CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345Next
Return Post new threads
Show: 35834|Reply: 106

Pengalaman Memiliki SUV/4WD/Pick-up

[Copy link]

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 15-12-2010 12:27 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Thread ni aku buka nak kongsi2 pengalaman kpd sesape yg penh pakai SUV/4WD/Pick-up...

saya nak tanya kpd forumer2 yg penah pakai keter dlm kategori berkenaan, yg mana kereta terbaik? maksud saya di sini adalah kereta tersebut tidak terhuyung-hayang, wide body, confortable, etc...

saya penah ade keter perodua kembara satu ketika dahulu, tetapi kembara ni memang tak stabil, body terlalu tinggi, kalau kena angin memang wobbly...mentekedarah minyak mcm unta padang pasir, underpower, terpaksa pasang bar utk stabil kan kereta...

jadi, kpd mereka2 yg penah pakai mana2 SUV/4WD/pick-up yg sememangnya comfortable utk on and off-road, sila kongsi pengalaman di sini.

TQ
I've found the masterpiece in you...lovely girl.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-12-2010 01:13 PM |All posts
aku pkai FORD ESCAPE XL... stabil and  tahan lasak.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 15-12-2010 02:01 PM |All posts
aku pkai FORD ESCAPE XL... stabil and  tahan lasak.
nafham Post at 15-12-2010 13:13


stabil tak? does it wobble at highways or normal road condition?
I've found the masterpiece in you...lovely girl.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-12-2010 06:25 PM |All posts
yup, stabil. dulu pakai kembara, klu bawak atas 80, dah trasa bergoyang. tp ford escape ni, bawak 140 ke atas baru start wobbly.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-12-2010 06:26 PM |All posts
yup, stabil. dulu pakai kembara, klu bawak atas 80, dah trasa bergoyang. tp ford escape ni, bawak 140 ke atas baru start wobbly.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 15-12-2010 07:05 PM |All posts
kalu AWD evo x boleh tak kongsi pengalaman kat sini
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 15-12-2010 07:38 PM |All posts
kalu AWD evo x boleh tak kongsi pengalaman kat sini
zzcbr Post at 15-12-2010 19:05


boleh2...sila kan bro...
I've found the masterpiece in you...lovely girl.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 15-12-2010 07:39 PM |All posts
kalau ade forumer yg sedang atau penah pakai CRV Honda, boleh kongsi2 pengalaman di sini...
I've found the masterpiece in you...lovely girl.
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-12-2010 08:26 PM |All posts
aku pengguna ford ranger company punyer
setiap minggu isi minyak rm80  perjalanan 60km/day
yang tak bestnyer tak stabil masa nak amik selekoh jer
terhuyung hayang rasanya
tapi yg syok kalu panjat bukit ker apo...selamber jer potong lori atau kenderaan lain
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 15-12-2010 09:04 PM |All posts
kat tempat keje aku,melambak hilux...then ada la beberapa ketoi fortuner,xtrail,escape,jimny pon ada...

kecuali xtrail,yg lain aku pernah try bawak...tapi nak komen camne kualiti on road aku pon tatau la nak komen...sebab yg aku bawak banyak time kat site...plus,yg lain auto,hilux semua manual...sure aku rasa hilux lagi pick up
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-12-2010 09:11 PM |All posts
Post Last Edit by adorable10 at 15-12-2010 21:20

HILUX memang the best....
Tukaran gear dari pemanduan 2WD ke 4WD dalam keadaan kereta sedang bergerak di bawah kelajuan 40kmj. Tak perlu hentikan kenderaan untuk tukar ke 4WD. Dan tidak perlu juga untuk hentikan kenderaan untuk tukar kembali ke pemanduan 2WD.



Tentang penggunaan minyak..kalau jenis bawak 'ganasss' sikit.  RM100 minyak diesel, senang2 boley jalan sejauh 500-550km. Kalau kelajuan constant macam kat h/way, jauh daripada tu pun boleh.



