JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
7477
View
76
Reply

[Pemandangan & Senibina] TUSCANY ROAD TRIP. PEMANDANGAN INDAH.

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 27-3-2017 04:01 PM | Show all posts
DSC07350-min.JPG
Sebatang pokok tepi SP137 pun indah di pandang. Lokasi: Laluan SP137.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2017 04:02 PM | Show all posts
DSC07351-min.JPG
Farmhouse di atas bukit. Lokasi: Laluan SP137.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2017 04:04 PM | Show all posts
DSC07354-min.JPG
Satu lagi farmhouse majestically di atas bukit. Lokasi: Laluan SP137.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2017 04:05 PM | Show all posts
DSC07356-min.JPG
Perkampongan di SP137.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2017 04:05 PM | Show all posts
IMG_6900-min.JPG
Cerun bermandikan cahaya matahari petang. Lokasi:SP137.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2017 04:09 PM | Show all posts
Peta laluan kami keliling perkampongan di San Quirico d'Orcia. Lokasi pokok2 Cypress telah ditandakan.
San-Quirico-Route-min.jpg

DSC07312-min.JPG
Itu dia pokok-pokok Cypress tu lagi. Lokasi: SP2.

DSC07323-min.JPG
Jambatan seperti yang dilihat dari lokasi pokok Cypress. Lokasi: SP2.

End Day-1.
/... bersambung

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2017 11:28 PM | Show all posts
transporter replied at 27-3-2017 02:01 PM
SR222 - regional road yang tidak lebar dan jarang ada bahu jalan.

agak sempit jugak jalan ni... tapi sebab ni kawasan countryside, tak berapa banyak kenderaan? lori / treler takda?  .. jalan tak berapa lebar ni, kalau bawak caravan, kena lebih berhati-hati la kan.

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2017 11:30 PM | Show all posts
transporter replied at 27-3-2017 04:09 PM
Peta laluan kami keliling perkampongan di San Quirico d'Orcia. Lokasi pokok2 Cypress telah ditandaka ...

marvellousnya pemandangan ... guna kamera apa ni.  area sini ada castle tak?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2017 11:55 PM | Show all posts
bianglala replied at 27-3-2017 11:30 PM
marvellousnya pemandangan ...  guna kamera apa ni.  area sini ada castle tak?

Jalan agak sempit tapi tak pernah terserempak dengan caravan. Mungkin jarak di antara pekan di Tuscany tidak jauh dan terdapat banyak hotel di setiap pekan/bandar. Lori tak banyak dan yang besar seperti container jarang sekali.

Italy tidak banyak castle seperti Germany atau Britain. Lebih banyak bangunan bersejarah yang 'tiang patah, dinding roboh'. Camera yang di gunakan, RX100 MkII dengan polariser Marumi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 07:52 PM | Show all posts
cantiknya TT. sepanjang perjalanan turun naik bukit je la kwsn ni. jrg org mesia buat roadtrip ke sini.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 01:59 PM | Show all posts
Road trip hari ke-2 Tuscany,  kami melalui jalan SP146 untuk melawat beberapa bandar merangkumi Pienza, Montefollonico, Montepulciano, La Foce, Radiocofini dengan hotel 'Borgo Antico' di Monteroni d'Arabia sebagai perhentian terakhir.

Kami menuju timur ke bandar Pienza yang jarak hanya 10km dengan pemanduan 15 minit. Berada saja di SP146, keindahan Tuscany mula terungkap. Anda akan mula melihat desa Tuscany yang indah lagi menakjubkan dengan deretan pokok2 Cypress dari jalan utama masuk ke farmhouse & ladang mereka. SP146 ini terdapat beberapa bahu jalan untuk parking bagi mengambil gambar2 landskap yang mengkagumkan.

