CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 10825|Reply: 31

BUNGA DAUN GETAH

[Copy link]

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 21-2-2009 01:01 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

sesape tau buat bunga daun getah nie.. bunga nie lawa gila n senang je aku rasa nak buat tapi aku x tau  mcm ne nak buat bunga nie.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-3-2009 01:10 PM |All posts
[size=+1]Penghasilan Pelbagai Produk Kampung
                        
[size=+7]U
                        
Antara rekaan bunga getah yang telah siap untuk dijual
                        sahterkejut jika anda melihat sebegitu banyak deretan kedai yang menjualpelbagai produk hasil kampung di sekitar Kampung Serigala. Antaraproduk kampung yang mendapat perhatian ialah perniagaan menghasilkanbunga getah yang diusahakan oleh Saaunah Dukani. Bunga getah ialahsejenis bunga hiasan yang sering digunakan dalam majlis-majlisperkahwinan. Menurut Saaunah, proses pembuatan bunga getah memerlukanmasa yang panjang. Daun-daun getah yang bersaiz lebar akan dikumpulkanterlebih dahulu sebelum direndam ke dalam air yang dicampurkan dengansejenis bahan peluntur. Daun getah ini kemudian
                        akan dibiarkan terendam selama tiga bulan sebelum dibentuk dan digubah menjadi bunga.
                        PihakBerkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) turutmemberikan bantuan berupa latihan dan penyediaan tapak premis bagimemudahkan penduduk kampung mengusahakannya. Pengunjung boleh membelibunga getah yang telah siap diwarnakan pada harga serendah RM2.00.Kebanyakan bunga getah ini dipasarkan di sekitar Selangor denganbantuan RISDA.

dipetik dari
.ktaktelecentre.my/KgSerigala/keusahawanan.html
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-3-2009 02:39 AM |All posts
senang ke nak cari bahan...???
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 15-3-2009 11:40 AM |All posts


bunga daun getah masa pertunangan adik...tempah kat member opis...RM2.50 each
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 17-3-2009 09:31 AM |All posts
Originally posted by ogierazali at 15-3-2009 02:39
senang ke nak cari bahan...???



rasanya pkai daun getah jerkk.. baby try gak buat.. tapii kena rendam lama sebulan.. baru daun tu reput. laktu kalau daun hidup lambat nak reput,, kalau daun yg kering cepat ckit... tapi bunga daun getah nie cantik..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 17-3-2009 09:31 AM |All posts
Originally posted by fazyan at 15-3-2009 11:40
http://img.photobucket.com/albums/v284/fazyan/IMG_0821.jpg

bunga daun getah masa pertunangan adik...tempah kat member opis...RM2.50 each


waaa 2.50 eikkk. untung tu .. modal berapa jerkk. daun getah tu free jerkk.. hehehe
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 17-3-2009 07:15 PM |All posts
Originally posted by baby77 at 17-3-2009 09:31


waaa 2.50 eikkk. untung tu .. modal berapa jerkk. daun getah tu free jerkk.. hehehe


uiiii...proses nak dpatkan rangka daun tu renyahh dik.....nak kena msk utan cari daun lagii , include assesori bagaii...berbaloi laa 2.50, kat luar rm 3.80...try survey kat hari kraf dekat jln conlay minggu ni.....

[ Last edited by  fazyan at 18-3-2009 11:19 ]
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-3-2009 10:11 AM |All posts
aku penah baca, rendam daun getah yg muda tu dengan air+peluntur (klorok), dlm sebulan kot, pas tu keringkan, warnakan, keringkan and ready utk digunakan..
http://mascakesdesserts.blogspot.com
FB Mas Cakes & Dessert
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 18-3-2009 11:21 AM |All posts

Balas #8 masliana\ catat

yupp...mcm tuu la lebih kurang cara nya...yang tak tahan bau nyerrr jerr
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 20-3-2009 08:29 AM |All posts
mana nak cekau daun getah kat KL ni... kiri kanan bangunan batu jerk.... atau dah ada daun kering siap jual kat kedai buang??
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-3-2009 09:37 AM |All posts
Originally posted by annenoty at 20-3-2009 08:29
mana nak cekau daun getah kat KL ni... kiri kanan bangunan batu jerk.... atau dah ada daun kering siap jual kat kedai buang??


