JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
4174
View
19
Reply

[Pemandangan & Senibina] Dari Hallstatt ke Cesky Krumlov

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-6-2017 05:07 PM | Show all posts |Read mode
Edited by bianglala at 9-1-2019 09:13 PM

Hallstatt & Cesky Krumlov. Top 10 most picturesque village/town in Europe if not in the world. Saya ni pantang tengok gambar2 landscape cantik. Mesti nak pegi tengok & menikmati sendiri keindahan alam ciptaan tuhan tempat2 ni. Hallstatt berada dalam negara Austria manakala Cesky Krumlov dalam Czech Republic.

EE.jpg

Perjalanan bermula dari Munich di mana kami pergi ke Fussen melawat Neuschwanstein Castle. Keesokan hari naik train ke Salzberg tengok pula beberapa attractions di sana seperti Mirabelle Garden, rumah kelahiran Mozart, Hangar 7, Hohensalzburg Forteress & Museum of Modern Art antara nya. Bila tengok Google map, ada walking path dari Museum tu ke Hohensalburg Forteress, kami redah aje. What a marvelous 45 minutes walk thru the woods with panoramic view of Salzburg dalam keadaan hujan renyai. Even majority of the locals tak tau kewujudan walking path ini.

Dari Salzberg, naik train ke Hallstatt. Perjalanan mengambil masa 2 jam 12min dengan penukaran train di Attnang-Puchheim. Train yang ke Hallstatt sedia menunggu penumpang dari Salzburg dan anda ada 11 minit untuk buat penukaran train yang sebelah track aje. Hallstatt Bahnhst adalah stop yang ke-6, dan perjalanan lebih sedikit dari 1 jam dari Attnang-Puchheim.

1DSC01908.JPG
Salzburg train station.

Train Route.jpg
Train route map.

2aaDSC02555.JPG
Kelihatan train dari Salzburg meningalkan stop Hallstatt Bahnhst seberang pekan Hallstatt. Ferry di tasik tu sedia menunggu ketibaan penumpang.

2aDSC02020.JPG
Ferry yang tidak seberapa besar. Beli tiket dalan ferry.

2bDSC01962.JPG
Keindahan Hallstatt mula kelihatan dari dalam ferry.

Kita akan turun train seberang tasik pekan Hallstatt dan perlu menyeberang tasik dengan ferry yang akan menunggu. Ferry ride across the lake 10 minit sahaja dan di atas ferry lah kita dapat tengok first glimps of Hallstatt macam kita tengok kat gambar2 di internet. Ferry akan berlabuh di ferry stop 'Markt 1' dan turun aje, nampak Heritage Hotel. Jika kita memandu, kita akan sampai direct ke selatan pekan Hallstatt ini, tak perlu naik ferry.

2cDSC02008.JPG
Ferry berlabuh di 'Markt 1' berhadapan Heritage Hotel.

3aDSC02098.JPG
Heritage Hotel.

3DSC02094.JPG
Ada stall ni betul2 depan Heritage Hotel tapi tak buka2. Jadi tak dapat tanya halal ke tidak.


Kami menginap 2 malam di Hotel Grner Baum, hanya 45m dari Heritage Hotel. Kami pilih hotel ni sebab betul2 depan square pekan Hallstatt. Tapi harga bilik semalam .... mak aii, masih yang termahal hingga kini (Jun 2017) hotel yang pernah kami menginap. Tapi bilik memang cantik. Beza dia macam kita fly business class compared to economy. Free breakfast provided so, makan roti, telur rebus, jam & buah2an. Lunch & dinner .... Brahim/Maggie.

4aDSC02146.JPG
Laluan ke Hotel kami, Grner Baum.

4bDSC02022.JPG
View Hotel Grner Baum.

4DSC02003.JPG
View Hallstatt square dari bilik kami.

5aDSC02148.JPG
ADUN Grner Baum periksa kawasan.

Hallstatt ni pekan kecil aje dan kenderaan persendirian & awam luar tidak di benarkan masuk. Jalan kaki dari hulu-ke-hilir, relek2 tengok sana-sini tak sampai 20 minit sampai. Attraction Hallstatt ni ialah that 'classic view' yang kita tengok di gambar2. Itu pun at photo view point nampak otherwise, hanya rumah2 charming di lereng bukit & tasik yang besar aje. Sumpah lillah.

