CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5760|Reply: 31

Petua Nikmati Ulam Bendi Tanpa Berlendir

[Copy link]
Post time 29-8-2016 11:21 AM | Show all posts |Read mode
oleh Adib Za

Sayur bendi memang enak jika dimakan sebagai ulam atau pun dijadikan bahan rencah dalam kari atau masak asam pedas.


Namun, sesetengah orang tak gemar kerana bendi mempunyai sifat berlendir. Sekaligus membuatkan selera terbantut.


Jangan risau, ada tips yang boleh anda ikuti untuk mengelakkan bendi daripada berlendir. Malah, kesegarannya juga bertahan lebih lama. Ikuti langkah berikut:




Foto: Doughmydear





Bahan-bahan:


Bendi
1 sudu minyak masak
Air




Cara-caranya:


1. Didihkan air bersama minyak masak.


2. Masukkan bendi dan rebus seketika.


3. Angkat dan toskan air. Sedia dimakan sebagai ulam!




Sumber: Aynorablogs.com
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-8-2016 01:21 PM | Show all posts
sedapnya ulam bendi dengan sambal belacan
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 01:44 PM | Show all posts


biar betul Editor Cari ni..
uolls ada baca tak info yg uolls tepek ni..

tajuk thread - Petua nak elak sayur bendi jadi berlendir & kekal segar..
Jangan risau, ada tips yang boleh anda ikuti untuk mengelakkan bendi daripada berlendir. Malah, kesegarannya juga bertahan lebih lama. Ikuti langkah berikut:"
tp isi dalam - cara2 rebus bendi pas tu terus blh makan jadi ulam..
nah akak tepek balik..sila hadam bebaik..

Bahan-bahan:
Bendi
1 sudu minyak masak
Air


Cara-caranya:
1. Didihkan air bersama minyak masak.
2. Masukkan bendi dan rebus seketika.
3. Angkat dan toskan air. Sedia dimakan sebagai ulam!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-8-2016 02:22 PM | Show all posts
MissMamamia75 replied at 29-8-2016 01:44 PM
biar betul Editor Cari ni..
uolls ada baca tak info yg uolls tepek ni..

ulam bendi mmg kene rebus/ celur dulu kan... ke ngap terus? hehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 02:25 PM | Show all posts
CARI-MAMS replied at 29-8-2016 02:22 PM
ulam bendi mmg kene rebus/ celur dulu kan... ke ngap terus? hehe

akak ingatkan nak bagi petua simpan bendi
xnak bagi berlendir..contohnya..
kot2 kena simpan dlm plastik kedap udara lepas beli ke..
jangan basuh bfore simpan dlm fridge ke..
jangan potong kepala & ekor bendi before rebus ke...

nak makan ulam ngam terus pun boleh..sedap jugak..
tp kalo rebus lagi osem..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 05:12 PM | Show all posts
hehehe.. rata2 ingat tips cara nk simpan bendi.. rupanya buat ulam
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-8-2016 05:41 PM | Show all posts
ramai yg slh paham jugak rupenye
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 05:44 PM | Show all posts
Tajuk x sesuai dengan isi. Main copy paste je ke nih?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 29-8-2016 05:54 PM | Show all posts
jap tukar tajuk
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Haa baru betoi tajuk cmtu
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 07:51 PM | Show all posts
hihihi... mcm2
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2016 12:09 AM | Show all posts
Mak iols kalau masak sayur bendi goreng,dia akan masukkan 1 keping asam keping dalam lauk tu untuk hilangkan/kurangkan lendir tu. Lepas dah siap goreng,ambil asam tu dan buanglah. Klau biarkan je asam tu nanti rasa masam pula lauk tu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2016 08:42 AM | Show all posts
beli bendi yg kecik2
jadi bila masak, masukkan seketul2 camtu
takyah potong2
takde lah keluar lendir
aku rebus takyah pakai minyak masak pun..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2016 09:09 AM | Show all posts
kalo masak asam pedas suka letak bendi byk2.. baru best
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2016 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
ana replied at 30-8-2016 09:09 AM
kalo masak asam pedas suka letak bendi byk2.. baru best

Kan,tau xpe...dlu stiap kali mengandung,dri awal khamilan smpai nak hampir bersalin,sayur bendi  nie laa jdik feveret&tmasuk sayur bayam makan hari2...hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2016 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya sayur bendi.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-9-2016 08:53 AM | Show all posts
sedapnya makan ulam bendi rebus cicah budu
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2016 02:54 PM | Show all posts
Actually nak masak bersama kari atau asam pedas pun boleh rebus dulu bendi mcm petua ni. Aku pernah tgk org jual lauk asam pedas atau kari, diasingkan bendi yg dah dicelur ni. kemudian masukkan dlm lauk bila di order pelanggan. So bendi ni akan fresh tak lembik berlendir dlm kuah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2016 09:18 AM | Show all posts
sedap je bendi ni dgn lendir2 pun .. makan dgn sambal belacan fuh ngam!
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2016 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
bendi rebus je pun dah sedap!
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-3-2024 06:14 AM GMT+8 , Processed in 0.442690 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list