JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
3954
View
100
Reply

[PERTANYAAN]: PLEASE TAG SY; JIKA TAK, SY TAK AKAN TAHU DAN TAK JAWAB

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 23-10-2018 03:09 PM | Show all posts
ipes2 replied at 23-10-2018 03:02 PM
boleh; EBV boleh cause that
drugs can
hallcuination of course can

oh i see..thank you doc!..tapi tu dulu la masa kecik..bila dah besar ni takde dah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2018 04:29 PM | Show all posts
meklalala replied at 23-10-2018 03:09 PM
oh i see..thank you doc!..tapi tu dulu la masa kecik..bila dah besar ni takde dah..

set lala
semoga lalui hidup adulthood dgn sihat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2018 04:31 PM | Show all posts
hibernation replied at 23-10-2018 03:03 PM
nampaknya sy kena surf lagi psl placebo effects semua....hmmm nanti berkerut2 la dahi saya ni

ha ha psychological effects la
jadi, most pesakit akan rasa lega atau symptoms mereka menjadi baik bila berjumpa doctor

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2018 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 26-10-2018 04:31 PM
ha ha psychological effects la
jadi, most pesakit akan rasa lega atau symptoms mereka menjadi bai ...

Oooo, doc cakap sy ada tanda2 depression, doc suruh refer hospital besar


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2018 05:03 PM | Show all posts
ana_una replied at 17-10-2018 06:28 AM
Ooo ye ke... tp bila dh on Tamoxifen bole la ye? Chemo dh abis.. so agak2 bila jarak masa utk star ...

diet sebab nak kuruskan badan ke nak tone badan ke atau nak maintain badan sekarang

paling berkesan ialah:
-makan on time everyday
-mkn 3 kali sehari (breakfast jgn ever tinggal, lunch sikit takpe, dinner is main ocurse)
-fruits and vegs byk2
-air byk2 sambil pee several times a day
-bila tgk tv, angkat-berat benda 1 atau 2 kg sambil focus kat tv; angkat 10-20 minits each hand
-kurangkan kuih, tapi sekali sminggu boleh la
-toilet gi ke tingkat atas so that u guna the stairs

bleh je start bila2.. tapi masa chemoRx, u will need all the energy n nutrition that u can get
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2018 05:07 PM | Show all posts
hibernation replied at 26-10-2018 04:41 PM
Oooo, doc cakap sy ada tanda2 depression, doc suruh refer hospital besar

isshh ye ke
masuk www tu dan amik la test depression secara spontaneous
pandai2 je docs kita nak sebut depression depression
walhal, low mood is very common dan ini buka depression
also depressed sebab duit ke gf ke etc ni bukan nye ''depression'' yg kena jumpa psychiatrist berubat etc tu.
kita tentulah react pada sesuatu yg berlaku pada kita secara emosi
bukankah kita ini an emotional animal
sy sgt tidak setuju dgn pendekatan docs kita yg ambil lepas tangan dan hanya refer pada psych
walhal org tu just ow modd hari ini sebab boss dia marah dia
reactive low mood is one of typical daily reaction je

bebel sy H.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2018 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 26-10-2018 05:07 PM
isshh ye ke
masuk www tu dan amik la test depression secara spontaneous
pandai2 je docs kita nak ...

Haha, thanx sbb bebel

Actually dh test online, result mmg depression...

But, masa jumpa doctor tu x bagitau pun psl result, rasa kagum pulak bila doc slow talk n yes..lps bercerita, tu yg dia nasihatkan supaya refer to hosp

Dr jgn naik angin, tarik nafas lepasss...tarik nafas lepasss...ok?hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2018 04:16 AM | Show all posts
hibernation replied at 26-10-2018 05:24 PM
Haha, thanx sbb bebel

Actually dh test online, result mmg depression...

oh, tak perasaan
eh sy dah tenang
harap awak juga
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2018 09:33 PM | Show all posts
salam, sy diberitahu, ada org tanya sy pasal ubat liver disease (hepB rasa nya)
kat ner question nye?
nak jwb tak boleh.. tak jumpa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-12-2018 04:50 AM | Show all posts
monreyes replied at 20-6-2018 10:54 AM
as salam Dr@ipes2...

nak tanya je...

