BUNGA DAUN GETAH - Menjahit,Mengait & Kesenian Pertukangan Tangan - Hobi & Kehidupan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Search
12Next
Return to list New
View: 11965|Reply: 31

BUNGA DAUN GETAH

[Copy link]
Post time 21-2-2009 01:01 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

sesape tau buat bunga daun getah nie.. bunga nie lawa gila n senang je aku rasa nak buat tapi aku x tau  mcm ne nak buat bunga nie.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-3-2009 01:10 PM | Show all posts | Share
[size=+1]Penghasilan Pelbagai Produk Kampung
                        
[size=+7]U
                        
Antara rekaan bunga getah yang telah siap untuk dijual
                        sahterkejut jika anda melihat sebegitu banyak deretan kedai yang menjualpelbagai produk hasil kampung di sekitar Kampung Serigala. Antaraproduk kampung yang mendapat perhatian ialah perniagaan menghasilkanbunga getah yang diusahakan oleh Saaunah Dukani. Bunga getah ialahsejenis bunga hiasan yang sering digunakan dalam majlis-majlisperkahwinan. Menurut Saaunah, proses pembuatan bunga getah memerlukanmasa yang panjang. Daun-daun getah yang bersaiz lebar akan dikumpulkanterlebih dahulu sebelum direndam ke dalam air yang dicampurkan dengansejenis bahan peluntur. Daun getah ini kemudian
                        akan dibiarkan terendam selama tiga bulan sebelum dibentuk dan digubah menjadi bunga.
                        PihakBerkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) turutmemberikan bantuan berupa latihan dan penyediaan tapak premis bagimemudahkan penduduk kampung mengusahakannya. Pengunjung boleh membelibunga getah yang telah siap diwarnakan pada harga serendah RM2.00.Kebanyakan bunga getah ini dipasarkan di sekitar Selangor denganbantuan RISDA.

dipetik dari
.ktaktelecentre.my/KgSerigala/keusahawanan.html
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2009 02:39 AM | Show all posts | Share
senang ke nak cari bahan...???
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2009 11:40 AM | Show all posts | Share


bunga daun getah masa pertunangan adik...tempah kat member opis...RM2.50 each
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2009 09:31 AM | Show all posts | Share
Originally posted by ogierazali at 15-3-2009 02:39
senang ke nak cari bahan...???



rasanya pkai daun getah jerkk.. baby try gak buat.. tapii kena rendam lama sebulan.. baru daun tu reput. laktu kalau daun hidup lambat nak reput,, kalau daun yg kering cepat ckit... tapi bunga daun getah nie cantik..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2009 09:31 AM | Show all posts | Share
Originally posted by fazyan at 15-3-2009 11:40
http://img.photobucket.com/albums/v284/fazyan/IMG_0821.jpg

bunga daun getah masa pertunangan adik...tempah kat member opis...RM2.50 each


waaa 2.50 eikkk. untung tu .. modal berapa jerkk. daun getah tu free jerkk.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2009 07:15 PM | Show all posts | Share
Originally posted by baby77 at 17-3-2009 09:31


waaa 2.50 eikkk. untung tu .. modal berapa jerkk. daun getah tu free jerkk.. hehehe


uiiii...proses nak dpatkan rangka daun tu renyahh dik.....nak kena msk utan cari daun lagii , include assesori bagaii...berbaloi laa 2.50, kat luar rm 3.80...try survey kat hari kraf dekat jln conlay minggu ni.....

[ Last edited by  fazyan at 18-3-2009 11:19 ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2009 10:11 AM | Show all posts | Share
aku penah baca, rendam daun getah yg muda tu dengan air+peluntur (klorok), dlm sebulan kot, pas tu keringkan, warnakan, keringkan and ready utk digunakan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2009 11:21 AM | Show all posts | Share

Balas #8 masliana\ catat

yupp...mcm tuu la lebih kurang cara nya...yang tak tahan bau nyerrr jerr
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 08:29 AM | Show all posts | Share
mana nak cekau daun getah kat KL ni... kiri kanan bangunan batu jerk.... atau dah ada daun kering siap jual kat kedai buang??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-3-2009 09:37 AM | Show all posts | Share
Originally posted by annenoty at 20-3-2009 08:29
mana nak cekau daun getah kat KL ni... kiri kanan bangunan batu jerk.... atau dah ada daun kering siap jual kat kedai buang??


