CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Cara Paling Mudah Elak Epal Lebam Selepas Dipotong

30-8-2016 12:05 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 15233| Komen: 45

Description: Bila epal sudah kelihatan keperangan atau lebam, nampak seperti epal buruk
Oleh Izzah Abbasy

Makan epal untuk diri sendiri pasti tak susah dan tidak hairan langsung jika epal bertukar lebam selepas digigit atau dipotong. Janji makan. Betul tak?


Tetapi menjadi tak 'best'nya jika kita hidangkan kepada tetamu. Malu pun malu. Bila epal sudah kelihatan keperangan atau lebam, nampak seperti epal buruk. Sedangkan epal tersebut baru sahaja dibeli.


Jadi, bagaimana cara mudah untuk mengelakkan dari epal lebam selepas dipotong? Ikut tip yang telah disediakan. Selamat mencuba!


1. Air Garam

Sediakan semangkuk air dan tambah secubit garam, kemudian rendamkan epal yang telah dipotong ke dalam air tersebut.

2. Madu

Campurkan dua sudu madu dengan segelas air. Kemudian, rendam epal yang telah dipotong ke dalam ke dalam air tersebut.


3. Jus lemon

Perah lemon ke dalam air dan rendam potongan epal itu ke dalam air tersebut selama beberapa minit. Kemudian toskan sebelum dimakan.

5

Bagus
13

Marah
11

Terkejut
15

Sedih
13

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (59 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote hatikudus 30-8-2016 01:30 PM
wahhh senang je petuanya...boleh try. Tq2..
Quote @chik 30-8-2016 02:01 PM
boleh cuba nanti
Quote MsKathryn 30-8-2016 02:22 PM
Thanks for the info.
Quote ana 30-8-2016 02:55 PM
bgsnya info ni..leh try
Quote hayati_hassan 30-8-2016 03:42 PM
selalu guna garam aja
Quote kimchipedas 30-8-2016 05:19 PM
Nt nk try air lemon lak mesti rasa masam2 manis
Quote puccafan 30-8-2016 05:33 PM
kimchipedas replied at 30-8-2016 05:19 PM
Nt nk try air lemon lak mesti rasa masam2 manis

Yang jus lemon tu, pucca buat memang berkesan. Member time belajar tu tunjuk
Quote Rainrein 30-8-2016 08:46 PM
Saya tau guna jus lemon je. Good ek ada other alternatives. Bole guna time lemon xdok.
Quote ms.mango 30-8-2016 11:03 PM
Selalu guna garam je..senang..hehehe
Quote ms.mango 30-8-2016 11:03 PM
Selalu guna garam je..senang..hehehe
Quote Missfadh 31-8-2016 08:53 AM
Yg tahu guna garam je.
Quote holothurian 1-9-2016 04:07 PM
selalu tau guna garam je.. xsgka byk lg bahan boleh pakai
Quote FARRAZOOL 2-9-2016 12:24 AM
Harus akn practice lps ni
Quote Logix 5-9-2016 04:38 PM
yg rendam ngan air garam tu biasa buat

tips  yg madu ngan lemon nnt boleh cuba
Quote ecstatic 7-9-2016 12:11 PM
ooo slalu guna garam je.. ok good info
Quote bluecathaze 9-9-2016 05:52 PM
Slalu rendam air garam kejap. Pastu bilas. Bawak g ofis tak lebam pn
Quote pensil82 12-9-2016 04:28 PM
same la...slalu guna air garam je.bagus la ade alternative lain.
tp..garam for sure ade kat umah..confirm x lebam epal tu.
Quote emelia1509 12-9-2016 10:22 PM
air garam paling senang
Quote mirandanicky1 13-9-2016 10:39 AM
Good info. Tq

Lihat semua komen(45)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 07:40 PM GMT+8 , Processed in 0.064646 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top