CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 85549|Reply: 383

Himpunan Masakan FC

  [Copy link]
Post time 16-8-2017 02:30 AM | Show all posts |Read mode
FC mulakan dengan pembuka selera ..

Umai Obor-Obor

Jejari Obor-Obor ( bukan yang macam piring nipis dan lembik tu )


Potong kasar-kasar ( sblom tu rendam sekejap dalam air untuk mengurangkan rasa masin )
Kenyal Crunchy ni rupa selepas d potong kasar


Bahan-Bahan lain
- sesudu gula tak termasuk dalam gambar
- bawang besar
- cili dan cili padi
- limau kasturi
- lemon



Tumbuk cili , cili padi dan gula


Gaulkan dengan obor-obor dan bahan lain nya
rasakan secukup masam manis dan pedas ikut selera
Siap!!~




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 16-8-2017 02:59 AM | Show all posts
Udang masak Butter




Cuci dan belah belakang


Salutkan dengan tepung beras .. celup dalam telur dan balut sekali lagi dengan tepung
dan .. goreng




Ketepi kan udang ..

Panaskan mentega atau marjerin..
Anggaran 5 sudu makan .. lebih pun ok


Untuk udang sebanyak d atas FC guna 4 kuning telur sahaja , daun kari , gula sesudu dan cili untuk sekadar memeriahkan warna / rupa


Titiskan kuning telur sedikit demi sedikit ke dalam minyak mentega tadi dan gaul / putar / pusing laju - laju tanpa henti sehingga semua kuning telur habis
masuk kan daun kari dan cili .. gaul sekejap .. baru masuk kan gula
"telur" masak bila banyak buih
Ambil butter telur yang dah masak dan taruk atas udang
Siap!!~




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2017 03:08 AM | Show all posts
Selain dari umai obor-obor ..
resepi yang sama boleh juga guna pakai untuk ikan dan udang

tak jumpa gambar umai udang dalam folder simpanan

ni gambar umai ikan

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 03:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow. Menarik.
Terima kasih atas perkongsian ni FC. Boleh la cuba bila-bila nanti. Insya-Allah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2017 03:27 AM | Show all posts
SecretLuv replied at 16-8-2017 03:23 AM
Wow. Menarik.
Terima kasih atas perkongsian ni FC. Boleh la cuba bila-bila nanti. ...
Terimakasih kembali

Tengah godek-godek gambar-gambar dalam folder .. tu terpikir tadi .. baik taruk dalam satu thread .. senang kalau ada yang bertanya .. bagi link saja

Selamat mencuba ..

pasni nak upload cara buat pansuh manok a.k. ayam masak dalam buluh



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2017 03:48 AM | Show all posts
Manok Pansuh a.k.a Ayam masak dalam buluh

Best masak kalau pergi piknik tepi sungai

Tak ada ambil gambar bahan-bahan :
- Ayam dah semesti nya potong agak muat untuk masuk dalam buluh ( buluh ni lebih besar dari buluh untuk masak lemang tu )
- bunga kantan ( FC cilok gambar dari pakcik google .. mana tau ada yang tak tau sebab awal dulu FC pun tak tau sebab sini panggil bunga kecalak )
- pucuk ubi bandung
- buluh
- 1 batang serai .. hiris halus
- sedikit halia .. tumbuk halus
- garam secukup rasa

ni bunga kantan nya a.k.a bunga kecala


ni pucuk ubi


Campur semua bahan ( daun ubi bagi 2 . 1/2 ramas2 dam campur dengan ayam dan 1/2 lagi untuk tutup buluh )


masuk kan dalam buluh
pastu tutup guna daun pucuk ubi macam guna daun pisang untuk tutup lemang
dan ..
bakar


Siap !!~


Selalu nya .. FC cuma makan pucuk ubi tu dan bunga kantan dan kuah nya .. ayam tolak tepi
kuah nya memang





This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-8-2017 05:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Best2. Resepi yg jarang orang share
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Wahh hebat2 resepi.nak try udang Butter tu.tapi umai obor2 tu mana nk cari kat kl ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2017 08:00 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 16-8-2017 03:48 AM
Manok Pansuh a.k.a Ayam masak dalam buluh

Best masak kalau pergi piknik tepi sungai

FC..mun molah dlm kuali jak??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2017 08:34 AM | Show all posts
puccafan replied at 16-8-2017 05:26 AM
Best2. Resepi yg jarang orang share
Terimakasih

Tengah godek-godek lagi dalam folder dan dalam forum ni yang pernah FC post dulu dulu

Himpunan resepi kek kukus blom lengkap d jumpai
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2017 08:36 AM | Show all posts
epysha replied at 16-8-2017 08:00 AM
FC..mun molah dlm kuali jak??
pernah mek coba ..
tapi nang lari taste nya deng

mun lom rasa nak dalam buluh ya mungkin sik tauk beza

kongsi la juak mun ada resepi ktk
tapi mesti resepi nak kompom jadi.. banyak na resepi bulak kinek tuk o

