CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 38Next
Return Post new threads
Show: 179105|Reply: 929

ANEKA BROWNIES

[Copy link]

Rank: 6Rank: 6

Post on 19-1-2006 10:54 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

anyone yg teringin nk wat brownies....nie resepinye..lh thn gak r dienye taste...agk sedap

300 g unsalted butter
300 g cooking chocolate
5 eggs
450 g granulated sugar
1 teaspoon vanilla essence
200 g plain flour
1 teaspoon salt
250g dried cherries

how to cook :
* preheat the oven to 180C
* melt the butter and choc. together in a bowl over a sauccepan of simmering water.
   beat the eggs, sugar & vanilla essence together in a bowl until the mixture is thick and creamy and coats    the back of spoon. once the butter & choc. hav melted, remove from the heat and beat in the egg mixture. stiff the flour and the salt together, then add them to the mixture and continue to beat until smooth. stir in the dried cherries
* pour unto the roasting tin, bake in the oven for 20-25 mins. or until the top has formed a light brown crust
* leave to cool for about 20 mins. before cutting

[archived]

[ Last edited by  maisya at 5-11-2008 09:21 PM ]
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-1-2006 10:06 AM |All posts
nak kongsi resepi brownies gak.. resepi dr kawan.. sedap..

BROWNIES

1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-1-2006 02:44 PM |All posts
a'aah.. browniesss. sedap nyeee... mcm senang je eekkk...


gamba ni mmg buat i :mll: :mll:
1

View rating log

Reply

Props Report

Survivor

Super Member

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 20-1-2006 02:57 PM |All posts
alah..susah dah takde function right drag. tak leh copy. kena lah salin...

anyway nurul, kalau 3/4 cawan butter tu, camner..? nak kena potong2 butter tu ker..?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-1-2006 03:42 PM |All posts
zany.. biarkan butter tu dlm suhu bilik dulu.. baru senang nak measure..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-1-2006 03:48 PM |All posts
[quote]Originally posted by zany at 20-1-2006 02:57 PM
alah..susah dah takde function right drag. tak leh copy. kena lah salin...

tulis  sikit aje resepi tu....

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 20-1-2006 07:49 PM |All posts
kita pun nak kongsi lah.....meriah sikit kan resepi brownies nih

1 cawan butter
120g cooking chocolate
1 cawan gula
4 biji telur - dipukul
2 sudu kecil esen vanilla
1 1/2 cawan tepung
250gm chocolate bar - dipotong kecel-kecil or chocolate chip

1. guna api perlahan..cairkan butter...cooking chocolate...gula
2.tutup api then masukkan telur..esen vanilla..gaul
3. masukan sedikit demi sedikit tepung..chocolate crunch or chip..gaul rata
4. bakar selama 20 minit dengan kepanasan 350 F

[archived]

[ Last edited by  maisya at 5-11-2008 09:22 PM ]
1

View rating log

Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 27-3-2006 06:11 PM |All posts

Brownies

aceli brownies lebih kurang macam kek coklat..
tapi oleh sebab tajuk kek coklat tu dah meleret-leret..berjela-jela panjangnya..
so kakliza rasa bolehlah buka tajuk lain..
orait kan....





BROWNIES

Bahan A
1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]

Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla

Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau  bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B.acau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

KERIM COKLAT
Bahan
250 gm cooking coklat [cap tulip]
1 s/b butter/majerin
1 s/k susu cair

Cara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan


[archived]

[ Last edited by  maisya at 5-11-2008 09:22 PM ]
2

View rating log

hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-3-2006 06:15 PM |All posts
BROWNIES
A/
150gm unsalted/salted butter
220gm cooking chocolate

B/Gaul
260gm brown sugar (tak nak manis boleh kurang pada 240g)
2 telur besar
100g fresh milk
1tsp esen vanilla

C/Ayak
220gm tepung gandum
50gm serbuk cocoa
1 tsp baking powder
1/2tsp baking soda
150gm  walnut/pecan/almond/macadamia (optional)

