JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1479
View
64
Reply

"Rugi Tak Sambung Belajar" - Bila Makcik Bawang Kolot Memperlekeh Peniaga Pasar Malam...

[Copy link]

Author: Cari-Nurulain       Show all posts   Read mode

Post time 23-10-2018 01:24 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 23-10-2018 12:53 AM
hasanah versi jual buah ke?

aku syak mcm tu gak koh3
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 06:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Mary_jane replied at 22-10-2018 08:14 PM
Ke abe propa je ni nak promote nenas. Tapi sedap tu jus nenas. Kelat tak lidah lepas minum?

Aku ingat aku sorg je rasa cite kak hasanah ! Cara penceritaan mcm over to the max uols. Adeke org nak cakap membebel camtu di tengah2 kesesakan pasar mlm ? Kosser
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 07:52 AM | Show all posts
1) Wa tak baca lagi cerita ni
2) Tapi hari tu ada cerita pasal peniaga durian, di datangi makcik lalu mengutuk sopan pekerjaannya.
3) Makcik tu banding dengan kerja office
4) Ia berakhir dgn rupa-rupanya peniaga durian tu ada kelulusan, tapi berniaga durian tu bisnes besar dia.
5) Ada orang komen, ini teknik marketing baru melalui media sosial. Iaitu melalui cerita.

Mula2 nak baca cerita ni, ingatkan cerita sama..... tapi ni nenas pulak.
yg dah habis baca..... cerita ni ada iras-iras cerita peniaga durian tu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Selain dr jual nenas, laku jgk jual cerita kan, bole lariskn biz.. untung2 pasni berduyun org cari brader tu nak beli nanas.. tak sia2 jual nama makcik bawang
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Teringat satu kate2 bile kite nk  meniti kejayaan pekakkan je telinga..sbb suare2 sumbang ni mmg akn sentiase betbunyi..nt bile da berjaya  baru tediam mulot beliau
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Teringat satu kate2 bile kite nk  meniti kejayaan pekakkan je telinga..sbb suare2 sumbang ni mmg akn sentiase betbunyi..nt bile da berjaya  baru tediam mulot beliau
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 08:33 AM | Show all posts
elon musk pernah berkata:
"i did not go to harvard but my people who working for me did that"

education via experience
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 08:39 AM | Show all posts
i xtau la kesahihah citer ni..tapi this guy classmate husband i dulu. hubs i citer dia ni bukan tak pandai, ada kelulusan dari uitm puncak alam jugak (tapi x sure la degree ke diploma) and dia pun dah kawen wife dia kerja tv3. according to my hubs peniagaan buah family diorang ni turun temurun, katanya terkenal jugak la di penang nun..entahlah

tapi yang i respek brader ni tak beria pun nak cerita balik kononnya dia ada qualification ke untung banyak ke, bukan macam some people that i know, belajar sampai masters tapi takde keje so buat bisnes online, hari2 canang kat fesbuk kononnya dia ada masters and walaupun biz online je boleh beli rumah bla bla bla income 5 angka tetiap bulan. speses ni memang i pangkah sangat
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Biasa sangat dah gini. Iols pon kena. Ada dgree tapi buat online bisnes. Asal makcik dtg jenuh la tadah tinge, malas keje la, habiskan beras la. Mak pak haku tak bising pon. Orang lain laks lelebih. Anak dia kemain keje opis, ade ulur duit tiap bulan? Takde. Haku keje sendiri ni part mak pak mmg siap dah letak tepi.Epf pun bayo sendiri. Rezeki orang lain makcik oii..selagi tak menyusahkan orang lain buat je la kerja apa pun.jangan merompak mencuri dah lah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 09:21 AM | Show all posts
Edited by mrsT at 23-10-2018 09:23 AM

