CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 17219|Reply: 8

Bagaimana cara daftar CIDB?

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 22-8-2010 11:10 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya cuba search keyword "daftar CIDB" tak jumpa pulak.

Saya minta jasa baik saudara/i bagaimana cara daftar CIDB utk pertama kali.


Soalan lain saya;

1) Tentang kad hijau CIDB;
- Apa maksud kad hijau dalam cidb?
- Bagaimana nak daftar?
- Berapa kos dan jangka masa?
- Boleh kah kita yang tidak ada kelulusan teknikal (Cth: diploma in Business) mohon green kad?


2) CIDB mahu pekerja ada kelayakan DOSH /JKKP, sama tak NIOSH dengan DOSH?

3) Boleh ke company tidak ada staff teknikal mohon CIDB?

4) Tips pendaftaran yang boleh dikongsi?


Terima kasih sbb membantu.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-8-2010 11:33 AM |All posts
Reply 1# miss_bunga007


    Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya cuba search keyword "daftar CIDB" tak jumpa pulak.

Saya minta jasa baik saudara/i bagaimana cara daftar CIDB utk pertama kali.


Soalan lain saya;

1) Tentang kad hijau CIDB;
- Apa maksud kad hijau dalam cidb?

kad hijau @ green card tu mcm kad insuran la kalau nak masuk site...takde green card, tak leh masuk site, nak masuk blh..tapi kalo ada inspection d niosh / dosh, kene denda n kalo ada kemalangan, tak leh claim insuran..
- Bagaimana nak daftar?
daftar jer kat cidb negeri masing..g kat kaunter, amik borang n isi...nak online pun blh...amek sini ha...http://www.cidb.gov.my/v6/...pastu bayar n nanti di ceramah dia yg berjam2 tu..6 jam

- Berapa kos dan jangka masa?

ada dlm website tu..g cek
- Boleh kah kita yang tidak ada kelulusan teknikal (Cth: diploma in Business) mohon green kad?

blh...amik bahagian pengurusan...


2) CIDB mahu pekerja ada kelayakan DOSH /JKKP, sama tak NIOSH dengan DOSH?

lebih kurang sama..tapi cek kalau cidb prefer dosh..tak silap dosh nie malaysia punya.dosh/niosh nie utk safety n health...officer dia macam pak polisi yg tugas dia memastikan bahawa pekerja2 di site mematuhi segala arahan2 dan langkah2 keselamatan di tapak projek/site construction

3) Boleh ke company tidak ada staff teknikal mohon CIDB?

nie company ali baba ker?slalunya company nak mohon cidb nie contractor..takdo teknikal staff, ado ko org nak buat projek?kecuali sub lagi ke lain company ler...walaupun ali baba punya kompeni, kene ada teknikal staff walaupun menggunakan nama sahaja..ops..

4) Tips pendaftaran yang boleh dikongsi?

tu ha dh jelaskan di atas..sekian terima kasih n good luck...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-8-2010 11:45 AM |All posts
pelik plak tak dpt gugel pendaftaran cidb kat internet?aku gugel elok jerk?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 23-8-2010 12:20 PM |All posts
Terima kasih leyapple,

Saya bukan search dekat google, saya search kat CARI mmg tak jumpa thread CIDB.
Maaf mmg tak familiar sbb company baru dan bukan alibaba. Mmg tak familiar sungguh pasal CIDB sbb first time nak daftar.

Saya cuba call CIDB mintak penjelasan beza NIOSH dan DOSH, tapi pegawai dia sendiri tak pasti yang dia tahu kata mesti ada kelulusan JKKKP, dia sendiri tak tau beza. Dah la call susah nak dapat.

Staff bukan teknikal tapi director kelulusan mechanical engineering. Tapi takder sijil DOSH @ NIOSH.

Saya staff kat sini ada 4 orang dan saya kelulusan business. Nak mohon bidang 'mengecat' jer. Tu yang nak tau adakah saya 4 orang yg kelulusan business ni boleh mohon kad hijau tu bagi gantikan sijil kecekapan DOSH/NIOSH tu?

Dalam syarat bidang mengecat ni CIDB nak;
1. sijil kecekapan (sijil kecekapan ni siapa yang keluarkan? boleh ambik kad hijau jer ke?)
2. bukti kerja (bukti kerja mcm mana? Kalau kita ambik kerja sub jer mcm mana?)
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-9-2010 11:03 AM |All posts
dah mendap..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 2-10-2012 04:46 PM |All posts
Saya dah gunakan perkhidmatan untuk pendaftaran CIDB dari team www.daftarsyarikat.biz. Kat sini bole isi borang online je...semua dokumen lengkap...proses semuanya akan diorang selesaikan...Alhamdulillah semuanya dah beres untuk syarikat saya.

Untuk maklumat lanjut panduan pendaftaran CIDB bole klik disini.
Untuk borang online Pendaftaran CIDB juga boleh klik disini.

Ataupun telefon je no HP 016-6631979 (En Ezlie).  

Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-10-2012 08:31 AM |All posts
http://www.cidb.gov.my/cidbweb/index.php?lang=en

Kadang2 sistem mmg tk bper OK. Datang je la ke CIDB...
~ http://bluerose99.blogspot.com ~
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 5-6-2013 11:53 AM |All posts
BlueRose99 posted on 5-10-2012 08:31 AM
http://www.cidb.gov.my/cidbweb/index.php?lang=en

Kadang2 sistem mmg tk bper OK. Datang je la ke C ...

Saya dah gunakan perkhidmatan untuk pendaftaran CIDB dari team www.daftarsyarikat.biz. Kat sini bole isi borang online je...semua dokumen lengkap...proses semuanya akan diorang selesaikan...Alhamdulillah semuanya dah beres untuk syarikat saya.

Untuk maklumat lanjut panduan pendaftaran CIDB bole klik disini.
Untuk borang online Pendaftaran CIDB juga boleh klik disini.

Ataupun telefon je no HP 016-6631979 (En Ezlie).  

Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 7-6-2013 01:51 PM |All posts
boleh try website ni www.daftarsyarikat.biz , diorang buatkan dari a-z sampai lulus.. mana dokumen tak lengkap pun diorang boleh tolong lengkap kan..siap dapat percuma koleksi kertas kerja, senarai badan pembiayaan dibawah agensi kerajaan untuk dihubungi dan template profail syarikat. Lepas dari daftar tu pun diorang ada bagi khidmat nasihat melalui facebook,yahoo mesenger,whatsapp dan sype secara interaktif...banyak membantu...kalau pi sendiri leceh nak carik parking..duit minyak pastu nak kena beratur lagi..nak kena pergi kursus la bagai ..tak lulus satu hal plak lagi..ni i just dok depan pc ber fb dgn admin dia tahu2 lesen dah siap
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 2-8-2014 12:27 PM , Processed in 0.260397 second(s), 21 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top