JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
237815
View
2483
Reply

ALL ABOUT FOUNDER PRODUK

   Close [Copy link]

Author: aina_shaira       Show all posts   Read mode

Post time 19-2-2018 06:07 AM From the mobile phone | Show all posts
addina replied at 19-2-2018 12:02 AM
mesti carl bangga gitu nama dia disebut2 ummah forum.

psl y dia ckp jgn beli rumah lg nie, dh  ...

hmm..orang makan gaji yang dok bagi dia kaya
rajin memborong barang2 Bella Ammara
tapi iols x pernah minat nak cuba
mahal n kain macam krikk krikkk krikk je
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Carl baca forum ke tak? Iols harap sgt heols forumer so that dia tau betapa netizen tak suka dia..baru sedar diri mamat tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Parit.Hilton replied at 18-2-2018 06:13 PM
maknanya diorang tak beli rumah ke? menyewa lagi?

Silap2 mak yang belikan..hahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 09:33 AM | Show all posts
dia ckp x serupa bikin. dia pesan jgn beli rumah, tgk2 dia yg beli kang. dulu nak tutup BA pun x tutup2.. lg promote biz ada la..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
X penah suka si carlos nih sebab poyonye melampau sangat.tapi yang x tahannye sebab x suka bapak automatically ai x suka anak dia tu sebab kuat nau potostat muka bapak. Terasa keji di situ.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
TIPS 2 - BEZA FAKTA DAN PENDAPAT
( Amaran - Jangan baca kalau anda mahu terus kena tipu )
.
Salam semua, hari ni penuh FB saya dengan kisah orang perniagaan yang meramalkan rumah RM400k kan jadi RM80k, so anda kena tunggu hartanah jatuh dan nanti beli rumah cash je kelak. Macam biasa, status begitu dibuat supaya boleh meninggikan lagi follower supaya mereka boleh lancarkan bisnes baru pula sebab majoriti bisnes sedia ada mungkin sudah tidak gah seperti dulu. Anda boleh check sendiri kalau nak tahu, tapi dibelakang tabir saya dengar cerita macam-macam so saya faham kenapa mereka terdesak keluarkan status begini.
.
Bagi kita yang dah biasa nampak teknik negatif-marketing ni, kita buat tak tahu saja. Tapi yang kesian, adalah mereka yang percaya harga rumah akan jatuh dari RM400k ke 80k dan terus menunggu sebab percaya ikon ikon begini. Maklumla, ramai follower di sosial media, takkan menipu kot? Cuba teka bangsa mana yang akan percaya pendapat begini dan terus menunggu?
.
Saya percaya, majoriti mereka yang pernah belajar dari saya akan faham perbezaan fakta dan pendapat kosong. So hari ni saya nak kongsikan perbezaan pendapat dan fakta. Kalau kita nak buat keputusan besardalam hidup ( kahwin, beli rumah, mulakan perniagaan etc ). Jadi hari ni saya nak berkongsi pengalaman pelaburan dan pernigaan macam-mana nak bezakan pendapat dan fakta, yang juga saya kongsikan dalam kelas AE minggu lepas so ini adalh tip ke-2, cara membezakan fakta dan pendapat  :
.
PENDAPAT 1: Berniaga dulu, dan beli rumah cash kelak lepas dah mampu.
.