kat area puncak jalil byk g daun getah tu..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-3-2009 09:38 AM |All posts
daun muda tu yang mana, yang hijau muda lagik tu ker, yg hijau tua dah... nape baby pkai yg hijau tua tu lambat jerk reput
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 20-3-2009 03:04 PM |All posts
pakai yg ijau muda..rendam sebulan...
cam aku dok kat putrajya..ada lagi pokok getah, tapi kena msk dlm utan sikit arr...
selalunya blk kg jerr carik daun getah
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-3-2009 05:31 PM |All posts
Originally posted by fazyan at 20-3-2009 15:04
pakai yg ijau muda..rendam sebulan...
cam aku dok kat putrajya..ada lagi pokok getah, tapi kena msk dlm utan sikit arr...
selalunya blk kg jerr carik daun getah


pastu kena rebus dlu x.. ade yg cakap kena rebus dlu. pas2 rendam ngan klorok... baby rendam smp dah berjentik2 . nak try la konon. last kena tukar air tiap 3 hari
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 20-3-2009 10:27 PM |All posts
Originally posted by baby77 at 20-3-2009 17:31


pastu kena rebus dlu x.. ade yg cakap kena rebus dlu. pas2 rendam ngan klorok... baby rendam smp dah berjentik2 . nak try la konon. last kena tukar air tiap 3 hari


uishh...tak kan sampai kene rebus lak..dah mcm akar kayu lak ....ha arr rendam dlm air kat sebulan..tapi kene rajin tuko air..betul la cara baby tu...
umah baby bnyk daun getah ek..?? kalau ada leh saya beli
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 21-3-2009 10:54 AM |All posts
baby amik masa lik kg ari2. tapi masa tu musim kemarau. susah nak dapat. daun getah smua luruh. .. yg rebus tu baby tgk kat web risda, diorg ckp ade dua cara
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 22-3-2009 06:37 PM |All posts

Reply #16 baby77's post

smlm fazyan kutip daun getah kat salak tinggi...sekang tgh rendam...nnti fazyan bg result dia ek...

ni bunga yg di buat utk perkahwinan adik fazyan bln jun nanti..



Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 23-3-2009 12:19 PM |All posts
Originally posted by fazyan at 22-3-2009 18:37
smlm fazyan kutip daun getah kat salak tinggi...sekang tgh rendam...nnti fazyan bg result dia ek...

ni bunga yg di buat utk perkahwinan adik fazyan bln jun nanti..

http://img.photobucket.co ...


waaa lawa2. yg putih tu cantik. yg putih tu spray colour gak ke. warna asal
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 23-3-2009 12:32 PM |All posts

Balas #18 baby77\ catat

yang putih tu kaler asal jerr....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 28-3-2009 12:19 PM |All posts
waaa lawa eikkk. ingat sembur colour putih ker. nmpk bersih jerkkk
http://aminolshima.blogspot.com

Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 28-3-2009 07:30 PM |All posts

Balas #20 baby77\ catat

sbb background itam kot baby..tu yang bunga nmpak terserlah....tp kalau wat sejambak..bnyak2...cantikkkk sgtt
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 12-4-2009 12:16 PM |All posts
leh tak mintak tolong.. bg tau cara2 nak proses daun getah tu.. timekasih..
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 13-4-2009 11:32 AM |All posts

Balas #22 awann72\ catat

setakat ni beli daun getah yg siap dh kering, tapi skrang ni tgh cuba nak wat sendiri...now daun getah i dlm baldi..tgh rendam. cara saya...rendam dlm air campur clorox skit, hari ni dah hmpir sebulan terendam (seminggu sekali tuko air)...belum nampak rangka daun lagi
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-4-2009 03:40 PM |All posts
mesti busyuk...
Reena ku syg
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 14-4-2009 07:26 PM |All posts

Balas #24 naninana\ catat

ha arrr mmg pun...kene rajin tuko air laaaa
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-11-2014 02:34 PM , Processed in 0.331374 second(s), 24 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top