Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7944
View
208
Reply

[PERTANYAAN]: PLEASE TAG SY; JIKA TAK, SY TAK AKAN TAHU DAN TAK JAWAB

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 16-10-2018 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 16-10-2018 02:58 PM
waalaikumussalam putri,abscess tu drained (pecah) sendiri ek. ada small lubang?
jaga jaga kot kot ...

Thank u so much for the reply. Ye, abcess tu drain sndiri thru tiny hole looks similar mcm pimple. Dah recurring 3-4 kali and bakal jadi lg nampaknya. OK, not necessarily la kena sunat dulu eh? Sbb the father kalau boleh nak dia bersunat lambat sikit, bila dia dah boleh mengingat.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 04:35 PM | Show all posts
ipes2 replied at 16-10-2018 02:59 PM
hmm takde la pulak vit c supplement yg sy tahu yg boleh cause these symptoms.
kot kot ada sakit l ...

oh ye ke doc? okey2 thank you!
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum Dr @ipes2..

Bole ke patient yg br lepas habis 2nd line chemo
utk 6 cycles (docetaxel) nk buat atkins diet? Baru minggu kedua dia abiskan last chemo tu. Sebabnye berat bdn naik bagai dipam2.. tapi doc plan lps ni kena amik Tamoxifen plak..

Thanks doc..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-10-2018 04:34 AM | Show all posts
putriTS replied at 16-10-2018 03:51 PM
Thank u so much for the reply. Ye, abcess tu drain sndiri thru tiny hole looks similar mcm pimple. ...

oh, ade sinus tu putri
to the hospital you go
baca lah beza sinus dan fistula dan apa makna nya
(advice sy ini hanya berdasar info yg awak beri)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-10-2018 04:37 AM | Show all posts
ana_una replied at 16-10-2018 07:50 PM
Assalamualaikum Dr @ipes2..

Bole ke patient yg br lepas habis 2nd line chemo

waalaikumussalam anaDXT ni usually for breast cancer (jugak prostate cancer).
tamoxifen adalah utk breast cancer

semasa ChemoRx, adalah amat2 perlu ana tidak melakukan apa2 diet sekali pun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2018 06:28 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 17-10-2018 04:37 AM
waalaikumussalam anaDXT ni usually for breast cancer (jugak prostate cancer).
tamoxifen adalah ut ...

Ooo ye ke... tp bila dh on Tamoxifen bole la ye? Chemo dh abis.. so agak2 bila jarak masa utk start diet? Penat nk bawak badan hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2018 08:25 AM | Show all posts
Dr@ipes ...saya ada baca artikel yang menyatakan minum susu waktu pagi adalah tidak baik. Elok minum petang or malam

betul ke dr?
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2018 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Doc nak tanya. In future ada problem x kalo sebulan sekali sy amik Pil Plan B? Sebulan 1-2 tab

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2018 10:31 PM | Show all posts
bellaa replied at 20-10-2018 11:56 PM
Doc nak tanya. In future ada problem x kalo sebulan sekali sy amik Pil Plan B? Sebulan 1-2 tab

Nanti sy buka thread utk Plan-B pill ni Bella



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2018 10:33 PM | Show all posts
nora_balqis replied at 17-10-2018 08:25 AM
Dr@ipes ...saya ada baca artikel yang menyatakan minum susu waktu pagi adalah tidak baik. Elok minum ...

Hmm, ta Nora.
biasanya susu memang diminum dipagi hari.
Bila petang, susu yg dihantar ke doorstep kita dalam botol tu, dah warm dah.

No, tidak pula sy tahu dari segi medical kebenaran statement itu Nora
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2018 10:12 AM | Show all posts
ipes2 replied at 21-10-2018 10:31 PM
Nanti sy buka thread utk Plan-B pill ni Bella

tak sabar thanks doc!
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2018 08:48 PM | Show all posts
Doctor @ipes2

Saya nak tanya, masa sy darjah 4 saya pernah kena pening yang bila saya tengok abjek semuanya kelihatan berpusing dan objek tu dari kecik or jauh akan kelihatan besar dan laju menempa ke arah saya..this happend to me when I was 10 yo..adakah ini disebabkan low BP or masalah lain?

