CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6605|Reply: 31

Sambal Kicap Paling Sedap, Cukup Pedas Manis Dan Lemak. Jadikan Makanan Anda Leb

[Copy link]
Post time 19-7-2017 01:40 PM | Show all posts |Read mode
Bagi anda yang gemarkan masakan pedas, pasti tidak dapat meninggalkan sambal kicap untuk menu seperti bihun sup, mee sup, soto, pisang goreng dan sebagainya.


Memang ada banyak versi resipi sambal kicap mengikut citarasa dan juga rahsia turun-temurun setiap keluarga.


Namun, anda boleh cuba resipi yang satu ini, memang terangkat! Ia merupakan sambal kicap yang dimasak, cukup rasa pedas, manis dan juga masinnya.


Jika anda sediakan dalam kuantiti banyak, bolehlah disimpan dalam peti sejuk dan dinikmati bila-bila sahaja!


Sumber foto: Adriana Qistina Zamri


Bahan-bahan A:


Cili padi (ikut citarasa)
Lada besar 5 biji
Bawang putih 5 ulas
Bawang merah 5 biji/bawang besar 1 biji


*Semua bahan ini dicuci dan digoreng seketika bagi layu dan toskan, kemudian kisar.

Bahan-bahan B:


Kicap lemak manis
Sedikit gula kabung
Air asam jawa
Garam secukupnya
Kiub pati ayam 1 ketul


Cara-caranya:


1. Masukkan bahan A ke dalam periuk dan masukkan semua bahan B ke dalam periuk yg sama.


2. Masak dalam 30 minit atau hingga pekat dengan api perlahan. Selamat mencuba! - CARI


Kredit: Fb Nor Hafiza
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-7-2017 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Cicah pisang goreng, tempe goreng.. sedapnya

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap..
Klu simpan lama dlm peti, pedas dia hilang x
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 03:38 PM | Show all posts
sedapnya...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 05:32 PM | Show all posts
okay...bookmark dulu. nanti bila ada masa nk buat
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Terliur la plak!!!
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-7-2017 06:16 AM From the mobile phone | Show all posts
mak iols pnye rsepi guna bwg putih dan cili api jer.. grg dan kisar.. buh kicap.. dh siap.. sdap btul..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 06:19 AM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 19-7-2017 02:28 PM
Sedap..
Klu simpan lama dlm peti, pedas dia hilang x

pedas tue brgntg pd cili.. ada stgh tue cili mmg pdas wlaupon guna ckit jer..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-7-2017 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
aleesyasofia replied at 20-7-2017 06:19 AM
pedas tue brgntg pd cili.. ada stgh tue cili mmg pdas wlaupon guna ckit jer..

Nk tau lepas kita simpan
Selalu buat cili kicap ni, simpan dlm peti ais lepas beberapa hari pedasnya hilang.

Jd klu bergoreng dulu ni, hilang juga tak..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada masa nnt nak buat la
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 08:54 AM | Show all posts
macam sedapnyeeeeeeeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 09:13 AM | Show all posts
aleesyasofia replied at 20-7-2017 06:16 AM
mak iols pnye rsepi guna bwg putih dan cili api jer.. grg dan kisar.. buh kicap.. dh siap.. sdap btu ...

Iols pun slalu buat mcm tu

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 20-7-2017 08:13 AM
Nk tau lepas kita simpan
Selalu buat cili kicap ni, simpan dlm peti ais lepas beberapa hari pedas ...

msh ada rasa pdas jgk.. tp xde la trlalu pdas.. nk pdas lbihkn cili dan kurgkn kcap.. nak kurg pdas kurgkn cili lbhkn kcap.. mcm iols slalu bt pdas ckit.. bru la trangkat..  
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Slalu makan dgn mihun sup je
Yg makan dgn pisang goreng tu rasanya sos kicap jenis lain kot
Yg dgn ikan bakar tu ais asam yg lain jgk lolol
Bape banyak adik bradik sambal kicap ni?
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
aleesyasofia replied at 20-7-2017 09:58 AM
msh ada rasa pdas jgk.. tp xde la trlalu pdas.. nk pdas lbihkn cili dan kurgkn kcap.. nak kurg pda ...

Simpan berhari2 pun kepedasan nya masih sama?
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 12:24 PM | Show all posts
wahhh sedapnya!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-7-2017 01:15 PM | Show all posts
banyaknya gula.. aku kalau dah guna kicap lemak manis, idoklerr nak tambah apa2 gula dah..Diabetes wehh!!!
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 02:22 PM | Show all posts
sambal kicap pun nak letak kiub ayam ke? kelakar
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengok gambar jadi pekat macam sambal kicap untuk sup tulang janda baik. Sedapnyeee.
Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
aleesyasofia replied at 20-7-2017 06:16 AM
mak iols pnye rsepi guna bwg putih dan cili api jer.. grg dan kisar.. buh kicap.. dh siap.. sdap btu ...

Sy pun buat lbh kurg mcm ni..bahan utama garlic n cili padi kg..well,bole je try ni..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

20-4-2024 10:41 PM GMT+8 , Processed in 0.088885 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list