hollaaaa makchikk.. makchik ingat keje gomen ni tak ader yang kene buang ker...
holllaaa makchik.. sedarkah makchik anak2 makchik tu semua berhutang yang masa hadapan bukan kat tangan kita..
holllaaaa... ehhh makchikk mak pak dia pun restu dia nak berniaga tahukah makchik kalau depa ni tak dakk makchik tak dpt beli sayuq kat pasar.. beli ikan kat pasar..
holllaaaa makchik.. makchik tahu takk orang kekadang peniaga pasar ni terdiri daripada degree holder master holder dan sebagainya..
holllaaaa makchik.. jika makchik tak restu ramai mak pak anak dara lain yang restu.. tapi makchik lupa kahh qada dan qadar ALLAH??
hollaaa makchik tak yah nak sembang nunnn jauh lahh.. mamat ni lagi berjaya sebab nya.. dia tak menyusahkan orang dan berdiri atas kaki depa sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 09:40 AM | Show all posts
mmg ada kes mcmni.. makcik daku.. yg padahal anaknya sorg tu jek keje gomen pangkat 48 d agung2kan.. yg lain keje sendrik tu haram nak d sebut.. aduihaiiiii.. sadis la..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 09:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Makcik tak tau ke... berniaga gini lagi2 yang betul2 bersungguh ada kebun segala tu boleh kaya
Kawan i masa study dulu, mak pak dia jual sayur kat pasar
Dia pakai honda gi kelas
Tu belum kawan i, makpak dia jual nasi kerabu dan nasi dagang
2 benda tu je dia jual kat pasar tani setiap pagi rabu dan sabtu
Beli rumah 3x bayar (sebab taknak bayar cash lumpsum nanti lhdn kejar)
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 10:32 AM | Show all posts
riyadhK replied at 22-10-2018 07:31 PM
Tak pepasal pulak I membayangkan u tenyeh makcik bawang Tu dengan buah nenas. Hahahahahaha rabak a ...

Haha.. kejam bayangan chuoals...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 10:51 AM | Show all posts
Zaman sekarang ni sekarang ni kalau sekadar ada pelajaran je tapi kurang pengalaman pun susah nak berjaga juga.  Yang penting kena rajin dan kuat berusaha untuk berjaya.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 10:59 AM | Show all posts
satgi rupanya anak makcik tu bercinta dgn abam ni...ahaha...harus lah makcik ' ala kasssimmm' sambinl guling2...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Nape aku macam pnah baca je cerita seakan2 kisah ni. Makcik vs budak meniaga jgk. Hasanatul la ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 11:01 AM | Show all posts
citer hasanah versi mat pasar malam ke?huhuhuh
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 11:15 AM | Show all posts
https://mforum1.cari.com.my/foru ... aga%2Bpasar%2Bmalam

kan dah kata aku pnah baca dulu. orang yang sama. 2 kali meroyan. jalan cerita sama garapan saja berbeza.

mamat psiko + lapar like
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 11:46 AM | Show all posts
suka pineapple juice... sedap... pineapple yang manis pun sedap... adeh... dah tingin lak nak makan nanas ni... kecur air liur deh...

who lives in a pineapple under the sea?
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
taikpekatt replied at 23-10-2018 06:15 AM
Aku ingat aku sorg je rasa cite kak hasanah ! Cara penceritaan mcm over to the max uols. Adeke org ...

Ke acik bengang sebab abe nenas tak nak bagi kurang. Jadi dicarutsnya lah abe secara face to face. Si abe pun terinspired dan berkat sering mengelamun maka terhasil lah post abe versi kak senah airasia flight kk bound to kl.  
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 01:07 PM | Show all posts
Edited by nolya at 23-10-2018 01:10 PM

Komen makkcik tu ada betulnya, tetapi makcik tu tak  bolehlah pandang rendah kpd usaha anak2 muda yg menceburi bidang niaga.  Kita tak tau apa kekangan anak2 muda tak sambung belajar dan mereka punya alasan tersendiri.  Selalu dengar bahawa dlm perniagaan ada 9/10 rezeki.  Lagipun kita kena ingat, hari ini anak muda trs hanyalah seorang peniaga kecil. InsyaAllah, bila perniagaannya berjaya, dia akan menjadi penjana ekonomi negara, dia menjadi tokey dan dia akan menggaji ramai pekerja2 di bawahnya. Semoga anak muda tak mudah lemah hati dan jadikan cemuhan sbg satu cabaran.
Tak pe anak muda,makcik  tu tak nak jadikn  menantu, ada banyak lagi makcik-makcik lain yg sudi.  Pulak jodoh kan di tangan Tuhan.. Steady lah
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 01:29 PM | Show all posts
berlagak macam anak dia taraf jho low. acah2 sampai mampos.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Baguslah keje gomen macik khen... Masuk kol 8 mengular sampai kol 5 lps tu punch out.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikklaus replied at 23-10-2018 08:50 AM
Biasa sangat dah gini. Iols pon kena. Ada dgree tapi buat online bisnes. Asal makcik dtg jenuh la ta ...

Ko berjumpa ngan maksu aq ke ni???ayat2 yg makcik 2 ckp kt ko sama la cam aq kena ngan maksu aq...yelah anak2 dye sume keja hebat,ada keta umah,aq pulak almost 2 years mengganggur...skrg ni la bru dpt keja,2 pon keja biasa je...jenuh nk mndengar bragging dye about her daughter s life
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2018 02:58 PM | Show all posts
kisah mcm ni rse malas dah nak baca.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.112775s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list