Maintenance...hanya di Toyota Service Center. Jangkamasa service...antara 2-3 jam. Paling cepat 2 jam....Kena call untuk booking slot.  Untuk 5000, 15000 dan 25000km...belanja service antara RM150-250. Untuk 10000,20000,30000km...belanja lebih sikit sebab perlu alignment, rotate tayar,..RM 200-RM300.Kalau service aircond...kena tambah lagi dalam RM400. Belanja service yang paling mahal adalah bagi setiap 40K km...ni kira major service. Abih sumer minyak dia tukar. Kos service dalam RM 1K lebih. Selepas kau service, esoknya atau 2 hari berikutnya, ada staff yang akan call kita untuk tanyakan samada keta tu ada masalah atau tak selepas di service.


Top speed... Untuk enjin yang tak modified atau original setup...top speed 170 kmj


Warranty untuk part kenderaan...100K km atau 3 tahun


Nilai jual balik yang tinggi.Ni yang best....
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-12-2010 09:16 PM |All posts
naik ford ranger best..penah pkai selama 6bulan bos bg pkai p hantaq mould 150kg-300kg ulang alik ipoh(menglembu) ke penang (seberang prai) naik highway ari2.best2...pickup tiptop,speed max lh dpt 145km/h..cornering fail sbb spring and absorber std x best..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-12-2010 12:06 AM |All posts
Post Last Edit by mikasa at 16-12-2010 00:10

dulu aku selalu bawak ford ranger..kalau dah namanya 4WD mesti laa keras je kalau belakang kosong

aritu , aku dapat mazda 4x4 pick up 3 liter as courtesy car sebab keter aku masuk bengkel..

tork memang tinggi , asyik spin tayar je

yang kelakornya aku isi petrol dalam pick up tu... tertiba enjin tak leh start....call SC , diorg hantar team untuk tukar filter yang baru..SC nak charge kat aku rm150 tapi aku cakap aku tak tau yang 4WD tu guna diesel maklumlaa aku beli keter petrol ngan kompeni diorang..masa bagi 4WD tu diorg tak inform kat aku yang kena isi diesel ,,,yang diorg tanya boleh bawak manual ker? aku jawap , boleh je...

Mazda 4WD nie pun sama....keras je..sakit belakang aku walaupun hanya bawak 5 jam
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-12-2010 09:17 AM |All posts
Wah!...aku suka topik ni sbb suka kat SUV..so far pernah bawak honda CRV & xtrail...dua2 ada 4WD/2WD option..so, selalunya bawa 2WD kecuali waktu hujan atau bila balik kg aku...

Bila amik corner, no hal..dua2 steady..compare dgn kembara yg aku pernah bawak, memang jauh sgt berbeza...kembara, berselisih dgn lori pun dah rasa angin lori tu..tak pernah lagi bawak pergi panjat bukit, jadi tak boleh nak komen..tapi kalau panjat Cameron Highland tu, memang superb dua2 kete tu..

Minyak, kalau isi dlm rm100 tu, boleh pegi sampai 550 km..kalau town driving tu, dlm 420 km dah kena isi...
bukan suka suka
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 16-12-2010 10:16 AM |All posts
Kalo TT jenis duit tak abis makan buleh aaa pakai Hummer kompom 200% puas ati
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 16-12-2010 11:14 AM |All posts
Post Last Edit by MANSTIR at 16-12-2010 11:44

Reply 1# ifanonline

saya penah ade keter perodua kembara satu ketika dahulu, tetapi kembara ni memang tak stabil, body terlalu tinggi, kalau kena angin memang wobbly...mentekedarah minyak mcm unta padang pasir, underpower, terpaksa pasang bar utk stabil kan kereta...

    meh saya jawab serba sedikit,
1) ape tujuan anda bawa laju 4X4?
kegunaan 4X4 bukan untuk dipandu laju, 4x4 digunakan untuk kerja2 berat yg tidak boleh dilakukan oleh kenderaan penumpang cthnya spt, membawa barang2 besar dan berat, brg2 besar dan panjang, menaiki bukit, offroad ( melalui jalan2 berbatu atau berlumpur, permukaan tidak rata).. klu nak bawak laju gak sila guna BMW or lamborgini or supra or else...

2)mentedarah minyak!
semua 4x4 mmg makan minyak kecuali dia menggunakan teknologi2 terbaru dlm enjin, mungkin ada sedikit perubahan dari segi penggunaan minyak.. kebanyakan kenderaan 4x4 ada mempunyai options drive yg lain 2 wheel drive, jadi minyak jimatlaa sikit semasa menggunakan jalan biasa (rata)... err diesel kan murah... klu 4x4 guna petrol mmgla tak sesuai..