Day-2-Tuscan-roadtrip.jpg
Perjalanan road trip Tuscany hari ke-2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:00 PM | Show all posts
DSC07412-min.JPG
Menghala ke timur, terdapat beberapa bahu jalan di SP146 untuk parking berbanding SR222 atau SR2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:01 PM | Show all posts
DSC07419-min.JPG
Deretan pokok2 Cypress yang menghala masuk ke farmhouse atau high-end B & B serta ladang2. Lokasi: SP146.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:02 PM | Show all posts
DSC07428-min.JPG
Pertengahan April, pemandangan kehijauan sekeliling. Lokasi: SP146.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:03 PM | Show all posts
DSC07433-min.JPG
Ladang biri2 di bawah lembah. Lokasi: SP146.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:04 PM | Show all posts
IMG_6931-min.JPG
Pemandangan country side Tuscany yang typical sepanjang jalanan. Lokasi:SP146.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:05 PM | Show all posts
Pienza adalah sebuah pekan kecil di lembah Val d'Orcia. Ia berada di atas bukit dan di sini, anda akan mendapati pemandangan indah lembah Val d'Orcia sehingga ke kaki pergunungan. Pienza telah dijadikan sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1996 dan kemudian pada tahun 2004, seluruh Val d'Orcia telah dimasukkan dalam senarai World Cultural Landscapes UNESCO. Dengan dua pengiktirafan UNESCO, sudah tentu anda akan diberi ganjaran pemandangan yang hebat. Pandangan menawan ini akan terpahat dalam ingatan anda untuk beberapa ketika. Menyesal jika anda terlepas peluang melawat Pienza. Pekan ini is not to be missed. Kami duduk di bangku yang tersedia hampir sejam menikmati keindah pemandangan di sini. Marvellous.

DSC07487-min.JPG
Pinggir bandar Pienza. Lokasi: Pienza.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:06 PM | Show all posts
DSC07448-min.JPG
Lembah Val d'Orcia Tuscany. Tapak Warisan Dunia Unesco. Lokasi: Pienza.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:06 PM | Show all posts
DSC07450-min.JPG
Pemandangan downhill dari pekan Pienza. Lokasi: Pienza.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:07 PM | Show all posts
DSC07455-min.JPG
Magnificent views lembah Val d'Orcia. Lokasi: Pienza.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:07 PM | Show all posts
DSC07457-min.JPG
Sebahagian lagi lembah Val d'Orcia menhadap pergunungan. Lokasi: Pienza.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:08 PM | Show all posts
DSC07490-min.JPG
Information board juga melayan keindahan Val d'Orcia. Lokasi: Pienza.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:11 PM | Show all posts
Edited by transporter at 29-3-2017 02:23 PM

Tidak cukup melihat lembah Val d'Orcia yang menawan ini, kami memandu turun melalui SP18 untuk permandangan pekan Pienza dari kaki bukit pulak. Dari bawah melihat ke atas, anda akan melihat Pienza megah tesergam di atas bukit. Selepas beberapa ketika, kami pandu naik ke Pienza dan meneruskan perjalanan ke Montefollonico.

DSC07506-min.JPG
Pemandangan biasa di seluruh Tuscany. Deretan pokok2 Cypress. Lokasi: SP18.

DSC07507-min.JPG
Aktiviti pertanian belum lagi bermula pada pertengahan April. Lokasi: SP18.

DSC07510-min.JPG
Pekan Pienza dari bawah bukit. Lokasi: SP18.
Save

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:12 PM | Show all posts
Mantefollonico adalah satu pekan kecil di atas bukit 11km dari Pienza menguna laluan SP15. Terdapat juga pandangan yang menarik di sini tetapi laluan dari Mantefollonico ke bandar lagi satu Montepulciano lah, yang mengkagumkan kami. Jalan Str. dei Colli yang separuh tar menurun bukit, menpertontonkan pemandangan kehijauan Tuscany kiri-kanan jalan dengan ladang2 dan kebun2 anggur. Awesome. Hijau sejauh mata memandang walaupun rumput rumpai sahaja.

DSC07512-min.JPG

Pekan kecil Montefollonico. Lokasi: Montefollonico.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:14 PM | Show all posts
DSC07526-min.JPG
Pemandangan menghijau country side. Lokasi: Montefollonico.

DSC07532-min.JPG
Hijau sejauh mata memandang walaupun rumpat sahaja. Lokasi: Montefollonico.

DSC07534-min.JPG
Jalan separuh tar 'Str. dei Colli' yang akan bertemu dengan SP135 untuk ke bandar seterusnya Monteoulciano. Lokasi: Montefollonico.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.124371s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list