CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 10029|Reply: 9

Wira SE (gearbox auto 3 speed ke auto 4 speed)

[Copy link]

Rank: 1

Post on 16-7-2010 10:32 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam otai2 kereta semua..

Isteri saya guna Wira Aeroback SE auto tahun 2005..masalahnya sekarang:
1)kereta makan minyak sangat2
2)pick up dah slow.

Saya suspect antara penyebab utama adalah gearbox adalah 3 speed (teknologi lama, ni yang rugi beli wira 1.5 auto ). Sebelum ni tak rasa sangat. FC nya adalah 9km/l..kalau ikut harga minyak baru umum hari ni RM1.85/l, lebih kurang RM20 untuk 100km..perghhh tak larat So saya plan nak tukar daripada gearbox 3 speed ke auto 4 speed..kena cari gearbox wira 1.6 auto..

Soalan saya, lepas tukar gearbox dan etc, minyak ikut macam kereta gearbox 1.6 auto yang lain? Saya tak kisah kalau kos dalam RM2k, still acceptable lagi..


Memang mula2 fikir nak let go dan ambil kereta baru, tapi fikir banyak kali sayang pulak sebab hutang tinggal 2 tahun shj..malas nak berhutang2 lagi..kalau nak jimat guna manual..tapi dah consult dengan isteri memang dia nak auto juga..ulang alik ke sekolah dan sekali-sekala long journey..harap otai2 semua sudi kongsi idea..thanks
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-7-2010 11:13 AM |All posts
Tukar selespeed terus....

Takde idea laa..boleh gerenti ker jimat minyak kalo masuk gearbox 1.6 tu??Ada consult ngan mana2 pomen??
Live to Ride
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 16-7-2010 01:10 PM |All posts
pomen yang cadangkan tukar 1.6 auto gearbox..tapi dia pun tak berani jamin minyak akan ok atau tak..

tapi kalau ikut teori, should be ok sebab 4 speed auto kerja efisien berbanding 3 speed auto..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 16-7-2010 04:08 PM |All posts
tolong la jauhi gearbox 1.6 tuh... cepat rosak... mmg la gearbox 1.5 tu cepat mkn myk, pasal 3 speed.. final ratio pun pendek jer... cuba cari auto 4 speed (F4A212 rasenye) dari hapkat g/box mitsu 1.5 UK spec.. 4 speed gak.. tapi menghampiri ratio g/box 1.6...

klau myk kuat tu cuba service trotlebody dulu...
1

View rating log

Don't hate the player, hate the game!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-7-2010 04:35 PM |All posts
ari tu mekanik proton service centre advise buat tuning at least setahun sekali utk penjimatan minyakk...... kos=> sebis TB + tuning = RM75
GGH033
Cawangan Selat Sulu
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 16-7-2010 04:49 PM |All posts
tukar manual.. F5M211 murah je
Experience lets you recognize a mistake the second time you make it
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-7-2010 05:19 PM |All posts
Post Last Edit by masterixs at 16-7-2010 17:21

Gb oto wira 1.5 4g15p, 3 speed dr model F3A21(Mekanikal, Tahan lasak jarang problem)

GB oto wira 1.6 4g92p, 1.8 4g93p, 3 speed plus 1 gear overdrive dr model f4a222(Guna TCU, Banyak problematic)

Gb oto 4g91p 1.5 dohc 3 speed plus 1 gear overdrive dr model F4A212(Kira 4 speed lah tuee..)

Gb otomatic yg TT cakap tue banyak problem tak digalakkan guna melainkan ada install ATF cooler, baru boleh tahan lama lagipun GB oto tue dh terpakai tiada jaminan berapa lama boleh pakai lagi nasib2 laaa. Pasal tue model wira dan putra yg guna GB nie banyak masalah GB kong, rasenya kalau TT guna mcm cari penyakit. Model2 proton sekarang dah ada oil cooler nie so kurang dengar penyakit nie lagi....

Kalau fikir betul2 bolehke GB oto 4 speed nie masuk kat keta wira TT pasal mcmmana ECU dan TCU tue contact satu sama lain. Dan lagi keta TT dah start guna ECU VDO Siemen manakala TCU pulak dah tentu dr Mitsu jd kena buat reprogram balik ke? Yg nie sy kurang arif laaa....Forummer lain boleh bg pandangan kot....

Cadangan lain nak cuba kurangkan FC
Keta TT sekarang rim berapa inci erk...16" ?? Try guna 15" aje...
Ekstraktor/sistem ekzos boleh cuba tukar kpd jenis setting yg jimat minyak muffler kalau dapat cari yg twintip proton Putra....
Proton wira SE guna ekzos sport bunyi sedap tp nie salah satu punca perlahap minyak...
Pergi tuning balik ECU...
Ekon Major servis oil compresser tukar biar ringan sikit beban enjin bila on ekon...
1

View rating log

C99 Coupe 4g93.......
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-7-2010 06:47 PM |All posts
guna je ikut wira yg standard ... SE type tu mmg menyusahkan, konon nak nampak ranggi je.

wira aku dah 9th ..... tp FC msh maintain 12km/L ..... tiap2 gi keje ikut federal h/way
.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 16-7-2010 07:30 PM |All posts
dragger
thanks, ok boleh juga nt sy try service trottlebody..

JERONG_GERGASI
tahun ni je dah buat tuning 2 kali..sama je..

neotoxin
manual tak boleh..pompuan ni kalau nak auto, auto jugak hehe

masterixs
thanks masterixs, for sharing cara nak kurangkan FC..akan dicuba..

rasanya saya tak tukar gearbox kot..takut jugak, macam cari nahas tukar gearbox ni..cuba cari solution lain utk jimat kan FC..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 14-5-2014 05:50 PM |All posts
TT,i pun pakai wira jugak tapi i punya sedan&auto...service TB,minyak itam, minyak auto,air filter,fuel filter pun dah tukar....tapi sama FC jugak...full tank barulah bleh jalan 200km saja...
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 30-7-2014 09:08 PM , Processed in 0.252861 second(s), 24 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top