Cara
1. Ayak C. Jika bubuh kacang, gaul dalam tepung yg dah diayak. Masukkan dalam mangkuk.
2. Potong kecik2  A-butter dan chocolate, double boil atau cairkan dalam microwave.
3. Bahan B gaul dalam mangkuk sampai bercampur/combined (jangan pukul kuat, sekadar bercampur sahaja).
4. Bila A cair, tutup api dan tepikan dalam 2 minit. Kemudian masukkan bahan B dan gaul sebati.
5. Tuang campuran B dan C ke dalam A tadi. Gaul guna hand whisk sampai bercampur (jangan terlebih gaul).
6. Tuang dalam bekas yang dilapik, jika mahu brownies tebal guna 9x9, brownies nipis 10x10.
7. Bakar 170C selama 55minit-1jam5minit untuk 9" dan 45-55minit utk 10". Kalau atas keras tapi dalam belum masak tutup dgn foil.
8. Atas boleh dia tuang chocolate ganache apabila brownies sejuk dan deco ikut suka. (Anak2 tak suka kacang jd no kacang)

Nota: masa bakar bergantung juga pada oven masing2, mungkin lebih pendek/lebih lama.
Selain tray square boleh juga guna tray rectangle.

Ini gambar brownies yg dibuat 2 hari lepas, 2 resepi guna tray 11" jadi tebal, so atas tu keras (tapi no hal cover dgn chocolate topping) jd lain kali nak guna tray 12".





[archived]

[ Last edited by  maisya at 5-11-2008 09:23 PM ]
2

View rating log

Reply

Props Report

Deactivate

Jauh di mata tapi dekat di ..

Post on 27-3-2006 06:28 PM |All posts
apa beza kek coklat dgn brownies (dr segi rasa & texture) ? :hmm:
DAPURKU BERWAJAH BARU  --  > http://www.noorma.tk/
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-3-2006 06:36 PM |All posts
no idea noor, nak kata cara buat tak payah beat tapi byk jumpa resepi yang beat,dari segi rasa tak banyak tapi texture ada gak perasan yg brownies ni lagi dense n tak gebu....tahu beza spelling lain2, kuang kuang...

[ Last edited by 1mas2ra at 27-3-2006 06:37 PM ]
1

View rating log

Reply

Props Report

Deactivate

Jauh di mata tapi dekat di ..

Post on 27-3-2006 06:42 PM |All posts
Originally posted by 1mas2ra at 27-3-2006 06:36 PM
no idea noor, nak kata cara buat tak payah beat tapi byk jumpa resepi yang beat,dari segi rasa tak banyak tapi texture ada gak perasan yg brownies ni lagi dense n tak gebu....tahu beza spelling lai ...


oh gitu eh..maklum lah tak pernah makan brownies...:hmm:
DAPURKU BERWAJAH BARU  --  > http://www.noorma.tk/
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 27-3-2006 06:43 PM |All posts
urmm.. sedap semuaa... feveret neii.. isk. nak buat bila lah nak jadi sebegini.. brownies 1mas2ra ngan kak lieza nampak lazat mcm brownies secret recipes :mll:
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 27-3-2006 06:54 PM |All posts
Originally posted by 1mas2ra at 27-3-2006 06:36 PM
no idea noor, nak kata cara buat tak payah beat tapi byk jumpa resepi yang beat,dari segi rasa tak banyak tapi texture ada gak perasan yg brownies ni lagi dense n tak gebu....tahu beza spelling lai ...


