JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
7473
View
76
Reply

[Pemandangan & Senibina] TUSCANY ROAD TRIP. PEMANDANGAN INDAH.

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:15 PM | Show all posts
Montepulciano adalah sebuah bandar juga di atas bukit 9km dari Montefollonico. Seperti tempat2 lain, pemandangan di sini juga cantik2 tetapi sukar untuk mencari parking. Montepulciano adalah bandar yang sibuk dan satu2 bandar yang ada traffic light. Ia adalah pengeluar utama makanan dan minuman di wilayah Tuscany.

DSC07542-min.JPG
Bandar Montepulciano di atas bukit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 02:16 PM | Show all posts
DSC07539-min.JPG
Ladang olive kelihatan dari atas bandar Montepulciano.

DSC07538-min.JPG
Meninjau ladang2 di bawah dari atas bukit. Lokasi: Montepulciano.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 11:01 PM | Show all posts
Dari Montepulciano, kami menuju ke satu lagi pekan kecil juga terletak atas bukit iaitu La Foce melalui SP88. Apabila bertembung dengan SP40 di simpang empat, menyeberang ke hadapan sedikit ada tempat parking. Dari sini, kita dapat melihat deretan pokok2 Cypress sepanjang jalan yang berliku naik ke Strada di Valoresi dari jauh. Ini adalah satu lagi favorite location untuk mengambil gambar. Dari simpang tadi, kita menurun melalui SP40. Kira2 1.5km, ke sebelah kanan, terdapat jalan masuk menaiki jalan berliku ke Strada di Valoresi. Dari kaki bukit ini, kita boleh mengambil gambar dari sudut lebih dekat.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 11:02 PM | Show all posts
DSC07555.JPG
Strada di Valoresi adalah lokasi pokok2 Cypress di jalan berliku-liku tu. Lokasi: SP40/SP88, La Foce.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 11:02 PM | Show all posts
DSC07567-min.JPG
Gambar Strada di Valoresi dari bawah bukit. Lokasi: SP40, La Foce.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 11:03 PM | Show all posts
DSC07563.JPG
'Clay Hills' dan ladang pokok2 zaitun. Lokasi: SP40, La Foce.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 11:26 PM | Show all posts
Meneruskan perjalanan ke Radiocofani pula, lagi satu pekan di atas bukit yang agak tinggi, kami exit SP40 dan masuk SR2 dan seterusnya membelok masuk SP478. Dari sini, bermulalah pendakian bukit dengan pemandangan gunung yang hebat dan menakjubkan. Kami berkesempatan berhenti di tepi jalan yang ada picnic table dan makan tengah hari di bawah langit biru dengan pandangan pergunungan yang tidak berkesudahan.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 11:36 PM | Show all posts
DSC07571-min.JPG
Rolling hills of Radiocofani. Lokasi: SP478.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 11:37 PM | Show all posts
DSC07575-min.JPG
Farmhouse di tepi lereng bukit. Lokasi: SP478.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 11:38 PM | Show all posts
DSC07570.JPG
Views dalam perjalanan ke Radiocofani. Lokasi: SP478.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 11:53 PM | Show all posts
Radiocofani adalah pekan terakhir kami melawat untuk hari ke-2. Dari sini, kami mula bertolak ke hotel kami 'Borgo Antico' di Monteroni d'Arbia. Hari ini kami mengembara sejauh 122km dan telah benar-benar kagum dengan pemandangan yang indah Tuscany menawarkan. Untuk menikmati ini semua, anda perlu memandu, bukan ambil tour yang kami yakin tak ade pun.

DSC07607-min.JPG
Hotel yang kami menginap. Lokasi: Monteroni d'Arbia.

DSC07605.JPG
Pemandangan hadapan hotel. Ladang anggur. Lokasi: Monteroni d'Arbia.

End Day-2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2017 09:46 AM | Show all posts
Road trip hari ke-3, kami menuju ke bandar Pisa. Perjalanan agak menghampakan kerana laluannya lebih pada tempat2 yang sudah di bangunkan & tapak2 perindustrian. Hanya 1-2 tempat aje pemandangan agak 'menarik', tapi tidak sehebat apa yang kami lihat sebelum ini.

DSC07623.jpg
Antara pemandangan yang 'menarik' menuju ke Pisa.