2DSC02466.JPG
That classic view of Hallstatt.

Hallstatt Map.jpg
Location classic viewpoint.


Berikut adalah rumah2 di Hallstatt. Kebanyakan di lereng2 bukit sebahagian di tanah rata.
5DSC02517.JPG

7DSC02025.JPG

10DSC02029.JPG

11DSC02035.JPG

12DSC02193.JPG

13DSC02203.JPG

14aDSC02361.JPG

14DSC02358.JPG

9DSC02513.JPG
Lawn chess untuk abang2 sado main.

15DSC02013.JPG
Permandangan toward 'Markt 1'.

17DSC02344.JPG
Satu lagi tempat ferry berlabuh, 'Lahn'. Ia berdekatan tempat short term parking, selatan Hallstatt.

17DSC02617.JPG
Permandangan 'Markt 1' dari 'Lahn'.

21DSC02599.JPG
Short term parking berhampiran 'Lahn'. Tunnel belakang tu lah jalan ke Salzburg.

Ke selatan pekan Hallstatt, ada cable car naik ke atas bukit di mana ada 'World Heritage View Point'. Dia macam platform protruding outwards dari mountain cliff 350m high. Dari sini, nampaklah pekan Hallstatt and it's magnificent surrounding views. Atas lagi, kena jalan kaki agak jauh juga terdapat 'Salt Mine' yang tidak lagi beroperasi tapi menediakan tour dalam nya. Kami tak laratlah nak jalan naik bukit ke pintu masuk lombong tu.

18aDSC02371.JPG
Cable car untuk naik ke World Heritage View Point & Salt Mine.

18DSC02404.JPG
Entrance ke World Heritage View Point.

19DSC02409.JPG
Yang hati 'sotong', jangan try.

20DSC02422.JPG
Hotel kami dari atas.

DSC02386.JPG
View of Hallstatt surrounding.

/bersambung ........


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2017 05:31 AM | Show all posts
terima kasih bukak thread pasal Hallstatt ni, memang selalu tertanya macam mana keadaan sini sebab asyik tengok gambar yang selalu tu je.

Attraction Hallstatt ni ialah that 'classic view' yang kita tengok di gambar2. Itu pun at photo view point nampak otherwise, hanya rumah2 charming di lereng bukit & tasik yang besar aje. Sumpah lillah.

cantiklah hotel tu, lagipun bangunan lama. typical architecture kat sana. view dari hotel pun memang terbaik.

musim bunga ke waktu pergi ni?

p/s : saya pernah sampai Salzburg,  satu yang ruginya tak pergi tempat-tempat menarik di Salzburg tu. pergi masa winter. cuma nak kata Salzburg memang bandar yang best, nak kata sibuk pun tak sibuk sangat. area-area tepi sungai tu waktu malam memang indah.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2017 11:39 AM | Show all posts
bianglala replied at 6-6-2017 05:31 AM
terima kasih bukak thread pasal Hallstatt ni, memang selalu tertanya macam mana keadaan sini sebab a ...

Kalau tak ada rumah yg kat lereng2 bukit tu, Hallstatt tak ada apa2 except for that 'classic view' aje. Location view point nak tengok view ni, saya ada tanda kat map. Ada satu attraction, tempat perkuburan mereka, tapi ni bukan tarikan pada orang kita lah. Jalan2 kat lerang bukit tu, terjumpa pulak. Hallstatt ni, pekan dia amat kecil. Kami pegi bulan October.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2017 11:51 AM | Show all posts
Nak buat day trip ke Hallstatt dari Salzburg is possible. Kena ambil train awal lah, to & fo ambil masa 4 jam 30 minit gitu. Dari Salzburg ke Attnang-Puchheim, naik Railjet, boleh tempah seat. Dari Attnang-Puchheim ke  Hallstatt Bahnhst naik Regional Express yang mana free seating. Walaupun kami pegi time off-peak, nak dapat 2 seat side-by-side pun agak sukar. Imagine time peak season.

Bila sampai di  Hallstatt Bahnhst, ferry akan sedia menunggu. Beli ticket dalam ferry. Journey hanya 10 minit to cross over to Hallstatt town. You may want to go to the view-point untuk ambil gambar 'classic' tu, then to Hallstatt town square & to the end of the township.