3)underpower!
semua kenderaan 4x4 menggunakan enjin yg power dan kalau nak cari yg betul2 power.. cari yg menggunakan timing chain..

4)klu kene angin mmg wobble!
mmglah rasa mcm bergoyang2 sbb ukuran permukaan bawah kereta dgn jalan lebih tinggi dari kenderaan penumpang.. cuba anda buat kereta non-Offroad tinggikan absorbernya mcm kenderaan offroad.. rasatak wobble bila take on corner atau drive laju2 kt highway...solution tak wobble.. lowerkan absorber... jadi rendah...

sekian terima kasih, wasalam.
MANSTIR
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-12-2010 11:37 AM |All posts
mentekedarah minyak mcm unta padang pasir, underpower,
ifanonline Post at 15-12-2010 12:27



unta memang kuat minum eeaa??bukannya tahan tak minum berhari hari?? :re:


p/s:sesapa ada pengalaman pakai cayenne,toureg dan Q7,sudi sudilah kongsi pengalaman...aku nak tumpang baca jer...
Live to Ride
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 16-12-2010 12:05 PM |All posts
ada sesiapa pakai fortuner..
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-12-2010 12:20 PM |All posts
HILUX memang the best....
Tukaran gear dari pemanduan 2WD ke 4WD dalam keadaan kereta sedang berger ...
adorable10 Post at 15-12-2010 21:11



Good info...tak silap aku HILUX ni 4 doors kan?
I've found the masterpiece in you...lovely girl.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-12-2010 12:25 PM |All posts
Reply  ifanonline

saya penah ade keter perodua kembara satu ketika dahulu, tetapi kembara ni mem ...
MANSTIR Post at 16-12-2010 11:14


thanks for sharing bro...sebenarnya itu lah tujuan aku buka thread ni, utk kongsi2 pengalaman SUV/4WD/Pick-up terbaik...pengalaman aku menggunakan perodua kembara beberapa tahun memang tidak memuaskan...sebagai sebuah 4WD, at least the engine capacity should be 1.6 cc and above...

SUV/4WD/Pick-up should be more wide body and center of gravity should be more lowered...
I've found the masterpiece in you...lovely girl.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-12-2010 12:28 PM |All posts
Kalo TT jenis duit tak abis makan buleh aaa pakai Hummer kompom 200% puas ati
tayo_pancit Post at 16-12-2010 10:16



hahaha...nak pakai on a daily basis kopak kocek bro...
I've found the masterpiece in you...lovely girl.
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 16-12-2010 12:46 PM |All posts
elok benor thread ni. aku baru nak amik Honda CRV 2nd Edition. boleh tengok review korang dalam ni dul;u. hehehe.
Man hasuna bidayatuhu hasuna ~

~ :: http://winamp05.ucoz.net/ :: ~
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 16-12-2010 12:50 PM |All posts
HILUX memang the best....
Tukaran gear dari pemanduan 2WD ke 4WD dalam keadaan kereta sedang berger ...
adorable10 Post at 15-12-2010 09:11 PM


berapa harga toyota hilux ni ? 2nd punya harga sekali.
Man hasuna bidayatuhu hasuna ~

~ :: http://winamp05.ucoz.net/ :: ~
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 16-12-2010 12:53 PM |All posts
Wah!...aku suka topik ni sbb suka kat SUV..so far pernah bawak honda CRV & xtrail...dua2 ada 4WD/2WD ...
yenil95 Post at 16-12-2010 09:17 AM


Honda CRV model keberapa yg ko test bawak tu ?
Man hasuna bidayatuhu hasuna ~

~ :: http://winamp05.ucoz.net/ :: ~
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-12-2010 01:06 PM |All posts
kalau Mitsubishi Pajero?

ala..yg macam DBKL pakai...model Executive V6....klu mcm tu ok tak...ada sesiap forumner yg pakai?
lately aku tengok ramai yg pakai kat jalan ...tapi da tukar kaler...ari tu jumpa kat MRR2 ..warna hitam dgn merah....
http://img246.imageshack.us/img246/5449/tmp8925ka3.th.jpg
Reply

Props Report

12345Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 27-11-2014 10:09 PM , Processed in 0.274452 second(s), 32 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top