CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 16876|Reply: 9

bengkak dibawah ketiak

[Copy link]

Rank: 1

Post on 2-12-2010 04:48 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Saya ada masaalah dengan kesihatan sy tapi sampai sekarang sy masih tidak tahu apa penyakit sy yg sebenar setiap kali lepas period 3- 4 hari saya akan mengelami bengkak  di bawah ketiak ( dialam kulit rasa tebal dan keras) selama 1-2 minggu di kedua2 belah ketiak dan bengkak tersebut akan surut bila saya nak period dan akan bengkak semula selepas habis period. Saya ada buat pemeriksaan di klinik kesihatan dan doktor memberi antibiotik tp tidak berhasil kali kedua sy pergi doctor check ada terjumpa lump di breast. Doctor merujuk kes sy ke hosp sy dah pergi ke hospital tp masih tidak tahu apa masaalah sy kerana terpaksa menunggu appoitnment utk ultrasound selama 3bln( bulan march 2011) dan datang balik selepas 2 minggu utuk mendapat keputusan pada saya  tempoh ini sangat lama dan saya tak sanggup dan tertanya2 apa masaalah penyakit saya adakah ketumbuhan,kanser atau masalah kelenjar. Semasa saya check up di hospital ada pencangahan pendapat dari doctor yg pertama check kata ada lump di breast tp kecil , bila doctor kedua check (doctor pakar)  kata tiada lump ini membuatkan sy merasa tidak yakin dan tidak tahu siapa yg betul dan mereka tidak dapat memberi saya jawapan sehinggalah ujian ultrasound dibuat . Saya nak tanya pendapat pembaca semua ada sesiapa yang pernah mengalami masaalah yg sama seperti saya.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-12-2010 01:21 AM |All posts
Reply 1# yuslin77


    salam.
siannyer..
bengkak yang macam mana awak maksudkan?
seluruh ketiak atau ada biji2?
sakit tak?
keras atau lembut?
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 3-12-2010 10:42 PM |All posts
Reply 2# assakinah


    bengkaknya macam biji setakat ni dah ada 4 biji waktu bengkak tu bila nak angkat tangan memang terasa sakit tapi bila  bengkak dah surut tak rasa apa2 tapi biji tu still ada dan rasa keras tapi waktu bengkak macam lembut sikit sebab kulit menjadi tebal.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 4-12-2010 12:48 PM |All posts
jgn risau pe yg doktor ckap, sume doktor akan ckap tu penyakit la, cancer la or whatever. sebab tu la keje die. once u da amek ubat,u xkan stop.tol x? sebab ubat,it can cure what u have today,but u may have next sickness tomorrow.  benda tu sume sebab u pkai deodorant, kebanyakn perempuan akan dapat masalah yang sama, sebab kebanyakan akan pakai deodorant jugak betul x? and maybe ur pemakanan x sihat. my friend join partner dengan medical dari London,100% herbs and pure honey without chemical yang bahaya,i caye sebab my friend keje dekat lab test, so die da wat ujian makmal la. once u try u will know the result. i can help u but u help yourself 1st. u don't have to trust me but you have trust yourself. but please don't put a wrong chemical/medicine in your body. it'll hurt u later.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 4-12-2010 01:44 PM |All posts
teringat aku video ni. baik ambik perhatian secepat mungkin

http://www.youtube.com/watch?v=KcK8_QszUp4
i hate this country.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-12-2010 02:40 PM |All posts
cuba g homeopathy, duduk kt mane?
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 4-12-2010 11:01 PM |All posts
Reply  assakinah


    bengkaknya macam biji setakat ni dah ada 4 biji waktu bengkak tu bila nak ...
yuslin77 Post at 3-12-2010 22:42



isteri saya pernah mengalami masalah yang serupa ...

pada mulanya mmg doktor akan bagi antibiotik ... tapi kalo tak berkesan, akan dirujuk kepada pakar ... isteri ade ambik insuran, so kitorang pegi hospital colombia asia di puchong ... doktor kata ada limfa node yg bengkak ... ada beberapa option untuk rawatan ... isteri saya pilih surgery sbb it's the only permanent solution ... esoknya terus bedah dan masalah tu tak berulang lagi ...


kos sekitar RM5K ... sib baik insuran bayar ...
Intheenditdoesn'treallymatter
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 5-12-2010 09:01 PM |All posts
Reply 3# yuslin77

ooo tu kelenjar yang bengkak tu..
samada sebab jangkitan-->kelenjar akan bengkak,merah n sakit,lembut.
tapi kalo sebab cancer dari breast,kelenjar akan bengkak sentiasa,tak sakit,keras.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 14-2-2011 08:21 PM |All posts
errmmm..5 thn lps kin de lump breast kt belah kiri..doc kate x bahaya..operate buang lump breast tu kt hosp Pantai ayer keroh..
sejak 1thn lps,kin rase de 1ketulan betul2 kt ketiak belah kanan..keras,x sakit.dh jumpe doc.. tp doc kate bkn kanser sbb ketulan tu bwh kulit je.doc bagi ubat untuk hilangkan bengkak..mase mkn ubat tu perasan gak ketulan tu mcm mengecil sikit..tp benda tu masih de lg..
boleh x sape2 tolong jelaskan ape die ketulan tu?takot gak ni....huhuhu
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-2-2011 08:26 AM |All posts
Read all about axillary lymphadenopathy.. From what u are describing, i think the doctors are investigating for this
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-10-2014 06:17 PM , Processed in 0.769316 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top