CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Cekodok Pisang Rangup Di Luar, Gebu Di Dalam!

6-5-2016 05:19 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 7113| Komen: 4

Description: Apabila cuaca mendung begini, ingatan kebanyakan orang merewang ke zaman kanak-kanak ketika ibu rajin menyediakan gorengan untuk dibuat kudap-kudap petang. Antara yang menjadi ‘kegemaran’ sudah tent ...




Apabila cuaca mendung begini, ingatan kebanyakan orang merewang ke zaman kanak-kanak ketika ibu rajin menyediakan gorengan untuk dibuat kudap-kudap petang.


Antara yang menjadi ‘kegemaran’ sudah tentulah jemput pisang atau cekodok. Resipinya mudah dan paling penting, kosnya murah dan kena sangat dengan status kewangan kami sekeluarga ketika itu. 


Hidangan ringkas tetapi penuh kasih sayang ini mempunyai ‘sentimental value’ yang begitu tinggi bukan sahaja pada penulis, tetapi pasti juga begitu dekat di hati rata-rata rakyat Malaysia.

Istimewanya resepi ini adalah Planta atau mentega sebagai bahan penambahbaik dalam adunan bater, yang berfungsi untuk membantu merangupkan cekodok anda.


Bahan-bahan

4-5 biji pisang

1/2 cawan tepung gandum

2 sudu Planta atau mentega

3-4 sudu gula pasir

secubit garam

*masukkan soda bikarbonat atau serbuk penaik jika mahu (resepi ini tidak menggunakan serbuk penaik)


Cara-cara
1. Di dalam bekas, lenyekkan pisang bersama mentega, gula dan garam. Kemudian masukkan soda bikarbonat, dan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak terlalu. Ini kerana supaya apabila menggoreng, ianya tidak terlalu lembik dan gebu.

2. Di dalam kuali yang berisi minyak panas , masukkan adunan pisang secara perlahan-lahan. pastikan api sederhana digunakan.

3. Goreng sehingga warna keemasan dan terapung. Toskan lebihan minyak dan hidangkan panas-panas bersama kopi ‘o! Terangkat geng!- CARI Infonet



sumber: sentiasapanas.com.


17

Bagus
16

Marah
20

Terkejut
9

Sedih
17

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (93 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Ipo 6-5-2016 06:30 PM
Saya suka campur tepung kek..rangup
Quote drivethru 6-5-2016 10:15 PM
Kalau beli luar, selalu cari yg kecut bila dah goreng. Tu konpem byk pisang kurang tepung.
Quote mizsrose 10-5-2016 12:57 PM
kalau buat anak anak berebut nak makan.. faveret.. letak baking powder, gula, garam, pisang banyak tepung sket ( kalau tepung sket ngat nnt masuk minyak lak)..
Quote hatikudus 13-5-2016 01:36 PM
Cekodok pisang arwah mak aku paling sedap, tak rasa dah cekodok pisang sesedap tu lagi

Lihat semua komen(4)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 01:01 PM GMT+8 , Processed in 0.053040 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top