DSC07637.JPG
Ahh ... betul lah, belok kiri ke Pisa.

DSC07680.JPG
Tumpuan di Pisa ..... Leaning Tower of Pisa.

IMG_6299-min.JPG
Dari Piazzale Michelangelo memandang ke bandar Florence, ibu negeri Tuscany.

DSC06930-min.JPG
Ponte Vecchio di Florence.

DSC07928-min.JPG
McArthur Glen Barberino designer outlet 40km dari bandar Florence.

DSC06907-min.JPG
Apalah Italy tanpa Ferrari.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2017 09:53 AM | Show all posts
Syukor alhamdulillah kami di beri peluang melawat Italy dan Tuscany khusus nya. Masih terfikir mengapa Italy, nagara pusat Roman Catholic, sungguh indah manakala Rasullullah di lahirkan di negara gersang di kelilingi padang pasir.

Setakad ini posting bagi Tuscany. Panjang2 lagi jadi blog post pulak.

Comments

terima kasih banyak transporter.  Post time 31-3-2017 11:56 AM
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 11:58 AM | Show all posts
Strada di Valoresi. tak rasa nak naik ke jalan berliku-liku tu sampai atas.

italy ni bangunan semua sewarna dan lebih kurang sama je kan. diaorang sedaya upaya nak kekalkan bangunan lama, senibina lama. pintu tingkap semua tu.

TT tak singgah Siena?

tertarik pulak saya dengan bandar Montefollonico tu.

ada rasa nak ulang lagi road trip di sini (musim yang berbeza), atau nak road trip area lain pulak di Italy?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2017 12:49 PM | Show all posts
bianglala replied at 31-3-2017 11:58 AM
Strada di Valoresi. tak rasa nak naik ke jalan berliku-liku tu sampai atas.

italy ni bangunan sem ...

Strada di Valoresi dah masuk half-way, jalan berbatu & berpasir. Tak sesuai utk kereta normal rasanya. Risau, patah balik.

Siena dah masuk GPS tapi ada tanah runtuh, jln tutup. Bila minta alternative route, pusing2 kesitu juga beberapa kali. Siena adalah bandar besar, ada traffic lights, jln pun banyak kete, maybe besar mcm Florence kut. Dah fed-up, kami teruskankan ke pekan yg lain.

Italy memang negara yang best buat road trip. Scenery cantik2. Mungkin satu hari pegi balik cover south of Rome pula. Skang tengah gigih study Scotland & western England. Cadang road trip Sep/Oct ni, InshaAllah.



Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 01:04 PM | Show all posts
Wow... boleh masuk wish list....
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 10:07 AM | Show all posts
transporter replied at 31-3-2017 12:49 PM
Strada di Valoresi dah masuk half-way, jalan berbatu & berpasir. Tak sesuai utk kereta normal rasa ...
Italy memang negara yang best buat road trip. Scenery cantik2. Mungkin satu hari pegi balik cover south of Rome pula. Skang tengah gigih study Scotland & western England. Cadang road trip Sep/Oct ni, InshaAllah.
seronoknya nak roadtrip Scotland dan England.

Itali ni, bandar-bandar yang dikenali ramai... Florence, Venice, Pisa, Siena, Rome, Milan, Amalfi(?) yang tepi laut tu? mungkin ada bandar lain yang best juga kan.. cuma underrated.

Amalfi dah sampai?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
bianglala replied at 3-4-2017 10:07 AM
seronoknya nak roadtrip Scotland dan England.

Itali ni, bandar-bandar yang dikenali ramai... Fl ...

South of Rome ...... Almalfi, Positano, Capri, Bari, Naples,  Sicily. InshaAllah.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 11:31 PM | Show all posts
Beautiful
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 11:32 PM | Show all posts
Wish to be here
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
rasa aman je kalau pegi tempat2 macam ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2017 02:32 PM | Show all posts
Cantik ya!
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2017 10:39 AM | Show all posts
cantik nyer
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 04:50 PM | Show all posts
transporter replied at 29-3-2017 02:15 PM
Montepulciano adalah sebuah bandar juga di atas bukit 9km dari Montefollonico. Seperti tempat2 lain, ...

teringin nk pegi sini
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 08:45 PM | Show all posts
cantiknya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.132314s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list