JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
24784
View
1487
Reply

Gosip Mosip Alumni DAA - Nostalgia saat Mas Idayu MELAHAR komentator Indonesia, Ieyth Bustami yang komen buruk pada peserta Malaysia - video kat posting no #1462

[Copy link]

Author: tintalangit    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 29-12-2018 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Ghanisa replied at 29-12-2018 07:57 AM
Bagus donk kalau ada. And orang2 malaysia mesti harus upgrade their mindset about dangdut music. D ...

ko ckp la bende pon. aku tgk daa, peserta indo, juri indo mahupun indo seme biassss.... not to forget juri negara lain yg setia menjilat including malaysia yachhh.
I suke soimah n dewi persik je.
kalau buat lagi next year , daa kena tukar format dan pakai syarat2 ni..
1). Peserta Indo dilarang Recycle lagu masa pertandingan LiDa , kena belajar lagu baru juga cam other contestants.
2). Peserta Indo wajib  nyanyi / belajar lagu dr negara lain yg cukup syarat pertandingan atau didangdutkan and dimelayukan.
3). Bagi fans setiap negara request atau tentukan lagu pada peserta2 negara lain.
4). Juri negara sendiri haram bagi markah pada negara masing2.
5). Juri lock in markah siap2 macam big stage utk elakkan sebarang komplot yg mungkin berlaku.
6). Tayang live kat semua negara yg menonton, bayangkan dah 4 musim aku pening bile orng tanya pertandingan mende ni.
7). Kalau tayang live, tak payah meleweh2 berjam2.
8). Sesi komentator atau 'up' peserta seimbang.
9). Kredibiliti juri perlu difikir semula, come on Zul 2by2 jadi hakim from malaysia... kat sini pon kalau bg iols i da nampak ketidakseriusan memilih hakim.
10). Bykkan lagu melayu, kembangkan lagu melayu dan dangdut dr negara lain , buat satu list lagu2 haram dinyanyikan di daa tahun ini. (bile nk dgr lagu kak ani yg lain2 , lagu era disco dangdut ke, lagu arwah tokpah, rosiah chik, lagu syura, lagu lina kamsan tu, lgu amelina, sheeda tua)
11). Make it international n professional , rather than syok sendiri.

Just my two centa, tp i sangat kecewa dgn daa tahun ni, cam sabotaj peserta luar pon ade , even i tak nafikan peserta indo bagus, tp i rasa diorang sgt selesa.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Ghanisa replied at 29-12-2018 07:57 AM
Bagus donk kalau ada. And orang2 malaysia mesti harus upgrade their mindset about dangdut music. D ...

Lagu melayu ada tmpatnya di negara malaysia. tp ada betulnya kurang penerimaan dan minat dr generasi muda , maybe publisiti harus diperluas.
But if dangdut ya , i rasa dianggap seperti guilty pleasure gitu rather than as an art in music.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Semalam lepas tengok Zam peform first song dgn Dato Rossa, meols terus ala ala takde mood yach. Tak tengok pun pengumuman siapa pemenang... Takpa lah dah rezeki Zam juara 3. Kenapa Uyaina tak habis habis panggil Dato Seri Rossa? Sheols dah dapat DS ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 10:04 AM | Show all posts
MrBriteSide replied at 29-12-2018 09:49 AM
ko ckp la bende pon. aku tgk daa, peserta indo, juri indo mahupun indo seme biassss.... not to for ...

brilliant chuols! mohon ketengahkan ke pihak berwajib. kalau tak sampai DAA100 la pemenang yg sama yach n tujuan asal pertandingan iaitu nk bwk dangdut ke peringkat dunia tidak tercapai.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 10:04 AM | Show all posts
eelza replied at 29-12-2018 09:58 AM
Semalam lepas tengok Zam peform first song dgn Dato Rossa, meols terus ala ala takde mood yach. Tak  ...

datuk bauksit nyeh. kose
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
MrBriteSide replied at 29-12-2018 09:49 AM
ko ckp la bende pon. aku tgk daa, peserta indo, juri indo mahupun indo seme biassss.... not to for ...

Agree dear...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
debab76 replied at 29-12-2018 10:04 AM
brilliant chuols! mohon ketengahkan ke pihak berwajib. kalau tak sampai DAA100 la pemenang yg sama ...

