CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234Next
Return Post new threads
Show: 24827|Reply: 84

jumlah sukatan dan kekerapan baby menyusu?...

[Copy link]

Rank: 4

Post on 30-7-2006 02:18 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

assalamualaikum...
saya nak tanya kalu baby 4 bulan berapa jumlah sukatan susu yg ideal buat dia?..dan kekerapan sehari...?..saya takut terlabih kerap bagi boleh menyebabkan obesiti lak dan kalu kuantiti sukatan tak mencukupi bimbang bawak masalah pulak..baby saya minum enfalac a+ tu dan biasanya dari awal lagi hanya 3oz saje..tapi kekadang nampak kerap pulak dalam sehari ...yelah sebab dia minum sikit2 cam tu je kan...

so nak tanya ibu2 lah...maklumlah ini first baby masih mentah lagi...thanks...
Reply

Props Report

Post on 31-7-2006 10:50 AM |All posts
pink_cumi,
sukatan yang awak bagi tu, okla...tapi bagi dia satu jam sekali la, pas tu galakkan minum air suam. selang selikan sebab kalau budak menyusu botol ni, badan dia panas sket.. saya dulu bagi dalam 4oz...habis dia minum susu tu...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 31-7-2006 11:51 AM |All posts
cuba tgk kat tin susu, kalau tka silap kat situ ada sukatannyer mengikut umur bb..

anak lyly dulu, dia minum lam 3 - 4 auns, selang sejam ke 1 jam setengah..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 31-7-2006 01:07 PM |All posts
berapa banyak babies sepatutnya minum bergantung kepada berat baby jugak.  Kalau baby tu besar, dia minum lebih dari baby yang kecik jadi tak ada sukatan yang standard.

Sepatutnya babies disusukan ikut demand .  Kalau dia lapar kita kena susukan, jangan deprive.  Kalau dia tak nangis lapar tak perlulah bagi.  Semua bayi yang normal diahirkan dengan keupayaan untuk bagi kita clue bila dia lapar.  Kalau overfed dia akan muntahkan balik.  Jadi rasanya soal overfed dengan susu tak timbul.  Selalunya yang jadi obese bila kanak-kanak dah besar sikit, dah makan coklat, fast food segala dan tak aktif.

Seeloknya biarlah dia tetapkan sendiri berapa banyak dia nak minum.  Kita boleh tolong regulate time dia minum klau perlu bukan berapa banyak dia minum.

Tapi secara kasarnya macam ni :


berat lbs/kg          6-8/2.7-3.6             oz/ml      2-3/60-90
                             8-10 /3.6-4.5                      3-4/ 90-120
                            10-12 /4.5-5.4                    4-6 /120-180
                            12-16/ 5.4-7.2                    6-8 / 180-240

[ Last edited by  KakFie at 31-7-2006 01:12 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-7-2006 02:31 PM |All posts
anak pink baru last week 5 months..
dia memang kuat nyusu..
sekali nyusu 4 oz - 5 oz...4 sudu susu 4 oz air..mcm tu la...ikut yg kat label susu tu...
tp malam kurang sangat..bancuh 3 oz pon belum tentu abis..sebab dia selalu
tertidur balik tengah nyusu...
sekarang berat dia 6.8 kg...memang seronok dukung..naik lenguh tangan..
kitorang panggil dia otromen..hahahahha


[ Last edited by  PiNk_RiBbON at 31-7-2006 02:33 PM ]
Reply

Props Report

Superior

wishful thinking..

