Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
18046
View
345
Reply

[Haiwan & Tumbuhan] Cactus & Succulents

[Copy link]

Author: JeepersCreepers    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 3-8-2017 07:17 PM | Show all posts
JeepersCreepers replied at 1-8-2017 04:21 PM
Klu nak besor, tanam satu2..cabut anak2nya nnt dia besar la. Anak2 tu tanam je dlm pasu kecik. Dah ...

oo mcm tuh... ..tp rajin btol dai beranak.. ade yg aku cabut  tanam pasu lain... masih kecik berank lagi..... subur pulak yg barrel ni.. senang btol dia naik
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
True-X replied at 3-8-2017 06:54 PM
penah jumpe kt Daiso Publika je... daiso shah alam, klang, sunway pon xde..
.. uols jumpe kt dais ...

Iols dok belah utara
Beli kat daiso paragon penang
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 08:14 PM | Show all posts
sukacactus replied at 3-8-2017 08:12 PM
Iols dok belah utara
Beli kat daiso paragon penang

wokey... tq.. balik penang nnt nak g carik.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
True-X replied at 3-8-2017 06:57 PM
ice plant.... ni pon mcm nak ujung2 nyawa je...... sebenarnyer time beli ade byk jugak la branches  ...

Jenis2 iceplant ni susah la
Byk kali beli & byk kali jg mati
Bila dia dah kedut2 tu, kita ingat nak air, siram, tp last2 kering gitu jg
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
True-X replied at 3-8-2017 08:14 PM
wokey... tq.. balik penang nnt nak g carik.. hehehe

Lain kali kalau jumpa, borong je byk2
Aritu ambik 5 paket terus
Sebab jarang jumpa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2017 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
True-X replied at 3-8-2017 07:17 PM
oo mcm tuh... ..tp rajin btol dai beranak.. ade yg aku cabut  tanam pasu lain... masih kecik beran ...

Haah mmg rajin. Tp klu kita lg rajin, cabut la segala anak yg tumbuh supaya parent plant tu besar
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2017 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
My tiny succulent anacampseros subnuda
Ni jenis berbulu2
IMG_20170805_082638_719.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-8-2017 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 5-8-2017 04:22 PM
My tiny succulent anacampseros subnuda
Ni jenis berbulu2

Wahh..yg ni x pernah tengok
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2017 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya mencari anacampseros sunrise ni
Cantik, pink terang
Pic ihsan google lah yer
20170805_162508.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2017 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 5-8-2017 04:24 PM
Wahh..yg ni x pernah tengok

Menyampahnya arini nak upload pics, byk yg xlepas
JC xpernah jumpa yg ni ke?
Rasa cam common je species ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2017 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg ni dah tinggal kenangan
Br je mati smlm
Peperomia graveolens
Dah la susah nak dapat
IMG_20170405_135442_093.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2017 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah boleh masuk kategori crazy succulent lady
Iols ada 3 size utk gymnocalycium horstii ni
Dlm pic, size L & M
S kat dlm pasu campur2
IMG_20170121_122716_232.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2017 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg ni echeveria purpusorum
Suka sebab daun gemuk2 & warna dia vibrant
IMG_20160828_094257.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-8-2017 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 5-8-2017 04:40 PM
Menyampahnya arini nak upload pics, byk yg xlepas
JC xpernah jumpa yg ni ke?
Rasa cam common je  ...

Rsnya x pernah..klu iceplant tu mmg pernah tanam & dah RIP kat ipoh ni i perasan lbh byk succulent yg bentuk rosette tu. I think chinese growers suka yg mcm tu. Surprisingly kat tesco ipoh garden ada byk jual succulents tp kdg2 x berjaga. Kena pilih yg elok coz kdg2 ada yg akarnya dah reput.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-8-2017 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 5-8-2017 04:47 PM
Dah boleh masuk kategori crazy succulent lady
Iols ada 3 size utk gymnocalycium horstii ni
Dlm pic ...


I pun suka yg ni coz of the pink flowers. But currently mine not flowering
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2017 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 5-8-2017 08:27 PM
I pun suka yg ni coz of the pink flowers. But currently mine not flowering

Yg besar tu je pun yg berbunga
Yg kecik2 tu haus jg
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2017 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 5-8-2017 08:26 PM
Rsnya x pernah..klu iceplant tu mmg pernah tanam & dah RIP  kat ipoh ni i perasan lbh byk suc ...

Yg dkt post #93 tu beli kat ipoh tau JC
Betul la sana byk echeveria tu
Iols ada jg pergi nursery yg berderet2 tepi jalan tu
Sorry xtau nama apa jalannya
Semenjak 2 menjak ni je jjcm/jejak kasih ke ipoh
Tp yg perasan kat seberang jln byk car showroom
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2017 04:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by True-X at 6-8-2017 04:52 AM

Kt Hee Garden sg buluh byk succulent yg rare nyesal x g sane awal2... tp mahal2..

Ni pekenan ngan string of pearls.. murah je rm5

20170805_090331.jpg

Comments

tak pernah tengok yang ni. lawa.  Post time 6-8-2017 09:09 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2017 04:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by True-X at 6-8-2017 04:57 AM

Ni kt fang kiat.. x taw nama ape... beli gak 1
20170805_090315.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2017 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sukacactus at 6-8-2017 08:17 AM
True-X replied at 6-8-2017 04:54 AM
Ni kt fang kiat.. x taw nama ape... beli gak 1


Tu chinese dunce cap/orostachys
Nnt ubah pasu mulut besar, yg kat tepi2 tu pun akan merebak lg besar
Kat umah ni ada jg
Dia quite a fast grower
Ni nov '16
IMG_20161106_133531.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085716s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list