Jika ada masa, naiklah cable car tu ke World Heritage View Point tengok keindahan dari atas. Mungkin ada masa juga untuk explore 'salt mine.' Tapi, jika hujan, spoil lah plan. Nak stay overnight, hotel yang kurang mahal buka pada peak season aje atau yang located bukan dalan Hallstatt township.

During good weather, 2 nights stay di Hallstatt sudah memadai.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2017 04:28 PM | Show all posts
Selepas 2 malam di Hallstatt, kami meneruskan perjalanan ke Cesky Krumlov sebelum meneruskan ke Prague. Cesky Krumlov adalah satu destinasi ramai Malaysian belum pegi mahupun pernah dengar. Perjalanan mengunakan 'CK Shuttle' service dengan SUV di hantar terus ke hotel door setps di Cesky Krumlov. Kami berdua aje yang menguna shuttle ni, jika ramai, van pula akan di gunakan. Perjalanan sejauh 210km mengambil masa hampir 3 jam. Dalam perjalanan, ada beberapa tempat scenic yang kami lalui dan driver baik hati pulak tunjuk dan berhenti di tempat2 yang cantik.

DSC02628.JPG
Nice scenic route dalam perjalanan ke Cesky Krumlov.

DSC02656.JPG
Melalui pekan kecil.

DSC02647.JPG
Tasik di bandar Traunkirchen.

DSC02685.JPG
Tanda sempadan yang simple menanda masuknya kita ke negara Czech Republic. Tiada kastam, tiada immigation.

Penginapan kami di Cesky Krumlov ialah Pension Wok yang terletak sebelah sungai Valtava. Pension Wok ni hanya ada beberapa bilik aje. Bilik sederhana besar, amat besih dan sungguh selesa dengan bunyi sungai mengalir mententeramkan minda. Pandangan dari bilik kami superb ..... menghadap sungai Vltava, jambatan Dr Edwarda Benese, Saint Vitus church dan pokok2 yang menghijau.

20140915_133047.jpg
Pension Wok. Bangunan putih 2 tingkat kat tengah.

DSC02986.JPG
Views dari bilik kami.

DSC03415-min.JPG
Dia orang yang ber canoe, boleh main singgah lak kat restaurant bangunan sebelah.

/bersambung ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2017 04:39 PM | Show all posts
Route map dari Hallstatt ke Cesky Krumlov.
Prague.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2017 06:25 AM | Show all posts
transporter replied at 6-6-2017 04:28 PM
Selepas 2 malam di Hallstatt, kami meneruskan perjalanan ke Cesky Krumlov sebelum meneruskan ke Prag ...

memang tak pernah dengar nama bandar Cesky Krumlov ni. tertanya juga apa keistimewaan bandar ni.

seronok tengok bandar-bandar yang masih mengekalkan bangunan lama. Pension Wok tu asalnya sebuah rumah(?) dijadikan hotel / rumah tumpangan?. nanti share view dari depan kalau ada.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2017 01:39 PM | Show all posts
bianglala replied at 7-6-2017 06:25 AM
memang tak pernah dengar nama bandar Cesky Krumlov ni. tertanya juga apa keistimewaan bandar ni.
...

Ya, Pension Wok ni ala2 B&B. Hanya pemilik tidak duduk bersama. Dia datang untuk beberapa jam pada pagi & petang aje.

DSC02985.JPG
Penginapan yang ada 4-5 bilik aje. Antara location yang berhampiran dengan attractions.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2017 02:09 PM | Show all posts
Cesky Krumlov tidak ada scenery landscape yang awesome seperti Hallstatt. Apa yang menarik, adalah gambar2 pekan ini yang di ambil dari atas bukit mempaparkan those 'chocolate-red tiled roofs'. Atap2 yang berwarna chocolate-merah ni sangat menarik apatah lagi, ia tidak berlumut, bersih aje. Tiada tempat lain yang gambar atap & bumbung yang agak menarik & unik seperti ini. Of-course, CK ada attractions dia tersendiri.

Pandangan pekan CK dari castle, castle tower & atas bukit.
DSC03238.JPG

DSC03256.JPG

DSC03197.JPG

DSC02874.JPG

DSC03180.JPG

DSC03374.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2017 03:07 PM | Show all posts
Bulan September di anggap bulan low season dan tourist tidak ramai. Town square pun macam kosong aje, apa tah lagi lorong2. Memang ambil our own sweet time jalan sana, jalan sini. CK punya major attraction adalah castle yang berhampiran town square tapi atas bukit.

