Chinese
Facebook Login
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Hari Raya
Euro2016
Search
22314
View
9
Reply

Wira SE (gearbox auto 3 speed ke auto 4 speed)

[Copy link]

Author: mifard       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-7-2010 10:32 AM | Show all posts |Read mode
Salam otai2 kereta semua..

Isteri saya guna Wira Aeroback SE auto tahun 2005..masalahnya sekarang:
1)kereta makan minyak sangat2
2)pick up dah slow.

Saya suspect antara penyebab utama adalah gearbox adalah 3 speed (teknologi lama, ni yang rugi beli wira 1.5 auto ). Sebelum ni tak rasa sangat. FC nya adalah 9km/l..kalau ikut harga minyak baru umum hari ni RM1.85/l, lebih kurang RM20 untuk 100km..perghhh tak larat So saya plan nak tukar daripada gearbox 3 speed ke auto 4 speed..kena cari gearbox wira 1.6 auto..

Soalan saya, lepas tukar gearbox dan etc, minyak ikut macam kereta gearbox 1.6 auto yang lain? Saya tak kisah kalau kos dalam RM2k, still acceptable lagi..


Memang mula2 fikir nak let go dan ambil kereta baru, tapi fikir banyak kali sayang pulak sebab hutang tinggal 2 tahun shj..malas nak berhutang2 lagi..kalau nak jimat guna manual..tapi dah consult dengan isteri memang dia nak auto juga..ulang alik ke sekolah dan sekali-sekala long journey..harap otai2 semua sudi kongsi idea..thanks
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:13 AM | Show all posts
Tukar selespeed terus....

Takde idea laa..boleh gerenti ker jimat minyak kalo masuk gearbox 1.6 tu??Ada consult ngan mana2 pomen??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2010 01:10 PM | Show all posts
pomen yang cadangkan tukar 1.6 auto gearbox..tapi dia pun tak berani jamin minyak akan ok atau tak..

tapi kalau ikut teori, should be ok sebab 4 speed auto kerja efisien berbanding 3 speed auto..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:08 PM | Show all posts
tolong la jauhi gearbox 1.6 tuh... cepat rosak... mmg la gearbox 1.5 tu cepat mkn myk, pasal 3 speed.. final ratio pun pendek jer... cuba cari auto 4 speed (F4A212 rasenye) dari hapkat g/box mitsu 1.5 UK spec.. 4 speed gak.. tapi menghampiri ratio g/box 1.6...

klau myk kuat tu cuba service trotlebody dulu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:35 PM | Show all posts
ari tu mekanik proton service centre advise buat tuning at least setahun sekali utk penjimatan minyakk...... kos=> sebis TB + tuning = RM75
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:49 PM | Show all posts
tukar manual.. F5M211 murah je
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 05:19 PM | Show all posts
Post Last Edit by masterixs at 16-7-2010 17:21

Gb oto wira 1.5 4g15p, 3 speed dr model F3A21(Mekanikal, Tahan lasak jarang problem)

GB oto wira 1.6 4g92p, 1.8 4g93p, 3 speed plus 1 gear overdrive dr model f4a222(Guna TCU, Banyak problematic)

Gb oto 4g91p 1.5 dohc 3 speed plus 1 gear overdrive dr model F4A212(Kira 4 speed lah tuee..)

Gb otomatic yg TT cakap tue banyak problem tak digalakkan guna melainkan ada install ATF cooler, baru boleh tahan lama lagipun GB oto tue dh terpakai tiada jaminan berapa lama boleh pakai lagi nasib2 laaa. Pasal tue model wira dan putra yg guna GB nie banyak masalah GB kong, rasenya kalau TT guna mcm cari penyakit. Model2 proton sekarang dah ada oil cooler nie so kurang dengar penyakit nie lagi....

Kalau fikir betul2 bolehke GB oto 4 speed nie masuk kat keta wira TT pasal mcmmana ECU dan TCU tue contact satu sama lain. Dan lagi keta TT dah start guna ECU VDO Siemen manakala TCU pulak dah tentu dr Mitsu jd kena buat reprogram balik ke? Yg nie sy kurang arif laaa....Forummer lain boleh bg pandangan kot....

Cadangan lain nak cuba kurangkan FC
Keta TT sekarang rim berapa inci erk...16" ?? Try guna 15" aje...
Ekstraktor/sistem ekzos boleh cuba tukar kpd jenis setting yg jimat minyak muffler kalau dapat cari yg twintip proton Putra....
Proton wira SE guna ekzos sport bunyi sedap tp nie salah satu punca perlahap minyak...
Pergi tuning balik ECU...
Ekon Major servis oil compresser tukar biar ringan sikit beban enjin bila on ekon...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 06:47 PM | Show all posts
guna je ikut wira yg standard ... SE type tu mmg menyusahkan, konon nak nampak ranggi je.

wira aku dah 9th ..... tp FC msh maintain 12km/L ..... tiap2 gi keje ikut federal h/way
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2010 07:30 PM | Show all posts
dragger
thanks, ok boleh juga nt sy try service trottlebody..

JERONG_GERGASI
tahun ni je dah buat tuning 2 kali..sama je..

neotoxin
manual tak boleh..pompuan ni kalau nak auto, auto jugak hehe

masterixs
thanks masterixs, for sharing cara nak kurangkan FC..akan dicuba..

rasanya saya tak tukar gearbox kot..takut jugak, macam cari nahas tukar gearbox ni..cuba cari solution lain utk jimat kan FC..
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2014 05:50 PM | Show all posts
TT,i pun pakai wira jugak tapi i punya sedan&auto...service TB,minyak itam, minyak auto,air filter,fuel filter pun dah tukar....tapi sama FC jugak...full tank barulah bleh jalan 200km saja...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.247771s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list