Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
18045
View
345
Reply

[Haiwan & Tumbuhan] Cactus & Succulents

[Copy link]

Author: JeepersCreepers    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 1-8-2017 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Lithops iols yg dah nak keluar isi baru
IMG_20170623_083101_255.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni succulents kenang2an jjcm ke muar
IMG_20170531_095102_765.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-8-2017 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 1-8-2017 04:25 PM
Lithops iols yg dah nak keluar isi baru

I suka lithops ni tp kat ipoh susah jumpa. Yg dulu i tanam dah mati. Nnt nak cari lg.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 1-8-2017 04:23 PM
Haah betul..tp babies tu i repot je blk. Kdg2 dah xde bekas tumpangkan je kat pasu lain. Brp kali  ...

Xsanggup nak buang kan
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 1-8-2017 04:29 PM
I suka lithops ni tp kat ipoh susah jumpa. Yg dulu i tanam dah mati. Nnt nak cari lg.

Gi la sungai buluh...succulents heaven kat situ.
Siap duit je la kalau species rare camni
Tp dah minat pejam mata je
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg ni semua dah tinggal kenangan
Dah jadi lauk cik ti
IMG_20170515_081800_278.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Pleiospilos nelii
Beli, mati, beli lg, mati lagi...3 kali dah
Tp iols tetap akan beli lg kalau jumpa nnt
Jenis ni tahan kemarau 3 bulan katanya
Siram sebulan sekali pun kiok
IMG_20161001_092747.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 02:31 AM | Show all posts
sukacactus replied at 1-8-2017 01:00 PM
Kencing harimau dah sampai td
Mlm ni tgk berkesan ke idok menghalang tikus buat kenduri

namanya macam tu sebab baunya busuk macam kencing harimau (?)
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 06:16 AM From the mobile phone | Show all posts
bianglala replied at 2-8-2017 02:31 AM
namanya macam tu sebab baunya busuk macam kencing harimau (?)

Bau cairan ni xkuat pun, busuk pun tidak
Tp binatang lain boleh bau mcm kencing harimau
Harimau kan no 1 as haiwan pemangsa
Secara logik binatang lain akan jauhkan dr dr tempat yg ada bau ni
Produk ni pernah menang anugerah inovatif.
Br cuba je ni, nnt akan share keberkesanannya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok arini nak share apa yg iols selalu guna utk tanam succulents.
Tanah succulents mix brand Baba
Pic ihsan google...tanah kat umah ni dah abis
20170802_101350.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Pasu tanah liat (unglazed) paling baik untuk succulents sebab air cepat meresap keluar
Yg ni beli kat Daiso...saiz kecik 3/rm5++
Jaring tu guna utk alas lubang kat pasu nak elakkan tanah terkeluar
20170802_100925.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Alatan yg penting utk tanam succulents
Berus utk buang habuk
Tweezer utk buang daun kering & pegang pokok masa proses tanaman
Penyepit besar tu utk pegang cactus
20170802_100958.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols jarang membaja succulents
Yg selalu guna pun kat sblh kiri tu
Dia biji2 kuning utk + sekali dgn tanah masa mula tanam....elok utk pertumbuhan akar
Yg kanan tu flower inducer...jarang guna malas nak sembur & paksa2 my babies
20170802_101049.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Senecio rowleyanus/strings of tears
Fast grower...kejap je dah panjang
Sebenarnya cari strings of pearls (bulat2) tp yg ni pun boleh la
20170802_103821.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2017 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 2-8-2017 06:16 AM
Bau cairan ni xkuat pun, busuk pun tidak
Tp binatang lain boleh bau mcm kencing harimau
Harimau  ...

Dah sampai ke SC? Cer upload nak tengok. Klu berkesan iols pon nak order la.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2017 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 2-8-2017 10:32 AM
Alatan yg penting utk tanam succulents
Berus utk buang habuk
Tweezer utk buang daun kering & pegan ...

Bagusnya u...i ni capai apa ada je. Tercucuk duri tu mmg lumrah plg2 pon i pakai gloves klu rajin
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sukacactus at 2-8-2017 06:11 PM
JeepersCreepers replied at 2-8-2017 05:20 PM
Dah sampai ke SC? Cer upload nak tengok. Klu berkesan iols pon nak order la.

Dah sampai
Kat post #54 ada upload pic
Iols beli yg jenis air
Ada jg dlm bentuk gel & spray
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 2-8-2017 05:22 PM
Bagusnya u...i ni capai apa ada je. Tercucuk duri tu mmg lumrah  plg2 pon i pakai gloves klu  ...

Hihihi...dulu pakai jg gloves tp kalau yg nipis, kena jg duri
Jari nak kena jg xmo luka pasal iols masak hari2 except on weekends
Tp kalau yg tebal takut tersqueeze my babies
So ada la alatan ni semua
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 06:54 PM | Show all posts
sukacactus replied at 2-8-2017 10:29 AM
Pasu tanah liat (unglazed) paling baik untuk succulents sebab air cepat meresap keluar
Yg ni beli k ...

penah jumpe kt Daiso Publika je... daiso shah alam, klang, sunway pon xde..
.. uols jumpe kt daiso mane?

ni yg beli dr daiso pblika.... nyesal lak x beli banyak... dah la jarang benar ke sane..
unnamed.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 06:57 PM | Show all posts
unnamed (1).jpg ice plant.... ni pon mcm nak ujung2 nyawa je...... sebenarnyer time beli ade byk jugak la branches dia.. yni yg dot diselamatkan,,,,,,,, t mcm dah nak layu gak tuh....aiyoooo.... letak tempat panas salah.. tempat teduh salah... siram tanah sampai basah salah,... mist2 pon salah... x taw la mcmmane kekdahnyer nak bg dia sihat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086691s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list