CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
CARI Infonet Portal Portal Utama Jelajah Lihat artikel

Makan Puas-Puas Kalau Datang Korea! Bukan Hanya Lazat, Makanan Korea Terbukti Secara Saintifik Beri Manfaat Pada Kesihatan

2-10-2023 05:37 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 2809| Komen: 8

Description: Kalau melancong mestilah nak rasa makanan negara orang kan? Kalau pergi Korea memang rambang mata tak tahu nak rasa mana dulu. Bukan sahaja sedap malah makanan Korea secara umumnya sangat berkhasiat.
Kalau melancong mestilah nak rasa makanan negara orang kan? Kalau pergi Korea memang rambang mata tak tahu nak rasa mana dulu.  Bukan sahaja sedap malah makanan Korea secara umumnya sangat berkhasiat. 


Sebahagian besar masyarakat di Korea mengambil nasi dan hidangan yang kebanyakannya terdiri daripada sayur-sayuran seperti bibimbap, yang dihidangkan dalam satu mangkuk dan ada pelbagai jenis campuran makanan seperti nasi, protien serta pelbagai sayur-sayuran.

Ini antara sebab kenapa makanan Korea diiktiraf sebagai hidangan yang memberi banyak kebaikan kepada kesihatan.


Foto: Google

Makanan ditapai

Foto: Google


Makanan Korea yang ditapai seperti kimchi, doenjang dan gochujang. Makanan yang ditapai tinggi dengan bakteria berfaedah di mana ia boleh membantu penghadaman serta meningkatkan imuniti dalam badan manusia.

Rendah lemak

Foto: Google

Sebahagian hidangan Korea menggunakan daging tanpa lemak seperti ayam dan makanan laut. Ia juga dimasak dengan sedikit atau kadang-kadang tanpa menggunakan  minyak, menjadikannya lebih rendah kandungan lemak berbanding masakan lain.

Tinggi serat
Makanan Korea tinggi serat kerana penggunaan sayur-sayuran, bijirin dan kekacang dalam kebanyakan hidangannya. Lantaran itu, kesemua bahan ini membantu menggalakkan pencernaan yang sihat dan boleh menurunkan kadar kolesterol yang tinggi dalam badan.

Rendah gula
Masakan Korea menggunakan gula yang minimum dalam hidangannya. Dengan kurangnya gula dalam masakan, ia boleh membantu mengelakkan lonjakan gula dalam darah dan mengekalkan rasa asli bahan lain.

Bernutrisi

Foto: Google

Banyak hidangan Korea dimasak dengan bahan yang penuh dengan nutrien seperti rumpai laut, cendawan dan ginseng. Kesemua bahan ini sangat tinggi dengan vitamin dan mineral.

Rendah natrium
Walaupun masakan Korea terkenal dengan rasa yang unik, banyak hidangan menggunakan garam atau kicap secara minimum. Hal ini menjadikannya pilihan yang lebih sihat bagi mereka yang ingin mengawal pengambilan natrium mereka.

Secara keseluruhannya, makanan Korea dianggap sebagai sihat oleh pakar makanan kerana tumpuannya pada bahan-bahan segar dan keseluruhan serta pendekatannya yang seimbang untuk memasak. 

Penekanan pada makanan yang ditapai dan hidangan rendah lemak, rendah gula dan rendah natrium menjadikannya pilihan popular bagi mereka yang mencari pilihan makanan yang sihat tetapi rasanya  tetap lazat. -CARI

Sumber: KimchiDaily

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan
Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Buritan 2-10-2023 08:01 PM
Kimchi tuu sedaplaa pulak.. first time mkn..
Quote Perawankota 2-10-2023 09:05 PM
Ckp pasal Korean food.. Baru ni nk pi mkn kt myeongdong. Sekali nmpk kat banner, klu download apps dpt 50% utk meal set. Apa LG terus download lah kitrg...
Quote zarulnazmi 3-10-2023 08:30 AM
nak kena check halal atau tidak sumbernya.
Quote Tinot7 3-10-2023 09:47 AM
Makan kat mesia pun sama jahh..
Quote chacon 3-10-2023 11:02 PM
kimchi tak sedap
Quote penutupbotol 28-10-2023 03:10 PM
tteobokki... kimchi, sini pon restoran korean dh bnyk
Quote Kipaskiok 26-1-2024 09:56 PM
beras tu lain dr beras kita..as for me, itu yg sedap

Lihat semua komen(8)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

9-5-2024 11:28 PM GMT+8 , Processed in 0.058798 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top