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 31-7-2006 03:09 PM |All posts
kak fie.. are you sure kalo dia tak minta/nangis kita tak yah bagi susu?

for me, i ikut instruction tin susu.. ikutkan my baby yg berat dia 6.05kg (2-1/2 months), is 4 oz 4 hourly.. tapi dia hanya larat minum 3 oz 3 hourly, sometimes dia habiskan 2-1/2 je.. depends la kalo dia kenyang sgt spt yg u cakap dia akan muntahkan.. time malam dia tido mmg lena sgt.. kadang2 nak bangunkan dia menyusu pun tak sampai hati.. tapi i susukan gak walaupun dia tgh tido.. so, for me i ikut schedule betul2.. 3 oz 3 hourly.. kalo dia tak nak minum i tak paksa.. kalo dia tak minta tapi mmg dah time nak minum, i bagi jugak.. because i takut kang perut dia masuk angin..

am i doing the right thing?
♥ commit to be fit ♥
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 31-7-2006 03:41 PM |All posts
rynn dulu anak rynn intak jerk rynn bagi susu
biasanya baby akan nangis bila perut mereka lapar
lebih-lebih lagi jika baby bergantung pada susu
sebagai makanan tunggal........
http://dressurbabies.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 31-7-2006 05:07 PM |All posts
Originally posted by paulinevoon at 31-7-2006 03:09 PM
kak fie.. are you sure kalo dia tak minta/nangis kita tak yah bagi susu?

for me, i ikut instruction tin susu.. ikutkan my baby yg berat dia 6.05kg (2-1/2 months), is 4 oz 4 hourly.. tapi dia han ...


kalau poline dah biasa bagi ikut jadual..teruskan je..

lagi bagus kalau poline bagi susu macam tu...

macam nash tunggu baby mintak baru buat..

pol..ko masih bagi breast milk tak?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 31-7-2006 05:16 PM |All posts
Originally posted by paulinevoon at 31-7-2006 03:09 PM
kak fie.. are you sure kalo dia tak minta/nangis kita tak yah bagi susu?

for me, i ikut instruction tin susu.. ikutkan my baby yg berat dia 6.05kg (2-1/2 months), is 4 oz 4 hourly.. tapi dia han ...


Pauline memang ada feeding schedule untuk dia ya?  If thats the case then ikut je lah schedule, walaupun dia tak menangis sebab baby dah tahu jadual dia dan dia dah expect certain-certain time kita feed dia. Dah biologically trained .
Tadi akak refer to general case , yang feed baby on demand...macam akak le... sebab tuan rumah punya concern takut anak obese gitu.  Dalam kes gini, kalau baby tak menunjukkan yang dia lapar so tak payahlah feed.

Ok tak cam tu?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-7-2006 07:47 PM |All posts
Anak saya masa 4 bulan bagi 4 auns sekali tiga jam dia akan minum.
Reply

Props Report

Superior

wishful thinking..

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 1-8-2006 11:15 AM |All posts
Originally posted by nashra at 31-7-2006 05:07 PM

kalau poline dah biasa bagi ikut jadual..teruskan je..

lagi bagus kalau poline bagi susu macam tu...

macam nash tunggu baby mintak baru buat..

pol..ko masih bagi breast milk tak?


i managed to bfeed him sebulan je nash..
♥ commit to be fit ♥
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-8-2006 12:08 PM |All posts
mama ikut nasihat doktor...buat jadual utk baby minum...sehari baby mama kalau dlm umur 4-5 bulan akan minum 7 kali....sekali minum 4 oz kot....mlm tidur bagus jer...last bagi menyusu kul 12.00...dia akan bangun pukul 7.00. Kedua2 anak mama tak meragam minta susu mlm2....so, memang tak ada masalah kena bangun malam...lepas umur 3 bulan sampai ler jadi kanak2...dia org terbiasa dgn jadual. Hidup kita pun senang...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 1-8-2006 03:21 PM |All posts
time kasih bebanyak pada u ll...semoga mndapat manfaat untuk dikongsi bersama..
Reply

