bengkak dibawah ketiak - Doktor Perubatan & Farmasi - Kesihatan & Perubatan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 21839|Reply: 9

bengkak dibawah ketiak

[Copy link]
Post time 2-12-2010 04:48 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Saya ada masaalah dengan kesihatan sy tapi sampai sekarang sy masih tidak tahu apa penyakit sy yg sebenar setiap kali lepas period 3- 4 hari saya akan mengelami bengkak  di bawah ketiak ( dialam kulit rasa tebal dan keras) selama 1-2 minggu di kedua2 belah ketiak dan bengkak tersebut akan surut bila saya nak period dan akan bengkak semula selepas habis period. Saya ada buat pemeriksaan di klinik kesihatan dan doktor memberi antibiotik tp tidak berhasil kali kedua sy pergi doctor check ada terjumpa lump di breast. Doctor merujuk kes sy ke hosp sy dah pergi ke hospital tp masih tidak tahu apa masaalah sy kerana terpaksa menunggu appoitnment utk ultrasound selama 3bln( bulan march 2011) dan datang balik selepas 2 minggu utuk mendapat keputusan pada saya  tempoh ini sangat lama dan saya tak sanggup dan tertanya2 apa masaalah penyakit saya adakah ketumbuhan,kanser atau masalah kelenjar. Semasa saya check up di hospital ada pencangahan pendapat dari doctor yg pertama check kata ada lump di breast tp kecil , bila doctor kedua check (doctor pakar)  kata tiada lump ini membuatkan sy merasa tidak yakin dan tidak tahu siapa yg betul dan mereka tidak dapat memberi saya jawapan sehinggalah ujian ultrasound dibuat . Saya nak tanya pendapat pembaca semua ada sesiapa yang pernah mengalami masaalah yg sama seperti saya.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2010 01:21 AM | Show all posts | Share
Reply 1# yuslin77


    salam.
siannyer..
bengkak yang macam mana awak maksudkan?
seluruh ketiak atau ada biji2?
sakit tak?
keras atau lembut?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2010 10:42 PM | Show all posts | Share
Reply 2# assakinah


    bengkaknya macam biji setakat ni dah ada 4 biji waktu bengkak tu bila nak angkat tangan memang terasa sakit tapi bila  bengkak dah surut tak rasa apa2 tapi biji tu still ada dan rasa keras tapi waktu bengkak macam lembut sikit sebab kulit menjadi tebal.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2010 12:48 PM | Show all posts | Share
jgn risau pe yg doktor ckap, sume doktor akan ckap tu penyakit la, cancer la or whatever. sebab tu la keje die. once u da amek ubat,u xkan stop.tol x? sebab ubat,it can cure what u have today,but u may have next sickness tomorrow.  benda tu sume sebab u pkai deodorant, kebanyakn perempuan akan dapat masalah yang sama, sebab kebanyakan akan pakai deodorant jugak betul x? and maybe ur pemakanan x sihat. my friend join partner dengan medical dari London,100% herbs and pure honey without chemical yang bahaya,i caye sebab my friend keje dekat lab test, so die da wat ujian makmal la. once u try u will know the result. i can help u but u help yourself 1st. u don't have to trust me but you have trust yourself. but please don't put a wrong chemical/medicine in your body. it'll hurt u later.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2010 01:44 PM | Show all posts | Share
teringat aku video ni. baik ambik perhatian secepat mungkin

http://www.youtube.com/watch?v=KcK8_QszUp4
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2010 02:40 PM | Show all posts | Share
cuba g homeopathy, duduk kt mane?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2010 11:01 PM | Show all posts | Share
Reply  assakinah


    bengkaknya macam biji setakat ni dah ada 4 biji waktu bengkak tu bila nak ...
yuslin77 Post at 3-12-2010 22:42



isteri saya pernah mengalami masalah yang serupa ...

pada mulanya mmg doktor akan bagi antibiotik ... tapi kalo tak berkesan, akan dirujuk kepada pakar ... isteri ade ambik insuran, so kitorang pegi hospital colombia asia di puchong ... doktor kata ada limfa node yg bengkak ... ada beberapa option untuk rawatan ... isteri saya pilih surgery sbb it's the only permanent solution ... esoknya terus bedah dan masalah tu tak berulang lagi ...


kos sekitar RM5K ... sib baik insuran bayar ...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2010 09:01 PM | Show all posts | Share
Reply 3# yuslin77

ooo tu kelenjar yang bengkak tu..
samada sebab jangkitan-->kelenjar akan bengkak,merah n sakit,lembut.
tapi kalo sebab cancer dari breast,kelenjar akan bengkak sentiasa,tak sakit,keras.
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2011 08:21 PM | Show all posts | Share
errmmm..5 thn lps kin de lump breast kt belah kiri..doc kate x bahaya..operate buang lump breast tu kt hosp Pantai ayer keroh..
sejak 1thn lps,kin rase de 1ketulan betul2 kt ketiak belah kanan..keras,x sakit.dh jumpe doc.. tp doc kate bkn kanser sbb ketulan tu bwh kulit je.doc bagi ubat untuk hilangkan bengkak..mase mkn ubat tu perasan gak ketulan tu mcm mengecil sikit..tp benda tu masih de lg..
boleh x sape2 tolong jelaskan ape die ketulan tu?takot gak ni....huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2011 08:26 AM | Show all posts | Share
Read all about axillary lymphadenopathy.. From what u are describing, i think the doctors are investigating for this
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

31-7-2015 06:57 AM GMT+8 , Processed in 0.152803 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list