DSC02764.JPG
Town square yang tidak ramai tourist.

DSC02759.JPG
Fountain di town square yang tidak berfungsi.

DSC02972.JPG
Lorong2 kedai di CK.

DSC03120.JPG
Keadaan yang agak sepi di sesetengah jalan.

DSC02785.JPG
Lorong dari town square menhala ke castle.

DSC02804.JPG
Ramai sket orang di sini kerana nak naik tangga sebelah kiri tu menghala ke castle.



DSC03113.JPG
Trdelnik .... roti ber cream/nutella. Sedap makan hangat2. Kena pula cuaca dingin.

DSC03114.JPG
Kedai BATA melambak di Czech Rep. Yang kat Prague, 4 tingakt you.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2017 10:36 PM | Show all posts
transporter replied at 7-6-2017 02:09 PM
Cesky Krumlov tidak ada scenery landscape yang awesome seperti Hallstatt. Apa yang menarik, adalah g ...

aduhai, lawanya view bumbung-bumbung tu semua.. kebetulan cuaca pulak elok hari tu kan.

menara castle nampak macam unik jugak.

nak masuk castle kena ikut tour ke.. atau sendir-sendiri pun takpa.. bayaran?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2017 11:52 PM | Show all posts
bianglala replied at 7-6-2017 10:36 PM
aduhai, lawanya view bumbung-bumbung tu semua.. kebetulan cuaca pulak elok hari tu kan.

menara ...

Tulah, tarikan Cesky Krumlov pada saya adalah bumbung2 chocolate-merah dia. Jika kita beritahu orang, bumbung adalah tarikan CK, nanti orang kata kita tak betul.

Masuk kawasan castle tu free aje kerana kita bukan masuk dalam castle. Masuk sendiri2 aje, tak perlu ambil tour. Kita lalu from one courtyard to the other hingga keluar bahagian belakang atau patah balik ke entrance. Naik castle tower kena bayar 50CZK, +/- RM9.

Nanti sambung dengan gambar2 castle & castle garden serta surrounding CK.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 06:19 AM | Show all posts
transporter replied at 7-6-2017 11:52 PM
Tulah, tarikan Cesky Krumlov pada saya adalah bumbung2 chocolate-merah dia. Jika kita beritahu ora ...

eh, Republik Czech guna matawang sendiri ye. ingatkan guna Euro.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2017 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
bianglala replied at 8-6-2017 06:19 AM
eh, Republik Czech guna matawang sendiri ye. ingatkan guna Euro.

Semacam Turki, kedua2 negara ni terima Euro juga. Balance mereka beri mata wang mereka. Di Prague, kebanyakan kedai display tanda harga kedua2 CZK & EUR
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2017 12:53 PM | Show all posts
Edited by transporter at 8-6-2017 12:58 PM

The castle adalah main attraction in Cesky Krumlov. Lain2 attractions terdapat banyak museum yang berdekatan antara satu sama lain dan of-course beberapa gereja besar yang bukan tarikan kepada orang kita lah.

DSC03380.JPG
Ini adalah pandangan jauh CK castle. Lebar nya dari kiri sampai ke kanan bangunan kat background tu.

DSC03104.JPG
Castle ni macam 'L' shape jadi block yang ada tower ni tidak kelihatan dalam gambar atas.

DSC02961.JPG
View castle dari bawah bukit.

DSC03327.JPG
Another view dari bawah.

DSC03161.JPG
Views dari atas tower. Ini 1st courtyard yang terletak di outer perimeter of the castle.

DSC03172.JPG
View juga dari tower, the main entrance ke castle. Bawah entrance ada live bear.

No entrance fees untuk tour the 5 courtyards yang berada di dalam. Jarak dari satu courtyard ke lagi satu dekat aje. Tidak pasti samada ada tour masuk ke dalam castle. So, kesimpulan nya, kita hanya berjalan tengok building castle ni aje. Building castle tidaklah nampak ancient jika banding castle2 di UK atau Germany. Dari entrance ke belakang, it's an up hill walk & wheelchair tak di galakan apatah lagi jalan atas cobbled stone yang tidak rata.  Jika ingin naik ke castle tower, a fee of CZK50, +/- RM 9 di kenakan. Tower ni tidak berapa tinggi but the 360 degrees view up there is breathtaking.