Props Report

Challenger

warna warni

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 1-8-2006 05:23 PM |All posts
my son pon 4 bulan... biasenye kalo buat stok ebm tu... kasi dalam 4 oz ke 5 oz... and kasi pon ikut permintaan, agak2 dia nye suare cam dh lain macam je.. nak nyusu lah tu... unless kalo dia tido lama sangat... kejutkan jugak and feed him... biasenye mmg habis laaa...
Slim! Slim! Slim! Slim!
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-8-2006 05:36 PM |All posts
anak isif sekarang 2 tahun 4 bulan. 3 scoop utk 220ml..bukan apa.. dia kuat makan .. nanti kalau minum susu banyak dia muntah..tp isif tak risau sebab dia suka makan cheese...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-8-2006 05:37 PM |All posts
waktu dia baby...isif pun buat susu dalam 2 hingga 4 oz...lagipun anak isif kuat nyusu badan.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 7-6-2007 01:12 PM |All posts
hye,
my baby bru nk masuk 3 bulan..
right now dia minum 3 oz atau 2 1/2 oz dalam jarak masa 3 1/2 - 4jam. my baby is girl... is that normal...??
coz bfore this my bb minum 2 jam sekali but now dah kurg sket.... atau sbnrnye kita ikut selera dia???
Reply

Props Report

darkling This user has been deleted
Post on 7-6-2007 01:25 PM |All posts
anak dar minum 5oz skali minum..
anak dar da 9 bln..
skit kan?
mgkin sbb dar dah bagi makan solid food kot sbb tu x byk minum susu...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-6-2007 02:33 PM |All posts

Reply #10 Ina_zali's post

Samala dengan anak Shin masa di rumah MIL.
Kalau dengan Shin, bergentong, tak pasti berapa sukatan
* Save the EARTH, It's the only planet with chocolate *
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-6-2007 02:38 PM |All posts
alahaii...ni bermakne my bb jugala yg minum sikit....buat 4oz...minum 1oz aje...kalo buat 2oz xcukup pulak... my bb baru na masuk 4bulan..berat last time 4.8kg...kene timbang balik masuk 4bulan sebab kenaikan berat sikit sgt...die cm xna susula...cmne eik???ade ape2 yg bole bg die suke minum susu balik x?
minat dgn bantal kekabu? sila pm
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 7-6-2007 02:57 PM |All posts

Reply #20 adekjeli's post

ure bb boy or girl??
i dgr klu bb boy kuat myusu..
klu bb girl kurg.. my bb pun kurang myusu skrg...
4jam sekali minum 3 oz..
klu bagi kerap 2 jam skali kdg2 dia tak mau...
pening gak coz dulu suke minum susu novalac tu...
nk tuka takut sembelit balik......
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-6-2007 02:58 PM |All posts
Mak Shin kata, dalam tempoh 4 bulan ni, mungkin baby nak tumbuh gigi, so dia rasa tak selesa dan hilang selera.

Shin kalau bagi susu, memang bagi dalam sukatan 2oz - 2oz. Kalau bagi terus one shot, tak akan habis.
So jangan risau adek. Anak kita sama lagi perangai
* Save the EARTH, It's the only planet with chocolate *
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-6-2007 06:00 PM |All posts

Reply #21 mysarah_myheart's post

bb boy kak,

ye ke shin??patutlaaa kalo die gigit jari adek MAKOIII sakit ooooo
minat dgn bantal kekabu? sila pm
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-6-2007 10:49 AM |All posts

Reply #23 adekjeli's post

Sakit kan?

Selalu hubby bawa kereta, Shin pesan bawa lah elok-elok sikit. Sakit kalau Iskandar gigit waktu menyusu. Iyalah dia mesti tak nak bagi puting tercabutkan?
Semalam, masa tengah ralit tengok TV, Iskandar gigit jari hubby, terkejut dia. Baru tau macam mana sakitnya. Tu jari bukan nipple yang lembut tu.
* Save the EARTH, It's the only planet with chocolate *
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 19-6-2007 10:57 AM |All posts

Reply #24 Oshin's post

aah sakit oo..pastukan kengkadang tu die cm saje je isap2 pastu main tarik2 nipple tu...bile adek tegur die buat muke toye je pastu isap balik..bile saye xtgk die main tarik2 balik...
minat dgn bantal kekabu? sila pm
Reply

Props Report

1234Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 2-8-2014 02:31 PM , Processed in 0.145384 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top