CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5640|Reply: 18

Apam Tokyo Berinti Kastard Pandan, Buat Sendiri Lazat Tak Terperi!

  [Copy link]
Post time 24-9-2019 10:53 AM | Show all posts |Read mode



Kuih kastard merupakan sejenis kuih yang mempunyai pelbagai nama seperti karipap kastard, apam suri, kuih tokyo, apam Penang, apam sua, apam Tokyo dan lain-lain.



Kuih ini mempunyai pelbagai inti. Ada inti kaya, kastard dan kelapa. Ia enak jika dimakan ketika sejuk selepas diletakkan di dalam peti sejuk.



Kuih-muih ini amat mudah disediakan dan sedap dimakan. Boleh disediakan dalam pelbagai warna dan inti mengikut cita rasa. Nak cuba? Ini resipinya seperti dipetik daripada FB Izza Howzin.





Kredit foto: ilovebakinginhse - Kuih Tokyo Inti Kastard





Apam Tokyo Inti Kastard Pandan

Bahan inti:

  • 2 biji telur
  • 2 cawan santan
  • ¾ cawan gula
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • Secubit garam
  • 1/2 cawan air pati pandan pekat  atau 2 helai daun pandan sekiranya ingin membuat inti kastard biasa



Cara membuat inti:






1) Campur semua bahan kecuali daun pandan. Kacau guna whisk atau sudu hingga sebati dan rata.


2) Tapis dan masukkan ke dalam kuali.


3) Kemudian, masukkan daun pandan dan kacau dengan api sederhana hingga pekat. Biarkan sejuk.



Bahan untuk kulit:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2½ cawan air
  • Sedikit garam
  • 1 sudu kecil baking powder
  • ½ sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 biji telur
  • Sedikit pewarna kuning / hijau



Cara membuat kulit:

1) Campur kesemua bahan. Kisar dan tapiskan.


2) Masak seperti membuat kuih dadar atau penkek. Masak hanya sebelah permukaan sahaja (tak perlu diterbalikkan).








3) Isikan dengan inti kastard yang telah dibuat tadi.








4) Angkat, kemudian lipat dan tekan hujung kuih tersebut. Tekan dengan sudu untuk mendapat bentuk yang cantik. Boleh juga gunakan acuan membuat karipap.








Sedia untuk dimakan. Selamat mencuba!





NOTA:


1) Sebaiknya guna kuali leper kecil untuk dapatkan bentuk yang sama besar.
2) Boleh pelbagaikan inti lain seperti kaya, nutella, kelapa, mengikut cita rasa masing-masing. - CARI


Kredit resipi: FB Izza Howzin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-9-2019 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Macam best je..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 11:15 AM | Show all posts
gebu ja nampak. sedappp
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm bentuk poen..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Memati aku ingatkan periuk kera tadi..btw boleh la try buat..{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 01:16 PM | Show all posts
Senang je rupanya buat kastad ni, boleh cuba weekend ni
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-9-2019 03:43 PM | Show all posts
tokyo kauuuuuuu
selalu nampak kat pasar malam, tak tau pulak namanya
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh sedap makan sejuk ke? Biasa i makan panas2 lepas penjual angkat dari kuali dia. Nikmat. Rindu plak penjual tu dah tak jual kat tempat biasa...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-9-2019 09:23 PM | Show all posts


adududu poen pulak


Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku ni fail bab2 masak kuih. Tp aku suka beli apam balik bandung yg kt danau kota tu.. sebab ada flavour nestum bagai..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Nyummy tgk.. lama dh xmkn.. leh cuba ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 08:31 AM | Show all posts
sedapnyaaa....
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 01:40 PM | Show all posts
sedap nyaaa
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 02:22 PM | Show all posts
Apam tokyo ker namanya...sedappp
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 02:24 PM | Show all posts

ish makanan kot..dah la saya suka
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 09:14 AM | Show all posts

aku ingt aku yg otak kuning
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2019 09:03 AM | Show all posts
yeaayy! i like..selalu beli kat pasar malam and lembut2  sedap!
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2019 09:04 AM | Show all posts
yeayyyy! suka apam ni...lembut and sedap..kalau nampak kat pasar mesti nak beli ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 03:51 PM | Show all posts
omg kuih favorite ni. nak cuba buat lah hr ni!! thanks for the recipe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 194972 Replies : 4522
IKAN PALING CANTIK DI DUNIA
zasrfikriIKAN PALING CANTIK DI DUNIA
Views : 12674 Replies : 2
Siapa Pernah Jadi PM, Angkat Tangan
KurexSiapa Pernah Jadi PM, Angkat Tangan
Views : 16443 Replies : 49
JOM test mata korang?
fahdramliJOM test mata korang?
Views : 30484 Replies : 162
Baju Pengantin kembang Setaman
FARRAZOOLBaju Pengantin kembang Setaman
Views : 10758 Replies : 56
Anda Fobia dengan.....
fahdramliAnda Fobia dengan.....
Views : 30157 Replies : 182
Apakah Idea Di Sebalik Nama Samaran Anda Di Forum Ini?
KILL_NANCYApakah Idea Di Sebalik Nama Samaran Anda
Views : 113095 Replies : 486
patung singa
ainacutepatung singa
Views : 3958 Replies : 34
Tyra
aaanf14Tyra
Views : 6887 Replies : 48
Hipokrit zaman sekarang
chaconHipokrit zaman sekarang
Views : 4379 Replies : 6

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-6-2024 02:17 PM GMT+8 , Processed in 0.065489 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list