DSC03135.JPG
2nd courtyard yang terletak dalam castle.

DSC03228.JPG
Jalan menuju castle tower dalam 1st courtyard.

DSC03187.JPG
Pandangan dari atas tower.

DSC02824.JPG
3rd courtyard.

DSC02832.JPG
4th courtyand.

DSC03281.JPG
5th courtyand. Jika jalan terus dari sini, kita akan sampai ke castle garden.

Jika exit dari belakang, & more uphill walk, kita sampai ke castle garden. Garden ni simple ajelah, just a very large green lawn. Tidak banyak bunga jika compared to Mirabell garden di Salzberg, so nothing to shout about. Jika keluar dari back entrance ni, ada tangga turun bukit and eventually sampai balik ke town square.

Some pictures of the castle garden.
DSC02913.JPG

DSC02926.JPG

DSC02939.JPG

DSC02942.jpg

20140915_152323.jpg

20140915_151738.jpg

/bersambung final part .... CK surrounding.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2017 04:07 PM | Show all posts
Cesky Krumlov masih still relatively unknown samada to Malaysian mahupun foreigners. Pekan nya masih belum banyak tourist, bersih dan amat peaceful. Sungguh mententeramkan minda. Ciri-ciri binaan dulu kala masih terpelihara. So, go visit sebelum the rest of the world knows about Cesky Krumlov.

DSC02960.JPG
Masih belum ramai pengunjung di Cesky Krumlov.

DSC03391.JPG
Suasana tenteram dan nyaman di Cesky Krumlov.

DSC02981.JPG
Boleh ber rafting di sungai Vltava.

DSC03395.JPG
Public park yang bersih dan damai.

DSC03064.JPG
Pekan yang di kelilingi sungai yang bersih.

DSC02953.JPG
Walking path yang hijau dan redup.

DSC02955.JPG
Green everywhere. Clean everywhere.

DSC03366.JPG
Tempat exercise yang elok ni.

DSC03020.JPG
Lalu belakang dapur orang tengok buah apple.

DSC03021.JPG
Dan juga buah anggur.


Article tamat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 06:58 AM | Show all posts
macam luas jugak kawasan castle tu. berapa lama habiskan masa untuk pusing semua courtyard?

courtyard ketiga dan keempat menarik. macam ada mural 3D.

Cesky Krumlov masih still relatively unknown samada to Malaysian mahupun foreigners. Pekan nya masih belum banyak tourist, bersih dan amat peaceful. Sungguh mententeramkan minda. Ciri-ciri binaan dulu kala masih terpelihara. So, go visit sebelum the rest of the world knows about Cesky Krumlov.


gambar-gambar yang ada sungai tu, memang rasa tenang je tengok. dengan pokok-pokok yang menghijau. tourist yang minat castle boleh pertimbangkan untuk explore bandar Cesky ni.

lepas Cesky ni teruskan perjalanan ke Prague pula kan? jauh ke jarak antara Cesky dan Prague?

mohon bukak thread pasal Prague pulak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2017 11:23 AM | Show all posts
bianglala replied at 9-6-2017 06:58 AM
macam luas jugak kawasan castle tu. berapa lama habiskan masa untuk pusing semua courtyard?

cour ...

Walk through castle tu dalam 45-60 minit memadai. Sebab laluan yang mendaki, it takes a bit longer. Gardient tak lah teruk sangat, tapi mencungap juga lah di buat nya. Courtyard itself rata dan tidak luas sangat. Selepas 3rd courtyard, laluan agak mendatar until nak ke castle garden. Di courtyard ke-3 & 4, dinding nya di lukis dan lukisan ini berasal dari renaissance period, lama tu.

DSC02825.JPG

(cite Prague lepas raya kut)

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2017 06:38 AM | Show all posts
transporter replied at 9-6-2017 11:23 AM
Walk through castle tu dalam 45-60 minit memadai. Sebab laluan yang mendaki, it takes a bit longer ...
Di courtyard ke-3 & 4, dinding nya di lukis dan lukisan ini berasal dari renaissance period, lama tu.
tu la. cantik pulak. selalu tengok gambar castle macam jarang ada lukisan macam ni. mungkin ada la "cerita"nya lukisan-lukisan tu semua..

thanks share informasi dan gambar-gambar yang superb.    


Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 04:45 PM | Show all posts
bila la nk sampai sini
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.126213s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list