CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 24916|Reply: 27

Memilih Jubin/tiles...untuk lantai

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 24-7-2009 06:42 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

kawan - kawan aku nak mintak pendapat korang ni...
aku nak pasang tile kt uma aku (rumah aku beli takde mozek..)
korang rasa kan aku nk pasang tile 2 x2 ker yang biasa puya?

aku ada survey kalau pasang 2x2 tak tahan lama ,  yer kerrr?
tue aku aku risau  nie...

satu lagi aku nk beli tiles/jubin yang macam mana bagus dengan harga yg berpatutan...
bole tak korang recommned kat aku...
korang tahu tak nak beli tile yang berkualiti?
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 24-7-2009 08:59 PM |All posts
Jangan beli yg China made.  Cepat pecah & tak tahan lama.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 26-7-2009 07:45 AM |All posts
kawan - kawan aku nak mintak pendapat korang ni...
aku nak pasang tile kt uma aku (rumah aku beli takde mozek..)
korang rasa kan aku nk pasang tile 2 x2 ker yang biasa puya?

aku ada survey kalau ...
exora Post at 24-7-2009 18:42


I biasa guna MML punya tiles.
Ada berani nak fitnah aku?.. aku heret kau ke mahkamah.. jangan main2 aaaa..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 26-7-2009 09:23 AM |All posts
tahan lama atau tidak ikut kualiti tile dan cara memasang.........  so far i find yang cantik dan tahan lama dari europe macam spain.........
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 26-7-2009 10:06 PM |All posts
tahan lama atau tidak ikut kualiti tile dan cara memasang.........  so far i find yang cantik dan tahan lama dari europe macam spain.........ai
chempaka_ku Post at 26-7-2009 09:23


Jenama apa tu?

Sebenarnya tiles ni banyak jenis... ceramic tiles, homogenius tile, polished.. non polished.. matt finished.. dan macam macam...

Tapi kat Malaysia ni.. kalau projek2 yang I buat... MML banyak digunakan sebagai kemasan lantai...
Ada berani nak fitnah aku?.. aku heret kau ke mahkamah.. jangan main2 aaaa..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-7-2009 01:48 AM |All posts
White Horse x ok ka?
Diam bukan lg tanda setuju...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 27-7-2009 01:16 PM |All posts
Jenama apa tu?

Sebenarnya tiles ni banyak jenis... ceramic tiles, homogenius tile, polished.. non polished.. matt finished.. dan macam macam...

Tapi kat Malaysia ni.. kalau projek2 yang I bu ...
maizana Post at 26-7-2009 22:06





oo yer ker..
MML stand for what?
aku nie bukannyer pandai sgt bab2 tiles nie...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 27-7-2009 01:19 PM |All posts
korang ada tak recommend pasang tiles di johor ?
aku ada bebrape yg aku kenal bole pasang tiles...
tapi diaorang tak confident utk tiles 2x2...tue yg aku takut nie...
kang tak pasal2....keja 2 kali..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-7-2009 03:37 PM |All posts
bread pernah beli both MML and white horse.

MML  - memang satisfied although choice kurang sikit dari white horse. and always ada same pattern (ni yang penting in case u need to change the tiles later - but bread dah siap beli extra for each tile yang bread guna to replace in case rosak etc)   

White Horse - locally made. banyak choices. also satisfied though tiler bread advice jangan pakai untuk wall tiles coz cepat 'terkeluar' but another tiler's pendapat - depend on siapa yang pasang tile. also series white horse ni selalu je ada.

compared dengan china made tiles - memang murah tapi selepas habis stok satu colour or style - jangan harap boleh beli again sebab dis bawa 1-2 container lepas habis that's it.

end of the day - better buat survey and beli tiles ikut kegunaan - nak beli homogenous ke ceramic ke all depends on kegunaan and citarasa masing-masing.

experience bread masa renovate rumah dulu - bread survey semua tempat esp show house tiles and then bila dah confirm nak beli yang mana - then baru survey harga and terus order. kadang-kadang, showhouse ada sales clearance - memang berbaloi lah ataupun survey dekat kedai jual tiles.

kat area butterworth ni, bread rasa harga yang selalu konsisten is kat shanghai sing mee (area mak mandin)
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-7-2009 09:52 PM |All posts
oo yer ker..
MML stand for what?
aku nie bukannyer pandai sgt bab2 tiles nie...
exora Post at 27-7-2009 13:16


Malaysian Mosaics Berhad..
Ada berani nak fitnah aku?.. aku heret kau ke mahkamah.. jangan main2 aaaa..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 28-7-2009 01:26 PM |All posts
oooo...thanks maizana
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 28-7-2009 01:28 PM |All posts
bread pernah beli both MML and white horse.