FAKTA  1 : 90% dari perniagaan gagal dalam 3 tahun pertama mereka. Data ini adalah punca utama kenapa majoriti bank tak mahu bagi pinjaman kredit kad, rumah etc selagi pernigaan belum cukup 2-3 tahun. Dan bila kita dah mampu beli cash, harga rumah masih kekal sama ke? Sebab berdasarkan data dari NAPIC, kenaikan purata harga hartanah di Malaysia semenjak tahun 1990-2016 adalah 6.5% setiap tahun. Kalau tunggu 10 tahun untuk beli rumah cash, boleh je tapi sanggup ke bayar 65% lebih mahal dari hari ni?
.
.
PENDAPAT 2 : Harga rumah akan jatuh dari RM400k ke RM80k nanti sebab mengaitkan cerita datuk dan nenek kita zaman dulu.
.
FAKTA 2 : Paling teruk kejatuhan hartanah, adalah 20% waktu tahun 1998-1999, berpunca dari krisis ekonomi Asean. Sejak tahun 1960 (bila mula ada rekod), belum pernah pasaran hartanah jatuh sampai 80% di Malaysia.
.
.
PENDAPAT 3 : Berniaga dulu ( macam beliau ) dan beli rumah cash.
.
FAKTA 3 : Selepas melancarkan berbelas perniagaan, sudahkan beliau membeli rumah cash tu seperti yang dikongsikan?? Atau masih menyewa hari ni?
.
.
PENDAPAT 4 : Saya tak galakkan anda beli hartanah sekarang sebab harga haratnah bakal jatuh tahun 2018 nanti sebab Malaysia bakal gawat ekonomi teruk  - Kata pakar tersebut sewaktu tahun 2015-2016
.
FAKTA 4 : Tahun 2018 dah sampai, ekonomi masih okay, dan harga hartanah tak jatuh pun seperti yang diberitahu waktu tahun 2016 tu. Bisnes orang lain okay je, so kalau bisnes kita merundum jangan salahkan ekonomi dan GST pula.
.
.
PENDAPAT 5 : Dari guna duit tu untuk beli rumah, baik gunakan sebagai modal untuk kembangkan perniagaan.
.
FAKTA 5 : Saya kini berada dalam network ahli pernigaan yang mana mereka memulakan separuh jenama ternama yang kita tahu di Malaysia seperti Nandos, Chatime ( skrg Tealive ) , Llao-Llao, ,Himalaya, Boost Juice, Manhattan Fish Market, Tony Romas, dan banyak lagi. Takdenya diorang beli rumah cash, dan tunggu lepas bisnes dah berjaya baru nak beli rumah. Sebab diorang tahu kebarangkalian harga rumah jatuh memang sgt rendah. Mereka beli rumah yang mereka mampu seawal yang boleh, dan gunakan pendapatan/hasil perniagaan untuk bayar penuh atau upgrade ke rumah idaman mereka.
.
.
PENDAPAT 6 : Dari guna duit tu untuk beli rumah, baik gunakan sebagai modal untuk kembangkan perniagaan.
.
FAKTA  6 : Ada ilmu, kita tak perlu pakai duit pun untuk beli rumah. Pelajar saya beratus dah berjaya buat. So tak perlu pilih salah satu, beli rumah dan kembangkan perniagaan boleh dibuat serentak.
.
.
PENDAPAT 7 : Beli rumah ni senang je, lepas siap boleh flip untung beratus-ribu weh!
.
FAKTA  7 : Kenaikan purata harga hartanah cuma 6.5% setahun dari tahun 1990-2016. Maksudnya, akan ada tahun yang hartanah naik 10% setahun, dan ada tahun yang hartanah cuma naik 2%-3%. Bukan setiap tahun hartanah naik, dan kalau hartanah lain naik, belum tentu hartanah kita akan naik sekali. Kalau pilih hartanah yang betul, memang best. But kalau salah pilih, bertahun berpeluh nak beri subsidi sebab sebab sewa takkan cover installment dan nak flip, tak ada sapa nak beli roti flip kita tu.
.
.
PENDAPAT 8 : Hartanah dan bisnes, sangat menguntungkan dan takkan rugi.  
.