kat area puncak jalil byk g daun getah tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-3-2009 09:38 AM | Show all posts | Share
daun muda tu yang mana, yang hijau muda lagik tu ker, yg hijau tua dah... nape baby pkai yg hijau tua tu lambat jerk reput
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 03:04 PM | Show all posts | Share
pakai yg ijau muda..rendam sebulan...
cam aku dok kat putrajya..ada lagi pokok getah, tapi kena msk dlm utan sikit arr...
selalunya blk kg jerr carik daun getah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-3-2009 05:31 PM | Show all posts | Share
Originally posted by fazyan at 20-3-2009 15:04
pakai yg ijau muda..rendam sebulan...
cam aku dok kat putrajya..ada lagi pokok getah, tapi kena msk dlm utan sikit arr...
selalunya blk kg jerr carik daun getah


pastu kena rebus dlu x.. ade yg cakap kena rebus dlu. pas2 rendam ngan klorok... baby rendam smp dah berjentik2 . nak try la konon. last kena tukar air tiap 3 hari
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2009 10:27 PM | Show all posts | Share
Originally posted by baby77 at 20-3-2009 17:31


pastu kena rebus dlu x.. ade yg cakap kena rebus dlu. pas2 rendam ngan klorok... baby rendam smp dah berjentik2 . nak try la konon. last kena tukar air tiap 3 hari


uishh...tak kan sampai kene rebus lak..dah mcm akar kayu lak ....ha arr rendam dlm air kat sebulan..tapi kene rajin tuko air..betul la cara baby tu...
umah baby bnyk daun getah ek..?? kalau ada leh saya beli
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2009 10:54 AM | Show all posts | Share
baby amik masa lik kg ari2. tapi masa tu musim kemarau. susah nak dapat. daun getah smua luruh. .. yg rebus tu baby tgk kat web risda, diorg ckp ade dua cara
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2009 06:37 PM | Show all posts | Share

Reply #16 baby77's post

smlm fazyan kutip daun getah kat salak tinggi...sekang tgh rendam...nnti fazyan bg result dia ek...

ni bunga yg di buat utk perkahwinan adik fazyan bln jun nanti..



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-3-2009 12:19 PM | Show all posts | Share
Originally posted by fazyan at 22-3-2009 18:37
smlm fazyan kutip daun getah kat salak tinggi...sekang tgh rendam...nnti fazyan bg result dia ek...

ni bunga yg di buat utk perkahwinan adik fazyan bln jun nanti..

http://img.photobucket.co ...


waaa lawa2. yg putih tu cantik. yg putih tu spray colour gak ke. warna asal
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2009 12:32 PM | Show all posts | Share

Balas #18 baby77\ catat

yang putih tu kaler asal jerr....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-3-2009 12:19 PM | Show all posts | Share
waaa lawa eikkk. ingat sembur colour putih ker. nmpk bersih jerkkk
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2009 07:30 PM | Show all posts | Share

Balas #20 baby77\ catat

sbb background itam kot baby..tu yang bunga nmpak terserlah....tp kalau wat sejambak..bnyak2...cantikkkk sgtt
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2009 12:16 PM | Show all posts | Share
leh tak mintak tolong.. bg tau cara2 nak proses daun getah tu.. timekasih..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2009 11:32 AM | Show all posts | Share

Balas #22 awann72\ catat

setakat ni beli daun getah yg siap dh kering, tapi skrang ni tgh cuba nak wat sendiri...now daun getah i dlm baldi..tgh rendam. cara saya...rendam dlm air campur clorox skit, hari ni dah hmpir sebulan terendam (seminggu sekali tuko air)...belum nampak rangka daun lagi
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2009 03:40 PM | Show all posts | Share
mesti busyuk...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2009 07:26 PM | Show all posts | Share

Balas #24 naninana\ catat

ha arrr mmg pun...kene rajin tuko air laaaa
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

5-7-2015 10:40 AM GMT+8 , Processed in 0.172178 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list