Mas..nanti kakliza nak cuba masukkan sikit cooking coklat kat dalm brownies kakliza tu supaya nampak lobih golappppp dan macam basah gitu...

dari segi rasa..nurse2 kak liza kasi rasa tu dah puas hati dan siap nak order lagikkk..
berapa yer kak liza juai..rasanya 10 x 10 inci tu boleh tak juai RM15.00..saperti coating yg kakliza buat tu..
nanti kakliza nak lorekkan coklat putih sikit..
ok kannnnn mas..
kakliza mmg nak buat gitu tadik tapi tarak coklat putih la..
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 27-3-2006 06:55 PM |All posts
Originally posted by ctredzuan at 27-3-2006 06:43 PM
urmm.. sedap semuaa... feveret neii.. isk. nak buat bila lah nak jadi sebegini.. brownies 1mas2ra ngan kak lieza nampak lazat mcm brownies secret recipes :mll:


jomlah CT..jangan tangguh-tangguh buat/...nanti bila dah ada baby..lagi tak der masa...
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-3-2006 06:59 PM |All posts
Originally posted by hanieliza at 27-3-2006 06:54 PM


Mas..nanti kakliza nak cuba masukkan sikit cooking coklat kat dalm brownies kakliza tu supaya nampak lobih golappppp dan macam basah gitu...

dari segi rasa.. ...



okkkkkkk kak liza mas suka nak letak walnut kt atas tp budak2 tak suka so apa yg adalah.....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-3-2006 07:01 PM |All posts
Originally posted by NoorMasri at 27-3-2006 06:42 PM


oh gitu eh..maklum lah tak pernah makan brownies...:hmm:


satu lagi noor, kan brownies selalu boleh makan dgn ice cream...brownies tak yah topping ambik vanilla ice cream scoop atas dan lastly tuang chocolate topping atas, pergggghhhhhhhh noor buat noor...........................
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-3-2006 07:12 PM |All posts
Noor saje nak perangat noor, cepat noor cepat.....

Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 27-3-2006 07:25 PM |All posts
aceli kak liza tergoda ngan brownies zack ni  laaa..



soooo nyummmyyyyy...
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Fighter

~~~KAK LIZA~~~

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 27-3-2006 07:26 PM |All posts
Originally posted by 1mas2ra at 27-3-2006 07:01 PM


satu lagi noor, kan brownies selalu boleh makan dgn ice cream...brownies tak yah topping ambik vanilla ice cream scoop atas dan lastly tuang chocolate topping atas, pergggghhhhhhhh noor buat no ...


akan kakliza jalankan projek ni bila anak daro kakliza balik nanti...
tunggu laaaa...
hidup ini satu UJIAN...

http://hanieliza.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-3-2006 07:26 PM |All posts
Originally posted by hanieliza at 27-3-2006 07:25 PM
aceli kak liza tergoda ngan brownies zack ni  laaa..



soooo nyummmyyyyy...
[/fo ...



kak liza, kang malam ni ramailah dok mimpi brownies pulak
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-3-2006 07:28 PM |All posts
Originally posted by hanieliza at 27-3-2006 07:25 PM
aceli kak liza tergoda ngan brownies zack ni  laaa..


soooo nyummmyyyyy...
[/fo ...



recipe kak liza........
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-3-2006 07:31 PM |All posts
alahai..omak...tolong...
akak2 dlm thread ni mmg dasat tol la..anak kita bukan leh tengok benda2 cekelat ni...mak dia maleh ler nak buat..sbb bila buat ttak reti nak tengok jer..kena tumpang makan ..aduhai....
........Minding My Own Bussiness.......
http://pinchesska.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-3-2006 10:45 PM |All posts
Originally posted by Index at 27-3-2006 07:31 PM
alahai..omak...tolong...
akak2 dlm thread ni mmg dasat tol la..anak kita bukan leh tengok benda2 cekelat ni...mak dia maleh ler nak buat..sbb bila buat ttak reti nak tengok jer..kena tumpang makan ...


Index tak susah...tak pyh mixerpun....semua tgn je kacau....cuba jgn tak cuba
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-3-2006 10:52 PM |All posts
Originally posted by 1mas2ra at 27-3-2006 10:45 PM


Index tak susah...tak pyh mixerpun....semua tgn je kacau....cuba jgn tak cuba


mmg nak cuba..next week kot sbb minggu ni turn pasta,dadih and puding roti..
........Minding My Own Bussiness.......
http://pinchesska.blogspot.com
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-9-2014 07:11 PM , Processed in 0.196190 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top