FAKTA  8 : Tak kira perniagaan atau apa-apa pelaburan, mesti akan ada risiko kerugian.  Walaupun saya sendiri belum pernah rugi dari pelaburan hartanah, tapi saya dah saksikan ramai sifu-sifu saya tersungkur disebabkan salah pilih rumah. Mereka jadi riak sebab asyik menang dulu. Untung beratus ribu kat hartanah lain, tapi rugi lebih sejuta dalam satu hartanah. Perniagaan pun sama. Perniagaan pertama saya buat, rugi RM250k, dan paling sedih saya buang masa 18-bulan. Saya tak salahkan ekonomi dan GST sebab saya rugi waktu tu sebab saya tamak, dan tiada ilmu. RM250k tu yuran kesombongan saya.  
.
.
PENDAPAT 9 - Semua orang boleh jadi peniaga dan pelabur. Tengok mamat tu, beli rumah dan berniaga untung je walaupun first time mencuba?
.
FAKTA 9 - Saya dah pernah jadi pekerja di MNC, self-employed, pelabur dan pemilik perniagaan. Saya boleh cakap  yang paling susah, adalah berniaga. Perniagaan, bukan untuk semua orang. Kerja 18-jam sehari, kerja-kuli,  bertahun tak cuti tu benda biasa. Sifu saya cakap, jangan terperdaya dengan kejayaan anomali. Sebab sorang yang berjaya, beribu yang follow iku buat bisnes yang sama. Untuk setiap Alif Syukri, Safiey Ilyas, Sajat, ada berpuluh-ribu cerita founder gagal yang kita tak tahu.
Untuk pelaburan, kalau orang yang anda follow tu dah buat benda ni lebih 10 tahun, dan masih lagi bertahan dan berkembang, follow mereka. Sebab mereka ada formula  yang dah berjaya dipakai lebih 10 tahun, foundation dah solid. Apa-apa pun, tolong cari ilmu sebelum melabur atau buat bisnes, sebab nak rugi adalah jauh lebih senang dari nak buat duit. Semenjak tahun 2015, saya belanja purata RM20k-RM30k setahun untuk belajar berniaga.  
.
.
PENDAPAT 10 - Semua publisiti, baik atau negatif adalah benda yang bagus. Janji dapat tambah follower, senang nak jual produk lepas tu.
.
FAKTA 10 - Biasanya kita nampak trend ni dalam dunia produk kecantikan. Sekarang dibawa keluar dan difollow oleh ramai peniaga muda lain. Dan trend ini saya suspek merupakn motif utama kenapa ada yang buat claim haranah akan jatuh dari RM400k jadi 80k. Tiada fakta langsung, hanya pendapat. Tapi ni bukan kali pertama, dan saya gerenti anda ini bukan kali terakhir juga claim begini akan dikeluarkan. Bila bisnes mereka sendu lagi kelak, akan keluar semula penipuan begini. Saya cakap tipu sebab benda ni tiada langsung asas yang menyokong. Tapi akan ada yang percaya, dan mereka akan tangguhkan pembelian rumah sebab ,mereka percaya ramalan begini. Apa nak buat, we all get what we deserve. Tapi orang yang menipu begini, bagi saya menganiaya rakan sebangsa dan seagama sendiri. Tahniah banyak banyak sebab follower anda bakal naik kerana anda menggunakan status anda sebagai influencer, untuk aniaya kaum dan bangsa sendiri terus menyewa sampai bila-bila sebab hasil tangan anda ni. Seribu tahniah saya ucapkan.  
.
.
Pendapat tu percuma, dan biasanya fakta kena dibuat berdasarkan data. Semua orang ada pendapat, tapi tak ramai orang yang pakai fakta. Tak kira la anda nak melabur, berniaga, berkahwin etc, pastikan anda gunakan fakta, bukan pendapat orang lain. Kerugian besar dalam pelaburan yang saya nampak, semuanya kerana ikut pendapat orang lain instead of cari fakta.
.
p/s : Ada belajar ke dari tips ke-2 ni? Ada ke yang nak saya tulis tip ke-3 pula minggu depan?

