very young infants because of the solute load and the subsequent stress that it puts on the baby's kidneys. I think there is a lot of value in anecdotal evidence, however, when there is sufficient scientific evidence that counters it, I opt to go with the scientific. Particularly with babies there is no room for playing guinea pig.

dan ini pulak dari Kellymom http://www.kellymom.com/nutrition/milk/milk-supplements.html

Goat's Milk

Using goat's milk before 6 months or regular use between 6 and 12 months is not recommended. Goat's milk is no more appropriate to give baby than cow's milk. If you need to supplement and breastmilk is not available, formulas are a more nutritionally complete product. There are several comparisons of goat vs. cow vs. human milk in the links below. Using this information, goat milk is much closer in composition to cow milk than human milk. Goat's milk is high in sodium (like cow's milk) and is very high in chloride and potassium, which makes the renal solute load too high for babies. This can cause gastrointestinal bleeding and can result in anemia and poor growth (these problems are usually undetected until months later). Goat milk is also deficient in folic acid, which can lead to megaloblastic anemia. Also, infants who are allergic to cow's milk protein are often allergic to goat's milk too.
While it's true that whole goats milk (and whole cow's milk) was commonly used prior to the advent of infant formulas it is also true that the infant mortality and morbidity rate during the times of such substitutions was very high.

puanlina posted on 6-5-2010 05:23 PM

jenama yang blh kita rely on is karihome.... product ni mmg specialise keluarkan formula milk utk bb...

awak boleh refer website ni :www.karihome.com.my (cuma susu tu mahal compared to cow's milk.. )

ummi_ina posted on 7-5-2010 08:45 AM

Post Last Edit by ummi_ina at 7-5-2010 08:50

jenama yang blh kita rely on is karihome.... product ni mmg specialise keluarkan formula milk utk bb ...
puanlina Post at 6-5-2010 17:23 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


sy dh baca website tu
tapi all the products mentioned only suitable for children 1 year and older
tak ada yg cakap boleh diberi pada baby < 6 bulan or bawah 1 tahun



      
http://www.karihome.com.my/file/headerproduct.jpghttp://www.karihome.com.my/file/karihome_main_files/first_06.jpg






Sincedeveloping the world¡¯s first goat milk based infant nutritional productin 1988, DGC has continue to enhance and develop its product range. Thefocus on product development has ensured that DGC¡¯s products haveevolved to meet market needs and incorporate the latest nutritionaldevelopments.
              
              Karihome¡¯s range of goat milk-based products includes:              
         


http://www.karihome.com.my/file/header_growingup.jpg

http://www.karihome.com.my/file/growingup.jpgKarihome'sgrowing up milk is formulated to meet the nutritional needs of childrenfrom 1 to 3 years. It is specially formulated to enhance the naturalgoodness of goat milk to better meet the nutritional needs of growingtoddlers and young children:
- It is enriched with DHA, EPA, AA and other minerals and vitamins, such as folic acid and iron.

Addition of Probiotics NCFM® and BENEO synergy1 help in maintaing a healthy digestive system.

Available in original & vanilla flavour.

http://www.karihome.com.my/file/Header_milkforkids.jpg

Karihome's milk for kids is targeted at the 3-7 year age group and is anatural progression from Growing Up milk. Its composition has beenmodified to meet the nutritional needs of this age group.

Addition of Probiotics NCFM® and BENEO synergy1 help in maintaing a healthy digestive system.

Available in original flavour. http://www.karihome.com.my/file/kidmilk.jpg

http://www.karihome.com.my/file/header_whole_milk.jpg

http://www.karihome.com.my/file/WholeGoatMilk.jpgKarihome whole milk powder is fortified with vitamins and minerals.
      
      Suitable for older children and adults.
      
      Available in original flavour.

http://www.karihome.com.my/file/header_sweetie.jpg

Madefrom the Karihome Goat Milk Formula from New Zealand. It is an easilydigestible nutritious food that is rich in calcium, protein,carbohydrates and essential fatty acids. Unlike multivitamin tablets,your child can safely take up to 10 Karihome Goat Milk Sweeties eachtime, 1 to 3 times a day. It's a treat children will absolutely love!
                    
                    Suitable for children from 1 year and above.
                    
                    Available in assorted, strawberry, blueberry, yogurt and original flavour. http://www.karihome.com.my/file/sweetie.jpg


http://www.karihome.com.my/file/karihome_main_files/first_17.jpg

http://www.karihome.com.my/file/karihome_main_files/first_40.jpghttp://www.karihome.com.my/file/karihome_main_files/first_41.jpg

ummi_ina posted on 7-5-2010 08:50 AM

oops...sori...memanjang la pulaks

puanlina posted on 7-5-2010 10:04 AM

ada...

personally you boleh call this no..

Orient Europharma (M) Sdn Bhd
33, Jalan U1/30, Seksyen U1,
40150 Shah Alam,
Selangor,
Malaysia.

