Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
18131
View
345
Reply

[Haiwan & Tumbuhan] Cactus & Succulents

[Copy link]

Author: JeepersCreepers    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-7-2017 03:16 PM | Show all posts |Read mode
Edited by bianglala at 9-1-2019 09:06 PM

Assalam..sy mmg peminat kaktus & succulents. Bg saya kaktus ni mmg senang jaga, cuma jangan terlebih air & jgn x siram langsung pulak, khasnya kalau dah kemarau tapi succulents ni susah sikit..kadang2 panas sangat mati, hujan lebat pun mati. Sy sll alih2 ikut cuaca, kalau panas ubah ke tempat teduh. Ada tokeh nursery yg cakap, dia pernah tak siram succulents sampai 3 bulan. Hasilnya succulents tu tahan lama & membiak sbb akar tak reput. Tp masa kemarau kelmarin, sy tengok succulents ni dah kering, so sy siram 2-3 hari sekali...elok pulak. Klu ada pencinta kaktus nak bagi tips & gambar, boleh la share di sini...jom2 @sukacactus

Sy bukan pakar, cuma suka tanam je..so korg boleh baca info lanjut di sini:
Succulent Plants

Kalau patah/gugur kelopak succulents tu, biar bercambah pastu tanam balik je. Jangan buang.







Yang ni pelik sikit..warna hijau/purple.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2017 03:22 PM | Show all posts
Edited by JeepersCreepers at 30-7-2017 03:23 PM

Tak cukup pasu..botol, bekas makanan pon boleh..cactus ni klu dah beranak, nak buang sayang pulak. Cucuk la mana2






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Yes! Benang succulents!
Yg penting bila beli succulents, kena tau ID
Dah tau ID  n origin senang cari tips jaga
Sebab bkn semua succulent sama
Ada yg nak full sun, ada yg nak shades
Ada yg tahan berbulan xbersiram, ada yg nak air tiap minggu
Iols bkn pakar coz byk jg yg terbunuh di tangan ni
Tp bila dah bela lama, ada la belajar dr pengalaman

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
I/4 dari koleksi
20161012_100441.jpg
20161012_100353.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sukacactus at 30-7-2017 05:18 PM

JC, iols pun ada yg purple tu
Nama dia othonnacapensis
20170220_110254_Richtone(HDR).jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2017 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 30-7-2017 04:55 PM
Yes! Benang succulents!
Yg penting bila beli succulents, kena tau ID
Dah tau ID  n origin ...

Tp klu beli de tokeh2 ni..dorg pon xtau namanya kena google la jawabnya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2017 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 30-7-2017 05:10 PM
JC, iols pun ada yg purple tu
Nama dia othonnacapensis

Yessss tq sis..br tahu namanya tanya tokeh pon dia xtau
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2017 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 30-7-2017 05:01 PM

Dulu i ada yg tegak2 tu..tp dah terkorban ms kemarau ritu huwaa
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sukacactus at 30-7-2017 07:14 PM
JeepersCreepers replied at 30-7-2017 06:26 PM
Tp klu beli de tokeh2 ni..dorg pon xtau namanya  kena google la jawabnya


Mmg diaorg tak tahu pun
Kalau kat japan, us, aussie mmg dtg dgn tag
Iols tau yg basic2 mcm haworthia, aloe, gasteria, echeveria, senicio (sorry spelling tu kadang main bantai je)
Dr yg jenis2 ni baru pecah pada byk jenis lg
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Camni echeveria jenis black prince
Hujung2 dia dah kena mkn tikus
20170721_113247_Richtone(HDR).jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg ni family haworthia
IMG_20170421_110239_918.jpg
IMG_20170306_110241_066.jpg
20170603_104019_Richtone(HDR).jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2017 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 30-7-2017 07:19 PM
Camni echeveria jenis black prince
Hujung2 dia dah kena mkn tikus

Tikus makan ye? I pun ada tanam yg ni. Elok je SC letak batu2 putih tu. Dulu i pon ada buat tp bila nak cabut weeds malas nk susun balik
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pon suka cactus dan succulent sejak awal tahun ni..

Tp mmg succulent ni manja la ek... aku puas bertanya kt nursery.. 3-4 nursery la.. ade yg kata mist2 ade... tp kl baca blog dan te gkm utube omputih deoa kata.. tungu sampai tanah btol2 kering baru siram tanah tuh sampai basah kuyup... pastu mext time siram.tunggu btol2 kering..

Tp 2-2 tekik aku ikut..ade jugak yg mati... paling sayang  jenis sea coral .... x sampai sebulan aku beli dh mati..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 30-7-2017 07:24 PM
Tikus makan ye? I pun ada tanam yg ni. Elok je SC letak batu2 putih tu. Dulu i pon ada buat tp bil ...

Haah JC...dah selamat mengoder kencing harimau yg farrazool citer haritu.
Harap2 berkesan la nnt
Sedih la dah byk yg kiok jd ulam dia
Black prince tu dah besar, lebih dr tapak tangan dah.
So pakai batu2 besar senang nak ubah
Setakat skrg ni mmg xde weeds kat dlm pasu sebab pakai tanah khas utk succulent mix brand baba
Selalu beli kat ace hardware
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
True-X replied at 30-7-2017 07:28 PM
Aku pon suka cactus dan succulent sejak awal tahun ni..

Tp mmg succulent ni manja la ek... aku pu ...

Selalu tgk omputih sampai pakai alat yg cucuk kat tanah utk ukur kelembaban
Tapi kalau dah bela lama, dah bleh tau pattern  siraman.
Lebih baik underwater dr overwater
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
JC, ni kegiatan org xde keje
Masa ni tgh bongkar balik pasu utk tukar tanah & pokok mana yg dah xelok
Butir2 tanah liat tu iols kutip satu2
IMG_20160907_122737.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2017 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 30-7-2017 08:14 PM
Haah JC...dah selamat mengoder kencing harimau yg farrazool citer haritu.
Harap2 berkesan la nnt
...

I pon beli tanah gak..tp ada je weeds sbb angin tiup benihnya kot lps tu klu busy & lama tinggal..tengok dah besor plak pokoknya. Bila salin pasu tu tak rajin nak letak balik batu2 tu suka tgk ur pots elok kemas je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2017 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 30-7-2017 08:22 PM
JC, ni kegiatan org xde keje
Masa ni tgh bongkar balik pasu utk tukar tanah & pokok mana yg dah xel ...

Mmg sejenis gigih ni SC ada la sorg nyonya tu, dia ckp takyah siram succulents ni sebulan pon xpe. Mmg cantik2 pkok kat nursery dia tu. Tp ms kemarau hr tu, i pegi balik nursery tgk pokok byk dah kering pulak kiranya nsb baik la i siram 3 kali seminggu ms panas tu. Tp slmt la poket sbb x jd memborong
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2017 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
True-X replied at 30-7-2017 07:28 PM
Aku pon suka cactus dan succulent sejak awal tahun ni..

Tp mmg succulent ni manja la ek... aku pu ...

Cuaca tropika ni lain sikit. Klu tgk gmbr omputih tanam tu geram betol tengok, besar2 cantik2. Pernah baca sorg omputih ni ckp, succulents do better if u ignore them. Tp kat my house ni cahaya matahari terik..klu dah terik sgt kena ubah ke tempat teduh. Tp kdg2 bila teduh sgt pon pokok tak subur pulak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.127786s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list