CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 23624|Reply: 8

Bagaimana cara daftar CIDB?

[Copy link]
Post time 22-8-2010 11:10 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya cuba search keyword "daftar CIDB" tak jumpa pulak.

Saya minta jasa baik saudara/i bagaimana cara daftar CIDB utk pertama kali.


Soalan lain saya;

1) Tentang kad hijau CIDB;
- Apa maksud kad hijau dalam cidb?
- Bagaimana nak daftar?
- Berapa kos dan jangka masa?
- Boleh kah kita yang tidak ada kelulusan teknikal (Cth: diploma in Business) mohon green kad?


2) CIDB mahu pekerja ada kelayakan DOSH /JKKP, sama tak NIOSH dengan DOSH?

3) Boleh ke company tidak ada staff teknikal mohon CIDB?

4) Tips pendaftaran yang boleh dikongsi?


Terima kasih sbb membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 11:33 AM | Show all posts | Share
Reply 1# miss_bunga007


    Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya cuba search keyword "daftar CIDB" tak jumpa pulak.

Saya minta jasa baik saudara/i bagaimana cara daftar CIDB utk pertama kali.


Soalan lain saya;

1) Tentang kad hijau CIDB;
- Apa maksud kad hijau dalam cidb?

kad hijau @ green card tu mcm kad insuran la kalau nak masuk site...takde green card, tak leh masuk site, nak masuk blh..tapi kalo ada inspection d niosh / dosh, kene denda n kalo ada kemalangan, tak leh claim insuran..
- Bagaimana nak daftar?
daftar jer kat cidb negeri masing..g kat kaunter, amik borang n isi...nak online pun blh...amek sini ha...http://www.cidb.gov.my/v6/...pastu bayar n nanti di ceramah dia yg berjam2 tu..6 jam

- Berapa kos dan jangka masa?

ada dlm website tu..g cek
- Boleh kah kita yang tidak ada kelulusan teknikal (Cth: diploma in Business) mohon green kad?

blh...amik bahagian pengurusan...


2) CIDB mahu pekerja ada kelayakan DOSH /JKKP, sama tak NIOSH dengan DOSH?

lebih kurang sama..tapi cek kalau cidb prefer dosh..tak silap dosh nie malaysia punya.dosh/niosh nie utk safety n health...officer dia macam pak polisi yg tugas dia memastikan bahawa pekerja2 di site mematuhi segala arahan2 dan langkah2 keselamatan di tapak projek/site construction

3) Boleh ke company tidak ada staff teknikal mohon CIDB?

nie company ali baba ker?slalunya company nak mohon cidb nie contractor..takdo teknikal staff, ado ko org nak buat projek?kecuali sub lagi ke lain company ler...walaupun ali baba punya kompeni, kene ada teknikal staff walaupun menggunakan nama sahaja..ops..

4) Tips pendaftaran yang boleh dikongsi?

tu ha dh jelaskan di atas..sekian terima kasih n good luck...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 11:45 AM | Show all posts | Share
pelik plak tak dpt gugel pendaftaran cidb kat internet?aku gugel elok jerk?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-8-2010 12:20 PM | Show all posts | Share
Terima kasih leyapple,

Saya bukan search dekat google, saya search kat CARI mmg tak jumpa thread CIDB.
Maaf mmg tak familiar sbb company baru dan bukan alibaba. Mmg tak familiar sungguh pasal CIDB sbb first time nak daftar.

Saya cuba call CIDB mintak penjelasan beza NIOSH dan DOSH, tapi pegawai dia sendiri tak pasti yang dia tahu kata mesti ada kelulusan JKKKP, dia sendiri tak tau beza. Dah la call susah nak dapat.

Staff bukan teknikal tapi director kelulusan mechanical engineering. Tapi takder sijil DOSH @ NIOSH.

Saya staff kat sini ada 4 orang dan saya kelulusan business. Nak mohon bidang 'mengecat' jer. Tu yang nak tau adakah saya 4 orang yg kelulusan business ni boleh mohon kad hijau tu bagi gantikan sijil kecekapan DOSH/NIOSH tu?

Dalam syarat bidang mengecat ni CIDB nak;
1. sijil kecekapan (sijil kecekapan ni siapa yang keluarkan? boleh ambik kad hijau jer ke?)
2. bukti kerja (bukti kerja mcm mana? Kalau kita ambik kerja sub jer mcm mana?)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-9-2010 11:03 AM | Show all posts | Share
dah mendap..
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2012 04:46 PM | Show all posts | Share
Saya dah gunakan perkhidmatan untuk pendaftaran CIDB dari team www.daftarsyarikat.biz. Kat sini bole isi borang online je...semua dokumen lengkap...proses semuanya akan diorang selesaikan...Alhamdulillah semuanya dah beres untuk syarikat saya.

Untuk maklumat lanjut panduan pendaftaran CIDB bole klik disini.
Untuk borang online Pendaftaran CIDB juga boleh klik disini.

Ataupun telefon je no HP 016-6631979 (En Ezlie).  

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2012 08:31 AM | Show all posts | Share
http://www.cidb.gov.my/cidbweb/index.php?lang=en

Kadang2 sistem mmg tk bper OK. Datang je la ke CIDB...
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2013 11:53 AM | Show all posts | Share
BlueRose99 posted on 5-10-2012 08:31 AM
http://www.cidb.gov.my/cidbweb/index.php?lang=en

Kadang2 sistem mmg tk bper OK. Datang je la ke C ...

Saya dah gunakan perkhidmatan untuk pendaftaran CIDB dari team www.daftarsyarikat.biz. Kat sini bole isi borang online je...semua dokumen lengkap...proses semuanya akan diorang selesaikan...Alhamdulillah semuanya dah beres untuk syarikat saya.

Untuk maklumat lanjut panduan pendaftaran CIDB bole klik disini.
Untuk borang online Pendaftaran CIDB juga boleh klik disini.

Ataupun telefon je no HP 016-6631979 (En Ezlie).  

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 01:51 PM | Show all posts | Share
boleh try website ni www.daftarsyarikat.biz , diorang buatkan dari a-z sampai lulus.. mana dokumen tak lengkap pun diorang boleh tolong lengkap kan..siap dapat percuma koleksi kertas kerja, senarai badan pembiayaan dibawah agensi kerajaan untuk dihubungi dan template profail syarikat. Lepas dari daftar tu pun diorang ada bagi khidmat nasihat melalui facebook,yahoo mesenger,whatsapp dan sype secara interaktif...banyak membantu...kalau pi sendiri leceh nak carik parking..duit minyak pastu nak kena beratur lagi..nak kena pergi kursus la bagai ..tak lulus satu hal plak lagi..ni i just dok depan pc ber fb dgn admin dia tahu2 lesen dah siap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

27-5-2015 11:34 AM GMT+8 , Processed in 0.240564 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list