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2017 08:43 AM | Show all posts
Jeniechan replied at 16-8-2017 07:35 AM
Wahh hebat2 resepi.nak try udang Butter tu.tapi umai obor2 tu mana nk cari kat kl ni
ha`ah kat KL memang tak ada jejari obor-obor ni
tau sebab FC jadi supplier masa study kat shah alam dulu
yang ada cuma jenis lembik macam piring / pinggan tu
umai udang paling sedap buat FC siyes jujur
tapi tak leh makan selalu .. kolestrol tinggi
udang galah paling nyum!!~ nyum!!~

FC lupa nak suruh senduk berlubang-lubang tu berposing. Untuk "telur butter" FC guna senduk tu ja baru menjadi. Orang lain FC tak tau.. Pernah cuba guna senduk biasa .. agak kasar menjadi "huraian halus telur tu".
Selain udang .. boleh juga sotong dan ikan buat masak butter

ni gambar lama ikan talapia masak butter
handphone pun cikai ja masa tu
hahaha janji kongsi gambar kan





This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
sedapnyaa alahaii, fc org mn yaa? ada resepi mi kari yg sedapppppppp??
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau ada resepi tu, boleh laa share2 dgn kita. . TERIMA KASIH. .hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
apa rasa obor-obor ni fc? mcm jelly2 jgak kah?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2017 08:53 AM | Show all posts
raradhia replied at 16-8-2017 08:49 AM
sedapnyaa alahaii, fc org mn yaa? ada resepi mi kari yg sedapppppppp??
Kita berjiran

FC orang Sarawak. Salam perkenalan.
FC pun nampak Rara selalu komen kat board ni , tentu pandai masak
di alu alu kan kongsi resepi

blom pernah masak mee kari sendiri
selalu yang segara tu
mee maggi~ cepat d masak ~ sedap d makan
cuma tak masak gtu ja .. tambah sayur .. tambah cili potong .. extra umpphh!!~ tambah cili sos dalam tu

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 16-8-2017 09:00 AM | Show all posts
raradhia replied at 16-8-2017 08:51 AM
apa rasa obor-obor ni fc? mcm jelly2 jgak kah?
rasa nya kenyal macam kita gigit bola getah kekenyalan dia tapi tak susah nak gigit dan agak crunchy .. rangup .. erm.. camne nak bgtau ey ..
perbandingan paling tepat ..
hampir tepat macam gigit .. haa misai sotong basah
misai erm.. tangan ke ..ntah tak tau nak sebut apa .. jejari sotong tu


tapi rasa jauh la beza
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 16-8-2017 08:43 AM
ha`ah kat KL memang tak ada jejari obor-obor ni
tau sebab FC jadi supplier masa study kat shah ala ...

Selalu klau buat udang Butter saya pakai senduk biasa je.tp kena kacau laju la.kadang lenguh tangan.haha.selalu pkai udang biasa2 je.udang galah xpnh pula.pndai FC masak.untung bakal suami
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 09:05 AM | Show all posts
mak aih..terliur pepagi ni deknon oi!
teringinnya nak try ayam masak dalam buluh tu..
owh yang umai ni konsepnya macam air asam kan fc?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2017 09:18 AM | Show all posts
Pucuk Paku Uban

Ni mak yang bgtau .. paku uban ni bagus untuk ibu-ibu yang tengah menyusukan baby. Boleh membanyak kan pengeluaran air susu. Mak pun dapat nasihat ni dari sorang midwife yang dah pencen.

Tak tau kenapa d namakan paku uban.. mungkin sebab banyak bulu-bulu putih tu .. kot
kena beli / ambil yang masih bergulung2 tu dan cari yang gebu-gebu .. takmo yang kurus kering .. liat..
ada orang untuk makan dengan nasi
tapi family FC makan gtu ja macam makan snack

ni rupa nya


Buang semua uban uban tu .. ada orang dia tak buang kat tengah gulungan tu .. mak ajar FC buang .. sebab mak kata ada ulat kadang dalam tu

Bahan lain :
-Bawang merah
-Cili
-ikan bilis - goreng dulu dan ketepikan ( atau kalau ikut cara lain .. tumbuk sekali dengan bawang dan cili )
-Oyster sos
-gula / perasa

Tumbuk bawang dan cili jangan halus .. tumbuk kasar
Tumis bawang dan cili tu
Masuk kan paku
Tumis balik balik kan sekejap
Masuk kan oyster sos + gula kalau sos tu agak masin
Bila dah agak pekat masuk kan ikan bilis yang dah garing
Gaul gaul sekejap
Siap


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-3-2024 11:25 PM GMT+8 , Processed in 0.375669 second(s), 54 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list