CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Kacip_Fatimah

ANEKA KEK COKLAT KUKUS

  [Copy link]
Post time 3-12-2012 04:17 PM | Show all posts
serikandi_gurl posted on 8-11-2012 04:56 PM
Dah lama tak wat kek Coklat Kukus versi Bebop. Aih memang mabeles gebus la...laju je masuk mulut pas ...

Gile mabeles...seri bole share resipi topping?

sarajevo - satu petua yg mabeles juga..tq tq
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-12-2012 04:23 PM | Show all posts
bottombikini posted on 3-12-2012 04:17 PM
Gile mabeles...seri bole share resipi topping?

sarajevo - satu petua yg mabeles juga..tq tq

Utk topping nak curah je dalam bekas macam dalam bekas transparent tu wat je 100gm coklat+100gm whipping cream+1tsp butter.

Double boil Whipping cream (sy selalu pakai non-dairy) sampai ada gelegak sikit tepi2 pastu masukkan coklat yang dah dipotong halus ke dalam whipping cream. Kaco perlahan sampai coklat sumer cair dan sebati. Tutup api, masukkan butter. Kaco sampai sebati dan rata2. Tuangkan atas kek..tadaaa...

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2012 04:29 PM | Show all posts
serikandi_gurl posted on 3-12-2012 04:23 PM
Utk topping nak curah je dalam bekas macam dalam bekas transparent tu wat je 100gm coklat+100gm wh ...

tq seri! terliur ai..

btw whip cream tu kalo ganti dengan fresh milk bole ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 09:24 AM | Show all posts
bottombikini posted on 3-12-2012 04:29 PM
tq seri! terliur ai..

btw whip cream tu kalo ganti dengan fresh milk bole ke?

Boleh jer...ai pun pernah wat. Kalau malas nak chop2 cooking coklat tu, try guna resipi yang pakai serbuk koko punyer..

Macam dari resipi kek coklat Jonah tapi saya dah amend ikut citarasa saya la

BAHAN2 ICING:
semua bahan2 ini boleh je agak2 .. tak perlu exact.. rasa ikut citarasa masing2

1 tin susu pekat - kurangpun aiman tak kisah!! -> Saya mmg kurangkan jadi 1/2 cawan susu pekat
1 sudu teh esen vanila - boleh ganti lemon atau orange
1/2 cawan minyak jagung - boleh ganti butter -> Kurangkan jadi dalam 4sb
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

Kalau pekat sangat saya adjust sikit boh fresh milk
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 09:46 AM | Show all posts
serikandi_gurl posted on 4-12-2012 09:24 AM
Boleh jer...ai pun pernah wat. Kalau malas nak chop2 cooking coklat tu, try guna resipi yang pakai ...

banyak tima kasih..semoga Allah murahkan lagi rezeki seri..

aritukan..member punye bday, gigih buat choc cake..tiba nak buat topping lupa nak beli fresh milk pulak..bantai cooking choc + butter je..ngok kan? dah tu time nak makan, kena pi hangatkan dulu kek tu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 10:01 AM | Show all posts
bottombikini posted on 4-12-2012 09:46 AM
banyak tima kasih..semoga Allah murahkan lagi rezeki seri..

aritukan..member punye bda ...

Amin..
Eh keras la topping dia kalau camtu huhu...
Tapi kan kalau guna resipi cooking choc and whipping cream tu mmg lagi senang dan cepat. Sbb kalau guna resipi serbuk koko tu byk benor bahan dia.
Oh ye..kalau bottom guna fresh milk. Bottom kene adjust rasa ganache tu nnt.
Kalau macam saya kalau guna yang dairy whip cream yang tawar tu, saya akan boh golden syrup utk bagi rasa manis. Manis tu ikut suka kite nak manis caner.
Saya akan boh sikit2 dulu and rasa sikit. Kalau tawar, tambah lagi golden syrup sampai dapat rasa yang nak. So, kite leh control tahap kemanisan ganache tu.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-12-2012 10:12 AM | Show all posts
serikandi_gurl posted on 4-12-2012 10:01 AM
Amin..
Eh keras la topping dia kalau camtu huhu...
Tapi kan kalau guna resipi cooking choc and ...

hehe..pengalaman orang yg tak bape nak reti menge'kek'..

rasa nak buat lagi tapi nanti-nati lah tunggu ada bday..kalo sesaja buat nanti depa kat opis ni naik lemak
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2012 12:51 PM | Show all posts
As Salam..neee...noooo...nee..noo..nak tanya sapa yang pernah wat kek coklat kukus munirah pakai loyang saiz berapa ye? Banyak tak dapat? Compare dengan kek coklta zaiima atau jonah? Kalau kek bebop saya tahu memang banyak. Tapi ni nak try wat kek coklat kukus munirah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-12-2012 04:51 PM | Show all posts
serikandi_gurl posted on 19-12-2012 12:51 PM
As Salam..neee...noooo...nee..noo..nak tanya sapa yang pernah wat kek coklat kukus munirah pakai loy ...

kita..kita..hahhahah..akk dh buat 2thn dulu..kecik je saiz utk 1adunan...saiz 7 je..nk bsr gandakan resipi
BTW : tgh garu kepala mlm ni nk buat russian black & white..sellaunya part tuang ganache tu yg risau...sbb kena hati2 nk kasik rata semua..and part plg x tahan..nk kasi clear tepi2 board..tgk youtube..dia tuang ats redai je..kita x berani nk buat mcm tu..nk angkat kek 2.9g ke papan board..x snggup..kang jatuh..nagis x belagu la...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2012 06:41 PM | Show all posts
azzu_me1 posted on 19-12-2012 04:51 PM
kita..kita..hahhahah..akk dh buat 2thn dulu..kecik je saiz utk 1adunan...saiz 7 je..nk bsr gandaka ...

