CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Cara Ringkas Untuk Membuat Sambal Lado Dari Padang

15-8-2016 04:40 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 33734| Komen: 8

Description: Membuat sambal balado tidaklah memerlukan banyak waktu...

Oleh : Dean BZ

Kredit foto - jadiberita.com



Membuat sambal balado tidaklah memerlukan banyak waktu kerana cara membuatnya sangat ringkas.

Sambal khas dari Padang, Indonesia ini sangat pedas dan sesuai dimakan dengan nasi sebagai penambah rasa. Bahan utama yang diperlukan untuk membuat sambal lado adalah cili dan bawang merah.


Bahan-Bahannya:-
- 10 tangkai cili hijau
- 10 - 15 biji cili padi hijau
- 2 biji tomato hijau (tomato muda)

- 150 g bawang merah kecil
- 2 camca besar jus lemon/lime/limau kasturi
- 2 camca besar ikan bilis, digoreng garing
- 100 ml air
- Garam dan gula secukup rasa
- 4 camca besar minyak masak

Cara membuatnya:-
1- Rebus tomato, cili hijau dan cili padi hingga air susut. Angkat dari dapur dan biar suam. Kisar bahan2 tadi hingga lumat. Ketepikan.
2- Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar tadi hingga terbit minyak. Masukkan garam, gula dan jus lemon/lime/limau kasturi, kacau rata.
3- Masukkan ikan bilis goreng tadi gaul sebati. Masak hingga sedikit kering dan rasa, jika ok boleh angkat dan sejukkan sebelum disimpan dalam botol bersih dan boleh simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian. 

Sambil-sambil buat sambal lado boleh dengar lagu dalam video dibawah. Selamat mencuba!!! - CARI




Sumber - www.tiffinbiru.com


20

Bagus
4

Marah
14

Terkejut
22

Sedih
35

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (114 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Modngengade 15-8-2016 05:08 PM
adakah bawan merah juga dikisar sis?
Quote CARI-HBZ 15-8-2016 05:40 PM
Modngengade replied at 15-8-2016 05:08 PM
adakah bawan merah juga dikisar sis?



kisar jangan tak kisar
Quote lnakass 15-8-2016 10:12 PM
Sambal orang sana pedas tak hengat.
Quote yayangmama 16-8-2016 09:30 AM
tengok rupa sambal ni, tringat masa dok kg baru...

slalu beli kat kedai indon tu...mnmg lauk ni aje yg saya amek dgn ikan goreng...

sedapppp

tapi kalau tengok macam tumbuk aje sebab kasar2
Quote boobam 16-8-2016 01:11 PM
sedap nak save resepi ni...tq
Quote Rainrein 16-8-2016 01:38 PM
Sedapnye. My fav nih. Tetambah kalu buat ikan kerisi berlado. Makan dengan nasi je pun da cukup.
Quote MsKathryn 16-8-2016 02:29 PM
Terliur tgk..
Quote 513172 16-8-2016 04:41 PM
thorbaik..favourite sgt

Lihat semua komen(8)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-4-2024 11:33 AM GMT+8 , Processed in 0.106539 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top