Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
18048
View
345
Reply

[Haiwan & Tumbuhan] Cactus & Succulents

[Copy link]

Author: JeepersCreepers    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 30-7-2017 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 30-7-2017 08:41 PM
I pon beli tanah gak..tp ada je weeds sbb angin tiup benihnya kot  lps tu klu busy & lama tin ...

JC, ada sebab utk letak ground cover tu
Selain npk cantik & kemas, tanah tu xcepat terhakis dibawa angin
Tanah succulent kan selalu kering & poros
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 30-7-2017 08:46 PM
Mmg sejenis gigih ni SC  ada la sorg nyonya tu, dia ckp takyah siram succulents ni sebul ...

Benda kita suka mmg gigih xpayah paksa2
Pastu siap la dgn tweezer, brush blusher utk buang habuk pun ada utk my babies
Hahaha...tauke tu dah kasi ajaran sesat
Yg dlm pasu plastik kecik2 tu mana tahan xsiram lama
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2017 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 30-7-2017 08:57 PM
JC, ada sebab utk letak ground cover tu
Selain npk cantik & kemas, tanah tu xcepat terhakis dibaw ...

Haah betol tu..satu lagi ground cover tu boleh  simpan moisture kan? Jd xlah cepat sgt kering tanah tu
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 30-7-2017 09:08 PM
Haah betol tu..satu lagi ground cover tu boleh  simpan moisture kan? Jd xlah cepat sgt kering tana ...

Haa ya betul la tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2017 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 30-7-2017 07:23 PM
Yg ni family haworthia

I pernah tanam hawortia ni tp semua mati area my house ni sejak byk pokok besar kena tebang, mmg cahaya matahari terik sgt. I pernah gila tanam waterlily tp sbb direct sunlight, abis pasu berlumut2. Skrg i tanam pokok2 yg sun-loving je..tp succulents i cant resist
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2017 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 30-7-2017 09:20 PM
I pernah tanam hawortia ni tp semua mati  area my house ni sejak byk pokok besar kena tebang, m ...

Haworthia nak shades skit
Xtahan matahari terik
Kalau kat rak tu mmg letak bahagian tengah & bawah
Haworthia purple tu dia mcm bertingkap kat hujung2 tu tahan panas
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 30-7-2017 08:52 PM
Cuaca tropika ni lain sikit. Klu tgk gmbr omputih tanam tu geram betol tengok, besar2 cantik2. Per ...

Korang mcm mane siram?..mist2 je ke atau siram sampai tanah tuh basah?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-7-2017 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
True-X replied at 31-7-2017 10:25 AM
Korang mcm mane siram?..mist2 je ke atau siram sampai tanah tuh basah?

I siram je mcm biasa, tp ikut keperluan sbb ada yg xboleh air byk, ada yg perlu air. Pastu tgk cuaca gak, klu panas sgt i siram lbh ketap dr biasa. Tp ada jugak jenis yg daun takleh kena air rsnya, kena siram tanah je. Maybe @sukacactus lg arif psl ni.

Ada tokeh kedai tu ckp klu dlm rumah boleh mist2 je. Satu kedai ni, tokeh tu guna pasu x berlubang jd dia xsiram air, dia spray je. Nmpk subur je tp x pernah try lak.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 01:51 PM | Show all posts

uols... mane dpt succulent lithops tuh
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
True-X replied at 31-7-2017 01:51 PM
uols... mane dpt succulent lithops tuh

Kat sg buluh, lps hospital ada jambatan kecik ke kiri, masuk simpang tu, kedai aunty tu belah kanan
Nama kedai lupa tp kedai aunty tu ada byk succulent yg rare
Try la tgk
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
@True-X ni keadaan terkini lithops iols
Sedih
20170727_073504_Richtone(HDR).jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 31-7-2017 02:39 PM
Kat sg buluh, lps hospital ada jambatan kecik ke kiri, masuk simpang tu, kedai aunty tu belah kana ...

Kedai Fang Kiat kan.. ari tuh g.. xde lak lithop ni..

Gemuk2 succulent kt situ... jauh beza ngan succulent dan cactuals kt jalan sg buloh yg ky Kwasa Damansara tuh... huhu
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku beli benih lithops ni.. dh 3 minggu semai.. x naik2.. heheh arwah terus kot..... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
True-X replied at 31-7-2017 05:14 PM
Kedai Fang Kiat kan.. ari tuh g.. xde lak lithop ni..

Gemuk2 succulent kt situ... jauh beza nga ...

Kann...kat situ succulent besar2...geram tengok
Xpayah la beli benih...baik beli pokok terus
Lg besar lg bagus
Percent nak idup lama tu cerah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-7-2017 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 31-7-2017 02:41 PM
@True-X ni keadaan terkini lithops iols
Sedih

Tikus apa ni suka makan pokok? Pelik kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-7-2017 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka tgk Jepun tanam dlm tin cans..nmpk unik. Tp kat sini takut berkarat pulak sbb humid.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-7-2017 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 31-7-2017 07:02 PM
Suka tgk Jepun tanam dlm tin cans..nmpk unik. Tp kat sini takut berkarat pulak sbb humid.

Tadi tak kluar pulak @sukacactus
ccf86ed44f5d53da729bafccccbdf83b--vintage-tins-succulent-gifts.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 31-7-2017 06:54 PM
Tikus apa ni suka makan pokok? Pelik kan

Itu laaa...pening kepala dah
Mcm dah xde makanan lain
Nak jd vegan rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 31-7-2017 07:03 PM
Tadi tak kluar pulak @sukacactus

Nampak rustic gitu kan, cantik tp xsesuai la kat sini
Iols ada jg hubby belikan pasu tin 4 segi kat daiso tu...mmg abis berkarat dah
Lg 1, succulents kat jepun warna terang2, cantik sgt
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni succulent Supervivum aku ni... dh mati... sedih la...
20170731_203010.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088250s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list