Hehe..
kecik ek? Huhu...malam ni nak wat choc cake org tempah utk besday. Org tu nak double 4 segi pastu nak choc ganache. Tgh pk gak kalau 4 segi macam mana nak sapu ganache tapi rasa cam dah tahu. Wat ganache tu pekat sikit n simpan dalam fridge pastu esok tuang kat kek macam wat frosting. Pastu rata-ratakan. Tu pun saya riki2 you tube gak hehe...kalau tak pening kek 2 biji kek 4 segi cantum nak tuang ganache lagi.
Kalau mcm kek kak zue wat letak kek atas cake board yg sama saiz ngan kek pastu letak atas redah dan tuang kan, pastu pindah kan atas cake board besar tanpa remove itu cake board kecik. Cara tu leh kot kak zue guna. Saya wat camtu waktu wat kek tunang adik ipar. Kek tu pun berat sama cam kek kak zue 2.9kg. Elok je cantik kejadiannya
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2012 10:12 AM | Show all posts
serikandi_gurl posted on 19-12-2012 06:41 PM
Hehe..
kecik ek? Huhu...malam ni nak wat choc cake org tempah utk besday. Org tu nak double 4 seg ...

hihi..byk hbis tisu mlm td..akk x berani nk buat mcm Seri bgtau tu..takut nanti board sama saiz kek + ltk ats board bsr saiz kotak nanti bgerak..sbb 4jm pjlnan..ke mmg x kan begerak..akk kena try jugak kot utk tahu bgrk @ x
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2012 10:25 AM | Show all posts
coklat ganache ni, selalunya korang pakai cooking choc brand apa ek?
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2012 10:25 AM | Show all posts
azzu_me1 posted on 20-12-2012 10:12 AM
hihi..byk hbis tisu mlm td..akk x berani nk buat mcm Seri bgtau tu..takut nanti board sama saiz ke ...

Ooo...akak...cara yg saya guna tu lekat kan double sided tape atas cake board besar tu. Lepas tu peel off dan letak la cake board kecik yang kek dah disiram dengan choc ganache tu. Selamat kak..no problem. Letak lebih sikit double sided tape tu. Memang takkan bergerak punya kek tu.
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2012 10:26 AM | Show all posts
misy posted on 20-12-2012 10:25 AM
coklat ganache ni, selalunya korang pakai cooking choc brand apa ek?

Saya pakai KC cooking coklat je beli kat kedai Bakeri

Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2012 10:28 AM | Show all posts
kodoklawa posted on 2-11-2012 09:27 PM
KEK CHOCOLATE KUKUS

1 1/2 butter

1 1/2 butter tu, 1 1/2 cawan ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2012 10:30 AM | Show all posts
serikandi_gurl posted on 20-12-2012 10:26 AM
Saya pakai KC cooking coklat je beli kat kedai Bakeri

ok mekasih..memang nama dia KC ye?
ade masa nak gi usyar kat kedai bakeri lah, buat stok
selalu beli kat giant tak banyak choice, yg brand giant terasa cam bergula plak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-12-2012 10:31 AM | Show all posts
azzu_me1 posted on 20-12-2012 10:12 AM
hihi..byk hbis tisu mlm td..akk x berani nk buat mcm Seri bgtau tu..takut nanti board sama saiz ke ...

Sudahnyer malam tadi saya wat kek kukus coklat zaima je kak. Pakai loyang 4 segi 7inch tinggi jugak dia naik. Tak berani nak wat kek kukus munira sebab tak pernah try. Pastu terbayang kek tu nipis sbb akak kata kek tu sikit. Tapi kek kukus munira tu tinggi tak kak kalau pakai loyang 7 inch tu?


Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2012 10:35 AM | Show all posts
misy posted on 20-12-2012 10:30 AM
ok mekasih..memang nama dia KC ye?
ade masa nak gi usyar kat kedai bakeri lah, buat stok
selalu ...

Haah, giant tu yang branded mahal sikit. Tapi tengok yang cam nona ke apa ek semalam kat giant mahal gak dalam RM8.00+ camtu kot.
Memang selalu beli KC cooking coklat je utk ganache. Harga pun takde la mahal sangat. Dalam RM6.50 utk 500gm camtu kat kedai bakeri. Dia dalam bekas transparent 4 segi. Ada gak yang lagi besar. So far memang puas hati ngan KC cooking coklat.
Petang ni pun nak menyinggah kedai bakeri beli cooking choc pasal semalam wat ganache macam tak cukup nak frosting dua biji kek coklat.

Last edited by serikandi_gurl on 20-12-2012 10:36 AM

Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2012 10:42 AM | Show all posts
serikandi_gurl posted on 20-12-2012 10:35 AM
Haah, giant tu yang branded mahal sikit. Tapi tengok yang cam nona ke apa ek semalam kat giant mah ...

wah lagi murah dari giatn ek..berbaloi baloi lah,
sabtu ni kena gi cari lah, kedai bakeri kat area rumah ni tutup hari ahad
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2012 10:53 AM | Show all posts
misy posted on 20-12-2012 10:42 AM
wah lagi murah dari giatn ek..berbaloi baloi lah,
sabtu ni kena gi cari lah, kedai bakeri kat ar ...

misy stay mana ye?

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

3-6-2024 02:16 PM GMT+8 , Processed in 0.069147 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list