Tel: 03 5569 5405
Fex: 03 5569 5404
Email: enquiry@karihome.com.my

as explained by them..
government restriction is not to advertise any formula milk for infant (0 - 12 months)
even utk mana2 susu sekalipun.. tak kiralah cows milk ker.. soya based ker.. goat milk ker..
mmg kerajaan mahu ibu2 bagi susu badan..

sebab tu you tak akan jumpa mana2 product susu yang advertise susu untuk baby even dlm paper/magazines etc.. enfa pun tak ada advertise pasal enfalac atau enfapro...

tapi for those who has no choice terpaksa cari yang terbaik for their baby... kena rajin bertanya dan mencari kat pasaraya or even kena buat research...

sebenarnya, susu tu ada langkah 1 - utk baby 0 - 6 bulan.. (harga dia kalau tak silap RM35 utk 400 gram)
langkah 2 untuk 6 - 12 bulan (harga dia kalau tak silap pun dalam RM35 utk 400 gram)
langkah 3 untuk 1 thn - 3 thn (skrg ni saya bagi anak saya langkah 3 and i really hope that if i knew it earlier....... yang ni harga dia RM84 utk 900gm )
langkah 4 untuk 4 tahun keatas....

tadi saya ada call dia org personally, and they informed me that the exihibition is currently at Mid Valley mall jointly organised by PAMA magazines..

anything do contact the no ya sebab i bukan expert... i just beli untuk kegunaan sendiri ja....

ummi_ina posted on 7-5-2010 11:21 AM

Reply 6# puanlina


oh i see
patutlah kat web dia sumer utk > 1 year
tapi pape pun utk tuan umah
usahakanlah sehabis daya
hingga ke titisan terakhir
untuk BF ur baby
as it is the BEST for ur child
cubalah few tips yg dah ada kat thread Info on BF kat sini http://mforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=392354&extra=page%3D1  :

PETUA MEMBANYAKKAN SUSU BADAN:

pemakanan:
lobak putih
ikan semua jenis ikan ikan yu (tak penah mkn lg) ikan sardine, tuna, salmon
kurma
jantung pisang
kucai +tauhu+tougeh
petola
kentang rebus
longan kering (air mata kucing)
roti
biskut marrie
daun turi
susu/ soya
halba (msk dlm nasi & air rebusannya minum)
pengaga
kacang buncis
sayur sawi
cheese
planta


Minuman:
air masak
susu
soya
nestum
oat
horlick
milo
jus buahan
buahan betik/honeydwe
rebusan buah pala
spirulina
air kelapa
rebusan air halba


suuplement yg perlu ambik:
omega 3
obimim
kalsium
vitamin c

Utk urutan plak:
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas keputing....kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2 puting susu
3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari atasterus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu salah satuurutan utk BF

Masa pengepaman:
1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalou kita bg baby isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti tetek kita akanproduce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita'buangsampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kitaganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila kitadah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat kering
jgn minum teh/nescafe taou.....mkn supplement jgn tinggal

Ubat

Ubat untuk tambah hormone prolactin (* recommended)

1) Domperidone*
2) Maxolon
3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
4) Motilium
5) Raglan (boleh jadi depression)


Cara-cara Lain

1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca letakkan tangan pada breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkanpada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukansetiap hari.
3) tuam tuala suam ke atas payudara
4) urut belakang
5) urut kat payudara
6) urut tetek pakai sikat?mcm sikat rambut
7) sentiasa berfikiran positif
8) invest pada pam susu yg berkualiti
9) Kerap menyusu bayi
10) kurangkan stress, jangan fikirkan perkara yang menyusahkan hati
11) doa
12) tawakkal

-insyaAllah...I've gone tru ups and downs of BF my baby...dah rasa kais pagi makan pagi...yg penting usaha, tekad, doa & tawakkal...jgn putus asa...kami di sini sentiasa akan support anda :D

saleharr posted on 7-5-2010 12:56 PM

Reply 7# ummi_ina

good info....
akan dijadikan panduan......

tq.......

inmaroon posted on 14-5-2010 11:21 PM

terima kasih ummi ina atas petua tu

ape2 posted on 18-5-2010 01:11 PM

susu kambing HR marketing tu namenye HIGOAT ke?
i penah kasi my dotter minum sikit. dr dia 2nd day lahir cz time tu susu x byk.
n tekanan dr my mom n MIL. tensen2.
then hari ke 15, my dotter demam. i rasa cz susu kambing gak. ye la susu tu kan panas.
baby mane tahan..huhu
insaf2. i terus jd rajin mengepam ^^

ummi_ina posted on 18-5-2010 02:14 PM

saleharr...imaroon

welkam :loveliness:

ape2,

bagus tuh....teruskan usaha

ayuraudhah posted on 21-5-2010 09:21 AM

baby 11bulan bleh tak diberi susu kambing yg fresh dr ladang..apa khasiat n apa keburukkannya?