Tapi sekarang dah tak macam tu, cuma kadang kadang terjadi bila sy rush bangun dari tidur je..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2018 01:28 AM | Show all posts
meklalala replied at 22-10-2018 08:48 PM
Doctor @ipes2

Saya nak tanya, masa sy darjah 4 saya pernah kena pening yang bila saya tengok abj ...

hmm optical distortion ek
migraine ke epilepsy masa kecik ke apa?
ada object nmpk kecik, eg micropsia
kdg2 ubat kuat causes this too

kot kot hantu kot meklalala

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 08:41 AM | Show all posts
ipes2 replied at 23-10-2018 01:28 AM
hmm optical distortion ek
migraine ke epilepsy masa kecik ke apa?
ada object nmpk kecik, eg micr ...

migrain takde pun masa kecik dulu...dah besar ni pun jaranng migrain..

tapi lepas kena tu saya demam yang tak boleh bangun, seminggu jugaklah..

saya ingat lagi masa kena tu saya menangis teruk giler sampaikan saya tak nak bukak mata..bila buka mata saya akan nampak semua objek berpusing..huhu

hantu? hahaha mungkin jugak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 02:29 PM | Show all posts
nak tanya jugak ni dr @ipes2

1. check bp, result 122/72... female n age 46, normal kah?

2. kenapa tiap kali ke klinik, kita rasa demam, badan panas,  lesu, sakit kepala, x bermaya, sakit perut...eerrmm, pendekata x sihat lah, tapi bila doctor check semua ok...adakah halusinasi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2018 02:36 PM | Show all posts
meklalala replied at 23-10-2018 08:41 AM
migrain takde pun masa kecik dulu...dah besar ni pun jaranng migrain..

tapi lepas kena tu saya  ...

mungkin vertigo tu lala
combination fever, dgn virus, dgn inner ear infection or disturbance masa tu kot
virus boleh buat benda nmpk kecik tau

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 02:41 PM | Show all posts
ipes2 replied at 23-10-2018 02:36 PM
mungkin vertigo tu lala
combination fever, dgn virus, dgn inner ear infection or disturbance masa ...

ohh virus boleh buat benda nampak kecil ya?? first time dengar ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2018 02:57 PM | Show all posts
hibernation replied at 23-10-2018 02:29 PM
nak tanya jugak ni dr @ipes2

1. check bp, result 122/72... female n age 46, normal kah?

1) that BP is excellent; 46F ye? muda lagi, wanita umur begini mula experience some 'liberation' dan 'tukar selera'; umur bahaya. saya 46M; lelaki umur 40an sgt bahaya dari segi health dan tekanan, kerana umur gini career mula naik maka mula competitive lah etc, work dan responsibilities mula ambil masa terbanyak.

2) this placebo effects memang dikenali dari dulu dulu lagi dan the effects are drastic. a person with a very good demeanor dan nampak professional, will invoke these kinds of reactions from people yg they interact with, especially so if they are ''healers'' or doctors. juga pesakit akan dengan cepat, bila berinteraksi dengan doctors, to assume the position of the more submissive or subservient posture. mereka akan ambil attitude jadi excessively obedient; ini selalu dilihat dalam hubungan doctor-patient. dia hulur tgn, kita cepat2 hulur sama kot kot dia nak check pulse kita etc.

hubungan ini most of the time is healthy, tetapi doctors yg ada penyakit dihatinya, mungkin boleh mengambil kesempatan


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2018 03:02 PM | Show all posts
meklalala replied at 23-10-2018 02:41 PM
ohh virus boleh buat benda nampak kecil ya?? first time dengar ni

boleh; EBV boleh cause that
drugs can
hallcuination of course can
Alice in Wonderland syndrome la tu kiranya
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 03:03 PM | Show all posts
ipes2 replied at 23-10-2018 02:57 PM
1) that BP is excellent; 46F ye? muda lagi, wanita umur begini mula experience some 'liberation' d ...

nampaknya sy kena surf lagi psl placebo effects semua....hmmm nanti berkerut2 la dahi saya ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082087s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list