Copy pasta
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni rajin buat kelas jemput kawan2 yg gah2..harap2 bukan scam ..gpon tgk dia mcm kayoo..rumah besau...tp mentang la pki kete kecik kemain kata berbisnes sbb betul2 bukan nak menunjuk dgn kete besa..hbs rumah besau tu apa..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 11:35 AM | Show all posts
Sazida replied at 19-2-2018 02:49 AM
Bistu skrg ni masih mnyewa ke? Bodohnye kalau dh ade duit tak beli rumah? Ke target deolss nk ruma ...

dier still pakai kenari and swift je kan carl ngan bella ni.... rumah pon menyewa lagi... so humble
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 11:59 AM | Show all posts
nura88 replied at 18-2-2018 07:10 PM
a'a x beli sampai skrg, sbb katanya nnti hrga rumah akan turun baru dia beli, nk tengok gak lah be ...

please laa , nk tunggu property burst ??
dah berzmana  tunggu ... skang BLR naik 0.25%  since ekonomi semakin ok
semua pinjaman / loan dah  +0.25% .. (patut buat loan last year )
for sub sale or rumah dah  guna pakai mungkin derang kurangkan  harga  for the sake of selling
for new house ???  rege sama je cekik darah
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 12:02 PM | Show all posts
tak penah rasa nak beli or nak mengkayakan depa. Yang laki die nie mmg agak poyo. semua tahu katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 12:09 PM | Show all posts
carl laki bini ni duk umah sewa ke?

biar betul

aritu bkn ke reno umah dia kemain lawa

pinggan mangkuk pun beli kat Turki
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
megan_pox replied at 19-2-2018 09:58 AM
TIPS 2 - BEZA FAKTA DAN PENDAPAT
( Amaran - Jangan baca kalau anda mahu terus kena tipu )
.

status fb ni x ada org tag carlos ke? nk tgok sket dia balas apa, masa dia canang2 kan hrga rumah turun pun dia dh kena hentam kaw2 dgn geng hartanah haha.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
outcast replied at 19-2-2018 11:59 AM
please laa , nk tunggu property burst ??
dah berzmana  tunggu ... skang BLR naik 0.25%  since e ...

biasa la carlos, cakap pun mcm kucing boleh terbang, dlu kan masa awal2 dia penah ckp nk beli jubah BA x boleh pakai crdit card, even debit pun dia x mau, riba katanya, skrg semua dia accept cc and debit, benda yg dia ckp dulu tu terkena dia balik, pelupa kot mamat poyo ni hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 12:46 PM | Show all posts
nura88 replied at 19-2-2018 12:33 PM
biasa la carlos, cakap pun mcm kucing boleh terbang, dlu kan masa awal2 dia penah ckp nk beli juba ...

Part CC tu mmg membongak la. xkan selama di pi travel oveersea tu dia langsung x standby CC. Shopping sakan, duduk hotel, sewa kereta mewah tu semua pakai CC kawan ke? Dia punya sembang pasal riba tu mengalahkan ulamak pulak
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
azimodin replied at 19-2-2018 12:46 PM
Part CC tu mmg membongak la. xkan selama di pi travel oveersea tu dia langsung x standby CC. Shopp ...

haha penah ada porumer cerita
dlu, kwn dia ke sedara dia (lupa dah), join talk carlos dan penah ty soalan mcm ni dkt carlos kalau pegi jln ke, booking hotel ke, x guna cc mcm susah kan, pastu carlos ckp dia guna cc kakak dia....hahahaha sengal kan?
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
gummygummy replied at 18-2-2018 11:03 PM
i tak folo so tak tahu sgt.

laki dia awat gelak sinis. 1st gmbr i tgk impression i da tak like  ...

Betul tu 1 impression pun dah nampak semacam je,carl tu...macam mulut manyak manis pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
nura88 replied at 19-2-2018 01:06 PM
haha penah ada porumer cerita
dlu, kwn dia ke sedara dia (lupa dah), join talk carlos dan penah t ...

Haha..apesal tak ceramahkan hakak dia pasal cc dan riba...memang poyo
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
BA plan exit bisnes baju cam zawara kot. That's y depa venture into cosmetics & spa. Kalau kat explore IG tu berlambak2 posting Seri Bella. Tahla iols rasa cam depa dah level desperate punya marketing. Video tu video ni..terlalu mencuba.
Iols dulu agak terinspired dgn owner Vocket. Sekali dia & Carl p yatchting kat NZ & dia cam mengagumi Carl & kelihatan (based from his writings) macam dah arrogant. So bye2 je lah...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
megan_pox replied at 19-2-2018 09:58 AM
TIPS 2 - BEZA FAKTA DAN PENDAPAT
( Amaran - Jangan baca kalau anda mahu terus kena tipu )
.

Menarik.2-3 kali duk haca kasi hadam
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2018 02:48 PM | Show all posts
nura88 replied at 19-2-2018 12:33 PM
biasa la carlos, cakap pun mcm kucing boleh terbang, dlu kan masa awal2 dia penah ckp nk beli juba ...

kucing boleh terbang  ? oink oink pun leh bertanduk mcm tuh
i really have bad vibes towards org yg suka guna2kan agama..
esp this fella ada aura kebongkakan tu kt dia
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.112728s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list