Ya deb,
i tak faham halatuju pertandingan ni.
Kalau utk memartabatkan dangdut . i didnt see that at all.
hanya utk bodek tuan rumah, n tuan umah je bangga sendiri...
if cadangan i diterima i maybe akan follow balik pertandingan ni..
nak dgr sekapur sireh seulas pinang pon susah kat daa, apatah lagi lagu hatinya tak tahan
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Ghanisa replied at 29-12-2018 10:09 AM
Agree dear...

welcome.. i nk dgr lagu2 disco dangdut zaman i membesar di daa, panggil la penyanyi2 tu jd jemputan ke apa seperti nini carlina, anis marsella,merry andani, baby ayu, ati adyatie, murni chaniago , ikko
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
MrBriteSide replied at 29-12-2018 10:17 AM
welcome.. i nk dgr lagu2 disco dangdut zaman i membesar di daa, panggil la penyanyi2 tu jd jemputa ...

Yg kau sebut ini saya hanya tahu nini karlina chuollss. Ampunn saya tak tahu yg lain2 itu hahaha. Itu penyanyi angkatan tahun brpe ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nusaraya at 29-12-2018 12:00 PM
Ghanisa replied at 29-12-2018 07:33 AM
Penyanyi dangdut malaysia bermakna belajar dangdut ke indonesia saja biar highclass. Kalau perlu i ...

Itulah Malaysia dik.,...kecam musik dangdut low class tetapi tetap tonton DAA hingga pagi.... Berbangga- bangga memuji Ayda Jebat dan Shiha ketika mengeluarkan single dangdut....Marah ketika Zam kalah...tetapi pura-pura X tahu dan mengerti bahwa peserta Indon terpilih setelah melalui seleksi yang ketat melalui audisi ribuan peserta + menjuarai Lumba Liga Dangdut (LIDA).  Sebuah proses seleksi yang panjang dan berjenjang serta melelahkan. Beza dengan proses instant yang dilakukan oleh peserta Malaysia ...

Iols pun mengerti kekecewaan banyak orang Malaysia di sini...tetapi walaupun musik Melayu dangdut adalah musik asli dan original Malaysia..tetapi memang harus di akui Indon punya lebih banyak artis penyanyi yang lebih baik dan berbakat dari Malaysia. Hingga kini Malaysia masih saja asyik bernostalgia tentang kejayaan dan kehebatan bangsa Melayu sejak masa empire Malaka...weols hinggga kini masih saja merasa sebagai bangsa yang paling hebat yang X boleh kalah dan lebih rendah dari negara dan bangsa lain terutama Indon. Weols masih memandang Indon sebagai bangsa low class tetapi mengklaim banyak hal yang mereka miliki adalah juga bagian dari bangsa Melayu juga... Kami bangga dengan nama-nama panggilan Kepulauan Melayu, Melayu Jawa, Melayu Sunda, Melayu Bugis, Melayu Banjar, Melayu Mandailing, Bahasa Melayu Indonesia, Bahasa Melayu Jawa  etc ... semua istilah yang kami ciptakan untuk mengakui dan mengklaim bahwa mereka adalah juga bagian dari kami .. Kami merasa sangat superior di negara kami .. utuk itu kami menciptakan pahaman Ketuanan Melayu ... walaupun demikian kami masih tetap X berjaya .. kami kalah dengan bangsa China di negeri kami sendiri .. waklau[un berpuluh-puluh tahun kami mendapat hak istimewa sebagai bangsa melayu .. penduduk asli dan pemilik negeri ini ..
.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nusaraya at 29-12-2018 11:28 AM
MrBriteSide replied at 29-12-2018 09:49 AM
ko ckp la bende pon. aku tgk daa, peserta indo, juri indo mahupun indo seme biassss.... not to for ...

Mengapa tidak kita lakukan itu di Malaysia.. Bagus untuk menunjukkan secara objective kepada negara di luar Malaysia bahwa industri muzik di Malaysia lebih tinggi dan berquality daripada negara lain... Saya yakin TV1, TV3 dan RTM mampu melakukan jauh lebih hebat dan berquality daripada DAA Indosiar dan tentu saja dengan Jury-Jury dan komentator berkelas dunia yang betul-betul profesional dan high class di bidangnya...
Do it now ... We have to show to the world that Malaysia can do better than Indon did  ....
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 11:44 AM | Show all posts
Edited by Body_language at 29-12-2018 11:48 AM

Tahniah la Zam wlpn no.3 . Harap lepas ni Zam jd retis kat Malaysia plak. Aku saran kan Zam nyanyi lagu leman. Sbb lagu2 leman ni lagu pop bernuansa melayu asli. Kalau lagu Asli trus radio tak nak pasang. Tp lagu2 leman ni biarpun dipanggil lagu kampung, tp sentiasa mendunia di Malaysia. Maybe we will finally get our new Achik Spin. Tak pun new Jamal Abdillah
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
nusaraya replied at 29-12-2018 10:53 AM
Itulah Malaysia dik.,...kecam musik dangdut low class tetapi tetap tonton DAA hingga pagi.... Berb ...