MML  - memang satisfied although choice kurang sikit dari white horse. and always ada same pattern (ni yang penting in case u need to change the tiles la ...
breadbutter Post at 27-7-2009 15:37




thanks breadbutter...
susah gak nk cari yg terbaik ekkk
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-7-2009 10:06 PM |All posts
Mula2 kena pastikan tiles nak dipasang dikawasan mana. sbb tiles ni ada byk grade. Yang wall tiles tak sesuai dijadikan floor tiles sbb kekuatannye berbeza. Juga tiles yang selalu terdedah dgn air atau dikawasan heavy duty mcm car posh. Finishing juga kena tgk gak. Klu kat johor, ada byk pilihan kat sana. Byk local manufacturer disana.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-7-2009 04:12 PM |All posts
Mula2 kena pastikan tiles nak dipasang dikawasan mana. sbb tiles ni ada byk grade. Yang wall tiles tak sesuai dijadikan floor tiles sbb kekuatannye berbeza. Juga tiles yang selalu terdedah dgn air ata ...
tomyam_pokpek Post at 28-7-2009 22:06



aku nk pasang satu rumah...
tapi aku ingat depan aku nk pasang 2 x2  (cut cost)
dapur nk cari yg kasar skitt
bilik 1 kaki setengah...

tue yg aku tgh survey material nie.....
kalau beli kat kedai jubin MMS ok tak?
skrg nie tgk ada promotioan...cuma aku tak pandai nk pilih material
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 29-7-2009 07:37 PM |All posts
aku nk pasang satu rumah...
tapi aku ingat depan aku nk pasang 2 x2  (cut cost)
dapur nk cari yg kasar skitt
bilik 1 kaki setengah...

tue yg aku tgh survey material nie.....
kalau be ...
exora Post at 29-7-2009 16:12


FYI.. tiles ni...bigger size more expensive than smaller size...
Ada berani nak fitnah aku?.. aku heret kau ke mahkamah.. jangan main2 aaaa..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-8-2009 04:31 PM |All posts
masa aku buat umah dulu beli tiles kat kedai amang waterfront.. kedai dia ujuung sekali tuh, ok gak lah banyak pilihan n leh mintak diskaun..
  Friends are like balloons; once you let them go, you can't get them
back. So I'm gonna tie you to my heart so I never lose you.
Always try to help a friend in need.  Be brave...but it's ok to be afraid sometimes.  Don't be overly concerned with your weight, it's just a number.  Meet new people, even if they look different to you. There is always someone who loves you more than you know.   And smile at least once a day!                                      
                    
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-12-2009 05:03 PM |All posts
kalau area kajang , bangi and cheras lak kat maner yg berpatutan yg korang tau ?

jgn lah suh aku gi jln ipoh.. dah jauhh tu.. klu dpt nk yg dekat2 jer..

klu kite beli sendirik.. kena angkut bwk sendirik ker.. let say utk pasang satu rumah punyer lah... upah antar cost lagikk kan ?....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-12-2009 03:17 PM |All posts
errmm...ada contoh tiles kat porch tak? nurin tgh survy nak wat tiles kat porch..sesapa ada gambar leh tolong show kat thread nie tak..tqvm
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-1-2010 05:12 PM |All posts
ada sesapa tau kedai tile yg murah area puchong?..
malas nak pegi area jln ipoh...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-1-2010 02:09 PM |All posts

river rock tiles
bspotgurl.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-1-2010 02:11 PM |All posts

Tetris Tiles Ceramic
bspotgurl.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-1-2010 04:09 PM |All posts
cantikkknyer... kira rege camner nie ? kaki persegi ke keping ? kat ne leh dapat ?
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 24-1-2010 03:09 AM |All posts
kawan - kawan aku nak mintak pendapat korang ni...
aku nak pasang tile kt uma aku (rumah aku beli takde mozek..)
korang rasa kan aku nk pasang tile 2 x2 ker yang biasa puya?

aku ada survey kalau ...
exora Post at 24-7-2009 18:42


Sekarang ni ada jubin corak vantage.. macam style rumah2 kat Melaka... kalau pergi Mydin MITC kat Ayer Keroh tu... indoor foodcourt dia gunakan vantage tiles... cantik..
Ada berani nak fitnah aku?.. aku heret kau ke mahkamah.. jangan main2 aaaa..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-1-2010 10:05 AM |All posts
maizana..tiles jenama VENUS ok tak? kalo letak kat porch yg heavy duty/homegenius agak2 bape rm sekeping utk 1x1
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-1-2010 10:05 AM |All posts
sespa penah guna VENUS tak? local ke?
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 19-4-2014 07:14 AM , Processed in 0.285715 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top