cai_yunk posted on 21-5-2010 11:20 AM

masa sy br pas bersalin, bby kene kunig, tapi sy mintak balik jugak, pastu masa nk ambik baby kat nursery, bidan/nurse kat situ siap pesan..jgn bg anak awak minum susu kambing..klu nk anak awak mati bg la..sy dgr je dia ckp mcm tu ..berdesup jantung..bukan apa, sebelum nk kuar tu hubby dah call kwn dia mntk tolong crkan susu kambing..
nasib x bg lg..takut nye dgr..

tumitu posted on 21-5-2010 12:24 PM

susu kambing ni panas....
even kalo ikut petua org tua yg buh setitik 2 dalam susu untuk baikkan kuning tu.. anak kawan mitu rashes satu badan.... huhhuu

bezita60 posted on 21-5-2010 01:24 PM

sbg parent...kita kene tahu apa beza susu formula khas utk bayi...dan susu biasa yg boleh diminum oleh org dewasa?

pertamanya..kenapa susu ibu adalah yg terbaik?
kerana selain zat dan nutrient...ianya ada antibodi khas utk sistem imunisasi bayi. kebanyakan susu formula yg terdapat di pasaran, telah dihasilkan melalui penyelidikan supaya susu formula yg dihasilkan, mempunyai zat hampir sama spt susu ibu (kecuali kandungan antibodi yg tidak boleh dibekalkan scr formulasi).

jadi apakah zat dan nutrient penting dalam susu ibu yg tiada dalam susu lembu/kambing biasa?
perkara asas yg kita perlu tahu, tumbesaran haiwan ternakan tidak memerlukan nutrien penting utk perkembangan otak, kerana ia diperlukan membesar semata2 utk keperluan daging ataupun susunya. jelas, haiwan tidak diperlukan utk berfikir dgn akal. sebab itu, kandungan DHA dan nutrient lain utk perkembangan otak yg terdpt dlm susu haiwan...semakin berkurang apabila anak haiwan semakin membesar.
berbeza dgn susu ibu, kandungan DHAnya (dan nutrient lain yg penting utk otak) semakin tinggi saat bayi membesar..utk membekalkan tumbesaran otak yg sejajar dgn perkembangan bayi.

sebab itu...susu haiwan perlu diformulasi terlebih dahulu sblm diberikan kpd bayi manusia.
maka lahir yg dinamakan SUSU FORMULA.

ayuraudhah posted on 23-5-2010 05:15 PM

masa sy lepas bersalin dulu..bby ada kuning..mmg dinasihatkan jgn bg kat bby tp ibu yg kena minum susu kambing tu..sy minum secawan sehari je..alhamdulillah..bby sembuh..tp dlm hati ni takut jgk..xde  kesan ke kat baby..kat dr sndr pun was2 gak..yela..kte kan baru lagi..bleh ke minum susu kambing utk ibu yg baru je lepas bersalin ni

mala0n posted on 25-5-2010 01:28 PM

goat's milk tak sesuai sbb high protein, takut kidney bb tak boleh cope...formula better :D

ashleya posted on 28-5-2010 01:28 PM

goat's milk tak sesuai sbb high protein, takut kidney bb tak boleh cope...formula better
mala0n Post at 25-5-2010 13:28 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

Tu la herannya..nape nak bagi anak susu kambing ek? susu lembu kan da diformulakan tuk baby,dan byk terdapat di pasaran.lebih terjamin keyakinan.
tatau la kalu susu kambing jatuh tempat ke2 selepas susu ibu. ada sesapa nak terangkan sbbnye???

mala0n posted on 31-5-2010 10:38 AM

Reply 18# ashleya


    ada jgk dgr mcm tu

tapi utk org dewasa, mmg saya rekemen susu kmbg esp sapa2 yg lactose intolerant mcm saya

utk baby...yg tau, protein dia too high and may pressure the kids' kidneys

mummychiaz posted on 2-6-2010 11:06 AM

hhmm..mcm aku, aku yg minum susu kambing ni..beli yg higoat tu lah..tkde bau hanyir..baru minum 2-3 packet.. katanya leh elak dr baby kena kuning..klu kena kuning pun tkde la serious and leh cure sendiri..now aku dh 37 weeks..

to baby mmg dktr aku pun tk rekomen katanya sbb panas tk sesuai sbnrnya bg baby..yg boleh minum kite la..not to baby ya..cousin aku masa peknen nk dkt bersalin tu..dia minum susu kambing tp yg pure punya lah..dia campur dgn milo katanya bau hanyir..tp dia minum skalitu je..alhamdulillah anak dia 3-3 org tk kena kuning..

icayen posted on 10-2-2011 10:08 AM

Reply 13# cai_yunk

kalo baby kene kuning mmg x leh bg susu kambing sbb demam tu akn jd lg teruk..kalo nak bg gak susu kmbing bg sblm kene kuning..ni member aku yg ckp sbb dia bg anak dia susu kmbing masa kene kuning terus jd tngi bacaannye..pastu nurse kt hospital marahla..tu yg dia nasihatkn camtu kt member aku..
Page: [1]
View full: Susu Kambing utk baby