waalaikumussalam
eh sy tak jwb soklan ni ye mon
tak pernah nmpk
terlepas pandang

apakah bacaan hati yg 6000+ tuh
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2018 08:36 AM | Show all posts
ipes2 replied at 23-12-2018 04:50 AM
waalaikumussalam
eh sy tak jwb soklan ni ye mon
tak pernah nmpk

tak tau pun sebab apa....
now dah ok...
infection kata doc..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-12-2018 03:26 PM | Show all posts
monreyes replied at 24-12-2018 08:36 AM
tak tau pun sebab apa....
now dah ok...
infection kata doc..

adoi, hepatitis lah yg kita kena rule out dulu
hepatitis apa mon, HBV ke HCV
jaga2 tau
dua2 sgt sgt berjangklit
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 03:52 PM | Show all posts
ipes2 replied at 28-12-2018 03:26 PM
adoi, hepatitis lah yg kita kena rule out dulu
hepatitis apa mon, HBV ke HCV
jaga2 tau

btol tu..
my fren dulu passed away hepatitis juga...
batuk lama n demam on n off...
g klinik mkn ubat batuk je...
until 1 day dia collapse..then rush to hospital..
baru tau hepatitis...

yg kes i tanya tu...
biasalah kwn2 dlm ws group...
anak dia admitted...hari2 minta kwn2 doa...
bila dah baik..kwn2 tny knp jadi camtu dia ignore je...
human...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2018 06:01 PM | Show all posts
monreyes replied at 28-12-2018 03:52 PM
btol tu..
my fren dulu passed away hepatitis juga...
batuk lama n demam on n off...

ye lah mon
juga, maybe dia takut org tak kawan dgn anak dia lagi
yelah, sbb hepatitis ni sgt sgt berjangkit
takleh share towel, ketip kuku etc
dalam darah, air mani, air mazi org yg kena hepatitis tu, ada virus nye

sian kat anak dia
anak dia tu dpat hepatitis from somebody tu

Hepatitis B Virus (HBV) dan Hepatitis C Virus (HCV), boleh cause liver failure, cirrhosis dan jika still hidup, liver cancer. tu yg mereka jadi kuning, membusung buncit perut dan muntah darah jugak mcm bruises all over body. Kesian tau.

Hepatitis A or G ok lah. Lainnye tak OK, Hepatitis E Virus termasuk lah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2018 03:07 PM | Show all posts
Dr @ipes2,

klu pesakit lps chemo apa vitamin yg bagus utk kesihatan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 02:33 AM | Show all posts
ana_una replied at 31-12-2018 03:07 PM
Dr @ipes2,

klu pesakit lps chemo apa vitamin yg bagus utk kesihatan?

terima kasih for the tag ana_una

lepas chemoRx, nothing specific actually
tetapi kerana chemoRx ni sgt bermasaalah, maka eloklah ambil Multivitamins
plenty of water
[plenty of veg and fruits

good luck ana
semoga Allah permudah segala urusan org tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:36 AM | Show all posts
ipes2 replied at 14-1-2019 02:33 AM
terima kasih for the tag ana_una

lepas chemoRx, nothing specific actually

terima kasih Dr. @ipes2 utk jawapan tu..


satu lagi nak tanya..
sbm chemoRx, report CT TAP noted several small hypodense liver lesion..
lps chemoRx buat ultrasound liver dan tengok xde jumpa apa2 yg meragukan..
so.. apakah yg sebenarnya berlaku..?adakah ubat chemo tu dah flush out lesion tu?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 03:53 PM | Show all posts
ana_una replied at 14-1-2019 11:36 AM
terima kasih Dr. @ipes2 utk jawapan tu..

kemungkinan.
tapi, CT TAP berbeza modalities nyer dari liver USS.
PET scan dah buat? it might help if i can know the primary cancer itu histology nye apa.
my wife is an oncologist
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 14-1-2019 03:53 PM
kemungkinan.
tapi, CT TAP berbeza modalities nyer dari liver USS.
PET scan dah buat? it might he ...

Ooo ok.. nanti ana try tepek report apa2 yg berkaitan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2019 01:56 AM | Show all posts
ana_una replied at 14-1-2019 11:38 PM
Ooo ok.. nanti ana try tepek report apa2 yg berkaitan

bagilah tau
dan sy harap lesions yg hilang tu adalah keran responsive to chemoRx lah
.. dan harapnya tak tumbuh kembali setelah beberapa lama
doa mempunyai kekuatan yg lebih, tetapi selepas usaha mengubati dilakukan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.115307s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list