Bermakna malaysia harus upgrade minset about dangdut & melayu music bhw sekarang sudah tidak kampungan lagi. Penggemar musik malaysia masih terjebak dg image dangdut yg terdahulu sehingga susah menerima bhw dangdut sekarang sudah naik kelas dan bisa grande (tergantung penyanyinya juga dan produser). Berbeda dg ummah indonesia yg telah menilai dangdut sejajar dg musik universal for example pop, jazz dll. Sehingga mereka sekarang terbuka dg musik dangdut seperti mereka menikmati musik pop. Bukan saya mahu membanggakan indosiar tp indosiar telah berhasil mengangkat dangdut menjadi highclass dr segi tampilan, aransement, lighting, wardrobe, lighting dan stage. Dibumbui dg gimmik yg sedikit menghibur untuk memanjakan penonton d rumah. Yah walaupun gimmik terlalu over dan tdk sesuai hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Rhyno at 29-12-2018 12:29 PM

suara Zam sedap dan dia boleh project vokal dengan power mcm Khai Bahar. iols setuju Zam balik Malaysia rakam lagu ballad je sbb lagu2 ballad yg tgh laku skrg. Zam boleh jd the next Anuar Zain. mohon Zam record lagu2 dari Sirkhan or Ibnu Rinkarnaen mesti meletopsssss.

kalau Zam nk record lagu tradisional kena bg lagu tu ada elemen pop mcm lagu Wangikanlah Hatimu tu. dan lebih cun kalau Zam berduet dgn bbnu mcm Wany Hasrita or Shiha untuk strategi promosi yg lebih mantap.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Berakhir la sudah penantian dlm DAA4.....
Tahniah Zam Ryzam

Tq TT dah sediakan chalet yg lengkap utk iols lepak.Best chalet TT ni.slalu update n mesra alam.Semoga bjumpa lagi tahun depan....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-12-2018 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Rhyno replied at 29-12-2018 12:25 PM
suara Zam sedap dan dia boleh project vokal dengan power mcm Khai Bahar. iols setuju Zam balik Malay ...

Meols setuju yach....
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 12:37 PM | Show all posts
Orang Malaysia bukan tak boleh layan dangdut, yg catchy2 punya kita suka juga.... yg org Malaysia tak suka dangdut yang meleweh-leweh, dengan memek muka yang over sedih pilunya sampai hingus pun nak meleleh, dan dia punya mendayu rasa macam 3 malam pun lagu tu tak habis lagi./ aiyoooooo xblh blah
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Arry replied at 29-12-2018 12:37 PM
Orang Malaysia bukan tak boleh layan dangdut, yg catchy2 punya kita suka juga.... yg org Malaysia ta ...

Hahahaha namanya juga menghayati sebuah lagu chuolss. Mesti total. Sekali lagi tergantung penyanyinya tdk bisa generalkan chuoll.
Saya suke perform mamo masidayu waktu tampil di acara meletop tuh. Grande dan meriah sangat. Jogetnya pun asyik je gk tampilkan keseksian. Semua penonton asyik berjoged. Dan saye baca2 komentarnya d youtube sangatlah bagus2 semua dan mereka netizen malaysia menerima dangdut persembahan mami. Nah kalau tv malaysia jeli, moment ini bisa dimanfaatkan sebaik mungkin untuk menghidupkan kembali dangdut malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
nusaraya replied at 29-12-2018 11:01 AM
Mengapa tidak kita lakukan itu di Malaysia.. Bagus untuk menunjukkan secara objective kepada negar ...

i see ur point. daa next year malaysia handle plak
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Ghanisa replied at 29-12-2018 07:33 AM
Penyanyi dangdut malaysia bermakna belajar dangdut ke indonesia saja biar highclass. Kalau perlu i ...

that why ad forumer tepek in b4, dangdut yg lebih fresh uptodate mcm yg ayda jebat bwk blh penetrate market.. tp genre murahan lain tidak yach! mmg dangdut itu still dipandang loser or kasta bawahan dkt sini.. mmg udah jd kebiasan dangdut yg kelas itu murahan.. dangdut indon pon bukan high class sgt... caprut pprt jgk.. cume as malaysian ,experiemntal dgn muzik itu bagus sebab boleh belajar banyak benda baru even dipandang as cheap muzik. n one more dangdut malaysian not about goyang lucah mcm dangdut indon tu.. b4 this singer dangdut malaysia meols blh katekan well behave.. even nummy dulu2 pon wkt sheols dlm program mane nth pon ad bg tau dangdut malaysia klu nk gelek pon ad cara die n proper.. bukan jenis caprut pprt mcm indon.. n dangdut malaysian sndr bukan about gelek2 je yach! take it as reality and dont be so salty..chiaooo
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.127204s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list